07136476172 - 09172030360 [email protected]

افسردگی بعد از زایمان چقدر طول می کشه؟ علل، علائم، درمان و راهکارها با هم بشنویم:

شاید تعجب کنید از مادری که پس از تولد اولین یا چندمین نوزادش احساس نگرانی، غم، بی‌علاقگی به نوزاد خود و انزوای اجتماعی دارد.  اگرچه این موضوع عجیب است اما نسبتا شایع است. بطوریکه از هر هفت زن یک نفر افسردگی پس از زایمان را تجربه می کند.

در این مقاله با  افسردگی پس از زایمان آشنا خواهیم شد.  علل ایجاد افسردگی پس از زایمان و تفاوت‌های آن با سایر اختلالات مشابه، مدت زمان تداوم این اختلال،  علائم این اختلال خلقی، روش‌های درمان،  ویتامین‌های مورد نیاز وسبک تغذیه مناسب برای درمان این اختلال صحبت خواهیم کرد.

آشنایی با افسردگی پس از زایمان

افسردگی پس از زایمان یک اختلال خلقی است که می تواند والدین  را پس از تولد فرزند تحت تاثیر قرار دهد. این وضعیت یک علت واحد ندارد. در عوض، متخصصان پزشکی بر این باورند که این شکل از افسردگی توسط تغییرات سریع هورمونی، تغییرات ناگهانی زندگی، ژنتیک، سابقه خانوادگی و عوامل محیطی ایجاد می‌شود. در حالی که این بیماری عمدتاً بر مادران تازه وارد تأثیر می گذارد، مردان نیز به دلیل شرایط مشابهی مانند کمبود خواب، نگرانی و خطر موجود برای هر گونه اختلال خلقی دیگر ممکن است به افسردگی پس از زایمان مبتلا شوند.

بسیاری از زنان پس از زایمان از  احساس نگرانی، غم و خستگی رنج می برند. بین 40 تا 85 درصد از زنان بلافاصله پس از تولد دچار بی علاقگی به نوزاد می شوند. نوزادان در ماه های اول زندگی خود به توجه زیادی نیاز دارند که منجر به خستگی و اضطراب در والدین تازه صاحب فرزند شده می شود. نوسانات هورمونی درست پس از زایمان ممکن است باعث شود که خانم ها تغییرات خلقی را نیز تجربه کنند که می تواند باعث ایجاد اختلالات خلقی شود. در حالی که بی علاقگی به نوزاد پس از چند روز تا دو هفته از بین می رود، افسردگی پس از زایمان می تواند بسیار طولانی تر باشد و علائم می تواند بسیار جدی تر باشد.

ابتلا به افسردگی پس از زایمان می تواند مراقبت از نوزاد  را برای والدین  سخت تر کند. مهم است که علائم این اختلال خلقی را در اسرع وقت شناسایی کنید،خوشبختانه این بیماری قابل درمان است و به افسردگی طولانی مدت یا اختلال سوء مصرف مواد تبدیل نمی شود.

نفر افسردگی پس از زایمان

افسردگی پس از زایمان چه تفاوتی با “baby blues” یا اندوه مربوط به نوزاد دارد؟ 

“اندوه مربوط به نوزاد” یا “baby blues”  اصطلاحی است که برای توصیف تغییرات خفیف خلق و خو و احساس نگرانی، ناراحتی و خستگی استفاده می شود که بسیاری از زنان گاهی اوقات در 2 هفته اول پس از بچه دار شدن تجربه می کنند. نوزادان نیاز به مراقبت شبانه روزی دارند، بنابراین طبیعی است که مادران گاهی اوقات احساس خستگی یا کلافگی کنند. اگر تغییرات خلقی و احساس اضطراب یا ناراحتی شدید باشد، یا اگر بیش از 2 هفته طول بکشد، ممکن است یک زن افسردگی پس از زایمان داشته باشد. زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان معمولاً تا زمانی که تحت درمان قرار نگیرند، احساس بهتری نخواهند داشت.

چه چیزی باعث افسردگی پس از زایمان می شود؟

افسردگی پس از زایمان یک بیماری پزشکی واقعی است و می تواند هر مادری را بدون در نظر گرفتن سن، نژاد، درآمد، فرهنگ یا تحصیلات تحت تاثیر قرار دهد. زنان در ابتلا به افسردگی پس از زایمان مقصر نیستند. باوجودی که هیچ کوتاهی مادر انجام نداده که باعث ایجاد این افسردگی شده باشد. افسردگی پس از زایمان علت واحدی ندارد. تحقیقات نشان می دهد که افسردگی پس از زایمان ناشی از ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی است. استرس زندگی (به عنوان مثال، خواسته‌های شغلی یا تجربیات آسیب‌های گذشته)، نیازهای جسمی و عاطفی ناشی از بچه‌دار شدن و مراقبت از نوزاد جدید، و تغییرات در هورمون‌هایی که در طول و بعد از بارداری رخ می‌دهند، می‌توانند در ایجاد افسردگی پس از زایمان نقش داشته باشند.

سایکوز یا  روان پریشی پس از زایمان

روان پریشی پس از زایمان یا Postpartum psychosis  (PP) یک بیماری روانی شدید است که پس از زایمان رخ می دهد. روان پریشی پس از زایمان یک اورژانس پزشکی است و مهم است که فوراً با نزدیکترین اورژانس کمک بگیرید. زنان مبتلا به روان پریشی پس از زایمان ممکن است دچار هذیان (افکار یا باورهایی که درست نیستند)، توهم (دیدن، شنیدن، یا بوییدن چیزهایی که وجود ندارند)، شیدایی (خلق و خوی بالا و شاد که اغلب  واقعی به نظر نمی رسد)، یا پارانویا و سردرگمی داشته باشند.   زنانی که روان پریشی پس از زایمان دارند نیز ممکن است در خطر آسیب رساندن به خود یا فرزندشان باشند و باید در اسرع وقت کمک دریافت کنند. بهبودی با کمک حرفه ای پزشکی امکان پذیر است.

نفر افسردگی پس از زایمان

علائم و نشانه ها

برخی از زنان ممکن است علائم کمی از افسردگی پس از زایمان را تجربه کنند. دیگران ممکن است چندین علامت را تجربه کنند. برخی از علائم شایع افسردگی پس از زایمان عبارتند از:

  • حالت غمگین، مضطرب یا “تهی بودن” مداوم
  • تحریک پذیری
  • احساس گناه، بی ارزشی، ناامیدی یا درماندگی
  • از دست دادن علاقه یا لذت به سرگرمی ها و فعالیت ها
  • خستگی یا کاهش غیرطبیعی انرژی
  • احساس بی قراری یا مشکل در نشستن
  • مشکل در تمرکز، به خاطر سپردن یا تصمیم گیری
  • مشکل در خوابیدن (حتی زمانی که کودک در خواب است)، صبح زود بیدار شدن یا پرخوابی
  • اشتهای غیر طبیعی، تغییرات وزن یا هر دو
  • درد، سردرد، گرفتگی عضلات، یا مشکلات گوارشی که دلیل فیزیکی مشخصی ندارند یا حتی با درمان هم برطرف نمی شوند.
  • مشکل در پیوند یا ایجاد وابستگی عاطفی با نوزاد جدید
  • شک مداوم در مورد توانایی مراقبت از نوزاد جدید
  • افکار مربوط به مرگ، خودکشی یا آسیب رساندن به خود یا نوزاد

فقط یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی می تواند به یک زن کمک کند تا تشخیص دهد آیا علائمی که احساس می کند ناشی از افسردگی پس از زایمان است یا چیز دیگری. برای زنانی که هر یک از این علائم را تجربه می کنند مهم است که به یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مراجعه کنند.

نفر افسردگی پس از زایمان

درمان افسردگی پس از زایمان

درمان افسردگی پس از زایمان برای سلامت مادر و جنین مهم است، زیرا افسردگی پس از زایمان می تواند اثرات جدی بر سلامتی هر دو داشته باشد. با درمان مناسب، بیشترِ زنان احساس بهتری دارند و علائم آنها بهبود می یابد.

درمان افسردگی پس از زایمان اغلب شامل درمان  دارویی یا ترکیبی از این دو است. اگر این درمان ها علائم را کاهش ندهند، درمان های تحریک مغز، مانند درمان تشنج الکتریکی، ممکن است گزینه ای برای بررسی باشد.

یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی می تواند به فرد کمک کند تا بهترین درمان را بر اساس علائم خود انتخاب کنند.

درمان افسردگی کهنه

روان درمانی

انواع مختلفی از روان درمانی (که گاهی اوقات “گفتگو درمانی” یا “مشاوره” نامیده می شود) می تواند به زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان کمک کند. دو نمونه از رویکردهای مبتنی بر شواهد که برای درمان افسردگی پس از زایمان استفاده شده اند شامل درمان شناختی رفتاری و درمان بین فردی است.

درمان شناختی رفتاری (CBT) چیست: هر آنچه باید بدانید

درمان شناختی رفتاری (CBT)

CBT  نوعی روان درمانی است که می تواند به افراد مبتلا به افسردگی و اضطراب کمک کند. روش های مختلف تفکر، رفتار و واکنش به موقعیت ها را به افراد می آموزد. افراد یاد می‌گیرند که الگوهای فکری و رفتاری غیرمفید را به چالش بکشند و آن‌ها را به عنوان راهی برای بهبود احساسات و عواطف افسردگی و اضطراب خود تغییر دهند. CBT می تواند به صورت فردی یا با گروهی از افرادی که نگرانی های مشابهی دارند انجام شود.

درمان بین فردی (IPT)

درمان بین فردی (IPT)

IPT یک درمان مبتنی بر شواهد است که برای درمان افسردگی از جمله افسردگی پس از زایمان استفاده شده است. این روش مبتنی بر این ایده است که رویدادهای بین فردی و زندگی بر خلق و خوی تأثیر می گذارد و بالعکس. هدف IPT کمک به افراد برای بهبود مهارت های ارتباطی خود در روابط، توسعه شبکه های حمایت اجتماعی و توسعه انتظارات واقع بینانه است که به آنها اجازه می دهد تا با بحران ها یا سایر مسائلی که ممکن است در افسردگی آنها نقش دارد، مقابله کنند.

داروهای ضد افسردگی در بارداری

دارو

زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان معمولاً با داروهای ضد افسردگی که داروهایی هستند که برای درمان افسردگی استفاده می شوند، درمان می شوند. آنها ممکن است به بهبود نحوه استفاده مغز از مواد شیمیایی خاصی که خلق و خو یا استرس را کنترل می کنند کمک کنند. زنان باردار یا شیرده باید قبل از شروع داروهای ضدافسردگی به پزشک خود اطلاع دهند تا ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی آنها بتواند برای به حداقل رساندن مواجهه نوزاد در دوران بارداری یا شیردهی تلاش کند. خطر نقایص مادرزادی و سایر مشکلات برای نوزادان مادرانی که در دوران بارداری داروهای ضد افسردگی مصرف می کنند بسیار کم است. با این حال، زنان باید با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود همکاری کنند تا خطرات و مزایای درمان را بسنجند و بهترین راه حل را برای وضعیت خود بیابند.

اثربخشی داروهای ضد افسردگی معمولاً بین 6 تا 8 هفته طول می کشد و علائمی مانند مشکلات خواب، اشتها و تمرکز اغلب قبل از بهبود خلق و خو بهبود می یابند. مهم است که قبل از تصمیم گیری در مورد اینکه آیا دارو موثر است یا خیر، به دارو فرصت داده شود.

بدون کمک پزشک، مصرف داروهای ضد افسردگی را قطع نکنید. گاهی اوقات افرادی که از داروهای ضدافسردگی استفاده می کنند، احساس بهتری پیدا می کنند و سپس خود به خود دارو را قطع می کنند و افسردگی باز می گردد. قطع ناگهانی داروها می تواند باعث علائم ترک شود. هنگامی که یک خانوم و ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی او تصمیم گرفتند که زمان قطع دارو است، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی به او کمک می کند تا دوز را به آرامی و ایمن کاهش دهد.

لطفاً توجه داشته باشید:

در برخی موارد، کودکان، نوجوانان و جوانان زیر 25 سال ممکن است در هنگام مصرف داروهای ضد افسردگی، به ویژه در چند هفته اول پس از شروع یا تغییر دوز، افکار یا رفتار خودکشی را افزایش دهند. بیماران در هر سنی که داروهای ضد افسردگی مصرف می کنند باید به دقت تحت نظر باشند، به ویژه در چند هفته اول درمان.

نفر افسردگی پس از زایمان

خانواده و دوستان چگونه می توانند کمک کنند؟

درک این نکته مهم است که افسردگی یک وضعیت پزشکی است که مادر، کودک و خانواده را تحت تاثیر قرار می دهد. همسران، اعضای خانواده و دوستان ممکن است اولین کسانی باشند که علائم افسردگی پس از زایمان را در یک مادر  تشخیص دهند. درمان محور بهبودی است. اعضای خانواده می‌توانند مادر را تشویق کنند تا با یک ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی صحبت کند، حمایت عاطفی ارائه دهند و در کارهای روزانه مانند مراقبت از نوزاد یا خانه کمک کنند.

افسردگی پس از زایمان هر چند وقت یک بار اتفاق می افتد؟

افسردگی پس از زایمان ممکن است درست پس از تولد نوزاد ایجاد شود، اما علائم اغلب بین یک تا چهار هفته پس از تولد شروع می شود. بین 13 تا 15 درصد از زنان (یا تقریباً از هر هفت نفر یک نفر) به افسردگی پس از زایمان مبتلا می شوند، بنابراین دانستن علائم مهم است. این بدان معناست که سالانه حدود 600000 زن به افسردگی پس از زایمان مبتلا می شوند. با این حال، بسیاری از زنان شرمساری را تجربه می کنند، زیرا به دلیل تغییرات خلقی، به سختی می توانند والدین کارآمدی باشند و ممکن است از کمک گرفتن خودداری کنند

عواملی که خطر ابتلا به افسردگی پس از زایمان را در زنان افزایش می دهد عبارتند از :

  • نوسانات در سطح هورمون ها، به ویژه استروژن و پروژسترون
  • سابقه سایر اشکال افسردگی، اختلالات خلقی یا سایر بیماری های روانی
  • سابقه خانوادگی افسردگی یا اختلالات خلقی
  • عدم حمایت خانواده و دوستان در ماه‌های پر استرس اولیه والدین
  • اضطراب، غم، عصبانیت یا سایر احساسات منفی در مورد باردار شدن یا بچه دار شدن
  • کشمکش های فیزیکی یا رفتاری در دوران بارداری
  • مشکلات مربوط به بارداری قبلی یا زایمان قبلی
  • مشکلات در ازدواج، از جمله مشکلات مالی
  • سایر رویدادهای استرس زا زندگی به غیر از والدین شدن
  • جوان بودن در بارداری اول
  • سابقه سوء مصرف مواد

یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی می تواند علائم افسردگی پس از زایمان را تشخیص دهد. هر کسی که هر یک از این علائم را تجربه می کند باید برای شروع درمان با پزشک یا درمانگر تماس بگیرد. در صورت نیاز می توان افسردگی پس از زایمان را تا زمانی که با ترکیبی از رفتار درمانی و داروهای ضدافسردگی تجویزی برطرف شود، مدیریت کرد.

نفر افسردگی پس از زایمان

افسردگی پس از زایمان چقدر طول می کشد؟

بدخلقی خفیف پس از زایمان بسیار شایع است و معمولاً پس از یک یا دو هفته برطرف می شود. این زمان به طور کلی برای والدین جدید کافی است تا با نوزاد خود یک برنامه روتین ایجاد کنند، در خانه راحت شوند و سطح هورمون زنان به حالت عادی بازگردد. با این حال، افسردگی پس از زایمان بیشتر طول می کشد و معمولا دیرتر شروع می شود.

برای اکثر مادران جدید، افسردگی پس از زایمان یک تا سه هفته پس از زایمان شروع می شود و اگر علائم بدتر شود یا برطرف نشود، بیشتر قابل توجه خواهد بود. با این حال، دوره های افسردگی پس از زایمان می تواند تا یک سال پس از زایمان شروع شود. بدون درمان، افسردگی پس از زایمان می تواند به افسردگی مزمن تبدیل شود یا بدتر شود و به روان پریشی پس از زایمان تبدیل شود. اگر علائم افسردگی، اضطراب یا هر دو بعد از دو هفته بهتر نشد، برای تشخیص به پزشک مراجعه کنید.

جدول زمانی معمول برای افسردگی پس از زایمان عبارت است از :

  • یک تا شش ماه : اکثر علائم در این مدت ظاهر می‌شوند و سه ماه میانگین زمان است.
  • شش ماه تا یک سال : اگرچه نادر است، زنان ممکن است تا یک سال پس از زایمان علائمی نداشته باشند. علائم تاخیری ممکن است پذیرش این موضوع را برای زنان سخت‌تر کند که شرایط قابل درمان را تجربه می‌کنند و ممکن است کمتر به دنبال درمان باشند.
  • یک تا چهار سالگی : این علائم بسیار طولانی مدت ممکن است پس از زایمان وجود داشته باشند، اما ممکن است تا سال ها پس از تولد کودک بدتر نشوند.

افسردگی پس از زایمان برای  مادران به طور متفاوتی پیشرفت می کند، اما پیشرفت معمول با علائم افسردگی خفیف شروع می شود که طی چند ماه بدتر می شود. خستگی، غمگینی، اضطراب و نوسانات خلقی، از جمله عصبانیت یا ترس، شایع ترین علائمی هستند که بدتر می شوند.

آیا افسردگی ژنتیکی است؟

افسردگی پس از زایمان در مردان

افسردگی بعد از زایمان اگرچه بیشتر در زنان مطالعه ‌شده است، اما شواهد و مدارکی وجود دارد که نشان می‌دهد مردان نیز همانند زنان بعد از تولد نوزاد افسردگی را تجربه می‌کنند، اما افسردگی بعد از تولد در مردان معمولاً دیرتر از زنان شروع می‌شود. بارداری برای پدران نیز پدیده‌ای استرس‌زا محسوب می‌شود و تحت تأثیر ارتباطات عاطفی با همسرانشان ممکن است علائم مشابه افسردگی در آنان بروز کند.

شیوع افسردگی قبل از زایمان در پدران بر‌اساس نتایج دو مطالعه متاآنالیز 8/4 تا 10 درصد گزارش شده است. و در دوران بعد از زایمان شیوع آن به 6/6 تا 13/6 درصد می‌رسد.
شیوع علائم افسردگی در مردان ممکن است به اندازه علائم افسردگی در مادران باردار بارز نباشد و با علائمی از‌جمله انزوا، بی‌قراری، بدبینی، ستیزه جویی، تحریک‌پذیری، بلاتکلیفی، خشونت، اضطراب، استفاده از الکل و داروهای غیر‌مجاز و روابط نامشروع همراه است.

افسردگی در پدران نیز با پیامدهای نامطلوبی نظیر افزایش بالقوه اختلالات روان‌پزشکی در کودک، تأثیر نامطلوب و قابل‌توجه بر رشد کودک و عدم تمایل به مشارکت در رشد و پرورش کودک همراه بوده است. همچنین مطالعه‌ای نشان داده است که شیوع خشونت‌های فیزیکی در کودکان زیر 12 ماه دارای پدران افسرده بیشتر از کودکان با پدران غیر‌افسرده است.

پدرانی که جوان هستند، سابقه افسردگی دارند، مشکلات روابط را تجربه می کنند و یا از نظر مالی دچار مشکل هستند، بیشترین خطر ابتلا به افسردگی پس از زایمان را دارند. افسردگی پس از زایمان در پدران – که گاهی اوقات افسردگی پس از زایمان پدر نامیده می شود – می تواند همان تأثیر منفی بر روابط همسر و رشد کودک داشته باشد که افسردگی پس از زایمان در مادران می تواند.

افسردگی پس از زایمان

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

اگر بعد از تولد نوزادتان احساس افسردگی می کنید، ممکن است از اعتراف به آن بی میل یا خجالت زده باشید. اما اگر علائمی از افسردگی پس از زایمان یا افسردگی پس از زایمان را تجربه کردید، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی اولیه یا متخصص زنان یا زایمان خود تماس بگیرید و یک قرار ملاقات تعیین کنید. اگر علائمی دارید که نشان می دهد ممکن است روان پریشی پس از زایمان داشته باشید، فورا کمک بگیرید.

نفر افسردگی پس از زایمان

اگر علائم افسردگی دارای یکی از ویژگی های زیر باشد، مهم است که در اسرع وقت با پزشک خود تماس بگیرید:

  • بعد از دو هفته بهبودی نیابید.
  • علائم بدتر می شوند.
  • مراقبت از کودکتان  برایتان دشوار میشود.
  • انجام کارهای روزمره  سخت میشود.
  • افکار آسیب رساندن به خود یا کودکتان به ذهن شما خطور میکند.

نفر افسردگی پس از زایمان

همچنین اگر افکار خودکشی دارید این گزینه ها را در نظر بگیرید:

  • از یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی کمک بگیرید.
  • با یک ارائه دهنده سلامت روان تماس بگیرید.
  • با یک رهبر معنوی یا شخص دیگری در جامعه مذهبی خود تماس بگیرید.
  • با یک دوست صمیمی و عزیز ارتباط برقرار کنید.

کمک به افراد مبتلا به افسردگی پس از زایمان

افراد مبتلا به افسردگی ممکن است تشخیص ندهند یا نپذیرند که افسرده هستند. آنها ممکن است از علائم و نشانه های افسردگی آگاه نباشند. اگر مشکوک هستید که دوست یا یکی از عزیزانتان افسردگی پس از زایمان دارد یا به روان پریشی پس از زایمان مبتلا شده است، به او کمک کنید فوراً به دنبال مراقبت پزشکی باشد. منتظر نباشید و به بهبود خودبه خودی امیدوار نباشید.

علل افسردگی پس از زایمان

هیچ دلیل واحدی برای افسردگی پس از زایمان وجود ندارد، اما ژنتیک، تغییرات فیزیکی و مسائل عاطفی ممکن است نقش داشته باشند.

ژنتیک. مطالعات نشان می دهد که داشتن سابقه خانوادگی افسردگی پس از زایمان – به خصوص اگر شدید باشد – خطر ابتلا به افسردگی پس از زایمان را افزایش می دهد.

تغییرات فیزیکی. پس از زایمان، کاهش شدید هورمون های استروژن و پروژسترون در بدن شما ممکن است به افسردگی پس از زایمان منجر شود. سایر هورمون های تولید شده توسط غده تیروئید نیز ممکن است به شدت کاهش یابد – که می تواند احساس خستگی، تنبلی و افسردگی را در شما ایجاد کند.

مسائل عاطفی. وقتی کم خواب هستید و خسته هستید، ممکن است در رسیدگی به مشکلات جزئی هم دچار مشکل شوید. ممکن است در مورد توانایی خود در مراقبت از نوزاد مضطرب باشید. ممکن است احساس جذابیت کمتری داشته باشید،  یا احساس کنید که کنترل زندگی خود را از دست داده اید. هر یک از این مسائل می تواند به افسردگی پس از زایمان منجر شود.

علائم و درمان افسردگی پس از زایمان

عوامل خطر افسردگی پس از زایمان

هر مادری  می تواند افسردگی پس از زایمان را تجربه کند و ممکن است پس از تولد هر کودکی، و نه فقط اولین فرزند، افسردگی پس از زایمان ایجاد شود. با این حال، خطر شما افزایش می یابد اگر:

  • شما سابقه افسردگی، چه در دوران بارداری و یا در زمان های دیگر دارید.
  • اختلال دوقطبی دارید
  • شما پس از بارداری قبلی دچار افسردگی پس از زایمان شده اید.
  • شما اعضای خانواده ای دارید که افسردگی یا سایر اختلالات خلقی داشته اند.
  • در طول سال گذشته رویدادهای استرس زا مانند عوارض بارداری، بیماری یا از دست دادن شغل را تجربه کرده اید.
  • کودک شما مشکلات سلامتی یا سایر نیازهای خاص دارد.
  • شما دوقلو، سه قلو یا چند قلو دارید.
  • در شیردهی مشکل دارید.
  • شما در روابط خود با همسر و شریک زندگی خود مشکل دارید.
  • مشکلات مالی دارید.
  • بارداری شما برنامه ریزی نشده یا ناخواسته بود.

تاثیر داروهای ضد افسردگی بر مغز

عوارض عدم درمان، افسردگی پس از زایمان

در صورت عدم درمان، افسردگی پس از زایمان می تواند در پیوند مادر و فرزند اختلال ایجاد کند و باعث مشکلات خانوادگی شود.

عوارض عدم درمان، افسردگی پس از زایمان برای مادران.

افسردگی پس از زایمان درمان نشده می تواند ماه ها یا بیشتر طول بکشد و گاهی اوقات به یک اختلال افسردگی مداوم تبدیل می شود. مادران ممکن است شیردهی را متوقف کنند، در ارتباط با نوزاد و مراقبت از آنها مشکل داشته باشند و در معرض خطر خودکشی قرار بگیرند. حتی زمانی که افسردگی پس از زایمان درمان شود، خطر افسردگی شدید در آینده در زنان افزایش می‌یابد.

عوارض عدم درمان، افسردگی پس از زایمان برای پدر.

افسردگی پس از زایمان می تواند یک اثر موج دار داشته باشد و باعث فشار عاطفی برای همه افراد نزدیک به نوزاد شود. هنگامی که یک مادر افسرده است، خطر ابتلا به افسردگی در والدین دیگر نوزاد نیز ممکن است افزایش یابد.

عوارض عدم درمان، افسردگی پس از زایمان برای کودکان.

کودکان مادرانی که افسردگی پس از زایمان درمان نشده دارند بیشتر در معرض مشکلات عاطفی و رفتاری مانند مشکلات خواب و خوردن، گریه بیش از حد و تاخیر در رشد زبان هستند.

نفر افسردگی پس از زایمان

جلوگیری از عوارض افسردگی پس از زایمان

اگر سابقه افسردگی – به ویژه افسردگی پس از زایمان – دارید، اگر قصد بارداری دارید یا به محض اینکه متوجه شدید باردار هستید، به پزشک خود اطلاع دهید.

در طول بارداری، پزشک می تواند شما را از نظر علائم افسردگی از نزدیک تحت نظر داشته باشد. شما می توانید یک پرسشنامه غربالگری افسردگی را در دوران بارداری و پس از زایمان تکمیل کنید. گاهی اوقات افسردگی خفیف را می توان با گروه های حمایتی، مشاوره یا سایر روش های درمانی مدیریت کرد. در موارد دیگر، داروهای ضد افسردگی ممکن است توصیه شود – حتی در دوران بارداری.

پس از تولد نوزاد، پزشک شما ممکن است یک معاینه زودهنگام پس از زایمان را برای غربالگری علائم افسردگی پس از زایمان توصیه کند. هر چه افسردگی پس از زایمان زودتر تشخیص داده شود، درمان زودتر شروع می شود. اگر سابقه افسردگی پس از زایمان دارید، پزشک ممکن است بلافاصله پس از زایمان درمان ضد افسردگی یا گفتگو درمانی را توصیه کند. مصرف بیشتر داروهای ضد افسردگی در دوران شیردهی بی خطر است.

برای جلوگیری از افسردگی  پس از زایمان چه بخوریم؟

مادر مبتلا به افسردگی پس از زایمان احساس بی قراری، ناامیدی و بی ارزشی می کند و ممکن است نوسانات خلقی شدیدی از خود نشان دهد. او ممکن است افکار خودآزاری، بی انگیزگی، جدایی از نوزاد و کناره گیری اجتماعی را تجربه کند. داروها، درمان گروه‌های حمایتی برخی از راه‌های با کیفیت برای مقابله با این عارضه هستند، اما در کنار آن‌ها، برخی تغییرات در رژیم غذایی می‌تواند علائم افسردگی پس از زایمان  را کاهش دهد.

پروتئین و کربوهیدرات های با شاخص گلیسمی پایین 

روز را با یک صبحانه غنی از پروتئین و کربوهیدرات های با شاخص گلیسمی پایین مانند فلفل دلمه ای، قارچ، کدو سبز، سبزیجات برگ دار و سایر سبزیجات رنگارنگ شروع کنید. تخم مرغ یک صبحانه مناسباست ! تخم مرغ ها خوشمزه، مغذی و کامل هستند. یک املت اسفناج و قارچ با 3 تخم مرغ حاوی حدود 18 گرم پروتئین و 1 تا 2 وعده سبزیجات است.

پروتئین

روی مصرف پروتئین برای هر وعده غذایی خود تمرکز کنید، حدود 20 تا 30 گرم در هر وعده. پروتئین به ایجاد مواد شیمیایی عصبی تثبیت کننده خلق و خو مانند دوپامین، اندورفین و سروتونین کمک می کند.  تخم مرغ ها همچنین گزینه ای عالی هستند زیرا حاوی تمام آمینو اسیدهای ضروری بدن شما هستند و هر کدام 6 گرم پروتئین دارند.

اجتناب از مصرف شکر و کاهش مصرف غلات

از مصرف شکر اجتناب کنید و مصرف غلات را کاهش دهید (به خصوص غلات حاوی گلوتن، زیرا گلوتن با افسردگی مرتبط است) تا سطح قند خون خود را ثابت نگه دارید. کربوهیدرات های کم گلیسمی مانند سبزیجات ترد و رنگارنگ و همچنین آجیل و دانه ها را انتخاب کنید.

در هر وعده غذایی از سبزیجات برگدار استفاده کنید. سبزیجات برگدار حاوی بسیاری از مواد مغذی مهم هستند و باعث آرامش سیستم عصبی می شوند. کلم پیچ، اسفناج، جلبک دریایی و چغندر گزینه های خوبی هستند !

امگا 3 (DHA)

مقدار زیادی غذاهای غنی از امگا 3 (DHA) مانند ساردین، تخم مرغ مرتع، ماهی آزاد وحشی و جلبک بخورید. دانه های کتان و چیا حاوی ALA هستند که باید در بدن شما به DHA تبدیل شود، اما متأسفانه، تبدیل کامل همیشه انجام نمی شود. شاید به همین دلیل است که بیشتر مطالعات نشان می‌دهند که دانه‌های کتان سطح DHA را در خون و شیر مادر به‌طور مؤثری افزایش نمی‌دهند. به همه مادران شیرده (و همچنین مادران باردار) توصیه می کنیم که مکمل امگا 3 مصرف کنند زیرا رژیم غذایی مدرن ما معمولاً دارای این ماده مغذی بسیار کم است و برای رشد مغز کودک و سلامت روان مادر ضروری است.

ویتامین های B

ویتامین های B را که برای عملکرد صحیح مغز و اعصاب ضروری هستند، ترکیب کنید. کمبود آنها (B1، B2، B3، B5، B6، B12 و فولات) با افسردگی مرتبط است. سعی کنید مخمر، جگر مرغ، ماهی قزل آلا، گوشت چرخ کرده، تخم مرغ و آووکادو را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

رژیم های غذایی کم چرب

رژیم های غذایی کم چرب با تغییرات خلق و خوی مرتبط هستند، بنابراین چربی های سالم مانند آووکادو، نارگیل، آجیل، دانه ها، روغن زیتون و تخم مرغ را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

ویتامین D

ویتامین D که به عنوان ویتامین آفتاب نیز شناخته می شود، یک ماده مغذی مهم برای تقویت خلق و خو است که از اشعه های خورشید به دست می آورید. وقتی کمبود ویتامین D دارید، احتمال ابتلا به انواع مختلف افسردگی از جمله افسردگی پس از زایمان وجود دارد.

بسته به جایی که در آن زندگی می کنید، تقریباً غیرممکن است که وقت کافی در بیرون از منزل برای دریافت مقدار ویتامین D مورد نیاز خود داشته باشید. مصرف مکمل ویتامین D ایده آل است، به خصوص که ویتامین D چیزی نیست که بتوانید به مقدار کافی از طریق غذا دریافت کنید.

  • دریافت ویتامین D کافی از نور خورشید به ندرت اتفاق می‌افتد، مگر اینکه در آب و هوای گرم . آفتابی، زمان زیادی را در بیرون از منزل، با پوست در معرض (و بدون کرم ضد آفتاب) سپری کنید.
  • برخی از غذاهای غنی از ویتامین D عبارتند از: قارچ، جگر، زرده تخم مرغ و ماهی آزاد وحشی.
  • منابع غذایی به تنهایی معمولاً مقادیر کافی ویتامین D را تامین نمی کنند.
  • مکمل های ویتامین D می توانند از 4000 تا 10000 واحد در روز متغیر باشند.
  • ویتامین D نیز ممکن است از بدو تولد با 400IU در روز برای کودک شما توصیه شود

نشان داده شده است که ویتامین D اثرات عمیقی بر مغز دارد و تحقیقات، افسردگی را با سطوح پایین ویتامین D مرتبط می‌دانند. در واقع، اکثر جمعیت ایالات متحده دچار کمبود این ماده مغذی مهم هستند، بنابراین مصرف مکمل به شدت توصیه می شود.  ویتامین D3 مناسب مادر به شکل مایع است و با روغن MCT (نارگیل) ترکیب می شود، زیرا ویتامین D محلول در چربی است و بهتر با چربی جذب می شود.

نفر افسردگی پس از زایمان

زعفران

زعفران  بخورید – شاید ضرب المثل را شنیده باشید که “مگر زعفران خورده که اینقدر می‌خندی؟!!”  بله زعفران  بر سطح خلق و خوی افراد  اثر مثبتی دارد. عصاره زعفران که از کلاله گل زعفران به دست می آید، به طور سنتی برای مصارف پخت و پز و دارویی استفاده می شد. از نظر بالینی ثابت شده است که رغفران بدون عوارض جانبی داروهای ضد افسردگی، خلق و خو را بهبود می بخشد و علائم افسردگی و اضطراب را کاهش می دهد.

ماهی و بذر کتان

اگر به دنبال غذاهایی برای تقویت خلق و خو هستید، پاسخ در امگا 3 نهفته است. اسیدهای چرب امگا 3 این توانایی را دارند که بدون سر و صدا به مغز بروند و انتقال دهنده های عصبی مربوط به خلق و خو را در آنجا تغییر دهند. ماهی و دانه‌های کتان از جمله تامین‌کنندگان برتر امگا 3 در رژیم غذایی هستند و برای بهبود خلق و خوی خود باید تن ها را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

افسردگی پس از زایمان

شکلات تلخ

در هر روزی که احساس ضعف می کنید، شکلات ها می توانند فوراً به شما افزایش انرژی دهند. مطالعات نشان داده‌اند که شکلات‌های دارک یا تیره بروز دوره‌های افسردگی را کاهش می‌دهند که می‌تواند یک درمان خانگی برای بیماری‌هایی مانند افسردگی پس از زایمان  باشد. شکلات های تلخ اندورفین و سروتونین تولید می کنند که هورمون های شادی هستند که می توانند روحیه شما را بالا ببرند.

آجیل برزیلی

آجیل برزیلی منبع درخشانی از میکرو معدنی سلنیوم است. نشان داده شده است که این ماده معدنی در مقادیر مناسب در بدن علائم اضطراب، افسردگی و خستگی را کاهش می دهد. اگر یک آجیل بتواند چنین فواید بالقوه و مثبتی برای خلق و خو داشته باشد، قطعاً افزودنی ارزشمند به رژیم غذایی در افسردگی پس از زایمان  است.

افسردگی پس از زایمان

چای گیاهی

نوشیدن چای داغ در یک روز سخت می تواند برای بدن و ذهن شما احساس گرما و آرامش ایجاد کند. در افسردگی پس از زایمان ، دستیابی به احساس آرامش کمی دشوار است و گاهی اوقات یک نوشیدنی گرم می تواند به فرد کمک کند تا به آرامش برسد.

اگرچه هر چای گرم گیاهی می تواند مفید باشد، یکی از این چای ها که از نظر بالینی بهبود افسردگی و اضطراب را نشان داده است، چای گیاهی اسطوخودوس است.

پری بیوتیک ها و پروبیوتیک ها

یک پروبیوتیک مصرف کنید – آیا تا به حال شنیده اید که روده و مغز شما به هم متصل هستند؟ داشتن روده سالم تاثیر زیادی بر عملکرد مغز و خلق و خوی شما دارد. نشان داده شده است که مکمل های طولانی مدت با پروبیوتیک ها هم اضطراب و هم افسردگی را کاهش می دهد.

افسردگی پس از زایمان

روده به عنوان مغز دوم شناخته می شود و هر دو از طریق کمک باکتری های ساکن در روده به عملکرد مغز کمک می کنند. روده به خوبی مغز را برای ترشح بهتر دوپامین و سروتونین که هورمون های انگیزشی و شادی هستند تحریک می کند. برای فردی که افسردگی پس از زایمان  دارد، افزایش این هورمون ها مطمئناً می تواند مفید باشد. بنابراین، حفظ سلامت باکتری های روده بسیار مهم است و بهترین راه برای انجام این کار، گنجاندن پری بیوتیک ها و پروبیوتیک ها در رژیم غذایی است.

پری بیوتیک ها غذاهایی هستند که به تقویت مثبت باکتری های روده کمک می کنند، غذاهای تخمیر شده بهترین مثال هستند. از طرف دیگر پروبیوتیک ها موادی هستند که حاوی ارگانیسم های زنده در آنها هستند که به تکثیر باکتری های خوب در روده کمک می کنند. مکمل های پروبیوتیک مختلفی در بازار وجود دارد که این کار را به صورت سازنده انجام می دهد.

افسردگی پس از زایمان

آیا به ویتامین پس از زایمان نیاز دارید؟

به گفته دکتر گیل ویس، متخصص زنان و زایمان مستقر در شیکاگو، ویتامین های پس از زایمان برای هر فرد پس از زایمان ضروری نیست. گفته می شود، مواقع زیادی وجود دارد که مصرف یکی از آنها ممکن است مفید باشد. مولتی ویتامین می تواند برای والدینی که به تازگی دچار کمبود مواد مغذی شده اند، به دلیل نیازهای بارداری، زایمان و شیردهی مفید باشد. ممکن است در این زمان مواد مغذی، مواد معدنی و ویتامین های مهمی مانند آهن، کلسیم، ویتامین D، اسید فولیک و ویتامین B12 وجود نداشته باشد.

البته، یک رژیم غذایی سالم و یک سبک زندگی متعادل نقش مهمی در بهبودی پس از زایمان دارند – اما برخی از والدین در حال بهبودی، ممکن است برای بازسازی ذخایر غذایی خود به کمک کمی نیاز داشته باشند. مصرف ویتامین‌ها و مواد معدنی توصیه‌شده به‌تنهایی از طریق رژیم غذایی می‌تواند دشوار باشد، به خصوص اگر در دوره پس از زایمان حالت تهوع داشته باشید.

برای این منظور به مادران جدید توصیه میشود قبل از افزودن یک مکمل به رژیم غذایی خود، به ویژه در صورت شیردهی، توصیه‌های پزشکی شخصی را دنبال کنید.

چه مدت باید ویتامین های پس از زایمان را مصرف کرد؟

اگر تصمیم به شروع مصرف یک ویتامین پس از زایمان دارید، توصیه می‌ شود که حداقل شش تا هشت هفته پس از زایمان به این روال ادامه دهید، به خصوص اگر در دوران شیردهی هستید. هیچ زمان مشخصی برای قطع مصرف مکمل ها پس از زایمان وجود ندارد. برخی از مادران شیرده تا زمانی که نوزاد کاملاً از شیر گرفته شود به مصرف آنها ادامه می دهند.

افسردگی پس از زایمان

ویتامین های دوران بارداری و پس از زایمان

هنوز مقداری از ویتامین های دوران بارداری در خانه دارید؟ خبر خوب این است که می توانید مصرف آنها را ادامه دهید. مصرف ویتامین های دوران بارداری در دوران پس از زایمان کاملاً بی خطر است. در واقع، بسیاری از ارائه دهندگان مراقبت به والدین  توصیه می کنند که ویتامین های دوران بارداری خود را در سه ماهه چهارم ادامه دهند .

تفاوت اصلی بین ویتامین های دوران بارداری و پس از تولد به مواد تشکیل دهنده آن برمی گردد. ویتامین های دوران بارداری معمولا دارای سطوح بالاتری از اسید فولیک و آهن هستند که به رشد جنین در دوران بارداری کمک می کند. در حالی که ویتامین‌های پس از زایمان حاوی کلسیم و ویتامین D بیشتری برای کمک به شیردهی هستند. تفاوت دیگر این است که مکمل‌های پس از زایمان گاهی حاوی ویتامین A هستند که در دوران بارداری توصیه نمی‌شود و معمولاً در ویتامین‌های دوران بارداری وجود نخواهد داشت.

مواد لازم در ویتامین های پس از زایمان

در حالی که یک رژیم غذایی سالم باید بخش بالایی از تغذیه روزانه شما را تامین کند، مصرف یک ویتامین پس از زایمان می تواند به عنوان یک شبکه ایمنی برای اطمینان از دریافت ویتامین ها و مواد معدنی توصیه شده روزانه عمل کند. بنابراین چه موادی را باید در ویتامین پس از زایمان جستجو کنید؟ این مکمل ها حداقل باید آهن، کلسیم، ویتامین D، اسید فولیک و ویتامین B12 داشته باشند. در زیر به توضیح مختصری می پردازیم که چرا هر ویتامین و مواد معدنی ذکر شده در بالا برای مادرانکه تازه صاحب نوزاد شده‌اند مهم است.

آهن 

 طبق گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO)، مکمل آهن، به تنهایی یا همراه با اسید فولیک، خطر کم خونی را در دوره 6 تا 12 هفته پس از تولد کاهش می دهد. صرف نظر از اینکه سزارین یا زایمان طبیعی دارید، بسیاری از زنان پس از تولد به دلیل از دست دادن خون دچار کم خونی می شوند. گوشت قرمز بدون چربی و سبزیجات با برگ های تیره منبع طبیعی آهن هستند.

کلسیم

این ماده معدنی – که در محصولات لبنی، سبزیجات و غذاهای غنی شده مانند غلات صبحانه یافت می شود – در صورتی که نوزاد از شیر مادر استفاده میکند، بسیار مهم است. طبق گفته آکادمی اطفال آمریکا (AAP)، کلسیم موجود در شیر مادر از ذخایر خود شما (عمدتاً از استخوان) تامین می شود. دریافت حداقل 1000 میلی گرم کلسیم در روز تضمین می کند که استخوان های شما پس از از شیر گرفتن کودک قوی باقی می مانند.

اسید فولیک

این یک نوع ویتامین B است که به بدن کمک می کند سلول های جدید تولید کند. اسید فولیک قبل، در طول و بعد از بارداری حیاتی است ومرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) توصیه می کند که زنان 400 میکروگرم (میکروگرم) در روز مصرف کنند. بسیاری از مکمل‌های پس از زایمان حاوی فولات هستند که یک اصطلاح عمومی برای توصیف بسیاری از اشکال مختلف ویتامین B9 است.

ویتامین B12

این ویتامین ضروری خون و سلول های عصبی شما را سالم نگه می دارد و به پیشگیری از کم خونی کمک می کند. با توجه به مؤسسه ملی بهداشت (NHI)، متوسط ​​مقدار توصیه شده روزانه برای زنان شیرده 2.8 میکروگرم است.

افسردگی پس از زایمان

سلامت تیروئید خود را هم چک کنید!

در نهایت، یک یادداشت در مورد سلامت تیروئید. مطالعات نشان داده است که زنان مبتلا به عدم تعادل تیروئید بیشتر احتمال دارد افسردگی پس از زایمان را تجربه کنند .  اگر مشکل تیروئید دارید، حتما با ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی خود برای مدیریت آن کار کنید و مکمل های گیاهی حمایت کننده تیروئید را در نظر بگیرید و از غذاهایی که اثرات نامطلوب بر تیروئید دارند، مانند لبنیات و گلوتن، اجتناب کنید. داشتن بیماری تیروئید به معنای افسردگی پس از زایمان نیست، اما توصیه می شود اقدامات احتیاطی بیشتری انجام دهید.

اقدام زودهنگام

عامل کلیدی در پیشگیری و درمان موفق این عارضه، اقدام زودهنگام است. زنان ممکن است پس از زایمان متوجه افسردگی خود نشوند یا ممکن است متوجه مشکلات خود شوند اما خجالت بکشند کمک بگیرند. به همین دلیل خیلی مهم است که تمام تازه‌مادران غربالگری شوند. تشویق زنان به مخفی‌نکردن علائم افسردگی بعد از زایمان، باید اولویت اصلی در مراقبت از همه تازه‌مادران باشد. درصورتی که با هر کدام از علائم افسردگی پس از زایمان مواجه هستید، در اسرع وقت با تیم تخصصی ما در انستیتو سلامت مغز در ارتباط باشید. 

خدمات انیستیتو سلامت مغز دانا:

همکاران زبده  و متخصص ما در زمینه های روانپزشکی، روانشناسی و علوم اعصاب آماده ارائه خدمات مرتبط با شناسایی و درمان تمام اختلالات خلقی با استفاده از دارو درمانی و روش های نوین درمانی از قبیل تحریک الکتریکی فرا جمجمه ای می باشند.

اگر بدنبال بهترین مرکز با حرفه ای ترین تیم درمانی متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، کاردمان ها، نوروساینتیست ها و استفاده از روش های نوین درمانی هستید همین امروز زمان ویزیت خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.

07136476172-09172030360

آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز

ایمیل: [email protected]

اینستاگرام: danabrain.ir@

 

به این مقاله امتیاز دهید