دریافت تشخیص اختلال وسواس فکری (OCD) می تواند طیف گسترده ای از احساسات را تحریک کند. با این حال، مهم است که به یاد داشته باشید که وسواس فکری یک بیماری قابل درمان است و انواع روش های درمان وسواس فکری بدون دارو وجود دارد که در این مطلب به آنها میپردازیم.
وسواس فکری یک اختلال سلامت روان مزمن است که با وسواس ها – افکار، تمایلات، احساسات، تصاویر یا احساسات مکرر و ناخواسته مشخص می شود. در پاسخ به این وسواسها، افراد درگیر اجبارها میشوند، رفتارهایی که برای کاهش اضطراب یا پریشانی انجام میشوند.
داروهای تجویزی می توانند راه نجاتی برای بسیاری از افراد مبتلا به وسواس فکری باشند، بنابراین باید با متخصصی که موقعیت منحصر به فرد شما را درک می کند، صحبت کنید.
ما قویاً توصیه می کنیم قبل از تصمیم گیری در مورد اینکه کدام گزینه درمانی برای شما بهترین است، با یک متخصص سلامت روان صحبت کنید.
وسواس فکری چگونه درمان می شود؟
دریافت تشخیص اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) می تواند طیف گسترده ای از احساسات را تحریک کند. با این حال، مهم است که به یاد داشته باشید که وسواس فکری یک بیماری قابل درمان است. صرف نظر از اینکه دارو بخشی از برنامه درمانی وسواس فکری شما باشد یا نباشد، توصیه می شود از درمان پیشگیری از مواجهه و پاسخ (ERP) استفاده کنید.
وسواس فکری یک اختلال سلامت روان مزمن است که با وسواس ها – افکار، تمایلات، احساسات، تصاویر یا احساسات مکرر و ناخواسته مشخص می شود. در پاسخ به این وسواسها، افراد درگیر اجبارها میشوند، رفتارهایی که برای کاهش اضطراب یا پریشانی انجام میشوند.
اکثر موارد وسواس فکری را می توان با موفقیت با ERP و روش های تحریک الکتریکی و مغناطیسی مغز درمان کرد – بدون نیاز به دارو. بنابراین اگر از خود میپرسید که آیا OCD بدون دارو قابل درمان است، پاسخ مثبت است.
وسواس فکری چیست؟
اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) یک اختال سلامت روانی= است که با افکار و باورهای اضطراب آور همراه با رفتار و تشریفاتی که قصد دارند سطح اضطراب را تا حد طبیعی پایین بیاورند، مشخص می شود اما در نهایت بر آن افزوده می شود. اگرچه FDA کلاس های مختلفی از داروهای ضد افسردگی را به عنوان داروهای وسواس فکری تایید کرده است، اما ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند و همیشه موثر نیستند. این امر باعث شده است که بسیاری از بیماران و متخصصان به گزینه های جایگزین در درمان این بیماری اعتماد کنند. اکیداً توصیه می شود قبل از تصمیم گیری در مورد اینکه کدام دوره درمانی برای شما مناسب است، با پزشک مشورت کنید.
آنچه باید درباره دارو برای وسواس فکری بدانید
دارو، یکی از درمانهای مؤثر برای وسواس فکری در نظر گرفته میشود، اگرچه شامل عناصر خاصی است که از انتخاب آن برای همه بیماران جلوگیری میکند.
رایج ترین داروهایی که برای وسواس فکری تجویز می شود، داروهای ضد افسردگی هستند که عمدتاً برای درمان افسردگی استفاده می شوند. از بین کلاسهای مختلف داروهای ضد افسردگی، معمولاً مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) برای درمان وسواس فکری تجویز میشوند.
SSRI ها بازجذب سروتونین را محدود می کنند، نوعی ماده شیمیایی که توسط نورون ها برای برقراری ارتباط و ایجاد تحریک سلولی تولید می شود. سروتونین پس از آزاد شدن در فضای بین دو نورون و تسهیل ارتباط سلولی، به طور طبیعی به نورون اصلی که از آن آمده است، جذب می شود. با تداخل در این فرآیند، SSRI ها به فعال نگه داشتن سروتونین برای مدت طولانی تری کمک می کنند.
سروتونین تقریباً با هر نوع رفتار یا تجربه، از واکنشهای فیزیکی گرفته تا تحریک احساسات و پاسخهای شناختی، درگیر است. علاوه بر وسواس فکری، عدم تعادل سروتونین با اختلالات خلقی، به ویژه با افسردگی مرتبط است.
اگرچه مشخص نیست که چگونه داروهای ضد افسردگی و به طور خاص SSRI ها به کاهش علائم OCD کمک می کنند، اثربخشی آنها در کاهش شدت علائم بارها ثابت شده است. گفتنی است، برای بزرگسالان مبتلا به وسواس فکری معمولاً دوزهای بالاتری از SSRIها نسبت به بزرگسالان مبتلا به افسردگی تجویز میشود که میتواند باعث عوارض جانبی نامطلوبتر و عدم تمایل به ادامه درمان شود.
حتی فراتر از دوز معمولی بالاتر برای وسواس فکری، داروهای ضد افسردگی می توانند تعدادی عوارض جانبی ایجاد کنند که در برخی مواقع می تواند آن را برای بیمارانی که با وسواس فکری مبارزه می کنند غیرقابل تحمل کند. چنین عوارض جانبی عبارتند از خشکی دهان، حالت تهوع، افکار خودکشی (در این صورت قویا از شما خواسته می شود که به پزشک خود اطلاع دهید یا به دنبال مراقبت های اورژانسی باشید) و مشکل در خواب.
روش های درمان وسواس فکری بدون دارو
در حال حاضر چندین گزینه در دسترس فراتر از دارو وجود دارد که ثابت شده است به طور موثر وسواس فکری را درمان می کند. آنها عبارتند از TMS، نوروفیدبک، تحریک الکتریکی مغز، درمان شناختی رفتاری (CBT)، درمان روان پویشی، و روش های جراحی.
درمان وسواس فکری بدون دارو با TMS :
تحریک مغناطیسی عمیق ترانس کرانیال (Deep TMS™) یک درمان موثر اثبات شده است که از میدان های مغناطیسی برای تنظیم ایمن فعالیت عصبی ساختارهای مغزی که با اختلالات مختلف سلامت روان مرتبط هستند، استفاده می کند.
نشان داده شده است که TMS عمیق در یک مطالعه کنترل شده با گروه کنترل در سال 2019 که در ژورنال American Journal of Psychiatry منتشر شد، تسکین علائم قابل توجهی برای وسواس فکری ارائه می دهد. این درمان که از سال 2018 توسط FDA برای درمان وسواس فکری تایید شده است، با موفقیت تسکین علائم را برای تعداد فزاینده ای از بیماران ارائه می دهد.
علاوه بر اینکه در مطالعات مکرر که نشان داده شده است تحریک مغناطیسی مغز برای تسکین علائم وسواس فکری موثر است، Deep TMS یک درمان ایمن و قابل تحمل نیز نشان داده شده است. مطالعهای در سال 2007 که در Clinical Neurophysiology منتشر شد، این موضوع را تأیید کرد و فناوری و فرآیند درمان Deep TMS را بیخطر و امکانپذیر دانست.
در نهایت، به دلیل فرآیند غیر تهاجمی، Deep TMS شامل بیهوشی نمی شود و می تواند با برنامه روزانه بیمار ادغام شود.
در اینباره، نگاهی بیندازید به این مطلب: درمان جدید وسواس شدید در شیراز: تحریک مغناطیسی مغز یا تی ام اس (TMS) برای اختلال وسواسی اجباری (OCD)
دروان وسواس با درمان شناختی رفتاری:
درمان شناختی رفتاری نوعی از روان درمانی است که به عنوان گزینه درمانی خط اول برای وسواس فکری در نظر گرفته می شود. درمان شناختی رفتاری جنبه های مختلفی را ترسیم می کند که شامل تجربه کلی بیمار با نگاه کردن به احساسات، افکار و باورها، رفتار و پاسخ های فیزیکی مرتبط با وضعیتی است که با آن مبارزه می کند. با انجام این کار، درمان شناختی رفتاری قصد دارد علائم اضطراب آور را که مشخصه وسواس فکری است از یک تجربه نامطلوب و تهدیدکننده، به تجربه ای که بهتر درک می شود و به تغییرات انجام شده توسط فرد، تبدیل کند. با انجام این کار، درمان شناختی رفتاری می تواند به کاهش علائم وسواس فکری کمک کند.
همانطور که درمان شناختی رفتاری توسعه یافت، رویکردهای متفاوتی از نظریه اصلی بیرون آمدند، به طوری که برخی دریافتند که این روش های جدید به بیماران مبتلا به وسواس فکری یک دوره درمانی کارآمدتر ارائه می دهد. از جمله درمان پذیرش و تعهد (ACT) که انعطاف پذیری در پرداختن به علائم وسواس فکری را توسعه می دهد. در طول درمان پذیرش و تعهد، بیمار و درمانگر به بررسی ویژگیهایی میپردازند که نحوه تجربه بیماران وسواس فکری را تعریف میکنند، زیرا آنها شروع به ایجاد حس تعهد بیشتری برای بهبود رفاه خود میکنند.
درمان پیشگیری از مواجهه و پاسخ (ERP) شکل دیگری از درمان است که به طور موثر علائم وسواس فکری را کاهش می دهد. ERP بیمار را در معرض محرک هایی قرار می دهد که با شرایط او مرتبط است، در حالی که به تدریج محرک هایی را انتخاب می کنند که سطح اضطراب آنها را افزایش می دهد. درمانگر از بیمار حمایت عاطفی می کند، زیرا آنها تلاش می کنند تا از واکنش به محرک های گفته شده بر اساس رفتار اجباری ناشی از شرایط خود اجتناب کنند. با گذشت زمان، آنها می توانند از پاسخ دادن به شیوه ای مرتبط با وسواس فکری جلوگیری کنند و در اجتناب از افکار و رفتارهای اضطراب آور که بر آنها تأثیر منفی می گذارد، موفق تر هستند.
درمان روان پویشی برای وسواس فکری:
نوع دیگری از روان درمانی که برای تسکین علائم وسواس فکری موثر یافت شده است، روش درمانی روان پویشی است. این شکل از درمان جنبههای مختلف زندگی بیمار، مانند روابط، ویژگیهای شخصیتی، داستان زندگی و رویدادها، دیدگاه نسبت به جهان و خود را در نظر میگیرد تا ببیند چه عناصری ممکن است با پیشرفت وسواس فکری مرتبط باشد. همانطور که درمان پیشرفت می کند، بیمار می تواند شروع به تفکر در مورد وضعیت خود کند، جایگزین های جدیدی را برای پاسخ های خودکاری که اضطراب آنها به طور معمول ایجاد می کند در نظر بگیرد، و در عوض بر واکنش های بیشتری تکیه کند که برای بهزیستیش مفیدتر است.
تکنیکهای تحریک الکتریکی ترانس کرانیال (tES) برای درمان وسواس:
تحریک الکتریکی مغز به روش tES شامل روشهای مختلفی است که از جریانهای الکتریکی با دوز پایین برای تحریک مناطق خاصی از مغز استفاده میکنند. این رویکردها در درمان وسواس فکری بدون دارو با حداقل عوارض جانبی نویدبخش بوده است.
تحریک جریان مستقیم ترانس کرانیال (tDCS):
tDCS یک جریان الکتریکی ضعیف را به ناحیه مورد نظر مغز اعمال می کند و هدف آن افزایش یا کاهش فعالیت در آن ناحیه است. مطالعات نشان می دهد که tDCS ممکن است در کاهش علائم OCD مانند وسواس و اجبار موثر باشد.
خواندن این مطلب جالب را از دست ندهید: جدیدترین روشهای درمان وسواس فکری بدون دارو + معرفی تحریک الکتریکی مغز
نوروفیدبک برای درمان وسواس:
تصور کنید مغز خود را تمرین دهید! نوروفیدبک یک تکنیک جدید است که از نظارت بر امواج مغزی در لحظه استفاده می کند. در طول جلسات، بازخورد دیداری یا شنیداری بر اساس فعالیت امواج مغزی به افراد ارائه می شود. این بازخورد به آنها می آموزد که فعالیت مغز خود را تنظیم کنند، که به طور بالقوه منجر به کاهش علائم وسواس فکری می شود. در کلینیک سلامت مغز دانا، ما جدیدترین روش های استفاده از نوروفیدبک و پروتکلهایی را که بهطور خاص برای وسواس فکری طراحی شدهاند را ارائه می دهیم.
خواندن این مطلب را از دست ندهید: درمان وسواس با نوروفیدبک + جدیدترین درمان وسواس فکری شدید
گزینه های تهاجمی درمان وسواس فکری
همه بیمارانی که با وسواس فکری مواجه هستند از طریق درمان های خط اول مانند CBT یا دارو تسکین نمی یابند. در نهایت ممکن است به چنین بیمارانی که به درمان مقاوم هستند، در تلاش برای کاهش اثرات نامطلوب این بیماری بر زندگی آنها، جراحی مغز و اعصاب پیشنهاد شود. این موارد شامل کرانیوتومی استاندارد، ضایعات انعقادی با چاقوی گاما و کاشت دانه های رادیواکتیو است. گزینههای جراحی مغز و اعصاب بر روی مدار کورتیکو-استریاتو-تالامو-کورتیکال مغز که در بین کسانی که علائم وسواس فکری را تجربه میکنند بیش فعال است، عمل میکنند.
با این حال، چنین درمانهای تهاجمی به یک دوره نقاهت پس از جراحی نیاز دارند. علاوه بر این، با توجه به بسیاری از مطالعاتی که این درمانها را بر اساس تعداد نسبتاً کمی از بیماران بررسی میکنند، آزمایشهای بیشتری برای اثبات اثربخشی آنها در بیماران مبتلا به وسواس فکری مورد نیاز است.
این روزها، آگاهی و گزینه های درمانی بیشتری نسبت به قبل در دسترس کسانی است که با وسواس فکری مواجه هستند. در بسیاری از موارد، دوره های مختلف ممکن درمان را می توان به عنوان یک رویکرد چند لایه ترکیب کرد، که می تواند حتی تسکین بیشتری ارائه دهد. با این حال، یافتن درمان مناسب یا ترکیبی از آن مانند یک سفر است، و مانند سایر اشکال اکتشاف، توصیه میشود به یک راهنمای مجرب تکیه کنید. بنابراین مهم است که با یک متخصص سلامت روان مشورت کنید، زیرا در مورد شرایطی که با آن مواجه هستید و روش هایی که می توانید آن را برای بهبود کیفیت زندگی خود به کار گیرید، اطلاعات بیشتری کسب می کنید.
درمان وسواس فکری در کلینیک سلامت مغز دانا
در کلینیک سلامت مغز دانا، ما می دانیم که وسواس فکری بر زندگی افراد چه تأثیری می گذارد. ما یک رویکرد جامع را ارائه میدهیم که فناوریهای پیشرفته مانند نوروفیدبک و تحریک الکتریکی یا مغناطیسی مغز را با درمانهای روانشناختی مبتنی بر شواهد ترکیب میکند. تیم متخصصان باتجربه ما به طور مشترک برای ایجاد یک برنامه درمانی شخصی سازی شده متناسب با نیازها و اهداف خاص شما تلاش می کنند.
از جمله گزینه های درمانی در کلینیک سلامت مغز دانا:
نوروفیدبک:
برنامه نوروفیدبک ما از فناوری و پروتکل های پیشرفته ای استفاده می کند که به طور خاص برای درمان وسواس فکری طراحی شده اند.
ارزیابیهای QEEG:
ارزیابیهای QEEG بینشهای ارزشمندی را در مورد فعالیت امواج مغزی شما ارائه میدهند و امکان برنامههای درمانی هدفمند را فراهم میکنند.
QEEG یک تکنیک تصویربرداری غیرتهاجمی مغز است که فعالیت الکتریکی را اندازه گیری می کند. این روش یک تصویر دقیق از فعالیت امواج مغزی ارائه می دهد، و به درمانگران اجازه می دهد تا مناطقی از اختلال در تنظیم را که ممکن است در علائم وسواس فکری نقش داشته باشند شناسایی کند. در کلینیک سلامت مغز دانا، ارزیابیهای QEEG برای هدایت برنامههای درمانی نوروفیدبک شخصی سازی شده استفاده میشود.
در این مطلب درباره نقشه مغزی بیشتر بخوانید: آیا نقشه برداری مغزی یا qEEG می تواند به بهبود اضطراب کمک کند؟
tDCS و TMS:
ما tDCS و TMS را به عنوان گزینه های درمانی بالقوه برای افراد مبتلا به وسواس فکری پیشنهاد می کنیم.
درمان شناختی رفتاری:
درمانگران ما برای این درمانهای مبتنی بر شواهد آموزش دیدهاند تا به شما در ایجاد تکنیک هایی برای مدیریت مؤثر علائم وسواس فکری شدید کمک کنند.
تیم کلینیک سلامت مغز دانا برای درمان وسواس فکری بدون دارو
متخصصان باتجربه کلینیک سلامت مغز دانا با شما همکاری می کنند تا یک برنامه درمانی شخصی سازی شده برای مدیریت علائم اختلال وسواس فکری و بهبود شرایط ایجاد کنند.
تشخیص و درمان پیشرفته
با استفاده از جدیدترین تکنیکهای تشخیصی و درمانی، روانپزشکان و روانشناسان کلینیک سلامت مغز دانا مراقبتهای جامع را برای بزرگسالان، نوجوانان و کودکان مبتلا به وسواس فکری ارائه میکنند. اگر بیمار علاوه بر وسواس فکری از مشکلی دیگر در سلامت روان رنج ببرد، متخصصان روانپزشکی و روانشناسی بخشی از تیم مراقبت از بیمار می شوند و با سایر برنامه ها و خدمات در کلینیک سلامت مغز دانا یک درمان جامع برای هر فرد ارائه می شود.
کنترل وسواس فکری خود را به دست بگیرید
وسواس فکری می تواند یک وضعیت چالش برانگیز باشد، اما با رویکرد صحیح، می توانید علائم خود را مدیریت کنید و کنترل زندگی خود را دوباره به دست بگیرید. روش های نوروتکنولوژی، روانشناسی، و استراتژی های خانگی طیف وسیعی از امکانات را برای درمان وسواس فکری بدون دارو ارائه می دهند. اگر به دنبال جایگزینی برای دارو هستید، کلینیک سلامت مغز دانا می تواند همراه شما در ایجاد یک برنامه درمانی شخصی سازی شده و موثر باشد. برای دریافت مشاوره و پرسیدن سوالاتتان در مورد چگونگی انجام هر یک از روش های درمانی همین امروز با ما تماس بگیرید:
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
برداشتن اولین قدم اغلب سخت ترین است. مرکز سلامت مغز آن را ساده کرده است. برای رزرو نوبت و شروع سفر خود به سمت بهبودی، اینجا کلیک کنید.
همین حالا می توانید نوبت خود را از طریق لینک زیر رزرو کنید!
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.