سطح غیر طبیعی هورمونهای استرس مانند آدرنالین و کورتیزول با انواع اختلالات سلامت روان از جمله افسردگی و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) مرتبط است. محققان MIT اکنون با استفاده از نانوذرات مغناطیسی راهی را برای کنترل از راه دور ترشح این هورمون ها از غده فوق کلیوی طراحی کرده اند.
محققان می گویند این رویکرد به دانشمندان کمک می کند تا اطلاعات بیشتری در مورد چگونگی تأثیر ترشح هورمون بر سلامت روانشناختی کسب کنند و در نهایت می تواند راهی جدید برای درمان اختلالات مرتبط با هورمون ارائه دهد.
ما به دنبال این هستیم که چگونه می توانیم با تعدیل عملکرد اندام محیطی، اختلالات استرس را مطالعه کرده و در نهایت درمان کنیم، نه اینکه کاری بسیار تهاجمی در سیستم عصبی مرکزی انجام دهیم. “
Polina Anikeeva، استاد MIT در علوم مهندسی مواد و علوم مغز و شناختی
برای دستیابی به کنترل ترشح هورمون، Dekel Rosenfeld، یک postdoc MIT-Technion در گروه آنیکوا، نانوذرات مغناطیسی تخصصی تولید کرده است که می تواند به غده فوق کلیوی تزریق شود. هنگامی که در معرض میدان مغناطیسی ضعیف قرار دارید، ذرات کمی گرم می شوند و کانالهای پاسخگو به گرما را فعال می کنند که باعث ترشح هورمون می شوند. از این روش می توان برای تحریک اندام ها در اعماق بدن با حداقل تهاجم استفاده کرد.
آنیکوا و آلیک ویدج، استادیار روانپزشکی در دانشگاه مینسوتا و عضو سابق پژوهش در موسسه یادگیری و حافظه Picower MIT، مؤلفان ارشد این تحقیق هستند.
کنترل هورمون ها
آزمایشگاه آنیکوا قبلاً چندین نانومواد مغناطیسی را ابداع کرده است، از جمله ذره هایی که می توانند داروها را در زمان های دقیق در مکان های خاص بدن آزاد کنند.
در مطالعه جدید، تیم تحقیق قصد داشتند با دستکاری ارگان هایی که خارج از سیستم عصبی مرکزی هستند، از طریق ترشح هورمون، ایده درمان اختلالات مغزی را کشف کنند. یک نمونه مشهور محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال (HPA) است که پاسخ استرس را در پستانداران تنظیم می کند. هورمونهای ترشح شده توسط غده فوق کلیوی، از جمله کورتیزول و آدرنالین، نقش مهمی در افسردگی، استرس و اضطراب دارند.
Anikeeva، عضو آزمایشگاه تحقیقات MIT اظهار داشت: “بعضی از اختلالات که ما به عنوان اختلالات سیستم عصبی مرکزی میشناسیم، ممکن است از مناطق محیطی بدن قابل درمان باشد، اگر بتوانیم یاد بگیریم که آن مدارهای ناحیه ای را بجای دستکاری در مدارهای کلی سیستم عصبی مرکزی، تعدیل کنیم.”
محققان به عنوان هدف تحریک ترشح هورمون، کانال های یونی کنترل کننده جریان کلسیم به سلول های آدرنال را مورد هدف قرار دادند. این کانال های یونی با انواع محرک ها از جمله گرما قابل فعال هستند. هنگامی که کلسیم از طریق کانال های باز به سلول های آدرنال جریان می یابد، سلول ها هورمون ها را ترشح می کنند. “اگر بخواهیم ترشح آن هورمون ها را تعدیل کنیم، باید بتوانیم هجوم کلسیم را به سلول های آدرنال تعدیل کنیم.”
محققان برای تحریک این کانال های حساس به گرما، که به طور طبیعی در سلول های آدرنال اتفاق می افتند، نانوذرات ساخته شده از مگنتیت طراحی کردند، نوعی اکسید آهن که کریستال های مغناطیسی ریز را در حدود 1/5000 ضخامت موی انسان تشکیل می دهد. آنها دریافتند که در موش ها، این ذرات می توانند مستقیماً به غدد فوق کلیوی تزریق شوند و حداقل شش ماه در آنجا بمانند. هنگامی که موش ها در معرض میدان مغناطیسی ضعیف قرار گرفتند – حدود 50 میلی لیتر، 100 برابر ضعیف تر از میدان مورد استفاده برای تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) – ذراتی که حدود 6 درجه سانتیگراد گرم می شوند، کافی هستند تا بدون آسیب رساندن به بافت اطراف کانال های کلسیم را باز کنند.
کانال حساس به گرمایی که آنها هدف قرار داده اند، معروف به TRPV1، در بسیاری از نورون های حسی در بدن، از جمله گیرنده های درد یافت می شود. کانالهای TRPV1 را می توان با کپسایسین، گرما و همچنین دما فعال کرد. آنها در بین گونه های پستانداران یافت می شوند، و متعلق به خانواده بسیاری از کانال های دیگر هستند که نسبت به گرما نیز حساس هستند.
این تحریک تولید کورتیزول را دو برابر کرد و ترشح نورآدرنالین را حدود 25 درصد افزایش داد و منجر به افزایش قابل توجه در ضربان قلب حیوانات شد.
درمان استرس و درد
محققان اکنون قصد دارند از این روش استفاده کنند تا بررسی کنند که چگونه هورمون آزاد شده بر PTSD و سایر اختلالات تأثیر می گذارد و چگونه سرانجام می توان آن را برای درمان چنین اختلالاتی تطبیق داد. این روش جایگزین بسیار کم تهاجمی برای درمان های بالقوه که شامل کاشت یک وسیله پزشکی است، ارائه می دهد.
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا و Senses Cultural Academy of Health مراجعه کنید.
منبع:
Massachusetts Institute of Technology
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.