نارکولپسی یک بیماری عصبی است که بر چرخه خواب و بیداری شما تأثیر می گذارد. این وضعیت نسبتاً نادر است و تخمینها نشان میدهند که بر 135000 تا 200000 نفر در ایالات متحده تأثیرگذار است.
علل، محرک ها و علائم نارکولپسی به خوبی تعریف یا درک نشده است. گاهی اوقات می تواند برای تشخیص رسمی این بیماری یک دهه طول بکشد. حتی پس از تشخیص، یافتن درمانی که برای مدیریت علائم شما می تواند یک فرآیند خسته کننده از آزمون و خطا باشد.
بسیاری از داروهای عصبی تجویز شده برای درمان نارکولپسی دارای عوارض جانبی قوی هستند. برای برخی افراد، این عوارض جانبی بدتر از خود علائم نارکولپسی است.
بنابراین درمانهای جایگزین مرتبط با سبک زندگی و انتخابهای غذایی در افراد مبتلا به نارکولپسی رایج شدهاند. یک درمان جایگزین که افراد مبتلا به نارکولپسی در نظر می گیرند، رژیم کتوژنیک است که اغلب به عنوان کتو شناخته می شود.
رژیم کتو جایگزین برنامه درمانی ساخته شده با پزشک نیست. اما ممکن است دلیلی وجود داشته باشد که باور کنیم رژیم کتو می تواند به برخی افراد کمک کند تا علائم نارکولپسی خود را مدیریت کنند. در اینجا نگاهی داریم به آنچه که در مورد کتو و نارکولپسی می دانیم.
آنچه تحقیقات در مورد کتو و نارکولپسی می گوید؟
اول، اجازه دهید واضح بگوییم: در حال حاضر هیچ مطالعه ای وجود ندارد که ثابت کند رژیم کتوژنیک می تواند علائم نارکولپسی را به تنهایی مدیریت کند.
اگرچه روایتهای حکایتی زیادی از رژیم کتو در برخی از افراد مبتلا به نارکولپسی وجود دارد، به نظر میرسد که به همان اندازه حکایتهای کتو وجود دارد که اصلاً کمکی نمیکند یا تأثیر نامشخصی دارد.
با این حال، یک مطالعه قدیمی از سال 2004 که به بررسی اثرات رژیم های غذایی مختلف بر نارکولپسی پرداخت. محققان دریافتند که افراد مبتلا به نارکولپسی بهبودهای جزئی را در سطوح خستگی روزانه خود در حالی که رژیم کتو کم کربوهیدرات داشتند، تجربه کردند.
این شواهد بسیار محدود است، اما نشان می دهد که با ایجاد هیپوگلیسمی نسبی یا قند خون پایین، رژیم کتو می تواند فعال شدن نورون های حاوی اورکسین را افزایش دهد و شما را در طول روز هوشیار کند.
همچنین برخی تحقیقات، هرچند محدود، در مورد اینکه چگونه رژیم کتو می تواند به افراد در درمان سایر بیماری های عصبی کمک کند، وجود دارد.
نتایح یک مرور نظامند
یک مرور سیستمیک در سال 2021 ، 63 مطالعه از اثرات کتو بر عملکرد شناختی افراد مبتلا به بیماریهای عصبی مانند پارکینسون ، سندرم کمبود ناقل گلوکز نوع 1 و آلزایمر را تجزیه و تحلیل کرد.
این بررسی به این نتیجه رسید که به نظر می رسد کتو موثر است. اگرچه این موضوع نیازمند مطالعه دقیق تری است.
محققان پشت این بررسی سیستمیک خاطرنشان میکنند که شاید قرار دادن بدن در شرایط کتوز میتواند استرس اکسیداتیو و التهاب عصبی را کاهش دهد.
آنها همچنین به چگونگی تاثیر گذاری میکروب ها در روده اشاره می کنند. در واقع توانایی های شناختی و عملکرد عصبی (چیزی که به عنوان محور روده-مغزی شناخته می شود )، با تاکید بر اهمیت تغذیه برای افراد مبتلا به بیماری های عصبی.
داده های مربوط به سال مطالعه ای درسال 2003 نشان می دهد که افراد مبتلا به نارکولپسی ، احتمال بیشتری دارد نسبت به افراد غیر مبتلا به نارکولپسی چاق باشند. برخی افراد بر این باورند که رژیم کتو میتواند با کاهش افزایش قند خون ناشی از گلوکز و کاهش وزن کلی، برای نارکولپسی مؤثر باشد.
نحوه عملکرد کتو
رژیم کتوژنیک یک رژیم غذایی بسیار کم کربوهیدرات و متراکم چربی است. این کار با جایگزینی کربوهیدرات ها در رژیم غذایی با چربی ها عمل می کند تا بدن شما را در حالتی قرار دهد که به آن حالت «کتوژنیک» می گویند که « کتوز » نیز نامیده می شود. کتوز یک فرآیند طبیعی است که زمانی اتفاق می افتد که بدن شما از چربی ذخیره شده خود برای سوخت استفاده می کند.
وقتی رژیم کتو دارید، کربوهیدرات به کمتر از 50 گرم در روز محدود می شود. و چربی به طور کلی بین 60 تا 90 درصد از کالری دریافتی شما را تشکیل خواهد داد.
مصرف پروتئین باید در حد متوسط باشد، معمولاً کمتر از 20% از کل کالری دریافتی.
تخم مرغ، گوشت های پرچرب، مرغ، ماهی، لبنیات پرچرب، کره های آجیل، روغن ها و آووکادو جزء اصلی وعده های غذایی و میان وعده ها هستند.
اثرات کتو بر بدن
کتو را می توان برای کاهش وزن استفاده کرد، اما مزایای سلامتی بالقوه دیگری هم نیز دارد.
وقتی بدن شما به حالت کتوز می رسد، دیگر از گلوکز کربوهیدرات ها به عنوان منبع اصلی انرژی خود استفاده نمی کند. در عوض، بدن شما از اجسام کتونی استفاده می کند – اسیدهای چربی که بدن شما به انرژی قابل استفاده تبدیل کرده است.
کتون ها همچنین می توانند از سد خونی مغزی عبور کنند و به مغز شما قدرت دهند. برخی افراد می گویند که به همین دلیل، رفتن به کتوزیس به طور منظم به آنها بهره وری فوق العاده ای می دهد و همچنین آنها را هوشیارتر می کند.
رژیم کتو مزایای بالقوه ای را در درمان بیماریهای زیر نشان داده است:
- صرع
- چاقی
- قند خون بالا یا دیابت
سایر گزینه های درمان نارکولپسی
دستورالعمل های رسمی برای درمان نارکولپسی در حال حاضر از رژیم کتو استفاده نمیکنند. سایر درمان ها از جمله روش های سنتی ممکن است مفید باشند.
روش های سنتی
درمان نارکولپسی ممکن است شامل استفاده از یک برنامه خواب استراتژیک باشد که شامل چرت های کوتاه در طول روز می شود. داروهایی که به طور سنتی برای درمان نارکولپسی تجویز می شوند عبارتند از:
- مودافینیل
- آرمودافینیل
- قرص های آمفتامین و داروهای مشابه
اگر نارکولپسی را همراه با کاتاپلکسی تجربه می کنید، ممکن است یک ضد افسردگی سه حلقه ای ، یک مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) یا سدیم اکسیبات ( Xyrem ) نیز برای شما تجویز شود.
درمانهای جایگزین
درمان های سبک زندگی برای نارکولپسی ممکن است شامل تغییراتی در رژیم غذایی شما به غیر از کتو باشد. استراتژی های جایگزین برای درمان نارکولپسی عبارتند از:
- اجتناب از مصرف الکل
- پرهیز از وعده های غذایی پر کالری، به خصوص قبل از خواب
- ورزش منظم
- مکمل های غذایی مانند ویتامین B12
- کلسیم، پتاسیم، سدیم اکسیبات و منیزیم
خلاصه
رژیم کتو یکی از روشهایی است که برخی افراد برای درمان نارکولپسی از آن استفاده می کنند. افرادی هستند که می گویند این روش برای غلبه بر نارکولپسی جواب میدهد. اما افرادی نیز هستند که می گویند این رژیم غذایی به آنها کمکی نکرده است.
شواهد قطعی مبنی بر حمایت از کتو به عنوان یک درمان نارکولپسی در حال حاضر در دسترس نیست. اما برخی از مطالعات قدیمیتر از آن حمایت میکنند.
نارکولپسی یک اختلال نادر است. و در حالی که هیچ درمانی وجود ندارد، داروهایی برای کمک به مدیریت علائم کاتاپلکسی و خوابآلودگی وجود دارد. همچنین تعداد زیادی درمان جایگزین وجود دارد که برخی از آنها ممکن است به شما کمک کند.
منابع:
- Barrea L، و همکاران. (2022). آیا بین رژیم کتوژنیک و اختلالات خواب رابطه وجود دارد؟
tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09637486.2021.1993154 - Batch JT، و همکاران. (2020). مزایا و معایب رژیم کتوژنیک: مقاله مروری.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7480775/ - کراسبی ال، و همکاران. (2021). رژیمهای کتوژنیک و بیماریهای مزمن: سنجش فواید در برابر خطرات
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8322232/ - داویس ک، و همکاران. (2021). مزایای بالقوه رژیم کتوژنیک برای سلامتی: مروری روایتی
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8153354/ - گنگ سی و همکاران (2021). کمبود ویتامین B12 با نارکولپسی مرتبط است.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34942572/ - هیو YA. (2022). کلسیم، منیزیم، پتاسیم و اکسیبایتهای سدیم (Xywav®) در اختلالات خواب: مشخصات استفاده از آن.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9095545/ - هوشینو تی و همکاران (2019). شیوع آپنه انسدادی خواب مرتبط با حرکت سریع چشم در نارکولپسی بزرگسالان.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6709340/ - حسین AM، و همکاران. (2004). رژیم درمانی برای نارکولپسی
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15210901/ - کوک اس و همکاران (2003). کمبود هیپوکرتین در افراد نارکولپتیک با چاقی شکمی مرتبط است.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12972686/ - مسعود دبلیو و همکاران. (2021). رژیم کتوژنیک
ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.