حدود 22 درصد از مردم خشک شدن دهان در شب را تجربه می کنند. خشکی دهان می تواند احساس ناراحتی ایجاد کند. و بر کیفیت زندگی فرد تأثیر منفی بگذارد. اگر دهان شما در شب خشک شود، ممکن است خواب شما را مختل کند و باعث بیدار شدن شما شود.
ما علائم، عوامل خطر، اقدامات پیشگیرانه و درمان های خشکی دهان را بررسی می کنیم. و در مورد زمانی که ممکن است مناسب باشد با پزشک صحبت کنید اشاراتی خواهیم داشت.
اگر فکر می کنید اختلال خوابی دارد که باعث خشکی دهان شما می شود (مانند آپنه خواب، خروپف و با دهان باز خوابیدن) انستیتو سلامت مغز دانا با بروز ترین تجهیزات ارزیابی خواب و همچنین متخصصین خبره در زمینه اختلالات خواب می تواند به شما در بهبود و درمان کمک کند برای اطلاعات بیشتر در این زمینه به واحد اختلالات خواب و سلامت خواب انستیتو سلامت مغز مراجعه کنید (کلیک کنید)
خشک شدن دهان در شب چیست؟
خشکی دهان احساس ذهنی داشتن دهانی است که رطوبت کمی دارد. این وضعیت با کاهش بزاق، که در آن غدد فرد بزاق بسیار کمی تولید می کنند، همپوشانی دارد، اما با آن متفاوت است. Hyposalivation به طور عینی با اندازه گیری برون ده بزاق یک فرد تعریف می شود. در حالی که خشکی دهان با توجه به احساسی که دهان فرد نسبت به آنها دارد، توسط خود گزارش می شود.
علائم
اولین علامت خشک شدن دهان در شب احساس خشکی در دهان است. پزشکان با پرسیدن یک سری سوالات در مورد احساس دهان در زمان های مختلف تعیین می کنند. که آیا فرد دچار خشک شدن دهان است یا خیر.
بسیاری از پزشکان و محققان از فهرستی از علائم به نام فهرست خشک شدن دهان یا نسخه کوتاه شده این فهرست استفاده می کنند. به عنوان مثال، متخصصان پزشکی ممکن است در مورد شدت موارد زیر سوال بپرسند:
- احساس خشکی دهان هنگام غذا خوردن
- خوردن غذاهای خشک چقدر سخت است
- چقدر لب هایت خشک می شود
- احساس خشکی دهان شما در شب یا هنگام بیدار شدن چقدر است
- چقدر در شب احساس تشنگی می کنید
اگرچه که احساس خشکی دهان، معیار اصلی است.
علائم دیگر
اما علائم دیگر اغلب با خشکی دهان همراه است. انجمن دندانپزشکی آمریکا این علائم را عوارض یا نشانه های خشکی دهان می داند:
- بوی بد دهان
- احساس سوزش یا زخم در دهان
- مشکل در جویدن، بلعیدن یا صحبت کردن
- تغییر در طعم یا مشکل در تحمل طعم های تند، شور یا ترش
- لب های خشک و ترک خورده
- یک زبان خشن
- عفونت در دهان
- مشکل نگهداری دندان مصنوعی
خشکی مزمن دهان همچنین می تواند به پوسیدگی دندان، پلاک، مینای دندان فرسوده، یا دمینرالیزاسیون دندان به شکل لکه های سفید و همچنین دندان های حساس و لثه های ملتهب منجر شود.
علل و عوامل خطر
عوامل متعددی می تواند باعث شود که فرد دچار احساس خشک شدن دهان شود، چه در طول روز و چه در شب. شناسایی علت خشکی دهان ممکن است به شما کمک کند که چگونه آن را درمان کنید و از عود آن جلوگیری کنید.
علت خشکی دهان در شب
یکی از علل شایع خشکی دهان در شب، خروپف یا تنفس از طریق دهان است زیرا مجاری بینی شما مسدود یا ملتهب است.
سایر دلایل خشکی دهان عبارتند از:
- پیری
- دیابت
- شیمی درمانی
- کافئین
- مصرف تنباکو
- آسیب گردن یا سر در اثر جراحی، آسیب یا پرتودرمانی
- سکته
- برفک
- آسیب عصبی در سر یا گردن
همچنین می تواند نتیجه داروها باشد، از جمله:
- داروی فشار خون
- آنتی هیستامین ها
- ضد احتقان ها
- داروهای ضد درد
- دیورتیک ها
- مسدود کننده های بتا
- داروهای ضد فشار خون
- شل کننده های عضلانی
- داروهای ضد افسردگی
کم آبی بدن
اگر متوجه شدید دهانتان در شب خشک شده است و تشنه از خواب بیدار می شوید، ممکن است دچار کم آبی شده باشید. کم آبی زمانی اتفاق می افتد که شما آب کمتری از آنچه بدن دفع می کند دریافت می کنید.
زمانی که آب زیادی نمی نوشید یا زمانی که بیش از حد معمول مایعات از دست می دهید، احتمال کم آبی بدن بیشتر است. به عنوان مثال، داشتن اسهال یا تعریق به دلیل ورزش یا هوای گرم می تواند باعث از دست دادن مایعات بیشتری شود. در برخی موارد، مسائل پزشکی زمینه ای، مانند دیابت، می تواند به کم آبی بدن کمک کند.
تنفس دهانی
تنفس از طریق دهان به جای بینی هنگام خواب می تواند باعث خشکی دهان در شب شود. مورد تنفس دهانی در شب می تواند ناشی از مسدود شدن مجرای بینی باشد و با اختلال خواب یا آپنه خواب همراه است. کار با یک پزشک یا متخصص خواب میتواند نشان دهد که چرا فرد در شب از طریق دهان نفس میکشد و چگونه آن را درمان کند.
داروها و درمان های پزشکی
انواع داروها می توانند به عنوان یک عارضه جانبی باعث خشک شدن دهان در شب شوند. تا حدی به این دلیل که بسیاری از داروها در تولید بزاق اختلال ایجاد می کنند. مصرف بیش از یک دارو نیز ممکن است خطر خشکی دهان را در فرد افزایش دهد. برخی از داروهایی که ممکن است منجر به خشکی دهان شوند عبارتند از:
- آنتی هیستامین ها
- ضد احتقان ها
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد روان پریشی
- برخی شل کننده های عضلانی
- دیورتیک ها
- برخی از محرک های مورد استفاده برای درمان اختلال کمبود توجه بیش فعالی (ADHD)
- داروهای مثانه که باعث افزایش ادرار می شوند
- برخی از داروهای آسم
- تعدادی از آرامبخش ها
- برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان گلوکوم
- برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان زوال عقل یا بیماری پارکینسون
خشکی دهان نیز می تواند ناشی از برخی درمان های پزشکی باشد. پرتودرمانی سر و گردن به عنوان بخشی از درمان سرطان معمولاً با خشکی دهان همراه است. استفاده از دستگاه فشار مثبت مداوم راه هوایی (CPAP) که درمانی برای آپنه انسدادی خواب است، با خشک شدن دهان نیز مرتبط است.
بیماری ها
گاهی اوقات خشک شدن دهان در شب به عنوان یک علامت یا همراه با یکی دیگر از مشکلات سلامت جسمانی رخ می دهد.
خشک شدن دهان یکی از علائم اولیه سندرم شوگرن است که یک اختلال خود ایمنی است. پزشکان اغلب خروجی بزاق را اندازه گیری می کنند. و هنگام تشخیص سندرم شوگرن، وجود ناهنجاری در غدد بزاق را بررسی می کنند. علاوه بر خشک شدن دهان، سندرم شوگرن اغلب باعث خشکی چشم می شود. به ندرت ممکن است خشکی در سایر قسمت های بدن رخ دهد.
سایر بیماری ها و شرایط پزشکی نیز می توانند باعث خشکی دهان در شب شوند. برخی از این بیماری ها عبارتند از:
- آپنه انسدادی خواب
- دیابت
- بیماری کروناویروس 2019 (COVID-19)
- عفونت ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV)
- فشار خون بالا
- هپاتیت C
سالخوردگی
خشکی دهان در افراد مسن شایع تر است. این ممکن است به دلیل افزایش استفاده از داروهایی باشد که باعث خشکی دهان در شب می شوند.
سیگار کشیدن
سموم موجود در دود سیگار باعث می شود که افراد سیگاری نسبت به افراد غیر سیگاری بزاق کمتری تولید کنند. این امر در طول زمان می تواند منجر به موارد بیشتری از خشکی دهان شود.
جنسیت بیولوژیکی
چندین مطالعه نشان داده اند که خشک شدن دهان در شب در زنان شایع تر است. این شیوع مستقل از مصرف دارو است، به این معنی که به دلیل مصرف بیشتر دارو توسط زنان نیست. برای درک بهتر این ارتباط به تحقیقات بیشتری نیاز است.
چرا وقتی از خواب بیدار می شوم دهان من اینقدر خشک است؟
چند دلیل برای این وجود دارد. یکی این که بدن به طور طبیعی در شب نسبت به روز بزاق کمتری تولید می کند. این بدان معنی است که تولید بزاق شما در شب حتی بیشتر کاهش می یابد.
دلیل دیگر این است که همانطور که قبلاً گفته شد، برخی افراد تمایل دارند در شب بیشتر از طریق دهان نفس بکشند. هوایی که از طریق دهان به داخل و خارج می شود، دهان را حتی بیشتر خشک می کند.
این عوامل با این واقعیت ترکیب می شوند که شما در حال خواب هستید. در طول روز، شما بیدار هستید و از زمانی که دهانتان شروع به خشک شدن می کند آگاه هستید. همچنین ممکن است تلاش بیشتری برای نوشیدن آب انجام دهید تا از خشکی دهان در هنگام بیداری جلوگیری کنید. با این حال، زمانی که میخوابید، متوجه نمیشوید که دهانتان چقدر خشک میشود، مگر اینکه آنقدر خشک شود که شما را از خواب بیدار کند یا صبح از خواب بیدار شوید و متوجه شوید که بسیار خشکتر است.
پیشگیری از خشک شدن دهان در شب
درمانهای خانگی متعددی وجود دارد که میتوانید برای جلوگیری از خشکی دهان در شب، امتحان کنید.
به مقدار زیاد مایعات بنوشید
اگر علت خشکی دهان در شب به دلیل کم آبی است، نوشیدن مایعات فراوان ممکن است به کاهش ناراحتی کمک کند. علاوه بر نوشیدن آب در طول روز، در نظر داشته باشید که شب ها یک لیوان آب در کنار تخت خود بگذارید. همچنین ممکن است بتوانید تولید بزاق را قبل از خواب با جویدن آدامس بدون قند یا استفاده از دهان شویه های غیر الکلی تحریک کنید.
از یک رطوبت ساز استفاده کنید
هنگامی که در فضایی با رطوبت کم هستید، خشکی دهان ممکن است تشدید شود. برای جلوگیری از خشک شدن بیش از حد هوای اتاق خواب در شب از یک رطوبت ساز در شب استفاده کنید.
ترک سیگار
سیگاری ها بزاق کمتری تولید می کنند. بنابراین ترک سیگار می تواند میزان خشکی دهان در شب را کاهش دهد.
تنفس از طریق بینی
اگر شب ها به دلیل مسدود شدن بینی یا درمان CPAP از طریق دهان نفس می کشید، ممکن است بتوانید با درمان احتقان بینی خود یا انجام تنظیماتی در دستگاه CPAP خود، مانند افزودن یک مرطوب کننده به دستگاه خود، با مشورت با متخصص خواب، خشکی دهان را کاهش دهید.
بررسی داروها
داروهای تجویزی، مکمل ها یا داروهای بدون نسخه ای را که مصرف می کنید، بررسی کنید تا ببینید آیا خشک شدن دهان در شب شما یا به عنوان یک عارضه جانبی دارو ذکر شده است یا خیر. اگر خشک شدن دهان عارضه جانبی دارویی است که مصرف می کنید، فورا مصرف آن را قطع نکنید. در عوض، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید. آنها می توانند تعیین کنند که آیا می توانید با خیال راحت دوز داروی خود را کاهش دهید، دارو را قطع کنید یا برنامه دارویی خود را تغییر دهید تا خشکی دهان در شب کاهش یابد.
درمان ها
بسته به علت اصلی، استراتژی های متعددی برای درمان خشکی دهان وجود دارد.
بزاق مصنوعی
تحقیقات نشان میدهد که جایگزینهای بزاق، ممکن است خشکی دهان در شب را در افرادی که نمیتوانند از طریق روشهای دیگر بهبود یابند، تسکین دهد. جایگزین های بزاق یا بزاق مصنوعی روان کننده هایی هستند که عموماً به شکل ژل یا دهان شویه هستند. برخی از انواع بزاق مصنوعی بهتر از سایرین عمل می کنند. بنابراین ممکن است مشورت با دکتری که با تفاوت های انواع مختلف آشنا باشد، مفید باشد.
دارو
سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) دو محرک بزاقی را تایید کرده است. این داروها برای درمان خشکی دهان برای افراد مبتلا به بیماری های خاص هستند طراحی شده اند. برخی شواهد همچنین نشان می دهد که آمیفوستین، دارویی که اغلب برای کاهش عوارض جانبی شیمی درمانی تجویز می شود، می تواند خشکی دهان مرتبط با پرتودرمانی را کاهش دهد. این داروها ممکن است عوارض جانبی خاص خود را داشته باشند و قبل از شروع هر داروی جدیدی باید با پزشک خود مشورت کنید.
طب سوزنی
برخی از متخصصان سلامت معتقدند که طب سوزنی ممکن است بتواند با تحریک تولید بزاق به درمان خشکی دهان کمک کند، اگرچه تحقیقات بیشتری برای تأیید این نظریه مورد نیاز است.
چه زمانی با پزشک خود صحبت کنید
همه افرادی که خشک شدن دهان در شب را تجربه می کنند نیازی به مراجعه به پزشک ندارند. گاهی اوقات درمان های خانگی مانند نوشیدن آب بیشتر، استفاده از مرطوب کننده اتاق خواب یا ترک سیگار ممکن است مشکل را حل کند.
در صورتی که:
- درمان های خانگی علائم شما را کاهش نمی دهد
- خشکی دهان بر خواب شما تأثیر می گذارد
- خشکی دهان شما با علائم دیگری مانند خشکی چشم یا بزرگ شدن غدد بزاقی همراه است
پزشک میتواند داروهایی را که مصرف میکنید بررسی کند یا آزمایشهایی را تجویز کند تا مشخص کند که آیا خشکی دهان شما به دلیل یک اختلال زمینهای است یا خیر.
افرادی که اغلب دچار خشکی دهان میشوند ممکن است نیاز به توجه بیشتری به مراقبتهای دندانی داشته باشند. و برای جلوگیری از آسیب به دندانهای خود، بیشتر به دندانپزشک خود مراجعه کنند. انجمن دندانپزشکی آمریکا استفاده از فلوراید موضعی را برای کاهش خطر پوسیدگی پیشنهاد می کند. پزشک همچنین می تواند به شما در درمان عفونت های ثانویه ناشی از خشک شدن دهان کمک کند.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.