درمان آنلاین، همچنین که به عنوان درمان الکترونیکی، مشاوره الکترونیکی، teletherapy یا مشاوره سایبری نیز شناخته می شود، شامل ارائه خدمات بهداشت روان و پشتیبانی از طریق اینترنت می باشد.
این نوع درمان می تواند از طریق ایمیل، پیام رسانی متنی، کنفرانس ویدیویی، چت آنلاین یا تلفن رخ دهد. درمان آنلاین می تواند در زمان واقعی انجام شود، مانند مکالمات تلفنی و پیام رسانی یا متن با تأخیر در زمان، مانند پیام های ایمیل.
درمان آنلاین محدودیت هایی دارد، اما به سرعت به منبع مهمی برای تعداد فزاینده ای از مراجعه کنندگان تبدیل می شود. دلایل زیادی وجود دارد که چرا فرد ممکن است گزینه درمانی آنلاین را انتخاب کند، از جمله راحتی و دسترسی آسان به این روش.
چنین سرویس هایی ممکن است از طریق رایانه یا لپ تاپ قابل دسترسی باشند، اما برنامه های تلفن همراه نیز به گزینه ای رایج تبدیل شده اند.
تاریخچه درمان آنلاین
ارتباط از راه دور بین یک درمانگر و یک فرد مراجعه کننده مفهومی جدید نیست. زیگموند فروید از نامه های گسترده ای برای ارتباط با مراجعه کنندگان خود استفاده می کرد. گروه های خودیاری از اوایل سال 1982 در اینترنت شروع به کار کردند. امروزه سایت های متعددی وجود دارد که خدمات مربوط به سلامت روان و کلینیک های الکترونیکی درمانی را ارائه می دهند.
رشد مشاوره آنلاین و خدمات بهداشت روان باعث شده است تا یک انجمن بین المللی بهداشت روان بصورت آنلاین ایجاد شود. این افزایش چشمگیر در دسترس بودن خدمات درمانی آنلاین، نیاز به اطلاعات و دستورالعمل هایی برای مشتریان علاقه مند به دریافت خدمات بهداشت روان از طریق اینترنت ایجاد کرده است.
در سال های اخیر، اختصاص سایت ها و برنامه های آنلاین به خدمات بهداشت روان، به طور فزاینده ای محبوب شده اند.
افزایش استفاده از تلفن های هوشمند منجر به ایجاد تعدادی از گزینه های مبتنی بر برنامه شده است که در دسترس بوده و اغلب کاملاً مقرون به صرفه است. شواهد همچنین به طور فزاینده نشان می دهد که چنین گزینه هایی ممکن است گزینه درمانی حتی مؤثرتری برای برخی از افراد باشند.
اثربخشی
در حالی که درمان آنلاین چالش هایی را به همراه خود دارد، بسیاری از بیمارانی که از روش های درمانی آنلاین استفاده کرده اند، پشتیبانی مطلوبی را دریافت کرده اند. در بررسی مطالعات منتشر شده در ژورنال جهانی روانپزشکی، بیمارانی که از طریق کنفرانس ویدئویی جهت بهره بردن از خدمات سلامت روان استفاده می کنند، “سطح بالایی از رضایت” را گزارش کردند.
تحقیقات همچنین نشان می دهد که درمان آنلاین ممکن است در معالجه تعدادی از مسائل مربوط به سلامت مؤثر باشد. این خبر خوبی برای بسیاری از مردم، به ویژه کسانی است که در مناطق روستایی زندگی می کنند و به خدمات بهداشت روان دسترسی محدود دارند.
در یک مطالعه، محققان دریافتند که CBT آنلاین همراه با مراقبتهای بالینی در درمان افسردگی، اضطراب و پریشانی عاطفی مرتبط با بیماری مؤثر است. در بعضی موارد، نتایج حاکی از آن است که برخی از بیماران در مقایسه با افرادی که به صورت حضوری و سنتی از CBT استفاده کرده اند، با درمان آنلاین نتایج بهتری داشتند.
درمان شناختی – رفتاری یکی از روشهای درمانی مورد مطالعه است و نشان داده شده است که در درمان طیف وسیعی از شرایط روانشناختی از جمله افسردگی، اضطراب، PTSD، اختلالات خوردن و سوء مصرف مواد مخدر، موثر است. CBT برای کمک به افراد در شناسایی و تغییر افکار و رفتارهای منفی کار می کند.
یک مطالعه در سال 2015 نشان داد که درمان شناختی – رفتاری اینترنتی، به همان اندازه CBT که به صورت حضوری صورت می گیرد در بهبود اختلالات اضطرابی مؤثر است. یک بررسی از سال 2017 نیز به این نتیجه رسید که CBT آنلاین در درمان مسائل بهداشت روان یک گزینه مقرون به صرفه و مؤثر است.
درمان آنلاین برای همه مناسب نیست، اما مواقعی وجود دارد که افراد ممکن است این رویکرد را ترجیح دهند. به عنوان مثال، کسانی که از حضور در گروه های درمانی ناراحت هستند، ممکن است از گزینه های مبتنی بر اینترنت بهره مند شوند.
خدمات روان درمانی آنلاین مزایا و معایبی دارد که باید با دقت مورد بررسی قرار گیرد. راحتی اغلب به عنوان یکی از بزرگترین مزایا ذکر می شود.
قبل از اینکه تصمیم بگیرید که آیا درمان آنلاین برای شما مناسب است، در خصوص موضوعاتی از قبیل محرمانه بودن، مباحث اخلاقی و حقوقی و همچنین صلاحیت درمانگران آنلاین، تحقیق کنید.
همانطور که درمانگران و مشاوران در “دنیای واقعی” می توانند طیف وسیعی از صلاحیت ها و مجوزها را داشته باشند، درمانگران آنلاین نیز می توانند در آموزش و اعتبار خود تفاوت های چشمگیری داشته باشند.
در حالی که برخی از سایت ها ممکن است نوید راه سریع و آسان برای تبدیل شدن به یک درمانگر آنلاین را بدهند، واقعیت این است که شرایط آموزشی برای تبدیل شدن به یک درمانگر آنلاین دقیقاً مشابه مواردی است که برای یک درمانگر یا مشاور حضوری باید رعایت شود.
درمان آنلاین برای افرادی که از خدمات سلامت روان بهره می برند، جذاب است و غالباً به عنوان گزینه ای مناسب، اقتصادی و در دسترس شناخته می شود.
با این وجود، تعدادی از نگرانی ها از جمله سؤالاتی در مورد محرمانه بودن اطلاعات مربوط به مراجعه کننده، مناسب بودن استفاده از روش درمانی آنلاین به عنوان یک روش درمانی برای انواع مختلف اختلالات روانشناختی ایجاد می کند.
انستیتویی که از درمان آنلاین استفاده می کند، همچنین چهارچوب اخلاقی مناسبی برای استفاده از فناوری در سلامت روان باید ارائه دهد. این دستورالعمل ها حداقل اقدامات و معیارهای مورد نیاز برای درمان آنلاین را نشان می دهد.
درمانگران فقط باید در محدوده تخصص خود عمل کنند. به عبارت دیگر، درمانگران آنلاین فقط باید خدماتی را ارائه دهند که در آن آموزش دیده اند.
درمانگران آنلاین باید قوانین و دستورالعمل های تعیین شده را رعایت کنند. به عنوان مثال، در ایالات متحده آمریکا، فقط افرادی که آموزش خاص دریافت کرده اند و مراحل صدور مجوز لازم را پشت سر گذاشته اند، مجاز هستند خود را روانشناس یا متخصص علوم اعصاب بنامند.
درمانگران باید در روشهای درمانی آنلاین، دانش، آموزش و نظارت را بدست آورند. این شامل آموزش رسمی (دوره های دانشگاهی یا دانشگاهی)، آموزش غیررسمی (کارگاه ها و همایش ها) و نظارت بالینی (بصورت حضوری یا آنلاین) می باشد.
درمانگران آنلاین باید درک کاملی از فناوری داشته باشند که شامل چگونگی استفاده از ابزارهای مورد نیاز برای ارائه روان درمانی به صورت آنلاین و چگونگی اطمینان از خصوصی و ایمن بودن اطلاعات مراجعه کننده است.
در حالی که تحقیقات به طور فزاینده ای نشان می دهد که درمان آنلاین می تواند گزینه ای مؤثر باشد، به این معنی نیست که مناسب همه باشد. اشکال جدی تر بیماری های روانشناختی، از جمله اعتیاد به مواد و شرایط روانپزشکی از جمله افسردگی شدید و اسکیزوفرنی، به بیش از آنچه که درمان آنلاین ارائه می دهد، نیاز دارد.
در مورد گزینه های خود با پزشک خود صحبت کنید تا تعیین کنید که آیا گزینه آنلاین ممکن است برای وضعیت شما مفید باشد یا به عنوان مکمل گزینه های درمانی حضوری باشد. اگر فکر می کنید که درمان آنلاین ممکن است برای شما مناسب باشد، در مورد برخی از سایت ها و برنامه های موجود تحقیق کنید تا مشخص شود کدام یک برای نیازها و بودجه شما مناسب است.
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع:
Very Well Mind
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.