07136476172 - 09172030360 [email protected]

تعطیلات ایام عید نوروز معمولا به عنوان زمان شادی در نظر گرفته می شود. اما برای برخی افراد، این می تواند دوره ای از انعکاس دردناک، ناراحتی، تنهایی، اضطراب و افسردگی در عید باشد.

حتی افرادی که عاشق تعطیلات هستند نیز می توانند افسردگی را در این فصل شلوغ تجربه کنند. تعطیلات عید نوروز اغلب اوقات زمانی پر از احساسات و مطالبات است که می تواند بسیاری از افراد را دچار استرس و خستگی کند.

افراد مبتلا به اختلال سلامت روان  ممکن است حتی بیشتر مستعد ابتلا به افسردگی در عید باشند. طبق اعلام اتحاد ملی بیماری های روانی (NAMI)، 64 درصد از افراد مبتلا به بیماری روانی گزارش می دهند که تعطیلات وضعیت آنها را بدتر می کند.

علائم و نشانه های افسردگی در عید

شایع ترین علامت افسردگی در عید، احساس غم و اندوه مداوم یا مکرر است که در فصل تعطیلات شروع می شود. این احساس ممکن است از نظر شدت و مدت متفاوت باشد. برخی از افراد ممکن است به طور دوره ای احساس ناراحتی کنند، اما دوره های کوتاهی از احساس شادابی بیشتری را تجربه می کنند.

چرا عید نوروز برای سلامت روان شما خوب است؟

برخی از علائم افسردگی در عید ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تغییر در اشتها یا وزن
  • تغییر در الگوهای خواب
  • خلق و خوی افسرده یا تحریک پذیر
  • مشکل در تمرکز
  • احساس بی ارزشی یا عذاب وجدان
  • احساس خستگی بیشتر از حد معمول
  • احساس تنش، نگرانی یا اضطراب
  • از دست دادن لذت از انجام کارهایی که قبلاً از آن لذت می بردید

احساس غم و اندوه در ماه های بهار ممکن است نشانه ای از اختلال عاطفی فصلی (SAD) باشد. SAD نوعی اختلال افسردگی اساسی (MDD) است که در الگوهای فصلی در ماه های خاصی از سال رخ می دهد.

افسردگی در عید در مقابل افسردگی فصلی

تشخیص افسردگی در عید و افسردگی فصلی ممکن است دشوار باشد، اما مدت زمان و شدت علائم معمولا بهترین سرنخ برای شما هستند.

افسردگی در عید

  • از قبل عید شروع می شود و اندکی پس از عید از بین می رود
  • علائم نسبتاً خفیف است

افسردگی فصلی

  • به طور معمول حدود 40٪ از مدت سال طول می کشد
  • اغلب شدیدتر است و می تواند ناتوان کننده باشد

اگر فصل تعطیلات می گذرد و هنوز احساس افسردگی یا اضطراب می کنید، باید با یک متخصص سلامت روان صحبت کنید تا مشخص شود که آیا چیزی که تجربه می کنید یک اختلال خلقی مهم است یا خیر.

واحد ارزیابی و تشخیص

تشخیص افسردگی در عید

افسردگی در عید یک بیماری روانپزشکی شناخته شده در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) نیست. DSM-5 کتابچه راهنمای استفاده شده توسط پزشکان برای تشخیص اختلالات سلامت روان است.

این بدان معنا نیست که شما نباید در مورد علائم نگران کننده با پزشک خود صحبت کنید. در طول ویزیت، پزشک در مورد انواع علائمی که تجربه کرده اید، از جمله مدت زمان و شدت، سؤالاتی می پرسد.

پزشک می تواند علائم شما را ارزیابی کند و مشخص کند که چه چیزی نشان می دهد. پزشک شما همچنین می‌تواند آزمایش‌هایی را برای بررسی بیماری های زمینه‌ای که ممکن است به علائم شما کمک کند، انجام دهد. به عنوان مثال، کم کاری تیروئید گاهی اوقات می تواند منجر به خستگی و علائمی شبیه به افسردگی شود.

کم کاری تیروئید چگونه بر سلامت روان شما تأثیر می گذارد؟+ ارتباط با افسردگی

علل افسردگی در عید

دلایل متعددی وجود دارد که چرا افراد ممکن است افسردگی در عید را تجربه کنند.

برخی از علل احتمالی افسردگی در عید عبارتند از:

کمبود خواب:

برنامه شلوغ تعطیلات می تواند منجر به کمبود خواب شود که استرس را افزایش می دهد.

افراط در مصرف الکل:

متأسفانه، گاهی اوقات افراد برای مقابله با غم و اندوه و استرس ایام عید به مکانیسم های مقابله ای ناسالم روی می آورند. نوشیدن بیش از حد و پرخوری می تواند علائم افسردگی در عید را حتی بیشتر کند.

استرس مالی:

فشار بیش از حد مالی یا تلاش برای تهیه هدایایی برای خانواده و دوستان می تواند بار اضافی استرس مالی را ایجاد کند.

انزوا و تنهایی:

ناتوانی در گذراندن تعطیلات با خانواده و دوستان می تواند فصل تعطیلات را به خصوص تنهاتر در نظر ما جلوه دهد.

چگونه با تنهایی در عید کنار بیاییم

انتظارات غیر واقعی:

گاهی اوقات حتی داشتن امید زیاد به سال جدید می تواند منجر به استرس و ناراحتی شود. تجاری‌سازی بیش از حد ایام عید می‌تواند این انتظار را ایجاد کند که مردم باید بدون وقفه شادی را احساس کنند، که می‌تواند فشاری را برای گذراندن ایام عید به شیوه‌ای خاص ایجاد کند و یک عامل استرس‌زای دیگر را به فصلی از سال اضافه کند.

از آنجایی که عید نوروز آمدن سال جدید را نشان می دهد، افراد ممکن است شروع به فکر کردن به سال گذشته‌شان کنند و احساس پشیمانی یا شکست را تجربه کنند. آنها ممکن است در مورد اهدافی که داشتند و چیزهایی که می خواستند به انجام برسانند فکر کنند و اگر آن انتظارات را برآورده نکرده باشند احساس ناراحتی کنند.

این فقط بزرگسالان نیستند که مستعد افسردگی فصلی هستند. تغییر در روال های همیشگی، مواجهه با مشکلات خانواده، دوری از دوستان مهدکودک و مدرسه و احساس استرس رویارویی با اقوام دور همگی می توانند به احساس افسردگی در کودکان کمک کنند. مراقب علائم باشید و اگر نگران هستید با متخصص سلامت روان مرکز سلامت مغز دانا صحبت کنید.

بهترین کلینیک روانشناسی شیراز – واقعیت چیست؟

درمان افسردگی در عید

پزشک احتمالاً برای درمان علائم افسردگی در عید برای شما دارو تجویز نمی کند، مگر اینکه تشخیص داده شود افسردگی شدید دارید. در بسیاری از موارد، افسردگی در عید را می توان با تغییر سبک زندگی و حمایت اجتماعی مدیریت کرد. ممکن است پزشک شما را برای روان درمانی به یک متخصص سلامت روان ارجاع دهد.

اگرچه افسردگی در عید معمولا کوتاه مدت است، صحبت با یک متخصص سلامت روان می تواند کمک کننده باشد. درمانگر شما می تواند با شما همکاری کند تا الگوهای تفکر منفی را که به احساس غم و اندوه و افسردگی کمک می کند، شناسایی کند و آن افکار را با افکار مفیدتر جایگزین کند، رویکردی که به عنوان درمان شناختی رفتاری شناخته می شود.

درمان شناختی رفتاری (CBT) چیست: هر آنچه باید بدانید

درمان همچنین می تواند به شما کمک کند مدیریت استرس، مهارت های ارتباطی و روابط بهتری را توسعه دهید که می تواند در کوتاه مدت و بلند مدت مفید باشد.

مقابله با افسردگی نوروزی

علاوه بر صحبت با پزشک یا یک متخصص سلامت روان، تعدادی کار وجود دارد که می توانید به تنهایی انجام دهید تا تعطیلات را راحت تر کنید.

فقط در حد اعتدال بنوشید

الکل یک عامل افسردگی است و نوشیدن بیش از حد می تواند هر گونه احساس منفی را که ممکن است داشته باشید تشدید کند. مصرف خود را محدود کنید و از مصرف الکل به عنوان راهی برای مقابله یا اجتناب از احساسات دشوار خودداری کنید.

اگر احساس ناراحتی می کنید الکل ننوشید. نوشیدن بیش از حد الکل فقط باعث افزایش احساس افسردگی شما می شود.

خود را منزوی نکنید

انزوای اجتماعی می تواند یک عامل خطر عمده برای افسردگی باشد. مشکل این است که غم و اندوه اغلب باعث می شود که بخواهید در خانه پنهان شوید. و اگر در تعطیلات عید از خانواده جدا هستید، و یافتن حمایت اجتماعی می تواند بسیار دشوارتر باشد.

به دنبال راه هایی باشید که بتوانید از ارتباطات اجتماعی لذت ببرید، حتی اگر نمی توانید برای تعطیلات به خانه بروید. اگر احساس تنهایی می کنید، از یک دوست بخواهید که به شما مراجعه کند.

10 راه‌ برای مراقبت از سلامت روان در تعطیلات عید نوروز

به طور منظم ورزش کنید

در حالی که پایبندی به برنامه ورزشی زمانی که احساس ناراحتی می کنید دشوار است، تحقیقات نشان داده است که فعالیت بدنی منظم می تواند نقش مهمی در پیشگیری و کاهش علائم افسردگی داشته باشد.

بنابراین در حالی که رفتن به باشگاه در مواقعی که استرس، مشغله و ناراحتی دارید می‌تواند سخت باشد، سعی کنید به یاد داشته باشید که نیازی نیست خود را به تردمیل یا دستگاه وزنه‌برداری بچسبانید تا فواید آن را احساس کنید.

حتی یک فعالیت معمولی مانند رفتن به یک پیاده روی کوتاه هر روزه ممکن است برای کمک به جلوگیری از افسردگی در عید کافی باشد.

“نه” گفتن را یاد بگیرید

تعطیلات اغلب به این معنی است که افراد بیشتری از شما درخواست کمک می کنند و زمان شما را مطالبه می کنند. عید دیدنی می تواند به تعهدات اجتماعی استرس زا تبدیل شود. لطف های کوچک برای دوستان می تواند به پروژه های بزرگی تبدیل شود که شما پیش بینی نمی کردید. با دانستن محدودیت های خود و یادگیری نحوه «نه گفتن» از تعهد بیش از حد خودداری کنید.

برای خودتان وقت پیدا کنید

اطمینان حاصل کنید که زمان کافی برای استراحت خود بگذارید. حتی 15 تا 20 دقیقه در روز برای لذت بردن از ساعاتی آرام، خواندن کتاب، گوش دادن به موسیقی، حمام کردن، انجام یوگا یا برخی فعالیت‌های آرامش‌بخش دیگر می‌تواند برای استرس شما معجزه کند.

راهنمای مدیریت سلامت روان در تعطیلات عید

انتظارات واقع بینانه تنظیم کنید

خیلی خوب است که برای سال نو هیجان زده باشید و برای کارهایی که می خواهید انجام دهید برنامه ریزی کنید. اما همچنین مهم است که انتظارات خود را واقع بینانه و قابل دسترس نگه دارید.

همانطور که مردم تغییر می کنند، تعطیلات نیز تغییر می کند. بچه ها بزرگتر می شوند و افراد جدید بخشی از زندگی شما خواهند شد. نکته کلیدی این است که بر روی آن ارتباطات تمرکز کنید، سنت‌های جدید ایجاد کنید و تعطیلات گذشته را با علاقه به یاد آورید و در عین حال از تعطیلات روبروی خود لذت ببرید. بر لذت بردن از تجربه و زمانی که با عزیزانتان می گذرانید به جای دستیابی به یک نتیجه نهایی عالی تمرکز کنید.

ایام عید لازم نیست عالی باشند. اجباری نیست دقیقاً مانند تعطیلات گذشته باشد تا به همان اندازه معنادار و خاطره انگیز باشد.

نحوه دریافت کمک

اگر افسردگی در عید به چیزی جدی تر تبدیل شود یا اگر غم و اندوه شما پس از پایان تعطیلات کاهش نیابد، علائم شما ممکن است نشانه چیز دیگری باشد. ممکن است شرایطی مانند اختلال افسردگی اساسی داشته باشید و ممکن است لازم باشد گزینه های درمانی دیگری از جمله روان درمانی و داروها را بررسی کنید.

اگر علائم شما بهتر نشد یا در تلاش برای داشتن عملکرد عادی خود هستید، وقت آن است که با متخصص سلامت روان صحبت کنید.

لطفا همیشه به خاطر داشته باشید که میتوانید در حال خود تغییر ایجاد کنید و یک زندگی بدون افسردگی داشته باشید،شاید چند روش را امتحان کرده باشید و جواب نگرفته باشید اما بدانید هنوز راه هایی وجود دارند که منتظر شما هستند تا زندگی خود را نجات دهید و آنطور زندگی کنید که لیاقت دارید و دوست دارید.در این راه حمایت دیگران و درمان های جدید را در نظر بگیرید.

آیا بدنبال بهترین مرکز روانپزشکی با حرفه ای ترین تیم درمانی متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، نوروساینتیست ها و استفاده از روش های نوروتکنولوژی هستید؟ همه شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان ویزیت خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.

07136476172-09172030360

آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز

ایمیل: [email protected]

اینستاگرام: danabrain.ir@

واحد علوم اعصاب رفتاری (اضطراب، افسردگی و سایر اختلالات خلقی-رفتاری)

درمان افسردگی با تحریک مغناطیسی مغز یا تی ام اس (TMS) چطور انجام میشود؟

به این مقاله امتیاز دهید