علت خمیازه زیاد چیست؟ با هم بشنویم:
ما به دلایل مختلف خمیازه می کشیم. زمانی که سعی می کنید پشت فرمان بیدار بمانید، خمیازه می کشید؟ شاید پس از دیدن خمیازه یکی از دوستان یا حتی هنگام خواندن این پاراگراف، خمیازه کشیده اید. خمیازه یک واکنش غیرارادی طبیعی به احساس خستگی یا بی حوصلگی است. خمیازه همچنین می تواند “مسری” باشد. وقتی خمیازه می بینیم، می شنویم یا حتی به آن فکر می کنیم خمیازه می کشیم. اما علت خمیازه زیاد چیست؟
اگر متوجه شدید که دائماً خمیازه میکشید، ممکن است نشانهای از اختلال خواب یا سایر بیماری ها باشد. افرادی که بیش از حد خمیازه میکشند، معمولاً مشکلی اساسی دارند که باعث خمیازه میشود. دانستن علائم خمیازه بیش از حد می تواند به شما در شناسایی و درمان علت اصلی کمک کند.
خمیازه یک عمل غیرارادی است که با باز کردن دهان و تنفس عمیق مشخص می شود. خمیازه معمولاً با خواب آلودگی همراه است، اما می تواند دلایل دیگری نیز داشته باشد.
دلایل خمیازه زیاد
خمیازه زیاد می تواند به دلایل مختلفی باشد، از جمله:
- خواب آلودگی خمیازه یکی از نشانه های اصلی خواب آلودگی یا اختلال خواب است. وقتی بدن شما به خواب نیاز دارد.
- کمبود اکسیژن خمیازه می تواند راهی برای بدن برای جبران کمبود اکسیژن باشد. این می تواند به دلیل شرایطی مانند آپنه خواب یا قرار گرفتن در معرض ارتفاعات بالا باشد.
- گرما خمیازه می تواند راهی برای بدن برای تنظیم دمای بدن باشد. وقتی بدن شما گرم می شود، خمیازه می کشد تا هوای خنک تر وارد بدن شود.
- استرس یا اضطراب استرس و اضطراب می تواند باعث خمیازه زیاد شود. وقتی استرس دارید، بدن شما هورمون های استرس مانند کورتیزول آزاد می کند. این هورمون ها می توانند باعث خمیازه شوند.
- مصرف برخی داروها برخی داروها، مانند داروهای ضد افسردگی و داروهای ضد هیپرتنشن، می توانند باعث خمیازه زیاد شوند.
- شرایط پزشکی برخی شرایط پزشکی، مانند بیماری های عصبی و بیماری های قلبی، می توانند باعث خمیازه زیاد شوند.
خمیازه چیست؟
خمیازه یک رفلکس طبیعی است که همه حیوانات مهره دار از جمله پرندگان، ماهی ها، خزندگان و پستانداران آن را تجربه می کنند. بنابراین خمیازه کشیدن تقریباً در تمام مراحل زندگی از جنین تا کهن سالی مشاهده می شود.
هنگامی که خمیازه می کشید، دهان خود را باز می کنید، از طریق دهان و بینی عمیقاً نفس می کشید. و به آرامی بازدم می کنید. گاهی اوقات ممکن است هنگام خمیازه کشیدن دست های خود را دراز کنید و سر خود را به عقب خم کنید . به طور معمول، خمیازه بین پنج تا 10 ثانیه طول می کشد.
چرا خمیازه می کشیم؟
دانشمندان تعدادی از دلایل احتمالی را برای خمیازه کشیدن شناسایی کرده اند:
- خوابآلودگی: معمولاً زمانی که خوابآلود هستیم خمیازه میکشیم. خمیازه کشیدن هم بعد از بیدار شدن و هم قبل از خواب اتفاق می افتد. خمیازه بخشی از فرآیند بیدار ماندن بدن شماست. کششهایی که هنگام خمیازه کشیدن انجام میدهید نیز به جلوگیری از به خواب رفتن شما کمک میکند.
- کسالت: خمیازه کشیدن نیز معمولاً با کسالت همراه است. اگر محیط شما تحریک کننده نباشد، احساس خواب آلودگی خواهید کرد. خمیازه ممکن است به دیگران علامت دهد که خسته یا بی حوصله هستیم.
- تنظیم دمای مغز: خمیازه های شما ممکن است به خنک شدن مغز شما کمک کند. در مطالعات حیوانی نشان داده شد، دمای مغز موشها و طوطیها پس از خمیازه سردتر بود. یک مطالعه کوچک انسانی نشان داد که مردم در تابستان به میزان قابل توجهی بیشتر خمیازه می کشندنسبت به زمستان
- فشار گوش: اگر قبلاً در هواپیما بوده اید، ممکن است به دلیل تغییر ارتفاع، فشار ناخوشایند گوش را تجربه کرده باشید. اگرچه این هدف اصلی خمیازه کشیدن نیست، خمیازه می تواند فشار را در گوش شما کاهش دهد.
- همدلی: برخی از محققان بر این باورند که خمیازه بخشی از یک پاسخ همدلانه است. در مطالعات انسانی و حیوانی، نشان داده شده است که خمیازه یک حیوان باعث ایجاد خمیازه در حیوانات دیگر از همان گونه می شود. با این حال، تحقیقات محدود است، بنابراین رابطه بین خمیازه و همدلی نیاز به مطالعه بیشتر دارد. مغز انسان حاوی تعداد زیادی از نورونهای آیینه ای است که نه تنها در درک و پیشبینی رفتار سایر افراد مؤثر هستند بلکه به ما در فهم نیات و اهداف آنها، و نیز مفهوم اجتماعی نهفته در رفتارها و نیز هیجانات انسانی کمک میکنند.
نورون های آینه ای یکی از مهم ترین کشفیات بشر در قرن حاضر است. ما این نورون ها را از اجداد اولیه مان به ارث برده ایم. البته این نورون ها تنها در مغز انسان وجود ندارند بلکه در اکثر جانداران، این نورون دیده شده است. در میان حیوانات، درست مثل انسان ها، زبانی برای تبادل اطلاعات وجود دارد، یک زبان برای صحبت با هم نوع هایشان و به گفته دانشمندان یک زبان برای معاشرت با دیگر حیوانات.
نورون های آینه ای یکی از مهم ترین کشفیات بشر در قرن حاضر است. ما این نورون ها را از اجداد اولیه مان به ارث برده ایم. البته این نورون ها تنها در مغز انسان وجود ندارند بلکه در اکثر جانداران، این نورون دیده شده است. در میان حیوانات، درست مثل انسان ها، زبانی برای تبادل اطلاعات وجود دارد، یک زبان برای صحبت با هم نوع هایشان و به گفته دانشمندان یک زبان برای معاشرت با دیگر حیوانات؛
خمیازه معمولی در مقابل خمیازه زیاد
به طور متوسط انسان ها 5 تا 10 بار در روز خمیازه می کشند. با این حال، افرادی که خمیازه بیش از حد را تجربه می کنند، تمایل دارند هر روز چندین بار خمیازه بکشند. در برخی از مطالعات موردی، افرادی که بیش از حد خمیازه میکشند، تا 100 بار در روز خمیازه میکشند .
خمیازه بیش از حد اغلب با عواملی غیر از خواب آلودگی یا بی حوصلگی، مانند مصرف دارو همراه است. با این حال، با توجه به اینکه خمیازه کشیدن در بسیاری از فرهنگ ها به عنوان بی احترامی تلقی می شود، خمیازه مداوم ممکن است بر زندگی اجتماعی فرد تأثیر منفی بگذارد. خمیازه بیش از حد نیز می تواند نشانه ای از یک اختلال زمینه ای باشد.
علت خمیازه زیاد چیست؟
خمیازه بیش از حد حالتی است که در آن فرد بیشتر از حد معمول خمیازه می کشد. این وضعیت به دلایل مختلفی مانند بی حوصلگی، خواب آلودگی یا استرس ایجاد می شود. خمیازه بیش از حد می تواند به دلیل یک بیماری زمینه ای مانند آپنه خواب، اضطراب یا افسردگی نیز ایجاد شود.
چندین علت مختلف برای خمیازه کشیدن بیش از حد وجود دارد.
علت خمیازه زیاد عبارتند از:
- علل فیزیکی : خستگی، اختلال در دمای بدن و تحریک عصب واگ می تواند باعث خمیازه مکرر شود. خمیازه بیش از حد و اختلالات خواب مانند آپنه خواب و سندرم پای بیقرار اغلب با هم مرتبط هستند.
- علل عاطفی – اضطراب و افسردگی می تواند منجر به خمیازه زیاد شود.
- دارو – برخی داروها باعث خمیازه کشیدن می شوند.
- علل تهدید کننده زندگی – سکته ها و تومورها می توانند باعث خمیازه کشیدن زیاد شوند.
خستگی یا اختلال خواب:
خمیازه مکرر اغلب به دلیل بدهی خواب ایجاد می شود. بدهی خواب، یا میزان خوابی که فرد در طول زمان از آن محروم می شود، می تواند منجر به خواب آلودگی یا خواب آلودگی مفرط شود. خمیازه کشیدن و خواب آلودگی بیش از حد ممکن است از علائم دیگر اختلالات خواب مانند نارکولپسی و آپنه خواب باشد. اگر شما چاق هستید و در خواب خروپف می کنید یا تنفس شما در خواب قطع می شود، یکی ازمهمترین علت خمیازه زیاد شما در طول روز، آپنه خواب (قطع تنفس در خواب) است.
خمیازه زیاد می تواند نشانه ای از اختلال خواب باشد. برخی از اختلالات خواب که با خمیازه زیاد مرتبط هستند عبارتند از:
- بی خوابی خمیازه زیاد یکی از نشانه های اصلی بی خوابی است.
- آپنه خواب آپنه خواب می تواند باعث خمیازه زیاد شود. وقتی در خواب دچار وقفه های تنفسی می شوید، این باعث می شود خواب بی کیفیتی را تجربه کنید و در روز بعد احساس خواب آلودگی کنید.
- سندرم پای بی قرار سندرم پای بی قرار می تواند باعث خمیازه زیاد شود. حرکات پا در خواب باعث برانگیختگی مغز و خواب بی کیفیت می شود که می تواند خودش را با خمیازه و خوای آلودگی زیاد نشان دهد.
عوارض جانبی دارو:
چندین مطالعه موردی نشان داده اند که تغییرات در داروها می تواند باعث خمیازه بیش از حد شود. خمیازه بیش از حد یکی از عوارض جانبی رایج مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) است. که برای درمان افسردگی و اختلالات اضطرابی استفاده می شود.
اختلالات عصبی:
بسیاری از اختلالات عصبی می توانند دفعات خمیازه کشیدن را افزایش دهند. افرادی که از میگرن، مولتیپل اسکلروزیس، صرع، سکته مغزی و ضربه به سر رنج می برند، ممکن است هنگام خمیازه کشیدن علائم بیماری خود را به طور موقت کاهش دهند.
تشخیص خمیازه بیش از حد
برای تشخیص خمیازه بیش از حد، پزشک باید عادات خواب احتمالی یا اختلالاتی که باعث خمیازه می شود را حذف کند. در صورت لزوم، پزشک ممکن است از شما بخواهد تست خواب انجام دهید. یا بسته به شرایط ممکن است نیاز باشد نقشه برداری مغز (QEEG) انجام دهید. تا امواج مغزی یا فعالیت الکتریکی مغز شما را اندازه گیری شود. EEG و تست خواب می تواند به پزشک کمک کند تا اختلالاتی را که ممکن است باعث خمیازه کشیدن بیش از حد شما شود، تشخیص دهد.
درمان خمیازه بیش از حد
درمان خمیازه بیش از حد نیاز به شناسایی علت خمیازه دارد. هنگامی که علت زمینه ای درمان شود، علامت خمیازه بیش از حد از بین می رود. به عنوان مثال، هنگامی که بیماران استفاده از SSRI را کاهش دادند یا متوقف کردند، خمیازه بیش از حد آنها کاهش یافت یا به طور کامل از بین رفت.
خستگی و خمیازه
آیا همیشه خمیازه می کشید و از خود میپرسید “چرا من همیشه احساس خستگی می کنم؟” در این صورت، ممکن است خواب آلودگی مفرط روزانه یا خستگی مزمن داشته باشید. این مشکلات از رایج ترین شکایاتی است که پزشکان می شنوند. و رفع آنها کار ساده ای نیست و در بیشتر موارد به دلایل بالقوه بسیاری رخ میدهند.
خواب آلودگی مفرط روزانه به عنوان “ناتوانی در حفظ بیداری و هوشیاری در دوره های اصلی بیداری روز” تعریف می شود. اگر خواب آلودگی مفرط روزانه دارید، ممکن است ناخواسته یا در زمان های نامناسب چرت بزنید. خواب آلودگی مفرط روزانه چیز گذرایی نیست. معیارهای تشخیصی رسمی می گویند که باید هر روز به مدت سه ماه یا بیشتر اتفاق بیفتد.
هشدار
به احتمال زیاد، ممکن است قبلاً در مورد آپنه خواب شنیده باشید، چه از دوستان یا اعضای خانواده که به این بیماری مبتلا شده اند. اعتقاد بر این است که میلیونها ایرانی از OSA رنج میبرند که درمان نشدن آن میتواند منجر به افزایش خطرات سکته های قلبی و مغزی و حتی آلزایمر شود.
افرادی که آپنه خواب دارند معمولا در روز زیاد خمیازه می کشند و خواب آلوده هستند. یکی از علائم آپنه خواب، خمیازه در حین روز است. خوشبختانه، درمان آپنه خواب دردسترس است و راهکار های مختلف درمانی برای آن موجود است.
چه زمانی با پزشک خود صحبت کنید
اگر احساس می کنید که خمیازه بیش از حد را تجربه می کنید، با پزشک خود صحبت کنید. علائم دیگری را که علاوه بر خمیازه تجربه می کنید، مانند خواب آلودگی یا خستگی، دنبال کنید. این موارد را با پزشک خود در میان بگذارید تا آنها درک بهتری از سلامت فعلی شما داشته باشند. شما و پزشکتان با هم میتوانید علت خمیازه کشیدن بیش از حد خود را تعیین کنید و یک برنامه درمانی تهیه کنید.
اگر فکر میکنید که بیش از حد خمیازه می کشید و خواب آلوده هستید می توانید با متخصصین اختلالات خواب ما در شیراز در تماس باشید ( 09172030360 – 07136476172)
خلاصه
خمیازه یک عمل غیرارادی است که می تواند به دلایل مختلفی مانند خواب آلودگی، کمبود اکسیژن، گرما، استرس، اضطراب، مصرف برخی داروها و یا شرایط پزشکی رخ دهد. خمیازه بیش از حد (بیش از 10 بار در روز) می تواند نشانه ای از یک بیماری زمینه ای مانند آپنه خواب، نارکولپسی، سندرم پای بی قرار، عوارض جانبی داروها، یا اختلالات عصبی باشد. برای تشخیص علت خمیازه بیش از حد، معاینه توسط پزشک، تست خواب و نقشه برداری مغز (QEEG) ممکن است لازم باشد. درمان خمیازه بیش از حد شامل درمان علت زمینه ای، کاهش یا قطع مصرف داروهای خاص و تغییر سبک زندگی است. اگر احساس می کنید که بیش از حد خمیازه می کشید و یا علاوه بر خمیازه، خواب آلودگی یا خستگی را تجربه می کنید، با پزشک خود صحبت کنید.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.