به طور کلی، افراد کمتر از10 خوابیدن روی شکم را تجربه میکنند. دلیلی وجود دارد که چرا این وضعیت خواب بسیار محبوب نیست. خوابیدن بر روی معده می تواند احتمال درد پشت، گردن و شانه را افزایش دهد. به ویژه افراد باردار باید از خوابیدن روی شکم یا پشت خودداری کنند. درک این نکته که چگونه این وضعیت می تواند درد را بدتر کند، و آنچه می توانید برای کاهش اثرات مضر آن انجام دهید مفید است.
- آیا خوابیدن روی شکم بد است؟
- هنگام خوابیدن روی شکم چه اتفاقی می افتد؟
- شما ممکن است ستون فقرات خود را در موقعیت نامناسبی تنظیم کنید
- ممکن است درد کمر، گردن یا شانه را تجربه کنید
- ممکن است بیشتر به چین و چروک صورت را تجربه کنید
- خطرات خوابیدن روی شکم در دوران بارداری
- خوابیدن روی شکم بدترین وضعیت بدنی خواب
- خوابیدن به پشت
- خوابیدن به پهلو
- نکاتی برای بهبود خوابیدن روی شکم
- از بالش های نازک استفاده کنید
- روی یک تشک محکم سرمایه گذاری کنید
- حرکات کششی صبحگاهی انجام دهید
- چه زمانی باید با پزشک خود صحبت کنید
آیا خوابیدن روی شکم بد است؟
خوابیدن روی شکم معایب بالقوه ای دارد. از طرفی خوابیدن به شکم فوایدی دارد، مانند کاهش خروپف. اما این وضعیت می تواند فشار بر پشت و گردن شما ایجاد کند. این فشار می تواند منجر به خواب بی کیفیت در شب و درد و درد در صبح شود.
هنگام خوابیدن روی شکم چه اتفاقی می افتد؟
غیر معمول نیست که افراد هنگام صبح با درد از خواب بیدار شوند. برای برخی، این درد به دلیل آسیب یا مشکل مزمن سلامتی است. برای دیگران، ممکن است به دلیل وضعیت خواب آنها باشد، به خصوص اگر روی شکم بخوابند.
شما ممکن است ستون فقرات خود را در موقعیت نامناسبی تنظیم کنید
بهترین وضعیت خواب، موقعیتی است که از تراز سالم ستون فقرات پشتیبانی می کند. وقتی روی شکم می خوابید، به طور طبیعی بالاتنه به دلیل وزن زیاد در عمق تشک فرو می رود. در نتیجه، پشت شما ممکن است قوس داشته باشد و ستون فقرات شما را از حالت خنثی خارج کند. وقتی ستون فقرات شما در یک راستا نباشد، استرس و فشار را تجربه می کنید. که ممکن است هنگام بیدار شدن از خواب منجر به درد و خستگی شود.
ممکن است درد کمر، گردن یا شانه را تجربه کنید
خوابیدن روی معده همچنین ممکن است خطر ابتلا به گردن درد را افزایش دهد. وقتی روی شکم می خوابید، برای تنفس باید سر خود را به یک طرف بچرخانید. برای چرخاندن سر نیاز است که گردن خود را بچرخانید، که باعث می شود آن را از راستای بقیه ستون فقرات خود خارج کنید.
علاوه بر درد پشت و گردن، وضعیت بد خواب می تواند عوارض دیگری مانند سردرد و درد شانه یا بازو را در پی داشته باشد.
ممکن است بیشتر به چین و چروک صورت را تجربه کنید
وقتی یک طرف صورت شما به بالش فشار داده می شود، در طول شب پوست شما کشیده و فشرده می شود. در نتیجه، خوابیدن روی شکم می تواند باعث چین و چروک صورت شود.
خطرات خوابیدن روی شکم در دوران بارداری
در سه ماهه اول بارداری، شما می توانید در حالت خواب معمولی خود راحت بخوابید. اما با بزرگ شدن جنین، خوابیدن روی شکم ممکن است ناراحت کننده باشد. این ناراحتی می تواند خواب را مختل کند. با گذشت زمان، خواب با کیفیت پایین، می تواند منجر به کم خوابی شود. محرومیت از خواب در دوران بارداری می تواند خطر ابتلا به زایمان زودرس، زایمان طولانی تر و دردناکتر و افسردگی پس از زایمان را افزایش دهد.
به جای خوابیدن روی معده، به افراد باردار توصیه می کنند به پهلوی چپ بخوابند. این وضعیت فشار را از کبد و همچنین وریدی که خون را از پاها به قلب منتقل می کند، دور می کند. همچنین جریان خون را در جنین، رحم و کلیه ها بهبود می بخشد. استفاده از بالش بارداری برای حمایت از شکم و جلوگیری بستن پاها می تواند خواب به پهلو را راحت تر کند.
خوابیدن روی شکم بدترین وضعیت بدنی خواب
اگر روی شکم می خوابید و احساس سفتی یا درد می کنید، ممکن است بخواهید موقعیت خواب جدیدی را امتحان کنید. تحقیقات نشان می دهد که خوابیدن روی شکم بدترین حالت برای کمر است. خوابیدن به پشت یا پهلو به طور قابل توجهی مزایای سلامتی بیشتری خوابیدن روی شکم دارد. به عنوان مثال یک مطالعه بر روی افرادی که کمردرد دارند نتایج جالب داشت. نتیجه این بود که کسانی که به خوابیدن به پهلو یا پشت روی آورده اند، کمردرد کمتری گزارش کرده اند.
خوابیدن به پشت
خوابیدن پشت می تواند به تسکین کمردرد و کاهش چین و چروک صورت کمک کند. با این حال، خوابیدن پشت نیز می تواند خطر خروپف و آپنه خواب را افزایش دهد. زیرا این موقعیت به راحتی اجازه می دهد زبان شما راه حلق شما را محدود کند.
خوابیدن به پهلو
اگر خروپف یا آپنه خواب نگرانی شماست، خوابیدن به پهلو ممکن است موقعیت بهتری برای شما باشد. شایان ذکر است که خوابیدن روی شکم می تواند خطر خروپف و آپنه خواب را نیز کاهش دهد. زیرا این موقعیت خواب به طور طبیعی راه هوایی شما را باز نگه می دارد.
با این حال، خواب جانبی یک اثر محافظتی مشابه دارد و مزایای بیشتری نسبت به خوابیدن روی معده دارد. به عنوان مثال، خوابیدن به پهلو می تواند به تسکین سوزش سر دل، خروپف و کمردرد کمک کند. خوابیدن به پهلو محبوب است و بیش از 60 درصد افراد از آن استفاده می کنند.
نکاتی برای بهبود خوابیدن روی شکم
برخی افراد با وجود تلاش، نمی توانند به پشت یا پهلو بخوابند. این نکات را امتحان کنید تا معایب احتمالی خوابیدن روی شکم را به حداقل برسانید. توجه داشته باشید که تغییر حالت خوابیدن به شکم به وضعیت پشت و پهلو ممکن است شما را ملزم به خرید بالش های مختلف و حتی یک تشک متفاوت کند.
از بالش های نازک استفاده کنید
وقتی روی شکم می خوابید، سعی کنید با بالشی بسیار نازک در زیر سر خود، یا اصلا با بالش نخوابید. هرچه بالشتان ضخیم تر باشد، گردن شما را با فشار بیشتری مواجه می کند. زیرا بالش گردن را مجبور به قرار گرفتن زاویه به سمت بالا می کند. وقتی بدون بالش می خوابید، سر خود را مستقیماً روی سطح تشک قرار داده اید. در این حالت احتمال دارد که سر و گردن شما با ستون فقرات شما هماهنگ باشد.
برای تراز کردن ستون فقرات، یک بالش نازک در زیر لگن قرار دهید. علاوه بر آن یک بالش بین دو ران قرار گیرد. این قرار دادن بالش بین ران ها مانع از فرو رفتن قسمت میانی بدن شما در تشک می شود و فشار ستون فقرات را از بین می برد.
روی یک تشک محکم سرمایه گذاری کنید
بهترین تشک برای خواب روی شکم، یک تشک سفت تر است. یک تشک با درجه سفتی متوسط تا سفت، بسته به وزن بدن و ترجیحات شخصی شما مناسب است. افراد با وزن سبک تر ممکن است تشک نرم تر را ترجیح دهند. در حالی که افراد سنگین تر روی تشک های سفت تر بهتر بخوابند. خرید تشک ایده آل برای شما به وزن بدن شما نیز بستگی دارد. همینطور خریدبالش بستگی به سایز بدنی شما دارد.
حرکات کششی صبحگاهی انجام دهید
ممکن است تنظیم مجدد ستون فقرات با انجام حرکات آرام صبحگاهی مفید باشد. این حرکت علاوه بر کاهش تنش، می تواند شما را از سرحال کند و به شما انرژی دهد.
چه زمانی باید با پزشک خود صحبت کنید
خوابیدن روی شکم توسط اکثر متخصصان خواب توصیه نمی شود. اما اقداماتی وجود دارد که می توانید برای راحتی بیشتر انجام دهید. بهتر است موقعیت های مختلف خواب را تجربه کنید تا بهترین حالت خوابیدن را برای خود پیدا کنید. اگر چند موقعیت خواب را امتحان کرده اید و هنوز خواب آرام ندارید، با پزشک خود مشورت کنید. پزشکان می توانند بر اساس سابقه پزشکی شما، راهنمایی های شخصی برای بهبود خواب شما ارائه دهند.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.