07136476172 - 09172030360 [email protected]

انواع میگرن + درمان سردردهای میگرنی در شیراز با هم بشنویم:

میگرن انواع مختلفی دارد. درک تشخیص نوع میگرن خاصی که دارید به شما کمک می کند علائم اولیه حمله میگرن را بشناسید، بنابراین می توانید به طور موثر آن را درمان کنید.

آشنایی با انوع میگرن

طبق طبقه بندی بین المللی اختلالات سردرد (ICHD-3)، دو نوع شایع میگرن عبارتند از میگرن با اورا یا هاله (از علائم رایج میگرن) و میگرن بدون اورا یا هاله. اساسا تنها تفاوت این است که یکی شامل حملات میگرنی است که هاله دارد و دیگری ندارد.

مشخصه رایج دیگر این انواع میگرن اپیزودیک یا مزمن بودنشان است که با فراوانی روزهای سردرد مشخص می شود.

همچنین انواع فرعی نیز وجود دارد که با انواع خاصی از علائم متمایز می شوند، مانند هاله میگرنی بدون سردرد، میگرن با هاله ساقه مغز (که قبلا میگرن نوع بازیلار نامیده می شد)، میگرن همی پلژیک و میگرن شبکیه.

میگرن مزمن

حملات میگرن مزمن با 15 روز یا بیشتر سردرد در ماه برای بیش از سه ماه مشخص می شود. سردرد ممکن است شبیه میگرن یا تنش باشد، اما حداقل هشت روز در ماه ویژگی‌های میگرن را دارد. میگرن مزمن اغلب ناتوان کننده است.

حملات میگرنی می توانند با یا بدون هاله باشند و معمولاً برای تحت کنترل نگه داشتن آنها به داروها و رفتارهای پیشگیرانه نیاز است. پس از قطع دارو، حدود نیمی از بیماران میگرنی مزمن به میگرن اپیزودیک برمی‌گردند و نیمی دیگر برنمیگردند.

میگرن با هاله یا اورا

هاله یا اورا چیست؟

هاله معمولاً به علائمی اشاره دارد که قبل از سردرد حمله میگرنی رخ می دهد، اما ممکن است در مرحله سردرد نیز رخ دهد. فاز هاله تقریباً یک سوم افراد مبتلا به میگرن را تحت تأثیر قرار می دهد.

علائم هاله معمولا از چند دقیقه تا یک ساعت طول می کشد و سپس به طور کامل برطرف می شود. گاهی اوقات ممکن است بیش از یک ساعت طول بکشد و به ندرت ممکن است حتی چند روز طول بکشد.

علائم احتمالی چندگانه هاله از جمله علائم بینایی، حسی، زبانی و حرکتی وجود دارد.

علائم رایج هاله عبارتند از:

  • اسکوتوم سوسوزن:

به وجود نقطه ای در بینایی اشاره دارد که لبه هایش در حال سوسو زدن است. گاهی اوقات مجموعه ای از خطوط ناهموار متقاطع است که سیاه و سفید یا رنگی هستند. به عنوان “طیف استحکامات” نامیده می شود زیرا خطوط ناهموار متقاطع ممکن است شبیه خطوط یک قلعه باشد.

  • دید تونلی

  • نقطه هایی در بینایی بدون سوسو زدن یا لرزیدن، جایی که اجسام بزرگتر یا کوچکتر از آنچه هستند به نظر می رسند.

  • احساس سوزن سوزن شدن:

هاله میگرنی حسی معمولاً باعث ایجاد احساس گزگز یا سوزن سوزن شدن می شود که معمولاً در یک طرف بدن است. همچنین ممکن است کیفیت “الکتریکی” داشته باشد. شایع ترین مکان برای این علائم حسی روی صورت و بازو است، اگرچه گاهی اوقات ممکن است پاها و تنه را درگیر کنند.

  • بی‌حسی:

بی‌حسی یا فقدان حس ممکن است معمولاً در یک طرف بدن رخ دهد.

  • مشکل در گفتار:

این مشکل معمولاً به عنوان مشکل در یافتن کلمات یا تلاش برای تولید گفتار توصیف می شود. گاهی اوقات، ممکن است جایگزینی کلمه وجود داشته باشد، به معنای استفاده از یک کلمه نامناسب به جای کلمه ای که در واقع مورد نظر است.

  • ضعف:

علائم حرکتی یا ضعف در بخشی از بدن، معمولاً بازو و دست. ممکن است به صورت مشکل در انجام وظایف حرکتی ظریف ظاهر شود، اما در موارد شدید ممکن است منجر به ضعف قابل توجه یا حتی فلج شود (معروف به میگرن همی پلژیک).
در برخی موارد، هاله میگرن ممکن است از علائم بصری به علائم حسی به علائم زبانی و حرکتی  پیشرفت کند. با این حال، در برخی دیگر، ممکن است پیشرفت واضحی وجود نداشته باشد و علائم هاله ممکن است به طور همزمان رخ دهد.

بروز هاله میگرنی، مانند سایر علائم میگرن، از فردی به فرد دیگر و همچنین از حمله ای به حمله دیگر در یک فرد خاص بسیار متغیر است.

هاله میگرن یا اورا چیست؟ دنیای عجیب هاله های میگرنی و اسکوتوما

4 نوع فرعی میگرن با هاله

1. میگرن بدون سردرد

در حالی که هاله معمولاً همراه با سردرد است یا به دنبال آن سردرد می آید، اما همیشه هم اینطور نیست. افراد ممکن است هاله میگرنی را بدون سردرد تجربه کنند که به عنوان میگرن آسفلژیک یا میگرن خاموش نیز شناخته می شود. این امر به ویژه در افراد مسن شایع است.

تب، سرگیجه و/یا درد غیرقابل توضیح در قسمت خاصی از بدن نیز می تواند از انواع میگرن بدون سردرد باشد. این با عوارض شناخته شده به عنوان میگرن شکمی و سندرم استفراغ دوره ای که اغلب کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد متفاوت است. میگرن شکمی به ویژه در کودکان شایع تر است.

2. میگرن با هاله ساقه مغز (که قبلاً میگرن نوع بازیلار نامیده می شد)

همچنین دسته‌بندی از مجموعه‌ای از علائم وجود دارد که اعتقاد بر این است که از پایه مغز منشا می‌گیرند. این به عنوان “هاله ساقه مغز” نامیده می شود. میگرن با هاله ساقه مغز که عمدتاً کودکان و نوجوانان را تحت تأثیر قرار می دهد شامل میگرن با علائم هاله است که از ساقه مغز منشأ می گیرد، اما بدون ضعف حرکتی. اغلب در دختران نوجوان رخ می دهد و ممکن است با چرخه قاعدگی آنها همراه باشد.

می تواند منجر به موارد زیر شود:

  • سرگیجه
  • صدای زنگ در گوش
  • حرکات جلو و عقب چشم
  • ناهماهنگی قابل توجهی که با ضعف همراه نیست
  • درد ضربانی که به طور ناگهانی ایجاد می شود و در دو طرف در پشت سر احساس می شود

این علائم به عنوان هاله ساقه مغز طبقه بندی می شوند زیرا اعتقاد بر این است که در اثر اختلال در عملکرد مناطق قاعده مغز به نام ساقه مغز ایجاد می شوند.

3. میگرن همی پلژیک

میگرن همی پلژیک شکل نادر اما شدید میگرن است که باعث فلج موقت – که گاهی چند روز طول می‌کشد – در یک طرف بدن قبل یا در حین سردرد می‌شود.

علائم میگرن همی پلژیک – مانند سرگیجه؛ احساس سوزش؛ و مشکلات بینایی، صحبت کردن، یا بلع – ممکن است قبل از سردرد شروع شود و معمولاً مدت کوتاهی پس از آن متوقف شود.

هنگامی که میگرن همی پلژیک در اعضای خانواده وجود داشته باشد، این اختلال میگرن همی پلژیک خانوادگی نامیده می شود. اگرچه نادر است، حداقل سه شکل ژنتیکی متمایز از میگرن همی پلژیک خانوادگی شناسایی شده است. این جهش‌های ژنتیکی مغز را حساس‌تر یا تحریک‌پذیرتر می‌کنند، به احتمال زیاد با افزایش سطح ماده شیمیایی ای در مغز به نام گلوتامات، که می‌تواند باعث میگرن همی پلژیک شود.

4. میگرن شبکیه

میگرن شبکیه یک نوع بسیار نادر است که با از دست دادن بینایی یا اختلال در یک چشم مشخص می شود. حملات میگرنی شبکیه، مانند هاله های بینایی، معمولاً با سر درد همراه است. میگرن نوری، که گاهی اوقات میگرن چشمی نامیده می شود، متفاوت است زیرا بینایی هر دو چشم را تحت تاثیر قرار می دهد.

میگرن بدون هاله

میگرن بدون اورا که قبلا میگرن رایج یا سردرد میگرنی نامیده می شد، شایع ترین نوع میگرن است که تشخیص داده می شود. حدود 60 تا 70 درصد از افراد مبتلا به میگرن علائم میگرن (هاله) مرتبط با حملات خود را ندارند، بنابراین میگرن بدون اورا تشخیص اولیه آنها است.

میگرن یک بیماری عصبی و ژنتیکی است که با اپیزودها یا حملاتی مشخص می شود که مراحل مختلفی در درون خود دارند. مراحل میگرن همراه با اورا شامل مرحله پیش‌آگاهی یا پیش‌دروم، فاز اورا، فاز سردرد و مرحله پس از آن است.

میگرن بدون اورا شامل تمام علائم و مراحل حمله میگرنی است، اما بدون علائم بینایی، حسی، زبانی یا حرکتی که به عنوان هاله طبقه بندی می شوند. حمله میگرن بدون اورا شامل سه مرحله است: مرحله پیش‌دروم، مرحله سردرد و مرحله پس‌دروم.

فاز پرودروم

یک مرحله هشدار یا مرحله پرودروم ممکن است چند ساعت یا چند روز قبل از سردرد همراه با حمله میگرنی رخ دهد. علائم هشداردهنده ممکن است تا مرحله سردرد ادامه یابد.

همراه با حالت تهوع، استفراغ و حساسیت به محرک ها، علائم هشدار دهنده دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • سردرگمی (اختلال شناختی)
  • خستگی
  • هوس های غذایی
  • تغییرات خلق و خوی
  • سفتی گردن
  • درد
  • علائم بینایی، مانند تاری دید
  • خمیازه

این علائم همچنین ممکن است در میگرن همراه با اورا رخ دهد.

فاز سردرد و فاز پس از دروم

مرحله سردرد ممکن است با مرحله پس از دروم (مرحله خماری) دنبال شود. علائم پس از دروم شامل اختلال شناختی و احساس خستگی است.

مدت زمان و شدت

حملات میگرنی معمولاً 4 تا 72 ساعت طول می کشد. حملات ممکن است چند بار در سال یا چند بار در هفته تکرار شوند. میگرن بدون اورا با استفاده مکرر از داروها بیشتر مستعد بدتر شدن است.

آیا کسی می تواند هر دو نوع میگرن، با و بدون هاله را داشته باشد؟

برای افراد مبتلا به میگرن بسیار رایج است که گاه به گاه اورا داشته باشند و بنابراین واجد شرایط تشخیص هر دو نوع میگرن هستند – میگرن با و بدون اورا.

وقوع هاله میگرنی از فردی به فرد دیگر و همچنین از حمله ای به حمله دیگر در یک فرد خاص بسیار متغیر است. برخی از افراد در طول زندگی خود تنها دو یا سه حمله هاله میگرنی دارند، در حالی که برخی دیگر با درصد بیشتری از حملات خود علائم هاله را تجربه می کنند. تعداد کمی از بیماران با 100 درصد حملات خود هاله دارند.

مهم نیست چه نوع میگرنی دارید، مهم گرفتن یک تشخیص دقیق است. با تشخیص صحیح، شما و پزشکتان می توانید برنامه های مراقبتی مناسبی را برای پیشگیری و درمان میگرن ایجاد کنید.

نوروفیدبک و میگرن

نوروفیدبک می تواند به اختلالات سیستم عصبی مرکزی مانند افزایش تحریک پذیری قشر مغز در مورد میگرن کمک کند. به دلیل کار کردن مستقیم با سیستم عصبی مرکزی، نوروفیدبک می‌تواند در تثبیت تحریک پذیری مناسب قشر مغز بسیار مؤثر باشد که منجر به کاهش سردرد، حساسیت کمتر و بهبود سایر علائم مرتبط با میگرن می‌شود.

آیا نوروفیدبک می تواند به درمان علائم میگرن کمک کند؟

مطالعه بر روی میگرن: کاهش قابل توجه میگرن با استفاده از نوروفیدبک

در یک تحقیق انجام شده، 62 درصد از شرکت کنندگانی که از نوروفیدبک استفاده کردند، بهبود عمده یا کامل در میگرن خود را گزارش کردند. (برای دیدن منبع اینجا کلیک کنید)

طبق این مطالعه، اکثر بیماران سابقه طولانی مدت میگرن داشتند و قبل از نوروفیدبک، چندین درمان دارویی را امتحان کرده بودند. اکثر آنها در طول مطالعه از دارو استفاده می کردند. شرکت کنندگان به طور متوسط ​​در 40 جلسه در مدت شش ماه شرکت کردند. 70 درصد از 37 شرکت کننده کاهش 50 درصدی یا بیشتر در دفعات میگرن خود را نشان دادند و تنها 16 درصد موفق به بهبود نشدند. از بین افرادی که بهبود یافته بودند، 62 درصد بهبود عمده یا کلی در میگرن خود را گزارش کردند. آنچه در اینجا قابل توجه است این است که همه بیماران در این مطالعه سال ها دارو مصرف می کردند اما همچنان از میگرن شدید رنج می بردند. میگرن هایی که این بیماران تجربه کردند، از سخت ترین میگرن ها برای درمان بود.

جدیدترین روش درمان سردرد میگرن بدون دارو با نوروفیدبک

درمان میگرن با تحریک مغناطیسی مغز TMS/rTMS

اگر داروها و روش های درمانی دیگری را برای مدیریت علائم میگرن بدون حصول موفقیت امتحان کرده اید، ممکن است کاندیدای خوبی برای تحریک مغناطیسی مغز باشید.

TMS یک روش غیر تهاجمی است، بنابراین شما در طول درمان بیدار خواهید بود و می توانید با خیال راحت به سمت خانه رانندگی کنید. همچنین نیازی به بیهوشی یا بی حسی از هر نوع نخواهید داشت.

مطالعه‌ای در سال 2021 نشان می‌دهد که تحریک مغناطیسی مغز می تواند تعداد اپیزودهای میگرن، شدت درد مرتبط با میگرن و طول دوره را کاهش دهد.

این درمان غیرتهاجمی می تواند به کاهش درد میگرن و کاهش دفعات حملات میگرن کمک کند. اگر علائم میگرن مزمن دارید و داروهای تجویزی و سایر درمان‌های میگرنی برای شما موثر نبودند، با کارشناسان مرکز سلامت مغز دانا صحبت کنید تا دریابید که آیا TMS ممکن است برای شما مناسب باشد یا خیر.

درمان میگرن با تحریک مغناطیسی مغز TMS/rTMS: عوارض جانبی، نحوه انجام و هر آنچه باید بدانید

تحریک عصب واگ برای درمان میگرن

تحریک عصب واگ یا VNS یکی دیگر از روش‌های خود تجویزی است که در آن فرد مبتلا به میگرن از یک دستگاه استفاده می‌کند که مقادیر کمی تحریک الکتریکی را به عصب واگ منتقل می‌کند، که از پایه جمجمه به شکم می‌رود. کاربران دستگاه را روی عصب در کنار گردن قرار می دهند.
مطالعه ای که در ژوئیه 2020 توسط مجله Neurologist منتشر شد نشان داد که VNS ظرف دو ساعت پس از شروع حمله میگرنی تسکین درد را ارائه می دهد، و تقریباً 30 درصد از کاربران کاملاً دردشان از بین رفت.

بهترین و جدیدترین درمان ها برای میگرن: آشنایی با دستگاه های تحریک عصبی

اگر مشکوک به میگرن باشم باید به چه دکتری مراجعه کنم؟

پزشکان مهارت ها و دانش لازم برای تشخیص میگرن و شروع گزینه های درمانی را دارند. سابقه خانوادگی یک عامل مهم است: بیماری میگرن ارثی است، که می تواند سرنخ هایی را به پزشک شما بدهد که به تشخیص کمک می کند. با این حال، کسی که احساس می‌کند پزشکش علائم او را درمان نکرده است، میتواند به یک متخصص مغز و اعصاب ارجاع داده شود. متخصصان مغز و اعصاب به عنوان بخشی از دوره رزیدنتی خود در زمینه مدیریت میگرن آموزش می بینند.

انستیتو سلامت مغز دانا با ارائه به‌روزترین و موثرترین تکنیک ها میتواند به شما در بهبود سردردهای میگرنی کمک کند. برای اطلاعات بیشتر با کارشناسان تماس بگیرید.

چگونه بفهمیم زمان مراجعه به پزشک برای میگرن فرا رسیده است؟

 

درمان های جدید میگرن!

تشخیص تشنج ناشی از میگرن: چه هنگامی برای سردرد، EEG توصیه میشود؟

به این مقاله امتیاز دهید