تقریباً هرکسی که در بحران کورونا ویروس قرار گرفته است، تصویری از مطالبی را در فیس بوک یا اینستاگرام خود منتشر کرد که ادعا می کند نوشیدن الکل قوی ویروس را در معده های ما می کشد، درست همانطور که استفاده از ضدعفونی کننده دستی با الکل زیاد آن را بر روی پوست ما از بین می برد. همانطور که سازمان بهداشت جهانی اظهار داشت، نوشیدن الکل از آلودگی با ویروس کرونا جلوگیری نمی کند.
در حقیقت، کارشناسان بهداشت عمومی هشدار داده اند که نوشیدن بیش از حد و / یا مکرر الکل، سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند و پیشروی بیماری ها را آسان تر می کند. در همین حال، فروش الکل در اواخر ماه مارس 55 درصد افزایش یافته بود، زیرا بسیاری از مردم جهت تحمل شرایط اضطراب ناشی از شرایط کرونا و محافظت از خود، استفاده بیشتری داشتند.
برخی از ایالت ها به عنوان بخشی از برنامه کشور برای بازگشایی فعالیت های اقتصادی، از شهروندان خود برای بازگشت به محل کار استقبال کرده اند. اما برخی دیگر (مانند کالیفرنیا، فلوریدا، تگزاس و واشنگتن) هنگام افزایش موارد کروناویروس به ویژه در افراد جوان، برنامه های خود را تغییر دادند. ایالت های دیگر مانند نیوجرسی و نیویورک برنامه های خود را برای بازگشایی فضاهای عمومی داخلی، به تعویق انداختند.
در حال حاضر بسیاری از ما به طور قابل ملاحظه ای به مکانیسم های مقابله ای مورد نظر خود دست می یابیم، اما در اینجا باید بدانید که چگونه نوشیدن الکل می تواند بر میزان خطر ابتلا به کروناویروس تأثیر بگذارد.
Gregory A. Poland، متخصص بیماریهای عفونی و استاد پزشکی در کلینیک مایو: “هیچ تحقیق مستقیمی درمورد ارتباط نوشیدن الکل و COVID-19 در حال حاضر در دست نیست.” “اما عدم تحقیق به معنای عدم ضرر نیست.”
آنچه کارشناسان می دانند این است که استفاده بیش از حد از الکل بطور گسترده ای روی سیستم ایمنی بدن اثر می گذارد.
الکل چگونه بر سیستم ایمنی بدن تأثیر می گذارد؟
بین مصرف الکل و سوء مصرف الکل تفاوت وجود دارد – هرچند خط بین آنها می تواند تا حدی بسیار باریک باشد. کتی یونگ، مدیر مؤسسه ملی سوء مصرف الکل و الکلیسم می گوید: “شواهد بسیار خوبی وجود دارد که سوء مصرف الکل (نوشیدن زیاد) درکوتاه مدت می تواند عملکرد ایمنی بدن را سرکوب کند و توانایی دفاع در برابر عفونت تنفسی را کاهش دهد.”
“نوشیدن Binge به عنوان چهار یا بیشتر برای زنان در طی یک دوره دو ساعته تعریف می شود و پنج یا بیشتر نوشیدنی برای آقایان در طی یک دوره دو ساعته است.”
در طولانی مدت، اثرات سوء مصرف الکل حتی مضر تر است و شامل افزایش خطر ابتلا به عفونت تنفسی و حتی سندرم دیسترس حاد تنفسی یا ARDS می شود – بیماری که در بسیاری از موارد شدیدتر از ویروس کرونا COVID-19 مشاهده می شود.
“با عفونت تنفسی در افرادی که ده ها سال است که مشروب می نوشند، احتمالاً به تهویه مکانیکی احتیاج دارند.” “آنها به احتمال زیاد زمان بیشتری را در بخش مراقبت های ویژه می گذرانند و احتمال بیشتری دارد که جان خود را از دست دهند.”
این امر که تشخیص دهیم کم الکل می نوشیم یا زیاد، به دلایل مختلف گول زننده است، این بدان معناست که مردم به میزان بسیار زیاد میزان نوشیدن خود را دست کم می گیرند. یونگ می گوید: “برای به حداقل رساندن خطرات احتمالی، دستورالعملهای رژیم غذایی ایالات متحده اعلام کرده اند که تا یک بار مصرف الکل در روز برای خانم ها است، اگر باردار نیستید و سن قانونی ندارید.” “حداکثر دو نوشیدنی در روز برای مردان در حد مجاز است.” یونگ می گوید فراتر از آن، ما وارد قلمرو پرخطر می شویم.
“یک نوشیدنی آبجو 12 اونسی با 5 درصد الکل است. مردم لیوان شراب بسیار بزرگتر از آن را می نوشند و حتی یک لیوان، که روزانه مصرف می شود، خطر ابتلا به سرطان پستان را بین 7 تا 10 درصد افزایش می دهد.”
اگرچه مصرف دو نوشیدنی در شب ممکن است “نوشیدن زیاد” محسوب نشود، اما این مقدار خطر ابتلا به بیماری را افزایش می دهد. “من فکر می کنم افرادی که بیش از یک لیوان شراب می نوشند، در واقع خطر ابتلا به بیماری شدید ویروس کرونا را افزایش می دهند.”
گذشته از تأثیرات الکل بر سلامتی ما، همچنین مهم است که در نظر بگیرید چگونه این امر می تواند بر رفتار ما تأثیر بگذارد. “هرچه بیشتر الکل بنوشید، احتمالا تمایل بیشتری برای آن پیدا خواهید کرد.” نوشیدن زیادتر همچنین ممکن است باعث شود که در مورد شستشوی دست یا ماسک پوشیدن، احساس مسئولیت کمتری داشته باشیم.
هارون وایت، مشاور علمی ارشد مدیر NIAAA توضیح می دهد: “نوشیدن الکل یکی از راه هایی است که افراد برای کنار آمدن با شرایط ناشی از کرونا و استرس و اضطراب از آن استفاده می کنند و می تواند در کوتاه مدت جواب بدهد. اما این پایدار نیست، زیرا هر بار که استفاده می کنید، به دلیل افزایش وابستگی و مصرف بیشتر برای تأثیر گذاری، سود کمتری نصیب شما می شود و باید هزینه بیشتری را بپردازید. برای برخی از افراد، این ممکن است یک مشکل رفتاری ایجاد کند که ترک کردن آن دشوار است .
باید به این مسئله توجه کنیم که نوشیدن نمی تواند استراتژی اصلی مقابله شما با ویروس کرونا باشد، زیرا ممکن است نه تنها مفید نباشد، بلکه هزینه زیادی را با وابستگی و تأثیرات منفی بر روی سیستم ایمنی بدن، بابت آن بپردازید.”
برای اطلاعاتب یشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منابع:
WHO
National Institute on Alcohol and Alcoholism
Alcohol consumption, cigarette smoking, and familial breast cancer risk: findings from the Prospective Family Study Cohort (ProF-SC)
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.