یک چالش جدید در تیک تاک ترند شده است: با چسب بستن دهان در شب برای خواب بهتر. و ویدیوهایی که از هشتگ #mouthtaping استفاده می کنند در حال حاضر بیش از 39 میلیون بازدید در پلت فرم رسانه های اجتماعی داشته اند.
برخی از کاربرانی که این روند را امتحان کرده اند ادعا می کنند که می تواند خواب و مشکلات رایج سلامتی مانند خروپف و بوی بد دهان را بهبود بخشد.
ایزابل لوکس، کاربر تیک تاک با بیش از 382000 فالوور، در ویدئویی گفت: “تنفس از طریق دهان منجر به مشکلات زیادی از جمله بوی بد دهان، بیماری لثه، حفره ها، مه مغزی و ضعف سیستم ایمنی می شود.” “بسته نگه داشتن دهان از قبل از خواب از آن جلوگیری می کند.”
در ویدئویی با 1.4 میلیون بازدید، یکی دیگر از کاربران تیک تاک ادعا کرد که چسب زدن به دهان به آنها کمک میکند تمام شب بخوابند و از بیماریهایی مانند عفونت سینوسی جلوگیری میکند.
و ادعا کرده اند:
“این به من کمک می کند که در تمام طول شب بخوابم. من از خواب بیدار نمی شوم. من در طول شب چندین بار از خواب بیدار میشدم. حالا فقط با چسب نواری دهانم را میبندم.”
کالپ اضافه کرد که آنها “یک مبتلا به عفونت مزمن سینوسی” هستند و مدعی شد که از زمانی که شروع به زدن نوار چسب به دهانشان کرده اند “عفونت سینوسی نداشته اند”.
کارشناسان می گویند که نه تنها این ادعاهای اینفلوئنسرها – که متخصصان مراقبت های بهداشتی نیستند – بحث برانگیز است، بلکه این عمل می تواند در واقع برای برخی افراد خطرناک باشد. و راه های دیگری برای بهبود تنفس بدون بستن دهان وجود دارد. در اینجا چیزی است که قبل از اینکه این روند را امتحان کنید باید بدانید.
آیا تنفس از بینی واقعا بهتر است؟
راج داسگوپتا، استادیار پزشکی بالینی در دانشکده پزشکی کک در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی و عضو آکادمی پزشکی خواب آمریکا، می گوید تنفس از طریق بینی بهترین راه برای تنفس شبانه است. به لطف موهای ریز (سیلیا) در بینی که وظیفه حذف میکروب ها و سایر زباله های محیطی را دارند، به فیلتر کردن گرد و غبار و مواد حساسیت زا کمک می کند.
به گفته داسگوپتا، تنفس از راه بینی می تواند به مرطوب شدن هوایی که تنفس می کنید نیز کمک کند. که می تواند مفید باشد زیرا هوای خشک ریه ها را تحریک می کند.
داسگوپتا گفت: “تنفس از راه بینی ممکن است با افزایش اکسید نیترید، ترکیبی در بدن شما که می تواند به کنترل فشار خون شما کمک کند، فشار خون را کاهش دهد.”
تنفس از طریق بینی همچنین می تواند به عنوان یک تکنیک آرامش بخش و روش کنترل اضطراب مفید باشد، که داسگوپتا به آن اشاره کرد که اغلب در مدیتیشن و یوگا برای کمک به افراد برای انتقال به خواب استفاده می شود.
چه مشکلاتی در سلامتی با تنفس دهانی مرتبط است؟
شانون سالیوان، استاد بالینی در بخش اطفال، بخش ریوی، آسم و پزشکی خواب در دانشگاه استنفورد، می گوید بینی و ساختارهای آن نقش مهمی در فیزیولوژی تنفس در طول خواب دارند، از جمله تنظیم مقاومت راه هوایی بینی. و تحریک تهویه. با این حال، زمانی که بینی گرفتگی دارد، می تواند منجر به خروپف، خواب بی قرار و خواب آلودگی بیش از حد در طول روز شود.
در مقایسه با تنفس از راه بینی، متخصصان می گویند که تنفس با دهان باز – به خصوص تنفس مزمن دهانی – می تواند تأثیر منفی بر سلامت دهان داشته باشد. در مقایسه با تنفس از طریق بینی، اغلب با خشکی دهان در صبح، بوی بد دهان، تحریک لثه، خروپف و حفره های دندان همراه است.
نشان داده شده است که تنفس با دهان باز موقعیت ساختارهای راه هوایی فوقانی را به گونهای تغییر میدهد که فرد مستعد خروپف، انسداد راه هوایی و احتمالاً آپنه انسدادی خواب (OSA) می شود. تنفس دهانی مزمن در خواب می تواند با آپنه انسدادی خواب (OSA) در بزرگسالان و کودکان مرتبط باشد.
آیا چسب زدن به دهان خطرناک است؟
تنفس از طریق بینی به جای دهان می تواند مزایایی داشته باشد، اما کارشناسان می گویند بستن دهان در شب می تواند خطرناک باشد، به خصوص اگر بدون صحبت با پزشک خود آن را امتحان کنید.
رویکردهایی مانند نوار چسب زدن به دهان در وهله اول – بدون فکر کردن به علت وجود تنفس مزمن دهانی در خواب – بهترین رویکرد نیست.
خطرات بالقوه چسب زدن به دهان عبارتند از:
- مسدود شدن تنفس
- اختلال در خواب
- تحریک یا واکنش های آلرژیک به نوار
- افزایش خطر مشکلات تنفسی برای افرادی که آپنه خواب و سایر اختلالات خواب را دارند
نوار چسب زدن به دهان می تواند به ویژه برای افرادی که مشکلات تنفسی دارند، از جمله افراد مبتلا به آپنه انسدادی خواب، بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)، آسم، انحراف تیغه بینی، سینوزیت یا رینیت آلرژیک که باعث انسداد بینی می شود، خطرناک باشد.
چسب زدن به دهان میتواند برای افرادی که مبتلا به اضطراب هستند مشکلساز باشد. و برای افرادی که از داروهای خاصی استفاده میکنند که توانایی آنها را برای بیدار شدن از خواب تغییر میدهد، خطرناک باشد. از دیدگاه پزشکی، شواهد کافی برای اظهار نظر در مورد مزایای بهداشتی یا ایمنی واضحی وجود ندارد. توصیه می شود که افراد به جای این کار مشکل خود را با یک متخصص در زمینه خواب در میان بگذارند.
”
درباره چسب زدن به دهان اگر از منظر پزشکی صحبت کنیم، شواهد کافی برای اظهار نظر در مورد مزایای بهداشتی یا ایمنی واضحی وجود ندارد.
– دکتر شانون سالیوان
جایگزینهای چسب زدن به دهان برای خواب بهتر
اگر می خواهید بهداشت خواب خود را بهبود ببخشید، چسب زدن به دهان تنها گزینه برای شما نیست.
با برخی تغییرات در سبک زندگی و رفتار شروع کنید:
- هر روز در یک ساعت مشخص از خواب برخیزید و بخوابید
- سعی کنید هفت تا نه ساعت در شب بخوابید
- خواب با کیفیت (عمیق و مرحله REM) را هدف قرار دهید
- سیگار کشیدن را ترک کنید
- از نوشیدن الکل یا کافئین قبل از خواب خودداری کنید
- آلرژی هایی مانند رینیت را درمان کنید
- روزانه ورزش کنید
اگر می خواهید در طول خواب از طریق بینی نفس بکشید، چند گزینه جایگزین به جای چسب زدن به دهان وجود دارد که باید امتحان کنید، از جمله:
- به جای اینکه به پشت بخوابید به پهلو بخوابید
- تمرینات دهان، گلو و زبان
- حتی یادگیری نواختن ساز بادی می تواند به بهبود تنفس شما در هنگام خواب کمک کند
- درمان مشکلات زمینه ای که منجر به اختلال در خوابتان می شود
این چه معنایی برای شما دارد
چسب زدن به دهان یک چالش خطرناک ترند شده در تیک تاک است که ادعا می کند با تشویق به تنفس از بینی به جای تنفس دهانی به شما کمک می کند بهتر بخوابید و سایر مشکلات در سلامتی مانند بوی بد دهان و خروپف را کاهش دهید. با این حال، این گزینه برای همه ایمن نیست.
اگر میخواهید بهتر بخوابید و شبها کمتر از طریق دهان نفس بکشید، راههای مطمئنتر و مؤثرتری برای انجام این کار وجود دارد. خواب کافی برای حفظ سلامت جسمی و روانی شما بسیار مهم است. تحقیقات جدید نشان می دهد که کمبود خواب با کیفیت خطر ابتلا به بسیاری از بیماری های مزمن را افزایش می دهد. خواب یک عملکرد مغزی است پس نوروتراپی به درمان این مشکلات کمک می کند زیرا تنظیم مغز را بهبود می بخشد.
درمان اختلالات خواب در شیراز
واحد سلامت خواب و اختلالات خواب انستیتو سلامت مغز دانا همزمان با واحد ارزیابی و تشخیص این مرکز در چارچوبی دانش بنیان و با همکاری و زیر نظر آزمایشگاه اختلالات رفتاری خواب دانشگاه علوم پزشکی شیراز، به منظور ارزیابی، تشخیص و مداخلات در زمینه اختلالات خواب به ارائه خدمات می پردازد. برای کسب اطلاعات بیشتر واحد مربوطه را در سایت ما ببینید یا با کارشناسان تماس بگیرید.
منابع:
- Valipour A. The role of the nose in obstructive sleep apnea: a short review. Pneumologie. 2014;68(6):397-400. doi:10.1055/s-0034-1365488
- Koo SK, Park GH, Koh TK, Jung SH, Lee HB, Ji CL. Effect of mouth closure on upper airway obstruction in patients with obstructive sleep apnoea exhibiting mouth breathing: a drug-induced sleep endoscopy study. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2020;277(6):1823-1828. doi:10.1007/s00405-020-05904-0
- https://www.verywellhealth.com/tiktok-trend-mouth-taping-6824937?hid=4d0dbe29d3640c109e5eac09e2786bed5d762208&did=871872-20221113&utm_campaign=verywell-health-today_newsletter&utm_source=verywellhealth&utm_medium=email&utm_content=111322&cid=871872&mid=101849751028
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.