درس خواندن با افسردگی با هم بشنویم:
افسردگی دارم نمیتونم درس بخونم، حال روحیم خوب نیست نمیتونم درس بخونم، ذهنم درگیره نمیتونم درس بخونم… این ها جملاتی هستند که برخی از دانش آموزان یا دانشجویان در مراجعه به ما بیان می کنند. راهکار چیست؟ چطور می شود به این افراد کمک کرد. آیا اختلال یا بیماری وجود دارد؟ در این مقاله به آن خواهیم پرداخت.
افسردگی یا اضطراب می تواند به شدت بر ظرفیت ما برای تمرکز بر چیزهای مهم زندگی، از جمله درس خواندن تأثیر بگذارد. عقب افتادن سریع از تحصیل بسیار به راحتی اتفاق می افتد و مشکلات بیشتری را برای ما ایجاد می کند.
زندگی تحصیلی بسیاری از افراد پرتنش است. ممکن است در خانواده پرجمعیت یا محل شلوغی زندگی می کنید، و اینها باعث حواس پرتی شما می شوند. به همین ترتیب، اگر تنها زندگی می کنید، احساس انزوا یا جدا شدن از دیگران نیز می تواند مشکل ساز باشد.
اکثر دانشآموزان و دانشجویان در برخی مواقع مشکل توجه و تمرکز دارند، با این حال افسردگی یا اضطراب میتواند این مشکلات را شدید یا مزمن کند.
آیا مشکل افسردگی یا اضطراب دارید؟ و این باعث شده که نتوانید درس بخوانید؟ از این به بعد نگران نباشید، تیم متخصص ما همراه شماست. با تجربه و دانش، در کنار شما هستیم تا بهترین راهکارها را به شما ارائه دهیم. همین امروز با ما تماس بگیرید و مشاورهی خود را تنظیم کنید. شما شایسته بهترین ها هستید!
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
علائم افسردگی و اضطراب دانش آموز
- مشکل در انجام تکالیف مدرسه
- از دست دادن علاقه به فعالیت هایی مانند باشگاه، ورزش یا سایر تعهدات اجتماعی
- تغییر در الگوهای غذا خوردن یا خواب
- طغیان های عاطفی، مانند گریه یا عصبانیت
- وحشت
- خودارزیابی های نادرست
- کمبود انرژی
- افکار خودکشی یا خودآزاری
تا 44 درصد از دانش آموزان علائم افسردگی و اضطراب را گزارش کردند.
درس خواندن سخت می شود
تعداد بسیار کمی از دانشآموزان، دوره تحصیلات خود را بدون مشکلات تحصیلی طی میکنند. پرداختن به برخی مسائل (قبل از آنکه دیر شود)، برای جلوگیری از مشکلات تحصیلی، حیاتی است. اگر افسردگی یا اضطراب داشته باشیم، مشکل بسیار پیچیده تر می شود. دانش آموز بیان می کند افسردگی دارم نمیتونم درس بخونم، یا مضطرب هستم. حتی بلند شدن از رختخواب یا دوش گرفتن برام سخته، تمرکز بر روی کار مدرسه گاهی غیرممکن میشه.
مشکلات
یکی از رایجترین مشکلات دانشآموزان و دانشجویان هنگام شروع مدرسه یا دانشگاه، این است که متوجه میشوند این دوره تحصیلی آن چیزی نیست که انتظار داشتند یا به نوعی برای آنها مناسب نیست. همچنین، ممکن است متوجه شوند که آنطور که انتظار داشتند پیشرفت نمی کند یا با گذشت زمان علاقه خود را به موضوع از دست می دهند. افسردگی و اضطراب همچنین می تواند به طور قابل توجهی و به طور کاذب باعث شود افراد از مطالعه خود لذت نبرند یا درگیر آن نباشند.
سپردن کارها به لحظه آخر…
به تعویق انداختن کار یکی دیگر از مسائل بسیار رایج دانش آموزانی است که با افسردگی و اضطراب دست و پنجه نرم می کنند. این بخش بسیار رایجی از عادات افسردگی است – و هر چه چیزها بیشتر به تعویق بیفتند، اضطراب افزایش پیدا می کند.
اضطراب امتحان
کمی آدرنالین یا استرس به عملکرد فرد کمک می کند، اما نگرانی بیش از حد، باعث کاهش کارایی و اثربخشی و همچنین خسته شدن فرد می شود. عادات فکری در افراد افسرده و افزایش سطح استرس می تواند مانع از درس خواندن شود.
در اینجا نکاتی برای والدین آورده شده است:
- یک دید واقع بینانه از درس خواندن داشته باشید.
- مهارت های زندگی مستقل را در نوجوان خود ایجاد کنید.
- از زمان استراحت و اوقات فراغت دانش آموزان محافظت کنید! این زمانی است که دانش آموزان شروع به کشف اینکه چه کسی هستند می کنند.
والدین باید ترس های خود را، برای آینده فرزندان خود مدیریت کنند.
عوامل خطر برای دانش آموزان چیست؟
ممکن از برخی از دانش آموزان به شما بگویند: افسردگی دارم نمیتونم درس بخونم، اما متأسفانه، 75 درصد از دانش آموزانی که با افسردگی و اضطراب دست و پنجه نرم می کنند، تمایلی به کمک گرفتن ندارند. این امر خطر پیامدهای مضر مانند ترک تحصیل، عملکرد ضعیف تحصیلی، خودکشی و سوء مصرف مواد را افزایش می دهد.
در اینجا برخی از موقعیتها یا عوامل خطری که میتواند باعث بروز افسردگی یا اضطراب در دانشجویان شود، آورده شده است:
- قطع رابطه
- تجاوز جنسی
- مشکلات رابطه با همسالان
- مشکلات تنظیم هویت جنسی
- مصرف مواد مخدر یا الکل
- سابقه خانوادگی افسردگی
- رویدادهای استرس زا در زندگی
- مقایسه عملکرد تحصیلی، ورزشی یا اجتماعی با همسالان خود
- ترس از ناامید شدن والدین به دلیل نمرات یا انتخاب مسیر شغلی
دانش آموزانی که بیشترین خطر ابتلا به افسردگی و اضطراب را دارند عبارتند از:
- دانش آموزان در خانواده های کم درآمد
- دانش آموزان دختر
- دانش آموزانی که خود را LGBTQ معرفی می کنند
- دانش آموزانی که مراقب کودکان یا بزرگسالان دیگر هستند
علائم هشدار دهنده خودکشی چیست؟
احتمال اقدام به خودکشی در جوانان مبتلا به افسردگی، پنج برابر بیشتر از بزرگسالان است. از هر 5 دانش آموز یا دانشجو، چهار نفر قبل از اقدام به خودکشی، علائم هشدار دهنده واضحی از خود نشان دادهاند.
علائم هشدار دهنده برای خودکشی عبارتند از:
- نادیده گرفتن کار کلاسی یا حذف کلاس
- کناره گیری از دوستان و تمایل به تنها ماندن
- بخشش دارایی
- صحبت از خودکشی
- انجام کارهای مخاطره آمیز یا خود ویرانگر، مانند مصرف مواد مخدر یا رانندگی بی احتیاطی
- افزایش مصرف الکل یا مواد مخدر
- خداحافظی با مردم طوری که انگار دیگر آنها را نخواهند دید
این یک لیست جامع نیست. نسبت به تغییرات رفتاری و شخصیتی دانش آموز، هوشیار باشید.
راهکار چیست؟
مشکلات خود را با معلم درمیان بگذارید
بسیار مهم است که به معلمان خود در مورد مشکلات سلامت روان خود توضیح دهید، از جمله افسردگی و اضطراب. مدارس مختلف رویکرد های متفاوت دارند، اما با معلم خود صحبت کنید و در صورتی که روانشناس در مدرسه حضور دارد به او مراجعه کنید و مشکلاتی را که با آن مواجه هستید توضیح دهید. آنهااطلاعات شما محرمانه نگه می دارند و در مورد اینکه چگونه ممکن است در دوره آموزشی خود از شما حمایت شود با شما صحبت خواهند کرد.
کمک بخواهید
از اینکه از دوستان و خانواده تان کمک بخواهید نترسید.
ما به شدت توصیه می کنیم با یک درخواست ساده برای کمک از خانواده شروع کنید. توضیح طولانی لازم نیست: فقط یک جمله ساده مانند “من افسردگی دارم نمیتونم درس بخونم به من کمک کنید تا به متخصص مراجعه کنم”
خودمراقبتی حیاتی است
چه افسردگی شما یک بیماری مزمن باشد و چه اتفاقی به دلیل تجربه اخیر زندگی، مهم است که برای مراقبت از خود زمان بگذارید. دیدار با یک روانپزشک یا روانشناس مهم است. کلینیک سلامت مغز، مشاورین و متخصصینی دارد که می توانند به شما کمک کنند تا با افسردگی یا اضطراب مقابله کنید. همچنین به شما آموزش می دهد چه اقداماتی را در خانه انجام دهید تا به آرامش بیشتری برای درس خواندن برسید. شروع یک تمرین مدیتیشن – چیزی به سادگی تمرکز بر تنفس برای چند دقیقه – می تواند به تمرکز و کاهش اضطراب شما کمک کند و به طور بالقوه برخی از علائم شما را کاهش دهد.
در حالی که درس خواندن بسیار مهم است، به همان اندازه لذت بردن ازاوقات فراقت مهم است. زمانی را در طول روز کنار بگذارید تا بتواند مثلا به پارک بروید یا با دوستان خود صحبت کنید، غذاهایی را که دوست دارید بخورید، از هنر یا موسیقی مورد علاقه خود لذت ببرید. انجام این کارها می تواند باعث انحراف حواس شما از افسردگی شود.
والدین برای کمک به دانش آموزان چه کاری می توانند انجام دهند؟
والدین اغلب نگران هستند که صحبت در مورد علائم و نشانه های اضطراب و افسردگی باعث احساس بد در نوجوان می شود. اما گفتگو در مورد نگرانی ها ضروری است.
با فرزندتان مستقیم صحبت کنید. نمونه هایی از علائمی را که متوجه شده اید ذکر کنید و توضیح دهید که چرا این مثال ها شما را نگران می کند. در ارتباطات خود صبور، آرام و همدل باشید.
دانشآموزان اغلب بر این باورند که مقصر اصلی سلامت روان خود آنها هستند. به دانشآموز خود کمک کنید تا درک کند که بسیاری از نوجوانان افسردگی و اضطراب را تجربه میکنند تا این انگ کاهش یابد.
اگر نگرانی دارید، مهم است که بپرسید آیا دانش آموز به خودکشی فکر می کند یا به خود آسیب می رساند. اگر دانش آموز شما افکار خود را در مورد خودکشی ابراز می کند، باید فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
بسیاری از مراکز تخصصی در ایران وجود دارد که می تواند به شما کمک کنند این مشکل را حل کنید. والدین و دانش آموزان باید امیدوار باشند، زیرا بسیاری از درمان های دارویی و غیر دارویی موثر برای اضطراب و افسردگی وجود دارد.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.