ویپینگ شامل استفاده از دستگاههای ویپ با باتری (معمولاً سیگارهای الکترونیکی) برای استنشاق مواد خاصی است. با توجه به مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده (CDC)، حدود 99٪ از دستگاه های ویپینگ حاوی نیکوتین هستند. آیا سیگار الکترونیکی یا ویپ خطرناک است؟
برخی از افراد در تلاش برای ترک سیگار یا به عنوان جایگزینی «ایمنتر» برای سیگار، تلاش میکنند. در حالی که دستگاههای ویپ به اندازه سیگار حاوی مواد سرطانزا (مواد شیمیایی سرطانزا) نیستند، اما همچنان با خطرات جدی سلامتی همراه هستند. علاوه بر این، ویپینگ توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) به عنوان یک کمک موثر ترک سیگار تایید نشده است.
درباره استعمال دخانیات، از جمله خطرات احتمالی، عوارض جانبی، و زمان مراجعه به ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی بیشتر بدانید.
استفاده از سیگار الکترونیکی یا ویپ
سیگار الکترونیکی یا ویپ چیست؟
ویپینگ به استفاده از دستگاه های الکترونیکی برای گرم کردن مایعات (معروف به “e-juice” یا “e-liquid”) و ایجاد یک آئروسل که به صورت دود استنشاق می شود، اشاره دارد. استفاده از سیگارهای الکترونیکی و وسایل مشابه معمولاً به عنوان “ویپینگ” شناخته می شود.
بسیاری از خودکارهای ویپ شبیه نسخه های باتری دار سیگارهای معمولی هستند. برخی دیگر شبیه اشیاء روزمره مانند درایوهای USB هستند. برخی از آنها یکبار مصرف هستند و برای یک بار مصرف طراحی شده اند. در حالی که برخی دیگر – مانند غلاف های ویپ که می توانند 20 برابر یک سیگار نیکوتین داشته باشند – قابل پر کردن مجدد هستند.
اکثریت قریب به اتفاق دستگاه های ویپ حاوی نیکوتین هستند و توسط FDA به عنوان محصولات تنباکو طبقه بندی می شوند. برخی از سیگارهای الکترونیکی نیز برای انتقال ماری جوانا استفاده می شوند. علاوه بر نیکوتین، سیگارهای الکترونیکی معمولاً حاوی طعم دهنده و انواع مواد شیمیایی دیگر هستند.
ویپینگ در مقابل سیگار کشیدن
مانند سیگار کشیدن، ویپینگ معمولاً شامل استنشاق نیکوتین و یک کوکتل از سایر مواد شیمیایی است. بسیاری از مردم بر این باورند که ویپینگ جایگزین ایمن تری برای سیگار کشیدن است. زیرا دستگاه های ویپینگ حاوی مواد شیمیایی سمی بسیار کمتری نسبت به ترکیب 7000 نخ سیگار هستند. با این حال، این به این معنی نیست که ویپینگ ایمن است. با این حال، آئروسل سیگار الکترونیکی همچنان میتواند حاوی مواد مضر مانند نیکوتین، فلزات سنگین مانند سرب، ترکیبات آلی فرار و عوامل سرطانزا باشد.
در میان نوجوانان آمریکایی، استعمال دخانیات حتی از سیگار کشیدن نیز محبوب تر است. این ممکن است به دلیل در دسترس بودن بیشتر و تنوع طعم ها باشد. بسیاری از نوجوانان به این باور رسیده اند که استفاده از سیگار الکترونیکی یا ویپ بی خطرتر از سیگار کشیدن معمولی است. مخفی کردن ویپینگ از دید والدین و معلمان نیز آسان تر است. زیرا بویی مشابه سیگار کشیدن ایجاد نمی کند.
برخی از افراد ادعا می کنند که ویپینگ می تواند به عنوان راهی برای ترک سیگار استفاده شود. با این حال، تحقیقات در مورد اینکه آیا سیگار الکترونیکی می تواند کمک موثری برای ترک سیگار باشد، هنوز قطعی نیست. همچنین بسیاری از افرادی که سیگار الکترونیکی مصرف می کنند سیگار نیز می کشند. این تمرین که “استفاده دوگانه” نامیده می شود، می تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی و بسیاری دیگر از نگرانی های سلامتی را افزایش دهد.
خطرات و عوارض جانبی سیگار الکترونیکی یا ویپ
ویپینگ با خطرات جدی برای سلامت جسمی و روحی همراه است. بیایید به برخی از رایج ترین خطرات احتمالی و عوارض جانبی استفاده از سیگار الکترونیکی بپردازیم.
اعتیاد
از آنجایی که سیگارهای الکترونیکی حاوی نیکوتین و ترکیبات آلی فرار (VOCs) هستند – مواد شیمیایی مضری که در سیگار نیز وجود دارد – دستگاههای ویپ علائم و خطرات سلامتی مشابه هر نوع مصرف دیگر نیکوتین را ایجاد میکنند. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تحریک چشم، بینی، ریه، راه هوایی و گلو
- سردرد
- حالت تهوع
- افزایش فشار خون
- افزایش ضربان قلب
- وزن کم هنگام تولد و زایمان زودرس در دوران بارداری
- تشنج در دوزهای بسیار زیاد
- نیکوتین نیز بسیار اعتیادآور است. پس از وابستگی فیزیکی به آن، ممکن است علائم ترک نیکوتین را تجربه کنید. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
هوس های شدید
اضطراب
افسردگی
بی قراری
بیخوابی
مشکل در تمرکز
تحریک پذیری
علاوه بر این، تحقیقات نشان میدهد که سیگار کشیدن میتواند خطر ابتلا به سایر اعتیادها را نیز افزایش دهد. این به ویژه برای نوجوانان و بزرگسالان جوان صادق است.
اختلالات سلامت روان
مطالعات نشان میدهد که ویپینگ ممکن است به احتمال بیشتر علائم و اختلالات سلامت روان کمک کند. این ها شامل:
افسردگی
اختلالات خلقی
اضطراب
افکار خودکشی هستند.
ناتوانی جنسی
مطالعات نشان داده اند که استفاده از سیگارهای الکترونیکی خطر اختلال عملکرد جنسی و تولید مثل را افزایش می دهد. به عنوان مثال می توان به اختلال نعوظ (ED)، تعداد کمتر اسپرم و سطوح تغییر یافته برخی هورمون های باروری اشاره کرد. این ممکن است به دلیل اثرات التهابی ویپ باشد.
بیماری های ریوی
چون استفاده از سیگار الکترونیک شامل استنشاق ذرات ریز در عمق ریه های شماست، این تمرین با طیف وسیعی از بیماری های بالقوه کشنده مرتبط با ریه مرتبط است، مانند:
برونشیت مزمن
ذات الریه
بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD)
آسم
آمفیزم
در سالهای اخیر، CDC و انجمن ریه آمریکا (ALA) همچنین در مورد تعداد فزایندهای از تشخیص آسیبهای ریوی ناشی از مصرف سیگار الکترونیکی (EVALI) در میان افرادی که ویپ میکنند، هشدار دادهاند. محققان بر این باورند که افزودنی های رایج قلم ویپ مانند ویتامین E استات ممکن است مضر باشند.
سرطان
ارتباط بالقوه بین ویپینگ و سرطان هنوز در حال بررسی است. با این حال، شکی نیست که مصرف کنندگان ویپ در معرض بسیاری از مواد شیمیایی سمی مختلف از جمله مواد سرطان زا هستند. علاوه بر فرمالدئید، چندین فلز سنگین (از جمله نیکل، کروم و کادمیوم) را می توان در دستگاه های ویپ یافت.
نحوه ترک سیگار الکترونیکی یا ویپ
ترک سیگار می تواند چالش برانگیز باشد. اما شما تنها نیستید. در اینجا چند نکته در مورد چگونگی ترک سیگار و کنترل سلامت خود آورده شده است:
انگیزه پیدا کنید: وقتی نوبت به ترک سیگار می رسد، یافتن «چرا» می تواند تنها چیزی باشد که برای شروع نیاز دارید. به زندگی ای که دوست دارید داشته باشید فکر کنید. اینکه چگونه بدون سیگار می تواند به شما کمک کند تا به آنجا برسید.
تعیین تاریخ: انتخاب “تاریخ ترک” می تواند به شما کمک کند که پاسخگو بمانید. به خصوص اگر به دیگران اجازه ندهید در مورد برنامه شما مخالفت کنند. کمی زمان و فضا برای آماده شدن به خود اختصاص دهید. با این حال، سعی کنید آن را خیلی به تعویق نیندازید وگرنه ممکن است هدف خود را از دست بدهید.
برنامه ریزی کنید: بر اساس سبک زندگی شخصی و نیازهای خود، برنامه ای برای ترک سیگار ایجاد کنید. در نظر بگیرید که چگونه می خواهید هوس ها را مدیریت کنید. از محرک ها اجتناب کنید و در طول مسیر با انگیزه بمانید.
به دنبال پشتیبانی باشید: تنها چیزی که از ترک اعتیاد چالش برانگیزتر است، انجام آن به تنهایی است. یک تیم پشتیبانی بسازید که بتواند در لحظات سخت به شما کمک کند. تیم شما می تواند شامل دوستان، عزیزان و سایر همسالان حمایت کننده و همچنین متخصصان پزشکی مانند مشاور ترک دخانیات باشد.
یافتن منابع: آماده دریافت کمک هستید؟ با ما تماس بگیرید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان چند تخصصی در خصوص ترک سیگار یا الکل، همین الان با ما در کلینیک سلامت مغز دانا تماس بگیرید.
منبع: https://www.health.com/is-vaping-bad-for-you-7494349
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.