برخی از والدینی که به ما مراجعه می کنند میگویند از دست بچه هام خسته شدم! به عنوان والدین، شما تمایل دارید بر نیازهای فرزندانتان تمرکز کنید. بسیاری از والدین آنقدر وقت و انرژی خود را صرف فرزندان خود می کنند که نیازهای خود را نادیده می گیرند. نتیجه خستگی والدین است، شرایطی که در آن آنقدر خسته هستید که احساس می کنید دیگر توانی ندارید.
برخی شرایط نیز وجود دارد که کودک شما مبتلا به اختلال عصب روانشناختی مانند بیشفعالی است. که این می تواند خستگی و فرسودگی جدی در والدین ایجاد کند.
مشکل فرسودگی والدین این است که اکثر مردم فکر می کنند که این بخشی طبیعی از روند فرزندپروری است. چیزی که آن را بدتر می کند این است که والدین فرسوده به دلیل خستگی احساس شرم یا گناه می کنند. پنهان کردن احساسات خود و انجام ندادن کاری در مورد آنها می تواند بر سلامت روان شما تأثیر بگذارد. در اینجا آنچه باید در مورد فرسودگی والدین بدانید آورده شده است.
تاثیر خستگی والدین بر سلامت روان
اگر می گوید از دست بچه هام خسته شدم باید بدانید که تاثیر این خستگی بر روان شما به چه صورت است. خستگی والدین منجر به خستگی شدید، فاصله گرفتن عاطفی از فرزندان و احساس بیثمر میشود. این تأثیرات می تواند آسیب جدی به سلامت روان وارد کند.
بسته به میزان خستگی والدین، تأثیرات آن بر سلامت روانی آنها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- مه مغزی
- عدم تحمل
- گیجی
- فراموشی
- افزایش سطح استرس
- افسردگی
- احساس انزوا
- خواب بد
- تمایلات وسواسی اجباری
اثرات خستگی والدین بر سلامت روان می تواند بر سلامت کلی آنها تأثیر بگذارد. با پیشرفت این خستگی، ممکن است دچار عدم تعادل هورمونی شوید که می تواند منجر به کاهش میل جنسی شود. همینطور می تواند باعث بدخوابی مزمن شود، که خطر ابتلا به بیماری های جدی مانند بیماری قلبی و دیابت را در شما افزایش می دهد. سطوح بالاتر استرس نیز می تواند احتمال مشکلات جدی سلامتی را افزایش دهد.
خستگی والدین همچنین می تواند بر روابط شان با همسر تأثیر بگذارد. اثرات ذهنی آن می تواند منجر به اختلال در ارتباطات و افزایش تنش شود. اینها می تواند منجر به ارتباطات نادرست، مشاجره و رنجش شود.
تغییراتی که می توانید ایجاد کنید
والدینی که می گویند از دست بچه هام خسته شدم، باید با کارهایی که در این شرایط می توانند انجام دهند آشنا باشند. اکثر والدین خستگی خفیف تا متوسط را به خصوص در سنین پایین فرزندشان تجربه می کنند. اگر متوجه علائم این خستگی شدید، در اینجا چند تغییر وجود دارد که می توانید ایجاد کنید.
احساسات خود را به اشتراک بگذارید. اگر احساس خستگی می کنید، یکی از اولین کارهایی که باید انجام دهید این است که احساسات خود را با شریک زندگی خود در میان بگذارید. درخواست کمک کنید. حتی اگر چندین سال با هم باشید، شریک زندگیتان نمی توانند ذهن شما را بخواند. اگر از همسرتان جدا شدید، صحبت با یک دوست قابل اعتماد یا یکی از اعضای خانواده می تواند مفید باشد.
وقتی خسته هستید مراقب آنچه می خورید یا می نوشید باشید. هنگامی که به حدی خسته شدید که به سختی قادر به انجام کار هستید، ممکن است به دنبال یک راه حل سریع مانند قهوه، یک شکلات یا یک میان وعده شیرین دیگر باشید. در حالی که این غذاها ممکن است یک تقویت موقتی ایجاد کنند، اما اغلب باعث می شوند مشکل بیشتر شود. در عوض، بدن خود را با غذاهای غنی از مواد مغذی تغذیه کنید. پروتئین بدون چربی، غلات کامل، میوه ها و سبزیجات را در وعده های غذایی خود بگنجانید. برای میان وعده ها، از پروتئین ها و کربوهیدرات های غنی از فیبر استفاده کنید.
ورزش کن! فعالیت بدنی می تواند انرژی شما را افزایش داده و هورمون های احساس خوب را در بدن شما پمپاژ کند. همچنین می تواند به کاهش استرس و افسردگی کمک کند. ورزش کردن به این معنی نیست که باید هر روز به باشگاه بروید. ده دقیقه پیادهروی سریع در اطراف خانه به صورتی که ضربان قلب شما را افزایش دهد میتواند به شما کمک کند تا ذهنتان را پاک کنید و به شما انرژی لازم برای تنظیم مجدد را بدهد.
درمان خستگی والدین
تربیت فرزندان هم پاداش و هم چالش برانگیز است. احساس خستگی و فرسودگی به خصوص در سال های اولیه به احتمال زیاد اتفاق می افتد. شناخت علائم فرسودگی برای والدینی که میگویند از دست بچه هام خسته شدم، می تواند به شما کمک کند قبل از بدتر شدن آنها را متوقف کنید.
کمک بخواهید، چند دقیقه برای خودتان وقت بگذارید و به خودتان فرصتی برای تنظیم مجدد بدهید. اگر در مورد سطح انرژی، سلامت روان و رفاه کلی خود نگران هستید، در جستجوی کمک حرفه ای درنگ نکنید. یک متخصص سلامت روان (روانشناس یا روانپزشک) می تواند نکات و ترفندهای بیشتری را برای مدیریت علائم به شما ارائه دهد.
اگر مادر هستید بهتر است به دنبال بهترین روانشناس زن در شهر خود باشید که مسائل مربوط به زنان را بهتر درک میکند.
اختلالات خلقی کودکان را جدی بگیرید
برخی مواقع ممکن است دلیل خستگی شما، اختلالات خلقی فرزندتان باشد. مثلا ADHD (بیش فعالی و کمبود توجه و تمرکز) این اختلال در صورتی که به درستی درمان نشود برای والدین کاملا فرسایشی خواهد بود و بی شک شما را خسته خواهد کرد.
در این شرایط حتما به بهترین روانپزشک کودک در شهرتان مراجعه کنید. آنها حتما می توانند به شما کمک کنند.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.