- چه چیزی باعث افسردگی کهنه می شود؟
- علائم و نشانه های افسردگی کهنه چیست؟
- آیا افسردگی کهنه در ایران شایع است؟
- افسردگی کهنه چگونه تشخیص داده می شود؟
- افسردگی کهنه چگونه درمان می شود؟
- روان درمانی چیست؟
- چگونه داروهای ضد افسردگی به کاهش افسردگی کهنه کمک می کنند؟
- فناوری های عصبی برای درمان افسردگی کهنه
- چه کار دیگری می توانم انجام دهم؟
- آیا افسردگی کهنه می تواند بدتر شود؟
چه چیزی باعث افسردگی کهنه می شود؟
متخصصان دقیقا مطمئن نیستند که چه چیزی باعث افسردگی کهنه می شود. ژن ها ممکن است نقش داشته باشند، اما بسیاری از افراد مبتلا، سابقه خانوادگی افسردگی ندارند، و سایر افراد با سابقه خانوادگی مشکل افسردگی نخواهند داشت. عملکرد غیر طبیعی در مدارهای مغزی یا مسیرهای سلول عصبی که نواحی مختلف مغز را به هم متصل میکنند و خلق و خو را تنظیم میکنند نیز در این امر دخیل هستند. استرسها، بیماریهای مزمن، داروها، و مشکلات روابط یا کاری نیز ممکن است شانس ابتلا به افسردگی کهنه را در افرادی که از نظر بیولوژیکی مستعد ابتلا به افسردگی هستند، افزایش دهند.
علائم و نشانه های افسردگی کهنه چیست؟
علائم افسردگی کهنه مانند علائم افسردگی اساسی است، اما شدت آن کمتر است. آنها شامل موارد زیر است:
- غمگینی یا خلق افسرده در بیشتر روز یا تقریباً هر روز
- از دست دادن لذت از چیزهایی که زمانی لذت بخش بودند
- تغییر عمده در وزن (افزایش یا کاهش بیش از 5 درصد وزن در یک ماه) یا اشتها
- بی خوابی یا خواب زیاد تقریباً هر روز
- بی قراری فیزیکی یا فرسودگی به نحوی که توسط دیگران قابل توجه باشد
- خستگی یا از دست دادن انرژی تقریباً هر روز
- تقریباً هر روز احساس ناامیدی یا بی ارزشی یا احساس گناه مفرط
- مشکلات تمرکز یا تصمیم گیری تقریباً هر روز
- افکار مکرر مرگ یا خودکشی، طرح خودکشی یا اقدام به خودکشی
آیا افسردگی کهنه در ایران شایع است؟
بر اساس مطالعات، تقریباً 1.5٪ از بزرگسالان ایرانی مبتلا به افسردگی کهنه هستند. در حالی که افسردگی کهنه به اندازه افسردگی اساسی ناتوان کننده نیست، می تواند شما را از بهترین احساس و عملکرد بهینه باز دارد. افسردگی مزمن می تواند در دوران کودکی یا بزرگسالی شروع شود و به نظر می رسد در زنان شایع تر است.
افسردگی کهنه چگونه تشخیص داده می شود؟
یک متخصص اعصاب و روان (روانپزشک) تشخیص را بر اساس علائم فرد انجام می دهد. در مورد افسردگی کهنه، این علائم برای مدت طولانی تری ادامه خواهند داشت و شدت کمتری نسبت به بیماران مبتلا به افسردگی شدید دارند.
در مورد افسردگی کهنه، پزشک شما می خواهد مطمئن شود که علائم ناشی از یک وضعیت فیزیکی مانند کم کاری تیروئید نیست.
اگر افسرده هستید و علائم افسردگی را بیش از 2 هفته دارید، به پزشک یا روانپزشک مراجعه کنید. ارائه دهنده شما با توجه ویژه به سابقه روانپزشکی شخصی و خانوادگی شما یک ارزیابی پزشکی کامل انجام خواهد داد. اگر در شیراز هستید این مطلب را بخوانید: بهترین متخصص افسردگی در شیراز
یکی از روش های کمک تشخیصی برای افسردگی، استفاده از نقشه برداری از مغز است. در این روش بسته به اینکه فعالیت مغز در چه ناحیه و چه امواجی تغییر کرده می توان تشخیص دقیقتری انجام داد.
افسردگی کهنه چگونه درمان می شود؟
در حالی که افسردگی کهنه یا مزمن یک بیماری جدی است، قابل درمان است. مانند هر بیماری مزمن، تشخیص زودهنگام و درمان پزشکی ممکن است شدت و مدت علائم را کاهش دهد و همچنین احتمال ابتلا به یک دوره افسردگی اساسی را کاهش دهد.
روان درمانی چیست؟
روان درمانی در افسردگی کهنه و سایر اختلالات خلقی برای کمک به فرد برای ایجاد مهارت های مقابله ای مناسب برای مقابله با مشکلات زندگی روزمره و به چالش کشیدن باورهای منفی اشتباه در مورد خود استفاده می شود. روان درمانی همچنین می تواند به افزایش پایبندی به دارو و عادات سبک زندگی سالم کمک کند و همچنین به بیمار و خانواده کمک کند تا اختلال خلقی را درک کنند. ممکن است از درمان انفرادی، خانواده درمانی، گروه درمانی یا گروه حمایتی با دیگرانی که با افسردگی مزمن زندگی می کنند بهره مند شوید.
چگونه داروهای ضد افسردگی به کاهش افسردگی کهنه کمک می کنند؟
کلاس های مختلفی از داروهای ضد افسردگی برای درمان افسردگی مزمن وجود دارد. روانپزشک شما را ارزیابی می کند، و سپس داروی ضد افسردگی را که با کمترین عوارض جانبی برای شما مؤثرتر است، را تجویز می کند.
فناوری های عصبی برای درمان افسردگی کهنه
در حال حاضر به کمک علوم اعصاب، فناوری هایی به وجود آمده که می توان برای درمان افسردگی کهنه از آن استفاده کرد. این فناوری ها شامل تحریک فراجمجمه ای مغز (tDCS, tACS)، تحریک مغناطیسی مغز، تحریک عصب واگ، نوروفیدبک و غیره است. این فناوری های می توانند همراه با سایر درمان ها به فرد کمک کنند سریعتر بهبود یابد و این بهبودی پس از قطع دارو نیز پایدار باقی بماند.
چه کار دیگری می توانم انجام دهم؟
تشخیص دقیق و درمان موثر گامی اساسی برای احساس بهتر است. علاوه بر این، از روانشناس خود (پیشنهاد میدهیم روانشناس زن برای زنان و مرد برای مردان) در مورد مزایای عادات سبک زندگی سالم مانند خوردن یک رژیم غذایی متعادل، ورزش منظم، اجتناب از الکل و سیگار، و بودن با دوستان نزدیک و اعضای خانواده برای حمایت اجتماعی قوی سوال کنید. این عادات مثبت در بهبود خلق و خو و تندرستی نیز مهم هستند.
آیا افسردگی کهنه می تواند بدتر شود؟
غیرمعمول نیست که یک فرد مبتلا به افسردگی کهنه یک دوره افسردگی اساسی را همزمان تجربه کند. به این حالت افسردگی مضاعف می گویند . به همین دلیل بسیار مهم است که به دنبال تشخیص زودهنگام و دقیق پزشکی باشید. سپس پزشک شما می تواند موثرترین درمان را برای کمک به احساس دوباره خود توصیه کند.
https://danabrain.ir/%D8%A8%D9%87%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D9%85%D8%AA%D8%AE%D8%B5%D8%B5-%D8%A7%D9%81%D8%B3%D8%B1%D8%AF%DA%AF%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%B4%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D8%B2/
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.