با هم این مقاله را بشنویم:
سوالی که شاید ذهن شما را درگیر کرده باشد این است که علت دلشوره و تپش قلب بی دلیل من چیست؟! تپش قلبی که با دلشوره همراه است بعید به نظر می رسد که یک مشکل قلبی جدی باشد احتمالا مشکل شما اضطراب است ممکن است. البته دارو یا به ندرت یک وضعیت پزشکی می تواند آنها را تحریک کند.
اگر به دنبال متخصصین برای اضطراب خود هستید؟ همه شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان مشاوره خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
دلشوره و تپش قلب می توانند توسط عوامل مختلفی ایجاد شوند، از جمله:
- استرس: استرس یکی از شایع ترین علل دلشوره و تپش قلب است. استرس می تواند باعث شود بدن هورمون هایی مانند آدرنالین و کورتیزول ترشح کند. این هورمون ها می توانند ضربان قلب را افزایش دهند و باعث احساس اضطراب شوند.
- اضطراب: اضطراب یک اختلال روانی است که با احساس ترس یا نگرانی بیش از حد مشخص می شود. اضطراب می تواند باعث دلشوره و تپش قلب شود.
- افسردگی: افسردگی یک اختلال روانی است که با احساس غم و ناامیدی بیش از حد مشخص می شود. افسردگی می تواند باعث دلشوره و تپش قلب شود.
- مصرف کافئین: کافئین یک ماده محرک است که می تواند باعث تپش قلب شود.
- مصرف الکل: الکل می تواند باعث تپش قلب شود.
- مصرف برخی از داروها: برخی از داروها مانند داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد اضطراب، و داروهای فشار خون می توانند باعث تپش قلب شوند.
- شرایط پزشکی: برخی از شرایط پزشکی مانند تیروئید پرکار، کم خونی، و بیماری قلبی می توانند باعث دلشوره و تپش قلب شوند.
تپش قلب اضطرابی چیست؟
هنگامی که تپش قلب دارید، ممکن است ضربان قلب خود را در قفسه سینه، گردن یا گلو احساس کنید.
بسیاری از افراد تپش قلب را همراه با اضطراب تجربه می کنند . اضطراب پاسخ “جنگ یا گریز” بدن است و سیستم عصبی خودمختار (ANS) آغاز آن است. وقتی نسبت به موقعیتی احساس ناراحتی می کنید، سیستم عصبی خودمختار شما وارد عمل می شود و ضربان قلب شما را افزایش می دهد. درواقع هدف اصلی از این افزایش قبل بقای ما است مثلا در شرایطی که یک خرس به شما حمله میکند این افزایش ضربان قلب باعث میشود خون بیشتری به عضلات و مغز برسد و فرد آمادگی بیشتری برای فرار داشته باشد. با این حال در شرایط استرس زا روزمره نیز ممکن است است این افزایش ضربان قلب صورت گیرد.
آیا تپش قلب ناشی از اضطراب خطرناک است؟
اگرچه تپش قلب می تواند هشدار دهنده باشد، اما بیشتر آنها خطرناک نیستند. آنها معمولاً پس از گذراندن موقعیت ایجاد کننده اضطراب از بین می روند.
به ندرت، تپش قلب می تواند نشانه یک مشکل جدی سلامتی، مانند آریتمی (ریتم غیر طبیعی قلب) باشد. اگر تپش قلب همراه با درد قفسه سینه ، مشکلات تنفسی، سرگیجه یا گیجی دارید ، فوراً به دنبال کمک پزشکی باشید.
تپش قلب ناشی از اضطراب چقدر شایع است؟
اضطراب شایع ترین علت تپش قلب است که به مشکل قلبی مربوط نمی شود. داشتن لحظاتی پر از اضطراب، برای برخی افراد بسیار رایج است. این شرایط ممکن است شامل مصاحبه شغلی، سخنرانی در جمع یا پرواز با هواپیما باشد. اغلب اوقات، این احساسات تپش قلب و دلشوره بعد از شرایط استرس زا از بین می رود.
اگر این اضطراب و لشوره بدون دلیل برای مدت طولانی باقی ماند با یک روانپزشک یا رونانشناس صحبت کنید. ممکن است یک اختلال اضطرابی یا یک اختلال هراس داشته باشید . درمان دارویی، و درمان های غیر داروییمی تواند به بهبود علائم شما کمک کند.
علائم تپش قلب اضطرابی چیست؟
علائم تپش قلب عبارتند از:
- ضربه زدن: برخی افراد احساس ضربه زدن یا بال زدن در قفسه سینه می کنند.
- ضربان قلب نامنظم: ممکن است احساس کنید که ضربان قلب شما از حالت نرمال خارج شده. ممکن است حس کنید قلب شما کند یا سریع می تپد . همچنین ممکن است احساس کنید که قلبتان برای یک یا دو ثانیه مکث می کند.
- تپش: قلب شما ممکن است به شدت یا خیلی شدید بکوبد. برخی افراد می گویند که می توانند ضربان قلب خود را در گوش خود احساس کنند.
چرا اضطراب باعث تپش قلب می شود؟
اضطراب سیستم عصبی خودکار (ANS) بدن را فعال می کند. ANS عملکردهای بدن را تنظیم می کند، از جمله:
- نفس کشیدن.
- گوارش .
- ضربان قلب.
هنگامی که موقعیتی باعث اضطراب می شود، ANS شما واکنش مبارزه یا فرار بدن شما را فعال می کند. علاوه بر تپش قلب، ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:
- خستگی .
- مشکلات گوارشی مانند اسهال .
- تنفس سریع و پی در پی.
- تعریق.
- عضلات منقبض.
- لرزیدن.
تپش قلب در اثر اضطراب چقدر طول می کشد؟
تپش قلب ناشی از اضطراب معمولا در عرض چند دقیقه از بین می رود.این وضعیت معمولا ناگهانی شروع شوند و به سرعت تمام شوند.
اگر تپش قلب مکرر ناشی از اضطراب دارید، ممکن است پزشک شما یک اختلال اضطرابی را تشخیص دهد. اختلال اضطرابی به این معنی است که اضطراب بیش از حد بر فعالیت های روزمره شما مانند رفتن به محل کار یا مدرسه یا ملاقات با دوستان تأثیر می گذارد.
اختلالات اضطرابی یکی از شایع ترین وضعیت سلامت روان است که تقریباً از هر 5 نفر 1 نفر را در مقطعی تحت تأثیر قرار می دهد.
آیا می توانید انواع دیگر تپش قلب را با تپش قلب اضطرابی اشتباه بگیرید؟
اگر تپش قلب در عرض چند دقیقه از بین نرود یا مکررا اتفاق بیفتد، ممکن است به اضطراب مرتبط نباشد. به ندرت، تپش قلب ناشی از یک بیماری یا اختلال است، از جمله:
- مشکلات ریتم قلب (آریتمی)، مانند فیبریلاسیون دهلیزی (Afib) .
- میوکاردیت، التهاب عضلات قلب به دلیل عفونت ویروسی.
- مشکلات تیروئید ، از جمله پرکاری تیروئید .
- مشکلات ساختاری در قلب، مانند بیماری دریچه .
روانپزشکان و متخصصین مرتبط چگونه تپش قلب ناشی از اضطراب را تشخیص می دهند؟
قبل از تشخیص تپش قلب ناشی از اضطراب، پزشک آزمایشهایی را برای رد سایر شرایط انجام میدهد. آنها با گوش دادن به صدای قلب شما شروع می کنند. از شما می پرسند:
- داروهای فعلی، از جمله مکمل های گیاهی .
- رژیم غذایی.
- سبک زندگی، از جمله مصرف الکل و کافئین، زیرا هر دو می توانند باعث تپش قلب شوند.
- تاریخچه پزشکی.
- علائم.
- تست استرس (اضطراب)
ارائه دهنده شما ممکن است آزمایش خون ( شمارش کامل خون یا CBC ) را برای بررسی کم خونی یا پتاسیم پایین توصیه کند. آنها همچنین به دنبال مشکل تیروئید یا سایر مشکلات سلامتی هستند که می تواند باعث تپش قلب شود.
دلشوره های ناگهانی را جدی بگیرید
اگر اضطراب و دلشوره های ناگهانی و شدید را تجربه می کنید، ممکن است علائم حمله پانیک باشد. علائم این حملات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ضربان قلب تند
- احساس ضعف، سرگیجه یا سبکی سر
- احساس می کنید که کنترل خود را از دست می دهید
- عرق کردن، لرزیدن یا لرزش
- تنگی نفس یا نفس کشیدن خیلی سریع
- سوزن سوزن شدن در انگشتان یا لب های شما
- احساس بیماری (تهوع)
حمله پانیک معمولا 5 تا 30 دقیقه طول می کشد. این حملات می توانند ترسناک باشند، اما خطرناک نیستند و نباید به شما آسیب برسانند. با این حال این حملات می توانند زندگی شما را مختل کنند و برای درمان حتما باید به یک متخصص اعصاب و روان مراجعه کنید.
مدیریت و درمان
ارائه دهندگان چگونه تپش قلب و اضطراب را درمان می کنند؟
اگر پزشک تشخیص دهد که شما دچار تپش قلب ناشی از اضطراب هستید، ممکن است پیشنهاد دهد:
- درمانهای غیر دارویی: مانند بیوفیدبک، نوروفیدبک، تحریک فراجمجمه ای مغز، تحریک (تنظیم) سیستم خودمختار، مدیتیشن، ماساژ درمانی و سایر تکنیکها میتوانند به آرامش شما کمک کنند.
- داروها: داروهای ضد اضطراب و داروهای ضد افسردگی به برخی افراد کمک می کند. پزشک شما ممکن است گزینههایی را برای درمان اضطرابی که هنگام صحبت در جمع رخ میدهد پیشنهاد کند. این داروها شامل مسدود کننده های بتا (پروپرانولول) و بنزودیازپین ها مانند آلپرازولام و دیازپام هستند. بنزودیازپینها میتوانند اعتیاد آور باشند، بنابراین فقط برای استفاده گهگاهی هستند.
- روان درمانی: درمان شناختی رفتاری (CBT) به شما کمک می کند تا الگوهای فکری خود را شناسایی و درمان کنید. هدف پیشگیری از مواجهه-پاسخ، ایجاد پاسخ مثبت به ترس ها برای تسکین اضطراب است.
چگونه می توانم تپش قلب و اضطراب را مدیریت کنم؟
می توانید تکنیک های خود مدیریتی را برای کمک به کاهش شدت تپش قلب ناشی از اضطراب امتحان کنید. این تکنیک ها عبارتند از:
- مقابله با استرس .
- تنفس دیافراگمی .
- ورزش منظم.
- خواب کافی
- مدیتیشن .
- تای چی، یوگا یا سایر حرکات آگاهانه.
پیشگیری
آیا می توانم تپش قلب و دلشوره را متوقف کنم؟
ممکن است نتوانید به طور کامل از تپش قلب ناشی از اضطراب جلوگیری کنید. اما می توانید تعداد دفعات وقوع و شدت آنها را کاهش دهید.
ابتدا به محرک های خود، مانند سخنرانی در جمع، سوار شدن در هواپیما یا برقراری تماس تلفنی توجه کنید. سپس می توانید برای کاهش اضطراب خود در این موقعیت ها برنامه ریزی کنید. تکنیکهای آرامسازی، دارو و درمان همگی میتوانند به پیشگیری از حملات بعدی کمک کنند.
چشم انداز / پیش آگهی
چشم انداز افراد مبتلا به تپش قلب و اضطراب چیست؟
بسیاری از مردم تپش قلب ناشی از اضطراب موقعیتی (گاه به گاه) دارند. برای مدیریت موفقیت آمیز این اضطراب می توانید از استراتژی های آرام سازی استفاده کنید. این استراتژی ها می توانند ضربان قلب شما را در لحظه کاهش دهند.
اگر تپش قلب ناشی از اختلالات اضطرابی مزمن (طولانی مدت) دارید، امیدی وجود دارد. همچنین می توانید با درمان مناسب اضطراب خود را مدیریت کنید. یک تیم خوب درمانی شامل روانپزشکان ، روانشناسان و متخصصین علوم اعصاب می تواند به شما در ایجاد یک استراتژی مقابله با اضطراب کمک کند.
اگر مشکوک هستید که بیماری دیگری باعث تپش قلب می شود – با یا بدون اضطراب و دلشوره دچار تپش قلب می شوید- با پزشک خود در مورد درمان صحبت کنید. برای تسکین علائم شما، پزشک شما علت را درمان می کند. همچنین ممکن است از درمان های تسکین دهنده اضطراب بهره مند شوید.
چه زمانی باید در مورد تپش قلب و دلشوره به پزشک مراجعه کنم؟
همیشه در مورد علائم جدید باپزشک خود صحبت کنید. اگر تپش قلب دارید و:
- درد یا ناراحتی قفسه سینه.
- دشواری در تنفس، تنگی نفس یا سایر مشکلات تنفسی.
- سرگیجه یا گیجی.
- از دست دادن هوشیاری یا غش ( سنکوپ ).
- تورم شدید ( ادم ) در اندامها، بهویژه پاها، مچ پا و پاها.
- خستگی غیرمعمول یا ناگهانی .
یادداشتی از انشتیتو سلامت مغز
اضطراب یکی از دلایل بسیار شایع تپش قلب است. برخی از افراد تنها در موقعیت های استرس زا خاصی تپش قلب را تجربه می کنند، در حالی که برخی دیگر تپش قلب را بیشتر تجربه می کنند.اگر تپش قلب همراه با درد قفسه سینه، مشکل تنفسی یا سرگیجه دارید، فوراً به دنبال کمک باشید. اگر به کمک تکنیک های آرام سازی هنوز نمیتوانید تپش قلب و دلشوره خود را کنترل کنید میتواند به متخصصین ما در انستیتو سلامت مغز مراجعه کنید. انستیتو سلامت مغز با تیمی مجرب شامل روانپزشکان، روانشناسان، متخصصین علوم اعصاب و ابزار هایی پیشرفته میتوانند به شما در راه بهبود کمک کنند.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.