نوروفیدبک و بهبود اضطراب با هم بشنویم:
می خواهید بدانید که آیا نوروفیدبک اضطراب شما را درمان می کند؟ شاید، این احساسات مانند افکار مزاحم و نگرانی مداوم هرگز به طور کامل از بین نرود. احتمالاً احساس می کنید که نمی توانید مغز خود را خاموش کنید. بی قرار هستید، نمی توانید بخوابید و نمی توانید تمرکز کنید. اضطراب شما را تنها نخواهد گذاشت.
اضطراب می تواند یک وضعیت ناامید کننده و آسیب زننده باشد، می تواند شما را تحریک کرده و بر بهره وری روزانه شما تأثیر بگذارد – و این فقط اضطراب روزمره است، نه یک حمله. اگر به مدت طولانی درمان نشود، می تواند تأثیرات جدی بر زندگی شخصی و حرفه ای شما بگذارد.
شاید قبلاً سعی کرده باشید اضطراب خود را درمان کنید:
آنچه شما جهت تلاش برای غلبه بر اضطراب خود سعی کرده اید، شامل موارد زیر است:
خوددرمانی: انواع خوب یا بد. افرادی که از اضطراب رنج می برند، اغلب خود درمانی می کنند، چه با الکل / مواد مخدر و چه از طریق تکنیک های آرامش بخش و ورزش. این روش ها روشهای سالم برای مقابله با اضطراب هستند، اما ممکن است به طور کامل اضطراب را از بین نبرند.
داروها اختلالات اضطرابی معمولاً با دارو درمان می شوند، اما اغلب، ممکن است علائم را بهبود ببخشند ولی بسیاری از آنها عوارض جانبی مانند خواب آلودگی و افزایش وزن دارند. سایر داروها می توانند علائم شدید مربوط به ترک مصرف دارو داشته باشند. همچنین برای یافتن داروی مناسب اغلب مدت زمان زیادی طول می کشد.
درمان شناختی-رفتاری و مشاوره. درمان می تواند ریشه اضطراب را پیدا کند و به مدیریت آن کمک کند، اما به درمان های مکمل و روش های دیگری نیز نیاز دارد.
نوروفیدبک به بهبود اضطراب کمک می کند
نوروفیدبک به معنای واقعی خود کلمه، شما را آموزش می دهد تا متفاوت فکر کنید.
این روند مبتنی بر علم است. نوروفیدبک از یک برنامه مبتنی بر رایانه استفاده می کند که فعالیت مغز را تجزیه و تحلیل کرده و بهبود می بخشد تا به شما در بهتر شدن کمک کند.
نوروفیدبک در درمان اضطراب
نوروفیدبک، همچنین به عنوان نوروتراپی شناخته می شود، یک روش غیرتهاجمی غیر دارویی است که در آن الکترودهای سطحی سر، فعالیت عصبی را روی پوست سر ثبت می کنند.
به طور معمول، سیگنال های الکتریکی سالم و متعادل منجر به محرک های تقویت کننده مثبت می شوند. از نوروفیدبک در درمان و مدیریت شرایط مختلف اعم از صرع، ADHD، سکته مغزی، افسردگی و اوتیسم و همچنین در مدیریت فوبیا برای کاهش اضطراب استفاده شده است.
یک مطالعه اخیر عملکرد مغز در طول نوروفیدبک را در مدیریت اضطراب بررسی کرده است. در این مطالعه، 26 فرد مبتلا به اضطراب بالا تحت اسکن مغزی، نوروفیدبک را برای ارزیابی ارتباط مغز در طی فرایند انجام دادند. همانطور که قبلاً نیز اشاره شد، اختلال در اتصال عملکردی بین قشر جلوی مغز و آمیگدال برای بسیاری از پاسخ های اضطراب اغراق آمیز، محوری است.
در این تکنیک، با ارائه نوروفیدبک با هدایت fMRI در زمان واقعی، افراد قادر به آموزش خود برای تقویت ارتباط بین قشر جلوی مغز و آمیگدال در هنگام مواجهه با نشانه های تهدید (نشانه های اضطرابی) بودند. این کنترل نظارتی سه روز پس از جلسه اولیه در غیاب نوروفیدبک با اتصال عملکردی بین این دو ناحیه با کاهش اضطراب، که هدف این جلسات بود، مجددا مورد بررسی قرار گرفت.
در این مطالعه، با آموزش افراد با هدف آمیگدال، نتایج نشان داد که آموزش منجر به افزایش ارتباط قابل توجهی بین قشر جلوی مغز و آمیگدال، شد. علاوه بر این، هرچه اتصال قوی تر باشد، سطح کاهش اضطراب نیز قوی تر بود. جلسات پیگیری نشان داد که، با وجود عدم وجود نوروفیدبک، پس از افزایش اتصال، کنترل ارادی بر آمیگدال حفظ شد و کاهش اضطراب پایدار بود.
این مطالعه نشان می دهد که برای اولین بار ، تنظیم اتصال بین قشر آمیگدال و قشر جلوی مغز (از طریق نوروفیدبک با هدایت fMRI) می تواند به یک مداخله پایدار و مداوم برای کنترل اضطراب منجر شود، حتی پس از متوقف کردن درمان با نوروفیدبک. این مطالعه تأثیر روشهای جدیدتر نوروفیدبک را در معالجه شرایط روانشناختی از طریق روش های خود کنترلی- هدف از درمان نوروفیدبک – برجسته می کند.
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا به ویژه واحد نوروفیدبک و بیوفیدبک مراجعه کنید.
منبع:
Blaskovits et al, 2017. Effectiveness of neurofeedback therapy for anxiety and stress in adults living with a chronic illness a systematic review protocol JBI Database System Rev Implement Rep. 15(7):1765-69. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28708739-effectiveness-of-neurofeedback-therapy-for-anxiety-and-stress-in-adults-living-with-a-chronic-illness-a-systematic-review-protocol/
Zhao et al, 2019. Real-Time Functional Connectivity-Informed Neurofeedback of Amygdala-Frontal Pathways Reduces Anxiety. Psycother Psychosom. 88(1):5-15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30699438-real-time-functional-connectivity-informed-neurofeedback-of-amygdala-frontal-pathways-reduces-anxiety/
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.