علائم افسردگی شدید در مردان با هم بشنویم:
وقتی به مردی افسرده فکر می کنید، ممکن است به مردی فکر کنید که در رختخواب دراز کشیده است و نمی تواند خود را متقاعد کند که بلند شود. این به این دلیل است که بسیاری از زنان افسرده این علائم را دارند. و در رسانه ها اینگونه نمایش داده می شود! با این حال، علائم افسردگی شدید در مردان اغلب متفاوت است و تشخیص آن را دشوار تر از این علائم در زنان است.
همچنین افسردگی به دلایل متفاوتی در مردان نسبت به زنان بروز می کند. در حالی که آنها برخی از “محرکهای” مشترک مانند از دست دادن یک عزیز را دارند، مردان ممکن است پس از از دست دادن شغل یا تنهایی بیشتر از افسردگی رنج ببرند.
افسردگی و افسردگی بالینی در مردان چیست؟
به طور خلاصه افسردگی بالینی را می توان به عنوان ” اختلال خلقی که باعث احساس غم و اندوه مداوم و از دست دادن علاقه می شود ” تعریف کرد. درحالی که افسردگی می تواند شامل دوره های کوتاهی از این احساسات باشد بدون اینکه به عنوان یک اختلال طبقه بندی شود. برای تشخیص افسردگی بالینی، علائم باید بیش از دو هفته بدون وقفه طول بکشد.
متأسفانه، افسردگی اغلب در مردان تشخیص داده نمی شود. مهم است که با این اختلال در مردان آشنا شوید تا در خود و دیگران به دنبال آن باشید.
افسردگی شدید
افسردگی اساسی یک اصطلاح عمومی است که چندین نوع مختلف افسردگی را پوشش می دهد. علائم افسردگی شدید در مردان، ممکن است از دست دادن علاقه به فعالیتها (از جمله رابطه جنسی)، عصبانیت یا پرخاشگری، نوسانات خلقی، یا حتی رفتارهای فرار مانند انجام بازیهای ویدیویی برای ساعتها متوالی باشد.
انواع فرعی افسردگی اساسی عبارتند از:
افسردگی روانی
افسردگی سایکوتیک زمانی است که شما از افسردگی آنقدر شدید رنج می برید که دچار توهم می شوید، “صداها” می شنوید یا از واقعیت فاصله می گیرید. علت این امر ناشناخته است، اما اغلب این نوع افسردگی در یک محیط بیمارستان درمان می شود.
با توجه به علائم نوع “شکستن واقعیت”، افسردگی روان پریشی ممکن است برای کسانی که با آن آشنا نیستند شبیه اسکیزوفرنی به نظر برسد. هر دو شرایط باعث می شود که بیماران از روان پریشی رنج ببرند. با این حال، « افراد مبتلا به افسردگی روانپریشی معمولاً هذیانها یا توهمهایی دارند که با موضوعات مربوط به افسردگی (مانند بیارزشی یا شکست) مرتبط است.»
اختلال افسردگی فصلی (SAD)
افسردگی فصلی که گاهی اوقات «بلوز زمستانی» نامیده می شود، می تواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد. و در حالی که زنان را بیشتر از مردان تحت تاثیر قرار می دهد، مردان همچنان از آن رنج می برند. ممکن است فردی که از این مشکل رنج میبرد، با شروع پاییز علائم افسردگی را احساس کند، اما وقتی بهار میشود، تسکین پیدا میکند.
با این حال باید توجه داشت، فقط به این دلیل که SAD یک شکل موقتی از افسردگی است به این معنی نیست که نیازی به درمان ندارد. بسیاری از مردم از طریق جعبههای نوری که میتوان آنها را به صورت آنلاین خریداری کرد، از SAD رهایی پیدا میکنند. این جعبه ها لامپ هایی هستند که به طور خاص ساخته شده اند که پرتوهای خورشید را شبیه سازی می کنند.
صحبت با پزشک در مورد علائم همیشه بهترین قدم اول است.
اختلال افسردگی مداوم
اختلال افسردگی مداوم، که گاهی اوقات افسردگی با عملکرد بالا نیز نامیده می شود، نوعی افسردگی طولانی مدت است که حداقل دو سال طول می کشد. علائم اختلال افسردگی مداوم معمولاً شدت کمتری دارند و می توانند بیایند و بروند. با این حال، بهبودی این افراد بیش از 2 ماه طول نمی کشد و این باعث می شود تشخیص آن دشوار شود.
با این حال، قانون کلی برای افسردگی این است که اگر بیش از دو هفته از علائم رنج میبرید یا بیش از دو ماه تسکین نمییابید، زمان آن فرا رسیده است که به دنبال کمک باشید.
14 علائم افسردگی شدید در مردان
بر خلاف زنان، مردانی که از افسردگی رنج می برد ممکن است به راحتی عصبانی یا پرخاشگر شوند. این می تواند یک مسئله دائمی باشد یا بیاید و برود، مانند نوسانات خلقی. کتابخانه ملی پزشکی خاطرنشان می کند که به همین دلیل، حتی برخی از پزشکان ممکن است برای تشخیص این موضوع دچار مشکل شوند. همچنین به طور گسترده شناخته شده است که مردان تمایل کمتری به صحبت در مورد احساس خود دارند و در بسیاری از مواقع در سکوت رنج می کشند!
اگر شما یکی از این مردان هستید یا فردی را می شناسید، در اینجا 14 علامت و نشانه وجود دارد که باید مراقب آنها باشید.
- احساس نیاز به الکل یا مواد مخدر
- درگیر شدن در فعالیت های پرخطر
- عصبانیت، تحریک پذیری یا پرخاشگری (بدون دلیل مشخص)
- رفتار فرار، مانند زمان بیش از حد در محل کار، یا بازی های ویدیویی
- مشکل خواب (این مورد در مردان شایع تر از زنان است)
- احساس اضطراب
- از دست دادن علاقه به فعالیت هایی که قبلاً از آنها لذت می بردید (از جمله رابطه جنسی)
- احساس غمگینی، تنهایی یا بی ارزشی
- افکار یا تلاش های خودکشی
- بیماری های جسمی مانند دردهای به ظاهر تصادفی، سردرد، مشکلات گوارشی یا گرفتگی عضلات
- ناتوانی در انجام مسئولیت ها
- انزوا
- نوسانات خلقی
- رفتار کنترل کننده، خشونت آمیز یا توهین آمیز
توجه: در حالی که کنترل رفتار خشونت آمیز یا توهین آمیز می تواند نشانه افسردگی باشد، نباید آن را توجیه کرد. اگر با این تمایلات دست و پنجه نرم می کنید، فوراً به دنبال کمک باشید. در همین نکته، اگر به مردی نزدیک هستید که این علائم را نشان می دهد، به یاد داشته باشید که ایمنی شما حرف اول را می زند.
مواردی که احتمال افسردگی را در مردان افزایش می دهد
دلایل اصلی افسردگی در مردان هنوز تا حد زیادی ناشناخته است. با این حال، این ایده پذیرفته شده است که افسردگی از عدم تعادل شیمیایی در مغز ناشی می شود. انتشارات سلامت هاروارد میگوید: « افسردگی صرفاً از داشتن مقدار زیاد یا خیلی کم برخی از مواد شیمیایی مغز ناشی نمیشود. در عوض، دلایل احتمالی زیادی برای افسردگی وجود دارد، از جمله تنظیم خلق و خوی معیوب توسط مغز، آسیب پذیری ژنتیکی، و رویدادهای استرس زا در زندگی .
برای مردان، این می تواند مانند آسیب های خلقی، استرس شغلی، تنهایی، PTSD یا بسیاری موارد دیگر ایجاد شود.
محیط کار و افسردگی در مردان:
یکی از دلایل ایجاد علائم افسردگی شدید در مردان محیط کار آنها است. به طور سنتی، ارزش فردی مرد در جامعه بر اساس شغل وی می باشد. و در حالی که سخت کار کردن و کسب درآمد هنوز به عنوان یک چیز خوب تلقی می شود، فشار برای ادامه پیشرفت شغلی شما می تواند طاقت فرسا باشد.
کتابخانه ملی پزشکی در این رابطه می گوید « اشتغال میتواند با ارائه فعالیت منظم، ساختار زمانی، تماس اجتماعی، احساس تلاش جمعی و هویت اجتماعی، بهزیستی را ارتقا بخشد. با این حال، محل کار همچنین می تواند منبع استرس روانی باشد که ممکن است بر سلامت روانی کارکنان تأثیر منفی بگذارد .
کتابخانه ملی پزشکی دریافت که مردان سنتی و مردسالار بیشتر در معرض افسردگی هستند. به این دلیل است که این مردان زمینه های شناخته شده برای افسردگی را دارند، مانند کار به تنهایی، کار ناسازگار، شرایط کاری نامناسب، عدم کنترل، یا کارهای خسته کننده.
اگر مردی هستید که در زمینههای تحت سلطه مردانه فعالیت میکنید، خطر ابتلا به افسردگی در شما بیشتر است. این چیزی است که باید مراقب آن باشید.
ضربه:
یکی دیگر از مواردی که باعث ایجاد علائم افسردگی شدید در مردان میشود ضربات فیزیکی و روانی است. ابتلا به افسردگی پس از یک ضربه، غیر معمول نیست. طبق گزارش وزارت امور کهنه سربازان ایالات متحده، « از هر 10 مرد 6 نفر و از هر 10 زن 5 نفر حداقل یک ضربه را در زندگی خود تجربه می کنند. برای مردان، معمولاً شامل آسیب فیزیکی، حمله، جنگ، یا شاهد مرگ یا فاجعه بودن است.
کتابخانه ملی پزشکی، مطالعه ای را فهرست کرده است که 677 فردی را که دچار آسیب جسمی شده بودند مورد بررسی قرار داده است. در آن مطالعه، آنها دریافتند که ” بخش قابل توجهی از بازماندگان آسیب جسمی تروماتیک که نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارند، در عرض 12 ماه پس از بستری شدن در بیمارستان دچار مشکلات سلامت روانی می شوند .”
توجه به این نکته ضروری است زیرا مردان بیشتر از زنان از آسیب های جسمی رنج می برند.
خطر خودکشی برای مردان مبتلا به افسردگی
به طور گسترده ای شناخته شده است که افسردگی خطر خودکشی را افزایش می دهد. AFSP.org بیان می کند که حدود 50 درصد از کسانی که با خودکشی می میرند از افسردگی شدید رنج می برند. پس یکی دیگر از علائم افسردگی شدید در مردان اقدام به خودکشی است.
البته این بدان معنا نیست که اگر از افسردگی دارید حتما اقدام به خودکشی می کنید، اما می تواند خطر خودکشی را افزایش دهد.
در حالی که نرخ کلی افسردگی از نظر آماری در زنان بالاتر است، ولی مردان میانسال بالاترین میزان خودکشی را در سال 2020 داشتند. در آن سال، مردان 3.88 برابر بیشتر از زنان جان خود را از دست دادند و 69.68 درصد از مرگ و میر خودکشی را به خود اختصاص دادند.
اغلب تصور می شود که افراد جوان در بالاترین خطر ابتلا به بیماری های روانی، خودکشی و افسردگی قرار دارند. با این حال، انجمن روانشناسی آمریکا در سال 2015 گزارش داد که ” مردان 85 ساله و بالاتر، بالاترین میزان خودکشی را در بین هر گروه جمعیتی در ایالات متحده دارند، چهار برابر بیشتر از کل جمعیت .”
این آمار نشان می دهد که شناخت و درک افسردگی و خطرات ناشی از آن بسیار حیاتی است.
گزینه های درمانی برای افسردگی
درمان های دارویی و غیر دارویی گزینه هایی برای درمان افسردگی است. رواندرمانی روشی مفید برای درمان علائم افسردگی است.
با این حال، بسیاری از مردان ایده صحبت کردن در مورد مسائل خود را دلهره آور می دانند. گزینه های دیگری به جز رواندرمانی نشان داده شده است که به افرادی که با افسردگی دست و پنجه نرم می کنند کمک می کند.
نوروفیدبک
نوروفیدبک امواج مغزی شما را از طریق یک کامپیوتر یا دستگاه الکترونیکی نظارت می کند تا به متخصص سلامت روان اجازه دهد آنچه را که در مغز شما اتفاق می افتد مشاهده کند. سپس آنها می توانند از این اطلاعات برای انجام روش های غیرتهاجمی و بدون درد استفاده کنند تا به بهبود مشکل ریشه ای و افزایش علائم کمک کنند.
کتابخانه ملی پزشکی یک مطالعه در مورد اثربخشی نوروفیدبک برای افسردگی منتشر کرد. نتیجه گیری شد که ” درمان نوروفیدبک ممکن است به عنوان یک درمان تقویت کننده، نه تنها برای علائم افسردگی بلکه برای بهبود عملکرد در بیماران مبتلا به TRD (افسردگی مقاوم به درمان) موثر باشد.”
برای کسب اطلاعات بیشتر ، صفحه نوروفیدبک ما را بررسی کنید.
تحریک مغز
انواع تحریک مغز مانند تحریک الکتریکی یا مغناطیسی مغز می تواند با بغییر در مدار های عصبی به درمان افسردگی کمک کند.
تحریک ترانس کرانیال یک شکل ملایم و غیرتهاجمی از تحریک مغز است. شامل قرار دادن دو یا چند الکترود روی پوست سر و عبور جریان بسیار کم از آنها است. نیازی به جراحی یا بیهوشی نیست و بیماران می توانند پس از درمان روز خود را به حالت عادی از سر بگیرند.
بسیاری از مردم از ایده وارد کردن جریان الکتریکی به مغز می ترسند. با این حال، جریان مورد استفاده در تحریک فرا جمجمه ای 400 برابر ملایم تر از جریان مورد استفاده در درمان تشنج الکتریکی (ECT) است و به طور کلی به خوبی قابل تحمل و ایمن است.
سه نوع مختلف تحریک فرا جمجمه ای وجود دارد که تحریک جریان مستقیم (tDCS) محبوب ترین است و علاوه بر آن جریان متناوب (tACS) و تحریک نویز تصادفی (tRNS) وجود دارند.
داروهای ضد افسردگی
یکی دیگر از راه های موثر برای کاهش علائم افسردگی، مصرف داروهای ضد افسردگی است. داروهای ضد افسردگی توسط FDA تایید شده اند و می توانند در عرض چند هفته شروع به کار کنند. همچنین میتوان آنها را در حین انجام رواندرمانی و تحریک مغز مصرف کرد تا به بهبودی سریعتر کمک کند.
از جنبه منفی مصرف دارو این است که، ممکن است چندین بار تلاش کنید تا نوع و دوز مناسب را پیدا کنید. در صورتی که در این مسیر حرکت کنید، روانپزشک شما می تواند در این زمینه به شما کمک کند.
هنگام جستجوی یک درمانگر چه نکاتی را باید در نظر گرفت
خبر خوب این است که افسردگی قابل درمان است! «بین 80 تا 90 درصد افراد مبتلا به افسردگی به درمان پاسخ مثبت میدهند و تقریباً همه بیماران تا حدودی از علائم خود تسکین مییابند».
صحبت با یک روانپزشک می تواند اولین قدم عالی برای درک گزینه های شما در هنگام جستجوی درمان و ایجاد یک برنامه درمانی باشد. بسته به اهدافتان، هنگام جستجوی درمانگر باید چند نکته را در نظر بگیرید.
- مرد را ترجیح می دهید یا زن/آیا جنسیت برای شما مهم است؟
- آیا شخصیت آنها با شخصیت شما هماهنگ است؟
- آیا روانپزشک شما از فناوری های عصبی مثل تحریک مغز، نوروفیدبک، نقشه مغزی و… برای بهبود شما استفاده می کند؟
- آیا می خواهید باورهای مذهبی را در جلسات درمانی خود بیاورید؟ آیا می خواهید درمانگر شما این دیدگاه ها را به اشتراک بگذارد؟
از پرسیدن سوال یا بحث در مورد نگرانی ها در جلسه اول خود نترسید. درمانگر شما اطلاعاتی را در اختیار شما قرار می دهد و به شما کمک می کند تا حد ممکن در طول فرآیند احساس راحتی کنید.
اگر میخواهید با تیم ما در شیراز در مورد علائم افسردگی خود یا سایر نگرانیهای مربوط به سلامت روان صحبت کنید، با ما در تماس باشید، با شماره 07136476172 تماس بگیرید ، یا درخواست قرار ملاقات بدهید .
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.