مصرف یا ترک الکل ممکن است باعث تشنج در مبتلایان به صرع شود. برخی از کارشناسان مصرف بیش از حد الکل را با ایجاد صرع مرتبط می دانند.
مصرف زیاد الکل، به ویژه ترک نوشیدن زیاد، ممکن است باعث تشنج در مبتلایان به صرع شود. الکل همچنین ممکن است بر داروهای ضد تشنج تأثیر بگذارد، که می تواند باعث تشنج شود.
پزشکان صرع را زمانی تشخیص می دهند که فرد دو یا چند تشنج داشته باشد.
این مقاله به ارتباط بین الکل، تشنج و صرع و همچنین گزینه های درمانی می پردازد.
آیا الکل می تواند باعث تشنج در بیماری صرع شود؟
مصرف زیاد الکل یک محرک رایج برای تشنج در افرادی است که از قبل صرع داشته اند.
این ممکن است به دلیل تأثیر الکل بر مغز، خواب و داروهای ضد تشنج باشد.
الکل ممکن است بر خواب تأثیر منفی بگذارد و اختلالات خواب ممکن است باعث تشنج شود. برای افراد مبتلا به صرع، الکل ممکن است با داروهای صرع تداخل داشته باشد و عوارض جانبی آنها را بدتر کند یا اثربخشی داروها را در پیشگیری از تشنج کاهش دهد.
در برخی موارد، مصرف بیش از حد الکل ممکن است منجر به بی توجهی به وعده های غذایی یا دارو در افراد شود، که این ها نیز می تواند تشنج را در افراد مبتلا به صرع افزایش دهد.
سایر تشنج های مرتبط با الکل در افراد مبتلا به صرع می تواند به دلایل زیر باشد:
- نوشیدن زیاد الکل
- ترک الکل پس از مصرف مزمن
- داشتن خماری، به دلیل تغییر در سطح قند خون و کم آبی
تشنج های مرتبط با الکل در افراد بدون صرع
ممکن است مصرف مزمن الکل باعث تشنج در افراد بدون سابقه تشنج شود.
به گفته بنیاد صرع، برخی مطالعات سوء مصرف مزمن الکل را با ایجاد صرع مرتبط دانسته اند.
همچنین ممکن است در نتیجه ترک الکل دچار تشنج شوید. این می تواند پس از اینکه فردی که برای مدت طولانی سوء مصرف الکل داشته است و ناگهان مصرف آن را متوقف کند، اتفاق بیافتد.
الکل به عنوان یک مضعف کننده بر روی سیستم عصبی مرکزی عمل می کند و عملکرد گیرنده های گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) را تغییر می دهد. GABA یک انتقال دهنده عصبی مهاری است. انتقال دهنده های عصبی بازدارنده از انتقال برخی پیام های شیمیایی جلوگیری می کنند.
هنگامی که افراد پس از مصرف مزمن مصرف الکل را متوقف می کنند، اثرات مهاری گیرنده های GABA را از دست می دهند و در نتیجه سیستم عصبی مرکزی بیش از حد تحریک می شود.
بر اساس تحقیقات قدیمی تر، مصرف الکل ممکن است با تشنج رابطه علت و معلولی داشته باشد و افرادی که روزانه 200 گرم یا بیشتر الکل می نوشند ممکن است تا 20 برابر بیشتر خطر تشنج داشته باشند.
یک فرد مبتلا به صرع باید با پزشک خود صحبت کند تا تعیین کند که چه مقدار الکل برای مصرف بی خطر است.
تشنج ناشی از ترک الکل
تشنج های مرتبط با الکل در افراد مبتلا به صرع بیشتر به دلیل ترک الکل رخ می دهد تا خود الکل.
تشنج ممکن است در حدود 5 درصد از افراد مبتلا به سندرم ترک الکل رخ دهد.
بر اساس یک مقاله در سال 2017، تشنج ترک الکل در افراد بدون صرع ممکن است 6 تا 48 ساعت پس از مصرف آخرین نوشیدنی الکلی رخ دهد.
نویسندگان این مقاله گزارش می دهند که بیش از 90 درصد از تشنج های ترک الکل در عرض 48 ساعت پس از مصرف آخرین نوشیدنی الکلی رخ می دهد.
بیش از 50٪ از تشنج های ترک الکل ممکن است به عوامل خطرساز دیگر مانند صرع موجود از قبل، ضایعات ساختاری مغز یا مصرف مواد مرتبط باشد.
تشنج های غیرقابل تحریکی که بیش از 48 ساعت پس از آخرین مصرف نوشیدنی الکلی رخ می دهد، ممکن است به دلیل دیگری باشد، مانند ضربه به سر یا ترک داروهای دیگر.
بیش از نیمی از مبتلایان به تشنج ترک الکل ممکن است دچار تشنج مکرر شوند و تا 5 درصد موارد ممکن است به وضعیت صرع منجر شود.
وضعیت صرع یک وضعیت تهدید کننده زندگی است که در آن فرد تشنجی بیش از 5 دقیقه طول می کشد بدون اینکه هوشیاری خود را باز یابد یا بیش از یک تشنج در عرض 5 دقیقه داشته باشد.
سوء مصرف الکل و صرع
سوء مصرف طولانی مدت الکل می تواند خطر ابتلا به صرع را افزایش دهد.
یک بررسی در سال 2017 نشان داد که سابقه سوء مصرف الکل خطر صرع پس از سانحه را در افراد مبتلا به آسیب مغزی تروماتیک افزایش می دهد.
درمان و مدیریت
با توجه به خطرات احتمالی تشنج، مهم است که افرادی که می خواهند از مصرف مزمن الکل کناره گیری کنند، این کار را تحت نظارت پزشک انجام دهند.
درمان و مدیریت تشنج یا صرع مرتبط با الکل ممکن است شامل داروهایی مانند موارد زیر باشد:
- بنزودیازپین ها، نوعی داروی افسردگی برای کاهش تشنج
- داروهای ضد صرع
- پروپوفول که به عنوان یک آرام بخش عمل می کند
درمان اختلال مصرف الکل (AUD) ممکن است شامل این موارد باشد:
- روان درمانی برای ایجاد استراتژی هایی برای کاهش یا توقف نوشیدن
- داروهایی برای کمک به درمان اعتیاد
سوالات متداول
این بخش به برخی از سوالات متداول در مورد الکل و تشنج پاسخ می دهد.
تشنج ناشی از الکل چه احساسی دارد؟
تشنج های الکلی ممکن است با تشنج هایی که با الکل مرتبط نیستند، علائم مشترک داشته باشند.
قبل از تشنج، افراد ممکن است یک هاله را تجربه کنند یا تغییری در حس (مانند بو، طعم، صدا یا بینایی) به دلیل فعالیت غیر طبیعی در مغز احساس کنند.
در طول تشنج، فرد ممکن است تغییری در آگاهی یا عدم کنترل بدن خود احساس کند.
افراد مبتلا به تشنج ترک الکل همچنین ممکن است لرزش، توهم، اسپاسم عضلانی و ضربان قلب سریع را تجربه کنند.
آیا ممکن است فردی در اثر تشنج ناشی از الکل بمیرد؟
به گفته بنیاد صرع، تشنج به خودی خود معمولا کشنده نیست. با این حال، ممکن است باعث سقوط افراد و آسیبهای بالقوه جدی مانند آسیبهای سر شوند.
بهعلاوه، اگر تشنج را نتوان متوقف کرد یا تشنجهای متعدد پشت سر هم اتفاق افتاد، میتواند منجر به آسیب دائمی یا کشنده شود.
استفراغ در طول تشنج می تواند تهدید کننده زندگی باشد. مهم است که در زمان تشنج هر چه زودتر فرد را به پهلو بچرخانید تا در اثر استفراغ یا بزاق خفه نشود.
سوء مصرف الکل یک عامل خطرساز برای وضعیت صرع است. وضعیت صرع یک وضعیت اورژانسی است که ممکن است به آسیب مغزی پایدار یا مرگ منجر شود.
کمک حرفه ای
دکتر شما، پزشکان مراقبت های اولیه و سلامت روان می توانند با ترکیب داروهای جدید با جلسات مشاوره و نوروتکنولوژی، درمان موثرتری را ارائه دهند. مهم است که به یاد داشته باشید که اعتیاد به مصرف مشروبات الکلی را نباید ساده تلقی کرد. و اغلب به درمان حرفه ای توسط بهترین روانپزشکان نیاز دارد. بهترین راه برای کمک به فرد مبتلا به افسردگی ممکن است همیشه آن چیزی نباشد که شما فکر می کنید. پس در مورد سلامتی عزیزتان شانسی عمل نکنید!
آیا بدنبال بهترین متخصصین ترک اعتیاد به مشروبات الکلی در شیراز هستید؟ شما شایسته دریافت بهترین مراقبت هستید. همین امروز زمان مشاوره خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
منابع:
- Alcohol. (n.d.).
https://epilepsyfoundation.org.au/managing-epilepsy/health-and-wellbeing/alcohol/ - Alcohol and seizures. (n.d.).
https://epilepsyontario.org/living-with-epilepsy/alcohol-and-seizures/ - Alcohol, drugs and epilepsy. (n.d.).
https://epilepsysociety.org.uk/about-epilepsy/epileptic-seizures/seizure-triggers/alcohol-drugs-and-epilepsy - Epilepsy. (n.d.).
https://www.nidirect.gov.uk/conditions/epilepsy - Jesse, S., et al. (2017). Alcohol withdrawal syndrome: Mechanisms, manifestations, and management.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ane.12671 - Long, D., et al. (2017). The emergency medicine management of severe alcohol withdrawal [Abstract].
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0735675717300906 - Ng, S. K. C., et al. (1988). Alcohol consumption and withdrawal in new-onset seizures.
https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJM198809153191102?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%20%200pubmed - Schachter, S. C. (n.d.). Alcohol as a seizure trigger.
https://www.epilepsy.com/what-is-epilepsy/seizure-triggers/alcohol - Schachter, S. C. (n.d.). How serious are seizures?
https://www.epilepsy.com/what-is-epilepsy/understanding-seizures/how-serious-are-seizures - Status epilepticus. (n.d.).
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/status-epilepticus - What types of alcohol treatment are available? (n.d.).
https://alcoholtreatment.niaaa.nih.gov/what-to-know/types-of-alcohol-treatment - Xu, T., et al. (2017). Risk factors for posttraumatic epilepsy: A systematic review and meta-analysis [Abstract].
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S152550501630169X
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.