07136476172 - 09172030360 [email protected]

خروپف صدای بلند و خشنی است که زمانی ایجاد می‌شود که بافت‌های پشت گلوی شما هنگام خواب می‌لرزند. این زمانی اتفاق می افتد که هوا نمی تواند آزادانه در راه هوایی فوقانی شما حرکت کند. این اثر باعث می شود گلو و بافت بینی به ارتعاش درآمده و صدا ایجاد کند، اصطلاحی که اغلب برای توصیف خروپف استفاده می شود. اما آیا درمان قطعی خروپف وجود دارد؟

خروپف می تواند بی ضرر باشد و تاثیر کمی بر کیفیت خواب شما داشته باشد. حتی ممکن است ندانید که خروپف می کنید تا زمانی که شخص دیگری شکایت کند که صدای خروپف شما خواب آنها را مختل می کند.

با این حال، خروپف می تواند با مشکلات در سلامتی مانند آپنه انسدادی خواب مرتبط باشد، اختلالی که می تواند باعث توقف تنفس در هنگام خواب شود. خروپف مرتبط با این مشکل می تواند علائمی مانند سردرد صبحگاهی، خواب آلودگی در طول روز و گلودرد ایجاد کند.

خروپف مزمن باید توسط متخصص خواب ارزیابی شود. درمان ممکن است شامل تغییرات سبک زندگی مانند کاهش وزن، وسایلی که در طول خواب استفاده می‌شود یا جراحی برای اصلاح مشکلاتی مانند تورم لوزه‌ها باشد.

این مقاله علائم رایج خروپف را توضیح می دهد. همچنین علل شایع، نحوه درمان آنها و زمانی که باید به دنبال مشاوره پزشکی باشید را پوشش می دهد.

علائم خروپف

خروپف زمانی اتفاق می افتد که راه هوایی شما در طول خواب مسدود شود. علائمی که از خروپف تجربه می کنید، پاسخ بدن شما به کاهش مقدار جریان هوا را منعکس می کند.

علائم رایج خروپف عبارتند از:

  • احساس خستگی در طول روز
  • خستگی در نرفتن بعد از خواب
  • سردردهای صبحگاهی
  • گلو درد بعد از خواب
  • تغییر شخصیت که شامل تحریک پذیری و بدخلقی بیشتر می شود
  • احساس سردرگمی در طول بیداری های شبانه
  • افزایش وزن غیر قابل توضیح
  • مشکلات حافظه و تمرکز
  • دیگران می بینند تنفس در خواب متوقف می شود
  • بیدار شدن از خواب با خفگی یا نفس نفس زدن

چگونه بفهمم که خروپف می کنم؟

اگر خروپف شما الگوی خواب شما را آزار ندهد، ممکن است حتی ندانید که خروپف می کنید. اگر علائمی دارید، از یکی از افراد خانه بپرسید که آیا هنگام خواب صدای خروپف یا وقفه در تنفس شما را شنیده است یا خیر. اگر تنها زندگی می کنید، یک دستگاه ضبط صدا کنارتان بگذارید تا صداهایی را که هنگام خواب تولید می کنید ضبط کند.

علل خروپف

خروپف می تواند به عنوان یک مشکل حاد یا مزمن رخ دهد. خروپف حاد ناشی از عوامل موقتی مانند سرماخوردگی یا آلرژی فصلی است. همچنین ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که ماهیچه های گلوی شما پس از نوشیدن الکل شل شوند.

خروپف مزمن شبانه ناشی از عواملی است که در تنفس طبیعی هنگام خواب اختلال ایجاد می کند.

آپنه انسدادی خواب (OSA)

آپنه انسدادی خواب زمانی اتفاق می‌افتد که بافت‌های نرم و ماهیچه‌های بالای گلو شل می‌شوند و راه هوایی را مسدود کرده و از تنفس طبیعی جلوگیری می‌کند.

اگر راه هوایی شما مسدود شود، اکسیژن از بدن شما سلب می شود. هنگامی که برای از سرگیری تنفس تلاش می کنید، با خفگی یا خروپف با صدای بلند واکنش نشان می دهید.

در حالی که وقفه تنفسی بیش از چند ثانیه طول نمی کشد، می تواند ده ها بار در هر ساعت اتفاق بیفتد و باعث ایجاد 400 اختلال در خواب در شب شود.

عوامل زیر خطر ابتلا به آپنه را افزایش می‌دهند، زیرا می‌توانند باعث تغییرات فیزیکی شوند که راه‌های هوایی شما را باریک می‌کنند:

  • چاقی
  • دور گردن ضخیم
  • تیغه بینی خمیده یا کج شده
  • پولیپ بینی
  • بزرگ شدن لوزه ها و آدنوئیدها
  • مرد بودن
  • از دست دادن تون عضلات گردن در سنین بالا
  • سیگار کشیدن
  • مصرف الکل
  • استفاده از داروهای آرام بخش یا آنتی هیستامین
  • بارداری

سمتی که می خوابید

خوابیدن به پشت می تواند خطر خروپف را افزایش دهد. هنگامی که به پشت می خوابید، نیروی طبیعی جاذبه، وزن کام نرم و زبان شما را به پشت گلو منتقل می کند. این موقعیت جریان هوا را مسدود می کند و باعث ایجاد صدای خروپف می شود.

تحقیقات نشان می‌دهد افرادی که به پشت می‌خوابند، در مقایسه با افرادی که به پهلو می‌خوابند، بیشتر خروپف می‌کنند. استفاده از بالش برای تشویق به پهلو خوابیدن می‌تواند شدت خروپف را کاهش دهد.

مصرف الکل

نوشیدن الکل، به خصوص قبل از خواب، می تواند خطر خروپف را افزایش دهد. محققان گزارش می دهند که الکل به آرامش بیشتر تون ماهیچه ای که در طول خواب رخ می دهد کمک می کند. در اثر آن افزایش انسداد در راه هوایی رخ می دهد و در نتیجه خروپف و آپنه خواب اتفاق می افتد.

الکل همچنین زمان واکنش شما را کاهش می دهد، بنابراین زمان بیشتری طول می کشد تا بدن شما واکنش نشان دهد و پس از خروپف و انسداد تنفس بهبود یابد.

داروها

در حالی که واکنش افراد به داروها متفاوت است، ممکن است در بعضی افراد مصرف داروهایی مانند قرص های خواب یا آنتی هیستامین ها در خروپف خود نقش داشته باشد.

داروهای موجود در این دسته ها ممکن است باعث شوند بافت دهان و گردن شما بیش از حد معمول شل شود. وقتی می خوابید، این بافت می تواند انسداد ایجاد کند و شما را به خروپف وادار کند. داروهایی که باعث خشکی بیش از حد دهان و زبان می‌شوند نیز می‌توانند به خروپف کمک کنند، زیرا بافت نرم گلو بیش از حد چسبنده است و این به افتادن بافت نرم کمک می‌کند.

درمان قطعی خروپف: چگونه خروپف را درمان کنیم

بهترین درمان برای خروپف به علت اصلی مشکل شما بستگی دارد.

درمان خروپف ساده

اگر از خروپف ساده یا خروپفی که به آپنه خواب یا مشکل دیگری مرتبط نیست رنج می برید، ممکن است بتوانید با درمان های محافظه کارانه زیر مشکل را برطرف کنید:

  • به پهلو بخوابید
  • کاهش وزن
  • مصرف الکل را قبل از خواب قطع کنید

درمان خروپف ناشی از آپنه خواب

اگر خروپف شما با آپنه خواب مرتبط است، ممکن است مجبور شوید هنگام خواب از دستگاه CPAP (فشار مثبت مداوم راه هوایی) استفاده کنید. این دستگاه از یک ماسک صورت یا بینی و شیلنگ استفاده می کند تا جریان ثابتی از فشار هوا را برای باز نگه داشتن راه هوایی و کمک به تنفس در هنگام خواب ارائه دهد.

برخی از افراد مبتلا به آپنه خواب می توانند با یکی از وسایل دهانی زیر که دهان شما را برای باز نگه داشتن راه هوایی نگه می دارد به این اثر دست یابند:

آتل بیرون زدگی فک پایین:

فک پایین شما را به سمت جلو حرکت می دهد تا راه هوایی باز بماند

دستگاه نگهدارنده زبان:

از مسدود شدن راه هوایی توسط زبان جلوگیری می کند

درمان خروپف ناشی از ناهنجاری های فیزیکی

زمانی که خروپف به مشکلات جسمانی مربوط می شود، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید.

برخی از درمان های رایج جراحی عبارتند از:

سپتوپلاستی بینی:

جراحی بینی برای رفع انحراف تیغه بینی (دیواره بین مجاری بینی)

برداشتن لوزه:

برداشتن لوزه ها با جراحی (بافت نرم پشت گلو)

آدنوئیدکتومی:

برداشتن آدنوئیدها با جراحی (بافت لنفاوی در راه هوایی فوقانی بین بینی و پشت گلو)

Uvulopalatopharyngoplasty (UPPP):

جراحی برای باز کردن راه های هوایی فوقانی با برداشتن بافت اضافی در کام نرم.

ژنیوپلاستی پیشرفته:

جراحی برای تغییر شکل چانه

بسته به منبع مشکل شما، روش های دیگری ممکن است برای تغییر شکل یا کاهش نواحی اطراف و روی زبان یا فک استفاده شود.

عوارض و عوامل خطرساز مرتبط با خروپف

بدون درمان، خروپف به تنهایی می تواند خطر ابتلا به سایر بیماری ها مانند فشار خون بالا را افزایش دهد. همچنین می تواند از خواب آرام جلوگیری کند و منجر به محرومیت از خواب شود.

خواب کمتر از مقدار مورد نیاز می تواند خطر ابتلا به مشکلات زیر را افزایش دهد:

  • قدرت تصمیم گیری ضعیف
  • زمان واکنش کندتر به خطرات
  • اضطراب و/یا افسردگی
  • مشکلات عاطفی
  • تحریک پذیری
  • فشار خون بالا
  • بیماری قلبی
  • بیماری کلیوی
  • چاقی
  • دیابت نوع 2

در حالی که خروپف یکی از علائم آپنه خواب است، کنترل نکردن آن می تواند باعث شود آپنه درمان نشود. همچنین خطر ابتلا به عوارض مرتبط با خواب ناکافی ذکر شده در بالا را افزایش می دهد.

آیا آزمایش هایی برای تشخیص علت خروپف وجود دارد؟

تشخیص خروپف مستلزم مراجعه به متخصص خواب است که ممکن است موارد زیر را انجام دهد:

  • گرفتن سابقه خواب
  • صحبت در مورد خروپف با دیگر اعضای خانواده
  • معاینه بینی، حفره دهان و گلو

تست خواب

هنگامی که فرد مشکوک به ابتلا به آپنه باشد، برای تست خواب یا پلی سومنوگرام به متخصص خواب ارجاع داده می شود. تست خواب استاندارد طلایی برای تشخیص آپنه است. داده‌های مربوط به ضربان قلب، تنفس، امواج مغزی، سطح اکسیژن خون و حرکت پاها و چشم‌ها در طول خواب ثبت می‌شود. تست‌های خواب در خانه نیز در دسترس هستند، اما دقت کمتری نسبت به آزمایش‌های انجام‌شده در کلینیک خواب دارند.

واحد سلامت خواب و اختلالات خواب انستیتو سلامت مغز دانا همزمان با واحد ارزیابی و تشخیص این مرکز در چارچوبی دانش بنیان و با همکاری و زیر نظر آزمایشگاه اختلالات رفتاری خواب دانشگاه علوم پزشکی شیراز، به منظور ارزیابی، تشخیص و مداخلات در زمینه اختلالات خواب به ارائه خدمات می پردازد. برای کسب اطلاعات بیشتر واحد مربوطه را در سایت ما ببینید یا با کارشناسان تماس بگیرید.

کلینیک خواب (اختلالات خواب-سلامت خواب)

چه زمانی باید به متخصص خواب مراجعه کرد

در صورت بروز هرگونه وقفه در تنفس طبیعی در طول خواب، برای معاینه از متخصص خواب وقت بگیرید.

اگر در طول روز دچار خواب آلودگی هستید یا متوجه شدید که با وجود خواب کامل شبانه نمی توانید به وضوح فکر کنید، به متخصص خواب در مرکز سلامت مغز دانا مراجعه کنید. از هم خانه خود در مورد خروپف کردنتان بپرسید تا بتوانید گزارش دقیق تری از علائمتان به پزشک ارائه دهید.

انستیتو سلامت مغز دانا با بروز ترین تجهیزات ارزیابی خواب و همچنین متخصصین خبره در زمینه اختلالات خواب می تواند به شما در بهبود و درمان خروپف کمک کند برای اطلاعات بیشتر در این زمینه به واحد اختلالات خواب و سلامت خواب انستیتو سلامت مغز مراجعه کنید (کلیک کنید)

آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – واحد 13 انستیتو سلامت مغز

ایمیل: [email protected]

اینستاگرام: danabrain.ir@

تلفن: 07136476172  09173076279   09172030360

زیر نظر متخصصین اختلالات خواب: دکتر محمد نامی – دکترای تخصصی مغز و شناخت، فلوشیپ اختلالات خواب. مدیر واحد اختلالات رفتاری خواب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و بخش عصب شناختی آزمایشگاه اختلالات خواب بیمارستان نمازی. دانش آموخته و عضو کارگروه سلامت روان دانشکده پزشکی هاروارد.

 دکتر ساره شریعتی – دکترای تخصصی اعصاب و روان (روانپزشکی) رتبه اول بورد تخصصی روانپزشکی و اختلالات خواب. با همکاری دکتر علی محمد کمالی – دکترای تخصصی علوم اعصاب و مدیر واحد مغز، شناخت و رفتار دانشکده علوم و فناوریهای نوین پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز.

علم و صداقت مهم است
ما هر خدمتی را که در زمینه اختلالات خواب ارائه می کنیم به دقت مورد بررسی قرار می دهیم، بنابراین می توانید مطمئن باشید که تصمیم شما برای دریافت خدمت در انستیتو سلامت مغز  مورد تایید و زیر نظر متخصصین خبره اختلالات خواب می باشد.

دکتر خوب برای اختلال خواب شیراز

کلینیک درمان خروپف در شیراز

آیا بیمه تست خواب را پوشش می دهد؟

منابع:

  1. Johns Hopkins HealthCare. Snoring.
  2. American Academy of Sleep Medicine. Snoring.
  3. American Academy of Family Physicians. Snoring.
  4. https://www.verywellhealth.com/snoring-5225249?hid=4d0dbe29d3640c109e5eac09e2786bed5d762208&did=9760384-20230725&utm_source=verywellhealth&utm_medium=email&utm_campaign=verywell-health-today_newsletter&utm_content=072523&lctg=4d0dbe29d3640c109e5eac09e2786bed5d762208
  5. MedlinePlus. Snoring – adults.
  6. Cazan D, Mehrmann U, Wenzel A, Maurer JT. The effect on snoring of using a pillow to change the head positionSleep Breath. 2017;21(3):615-621. doi:10.1007/s11325-017-1461-1
  7. Burgos-Sanchez C, Jones NN, Avillion M, et al. Impact of alcohol consumption on snoring and sleep apnea: a systematic review and meta-analysisOtolaryngol Head Neck Surg. 2020;163(6):1078-1086. doi:10.1177/0194599820931087
  8. Johns Hopkins HealthCare. Snoring.
  9. A. Stuck B, Hofauer B. The diagnosis and treatment of snoring in adultsDtsch Arztebl Int. 2019;116(48):817-824. doi:10.3238/arztebl.2019.0817
  10. Ephros HD, Madani M, Yalamanchili SC. Surgical treatment of snoring & obstructive sleep apnoeaIndian J Med Res. 2010;131:267-276.
  11. A. Stuck B, Hofauer B. The diagnosis and treatment of snoring in adultsDtsch Arztebl Int. 2019;116(48):817-824. doi:10.3238/arztebl.2019.0817
  12. Khazaie H, Negahban S, Ghadami MR, Sadeghi Bahmani D, Holsboer-Trachsler E, Brand S. Among middle-aged adults, snoring predicted hypertension independently of sleep apnoeaJ Int Med Res. 2018;46(3):1187-1196. doi:10.1177/0300060517738426
به این مقاله امتیاز دهید