تاثیر tDCS بر افسردگی چقدر است؟ در این مقاله کوتاه به آن خواهیم پرداخت و برخی مطالعات مهم را در این زمینه بررسی خواهیم کرد. tDCS یا تحریک الکتریکی مغز، جریانهای الکتریکی ضعیفی را به ناحیه مورد نظر در مغز انتقال می دهد. کارآزماییهای بالینی که اثرات درمانی tDCS را بررسی میکنند، نتایج متفاوتی را نشان دادهاند. در افسردگی اساسی، بسیاری از مطالعات بهبود خلق و خوی قابل توجهی را با tDCS را نشان می دهند.
آیا بدنبال بهترین متخصص افسردگی در شیراز با حرفه ای ترین تیم درمانی متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، نوروساینتیست ها و استفاده از روش های نوروتکنولوژی مانند تحریک مغز هستید؟ همه شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان ویزیت خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
مطالعات اخیر تصویربرداری مغز، نشان داده است که تغییرات نوروفیزیولوژیک قابل توجهی را می توان توسط جریان الکتریکی 2 میلی آمپری در مغز ایجاد کرد. برای اطلاعات بیشتر در مورد نحوه عملکرد tDCS اینجا را ببینید.
در این مقاله، بررسی کوتاهی می کنیم که آیا درمان به وسیله tDCS میتواند باعث ایجاد تغییرات مداوم در ساختار مغزافراد افسرده شود؟ حداقل یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده در مقیاس بزرگ گزارش کرده است که تحریک الکتریکی مغز، کارایی مشابهی با دارودرمانی استاندارد دارد، و بنابراین قابل قبول است که تجویز tDCS ممکن است بر ساختار مغزی تغییر یافته در شرکت کنندگان افسرده تأثیر بگذارد. علاوه بر این، مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی نشان دادهاند که جریانهای الکتریکی اعمالشده خارجی (مانند tDCS) میتوانند تغییرات مورفولوژیکی را در بافت عصبی ایجاد کند.
در مطالعات، عدم وجود هر گونه مداخله همزمان با tDCS و اضافه کردن گروه دارونما، میتواند با دقت بیشتری مشخص کند که آیا tDCS به تنهایی میتواند باعث ایجاد تغییرات ساختاری در مغز افراد افسرده شود. در حالی که گزارش شده است که tDCS همراه با سایر درمان ها مانند دارودرمانی، باعث ایجاد تغییرات ساختاری در مغز می شود. این سوال که آیا درمان tDCS به تنهایی می تواند تغییرات ماکروسکوپی در معماری مغز ایجاد کند، مورد توجه قرار گرفته است.
تاثیر tDCS بر افسردگی
به طور کلی، مطالعات نشان میدهند که تعداد جلسات درمانی tDCS دو میلی آمپر به مدت 20 تا 30 دقیقه میتوانند تغییرات عصبی ساختاری طولانیمدتی را ایجاد کنند، علیرغم اینکه احتمالاً تنها بخشی از این 2 میلی آمپر به قشر مغز میرسد. این یافتهها بهویژه برای درمان افسردگی مورد توجه هستند، و نشان میدهد که تحریک الکتریکی مغز، بر تنظیم فعالیت عصبی مرتبط با افسردگی نقش دارد.
در مطالعه ای دیگر، لو و همکاران نشان داد که 15 جلسه درمان tDCS به طور قابل توجهی علائم خلقی افراد افسرده را بهبود بخشید. یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده نشان داد که افراد افسرده به طور قابل توجهی با ادامه درمان به کمک tDCS بهبود می یابند. با افزایش تعداد جلسات درمانی tDCS، نمرات مرتبط با علائم افسردگی بهبود می یابد. و معمولا پاسخ درمانی در سه تا چهار هفته پس از شروع درمان قابل توجه است.
یک مطالعه متاآنالیز تحلیلی بر روی بیست RCT نشان میدهد که tDCS یک گزینه درمانی موثر برای بیماران مبتلا به افسردگی اساسی است. این نوع تحریک مغز نتایج قابل قبولی دارد که می تواند جایگزین موثری برای بیمارانی باشد که دارو درمانی یا روان درمانی به آنها پاسخ نمی دهد. همچنین میتوان از تحریک الکتریکی مغز به عنوان مکمل سایر درمان ها مانند دارو درمانی و روان درمانی استفاده کرد. پارامترهای خاص tDCS، نقشه برداری از مغز و محل تحریک، که توسط متخصصین علوم اعصاب تعیین می شوند و ویژگی های بالینی (به عنوان مثال، داروهای ضد افسردگی) ممکن است اثربخشی tDCS را افزایش دهد. به صورت کلی بر اساس مطالعات موجود می توان نتیجه گرفت تاثیر tDCS بر افسردگی مشخص شده است و می توان به عنوان روش درمانی موثر مورد استفاده قرار گیرد.
تحقیقات جدید دانشگاه فلوریدا در سال 2024 چه می گوید: تحقیقات جدید دانشگاه فلوریدا نشان میدهد تحریک مغز میتواند علائم افسردگی و اضطراب در افراد مسن را به شکل قابل توجه ای کاهش دهد. این مطالعه جدید بخشی از یک پروژه بزرگتر با بودجه موسسه ملی پیری به نام «تقویت آموزش بالینی در بزرگسالان» بود. این مطالعه با حضور افراد مسن در دانشگاه فلوریدا و دانشگاه آریزونا، بزرگترین تحقیق از این نوع به شمار میرود.
پس از درنظر گرفتن عواملی مانند داروهای تجویزی که ممکن است بر علائم افسردگی و اضطراب تأثیر بگذارند، تیم تحقیق دریافت که شرکت کنندگان گروهی که tDCS دریافت کرده بودند، در مقایسه با گروهی که tDCS دریافت نکرده بودند، بهبود قابل توجهی در افسردگی خفیف و اضطراب متوسط تا شدید نشان دادند.
نتایج این مطالعه امیدوارکننده نشان میدهد که تاثیر tDCS بر افسردگی میتواند به طور موثر علائم افسردگی و اضطراب را در افراد مسن، حتی در کسانی که سابقه قبلی مشکلات روانی ندارند، کاهش دهد.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.