سوالی که برای برخی افراد پیش آمده این است که علائم افسردگی و ناراحتی اعصاب چیست؟ و چطور می توان آن را درمان کرد؟ آیا من افسرده هستم؟… در این مقاله به آن پاسخ خواهیم داد.
آیا بدنبال بهترین مرکز روانپزشکی با حرفه ای ترین تیم درمانی متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، نوروساینتیست ها و استفاده از روش های نوروتکنولوژی هستید؟ همه شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان ویزیت خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
افسردگی چیزی فراتر از احساس ناراحتی یا داشتن یک روز بد است. وقتی حالت غمگینی برای مدت طولانی ادامه داشته باشد و در عملکرد عادی و روزمره اختلال ایجاد کند، ممکن است افسرده شوید. علائم افسردگی و ناراحتی اعصاب عبارتند از:
- احساس غمگینی یا اضطراب اغلب یا همیشه
- عدم تمایل به انجام فعالیت هایی که قبلا سرگرم کننده بودند
- احساس تحریک پذیری، به راحتی نا امیدی یا بی قراری
- داشتن مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خواب
- خیلی زود بیدار شدن یا زیاد خوابیدن
- خوردن بیشتر یا کمتر از حد معمول یا بی اشتهایی
- درد، سردرد یا مشکلات معده که با درمان بهبود نمی یابند
- مشکل در تمرکز، به خاطر سپردن جزئیات یا تصمیم گیری
- احساس خستگی حتی بعد از خواب راحت
- احساس گناه، بی ارزشی یا درماندگی
- فکر کردن به خودکشی یا آسیب رساندن به خود
توجه داشته باشید اطلاعات زیر برای ارائه تشخیص پزشکی افسردگی اساسی نیست و نمی تواند جایگزین مراجعه به متخصص افسردگی (روانپزشک) باشد. اگر فکر می کنید افسرده هستید، فوراً با پزشک یا متخصص سلامت روان صحبت کنید. این امر به ویژه در صورتی مهم است که علائم شما بدتر شود یا بر فعالیت های روزانه شما تأثیر بگذارد.
چه چیزی باعث افسردگی و ناراحتی اعصاب می شود؟
علت دقیق افسردگی ناشناخته است. ممکن است در اثر ترکیبی از عوامل ژنتیکی، بیولوژیکی، محیطی و روانی ایجاد شود. افسردگی در هر کس متفاوت است، اما عوامل زیر ممکن است شانس فرد را برای افسرده شدن افزایش دهد:
- داشتن خویشاوندان خونی که افسردگی داشته اند
- تجربه رویدادهای آسیب زا یا استرس زا، مانند سوء استفاده فیزیکی یا جنسی، مرگ یکی از عزیزان، یا مشکلات مالی
- گذراندن یک تغییر بزرگ در زندگی، حتی اگر برنامه ریزی شده باشد
- داشتن یک مشکل پزشکی، مانند سرطان، سکته مغزی یا درد مزمن
- مصرف داروهای خاص. اگر در مورد اینکه آیا داروهایتان ممکن است باعث ایجاد احساس افسردگی در شما شود، با پزشک خود صحبت کنید.
- استفاده از الکل یا مواد مخدر
درمان های افسردگی و ناراحتی اعصاب
بسیاری از درمان های مفید برای افسردگی در دسترس هستند. درمان افسردگی می تواند به کاهش علائم و کوتاه کردن مدت زمان افسردگی کمک کند. درمان می تواند شامل دریافت درمان و/یا مصرف دارو باشد. پزشک یا یک متخصص سلامت روان واجد شرایط می تواند به شما کمک کند تا بهترین درمان را برای شما تعیین شود.
- رواندرمانی . بسیاری از مردم از روان درمانی سود می برند که به آن مشاوره نیز گفته می شود. اکثر این نوع درمان ها در کوتاه مدت تاثیر خود را می گذارند و بر افکار، احساسات و مسائلی تمرکز می کند که اکنون در زندگی شما اتفاق می افتد. در برخی موارد، درک گذشتهتان میتواند کمک کند، اما یافتن راههایی برای رسیدگی به آنچه اکنون در زندگیتان اتفاق میافتد، میتواند به شما کمک کند تا با چالشهای آینده کنار بیایید و شما را برای چالشهای آینده آماده کند. از صحبت صریح و صادقانه در مورد احساسات و نگرانی های خود خجالت نکشید . این بخش مهمی از درمان است. برخی از اهداف رایج درمان عبارتند از:
- سالم تر شدن
- ترک سیگار و ترک مصرف مواد مخدر و الکل
- غلبه بر ترس ها یا ناامنی ها
- مقابله با استرس
- درک وقایع دردناک گذشته
- شناسایی مواردی که افسردگی شما را بدتر می کند
- داشتن روابط بهتر با خانواده و دوستان
- درک اینکه چرا چیزی شما را آزار می دهد و ایجاد برنامه ای برای مقابله با آن
- دارو . بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی دریافتند که مصرف داروهای تجویز شده به نام داروهای ضد افسردگی می تواند به بهبود خلق و خو و مهارت های مقابله ای آنها کمک کند. روانپزشک می تواند برای شما داروی مناسب تجویز کند. اگر پزشک برای شما نسخه ای برای یک داروی ضد افسردگی نوشت، دقیقاً بپرسید که چگونه باید دارو را مصرف کنید. اگر قبلاً از درمان جایگزین نیکوتین یا داروی دیگری برای کمک به ترک سیگار استفاده میکنید، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید. چندین داروی ضد افسردگی در دسترس هستند، بنابراین شما و پزشکتان گزینه هایی برای انتخاب دارید. گاهی اوقات برای یافتن بهترین دارو و دوز مناسب برای شما چندین تلاش و تغییر دارویی لازم است، پس صبور باشید.
درمان جدید
تحریک فراجمجمه ای مغز: یکی از روش های امیدوار کننده برای درمان افسردگی تحریک فراجمجمه ای مغز با جریان مستقیم یا متناوب است. مطالعات نشان داده اند که این نوع تحریک مغز با تغییر اتصالات عصبی باعث بهبود خلق و خو و فرد افسرده می شود. این روشن کاملا ایمن و بدون درد است. برای اطلاعات بیشتر اینجا راببینید.
تحریک مغناطیسی مغز: روش دیگری است که به کمک جریان مغناطیسی باعث ایجاد تغییر در مغز افراد افسرده شده و این تغییر باعث بهبود خلوق و خو و ناراحتی اعصاب در این افراد می شود. FDA یا سازمان غذا و دارو آمریکا تحریک مغناطیسی مغز را برای درمان افسردگی تایید کرده است. برای اطلاعات بیشتر اینجا راببینید.
نوروفیدبک: یکی از روش های درمانی مکمل در حین مصرف دارو نوروفیدبک است. این روش درواقع فیدبکی است بین مغز و کامپیوتر، که در آن فرد با تمرین تغییراتی در مغز خود ایجاد کرده و باعث بهبود می شود. برای اطلاعات بیشتر اینجا راببینید.
تحریک عصب واگ: روش غیر دارویی دیگری است برای کاهش علائم افسردگی و اضطراب. در این روش به کمک تحریک غیر تهاجمی عصب واگ با ایجاد تغییراتی در سیستم اتونوم فرد و در نهایت تغییر در مغز علائم افسردگی و ناراحتی اعصاب کاهش می یابد. برای اطلاعات بیشتر اینجا راببینید
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.