- بعد از یائسگی، نمی توانید بخوبی بخوابید؟ شما تنها نیستید. یائسگی زمان تغییرات عمده هورمونی، فیزیکی و روانی برای زنان است. و تمام این تغییرات هورمونی می تواند خواب آنها را خراب کند.
به طور متوسط، حدود 12 درصد از زنان شکایات خواب را تجربه می کنند. با افزایش سن زنان به اواخر دهه 40 تا اوایل 50 سالگی، این تعداد به طور چشمگیری به 40 درصد افزایش می یابد. مشکلات خواب در دوران پیش از یائسگی تا پس از یائسگی، زمانی که زنان بیشترین مشکلات خواب را گزارش میکنند، شایعتر و بدتر میشوند.
یک زن یک سال پس از قطع قاعدگی به یائسگی می رسد. یائسگی در حدود سن 52 سالگی اتفاق می افتد. تخمدان های یک زن به تدریج تولید هورمون های استروژن و پروژسترون را در طول یائسگی کاهش می دهند. دوره ای 7 تا 10 ساله قبل از یائسگی. این تغییرات هورمونی به مشکلات خواب منجر میشود که اغلب تا پس از یائسگی، دوره پس از یائسگی ادامه می یابد.
چه مشکلات خوابی با یائسگی مرتبط است
علائم یائسگی می تواند از زنی به زن دیگر و در طول دوران یائسگی تا یائسگی متفاوت باشد. مشکلات خواب شایع هستند، به طوری که اختلالات خواب 39 تا 47 درصد از زنان یائسه و 35 تا 60 درصد از زنان یائسه را تحت تأثیر قرار می دهند.
شایع ترین مشکلات خواب گزارش شده توسط زنان یائسه شامل گرگرفتگی، بی خوابی، اختلال در تنفس در خواب و سایر اختلالات خلقی و خواب است .
داغ شدن یکباره و گرگرفتگی
گرگرفتگی احساس گرمای ناگهانی و غیرمنتظره در سراسر بدن همراه با تعریق است. گرگرفتگی قبل از انتشار به قفسه سینه و بقیه بدن از صورت شروع می شود. آنها می توانند 30 ثانیه یا پنج دقیقه طول بکشند. گرگرفتگی 75 تا 85 درصد از زنان در دوران یائسگی را تحت تاثیر قرار می دهد. گرگرفتگی معمولاً برای حدود هفت سال رخ می دهد، اما می تواند بیش از ده سال نیز ادامه یابد.
اتفاق گرگرفتگی که در شب رخ می دهد به عنوان عرق شبانه نیز شناخته می شود. قبل از گرگرفتگی، دمای بدن زن افزایش مییابد و جریان خون در صورت افزایش مییابد و احساس گرمایی ایجاد میکند که آنها را بیدار میکند. گرگرفتگی به دلیل افزایش گرما و آدرنالین بسیار انرژی زا است که می تواند دوباره به خواب رفتن را سخت کند. حتی اگر زنی به سرعت دوباره به خواب برود، کیفیت خواب او به دلیل بیداری های مکرر و ناراحتی کاهش می یابد. و باعث خستگی روز بعد می شود. از زنان مبتلا به گرگرفتگی شدید، تقریباً 44 درصد معیارهای بالینی بی خوابی مزمن را دارند.
بیخوابی
بی خوابی یک مشکل مزمن در به خواب رفتن یا ماندن در خواب را توصیف می کند که بیش از سه شب در هفته رخ می دهد. افراد مبتلا به بی خوابی خواب بی قراری را تجربه می کنند. خواب کلی را از دست می دهند، زود بیدار می شوند. و اغلب در طول روز احساس خواب آلودگی و خستگی می کنند. کم خوابی ناشی از بی خوابی می تواند احساس اضطراب و تحریک پذیری را افزایش دهد. تمرکز و حافظه را مختل کند و سردرد و التهاب را افزایش دهد .
از هر هفت بزرگسال، یک نفر از بی خوابی مزمن رنج می برد. برای زنان، این تعداد تقریبا دو برابر است. به طوری که از هر چهار زن، یک زن برخی علائم بی خوابی را تجربه می کند. خطر بی خوابی در دوران یائسگی افزایش می یابد. به طوری که 61 درصد از زنان یائسه علائم بی خوابی را گزارش می کنند.
اختلال تنفس در خواب
خروپف و آپنه خواب در زنان یائسه شایع تر و شدیدتر است. آپنه انسدادی خواب (OSA) یک اختلال خواب است که با وقفه های موقت در تنفس مشخص می شود. آپنه منجر به نفس نفس زدن، خروپف و صداهای خفگی همراه با کاهش کیفیت خواب می شود.
OSA در 2 درصد از زنان رخ می دهد. هنگامی که یائسگی شروع می شود، خطر ابتلا به زنان در هر سال چهار درصد افزایش می یابد. تحقیقات اخیر نشان می دهد که سطوح پایین پروژسترون، مانند آنچه در زنان یائسه مشاهده می شود، ممکن است به ایجاد آپنه خواب منجر شود. به نظر می رسد پروژسترون ممکن است از شل شدن راه های هوایی فوقانی که باعث نقص تنفسی مرتبط با OSA می شود، جلوگیری کند. علاوه بر این، زنان یائسه که تحت درمان جایگزینی هورمونی قرار میگیرند، نسبت به آنهایی که نیستند، کمتر به OSA مبتلا میشوند.
سایر اختلالات خلقی و خواب
سایر اختلالات خواب ممکن است در دوران یائسگی ایجاد شوند، از جمله سندرم پای بی قرار و اختلال حرکات دوره ای اندام. این اختلالات با حرکات غیر ارادی پا همراه است که باعث ایجاد احساسات ناخوشایند و اختلال در خواب می شود.
شکایات خواب یائسگی اغلب با افسردگی و اضطراب همراه است. افسردگی و اضطراب می تواند مشکلات خواب را بدتر کند. به همین ترتیب، کمبود خواب می تواند باعث اضطراب و افسردگی شود یا به آن کمک کند.
عدم تمرکز در یادگیری
بر اساس شواهدی که در این خصوص وجود داشته است، دو سوم از خانمها در این دوران نمیتوانند جهت یادگیری هر مسئلهای بهخوبی تمرکز داشته باشند. داشتن فعالیت جسمی و روحی، در درمان چنین مشکلی بسیار مؤثر خواهد بود.
تغییرات فیزیکی
از نظر فیزیکی افراد تغییرات متفاوتی خواهند داشت که شامل موارد زیر است:
- افزایش وزن
- چربی در اطراف شکم
- تغییر در رنگ، حجم و بافت
- کوچکتر شدن سینه و عدم حساسیت به آن
- بی اختیاری ادرار
افزایش خطر احتمال ابتلا به برخی از بیماریها در یائسگی
یائسگی خطر ابتلا به برخی از بیماریها را در افراد افزایش میدهد. در واقع تغییرات که در سطح هورمون بهوجود میآید باعث رخ دادن مشکلاتی از قبیل موارد زیر میشود:
پوکی استخوان
بیماری قلبی و عروقی
سرطان سینه
تغییرات پوستی
علائم یائسگی تا چه مدتزمانی باقی میماند؟
همانطور که نشانهها و علائم در هر فردی متفاوت است زمان باقی ماندن هر یک از این علائم برای هر فرد متفاوت خواهد بود. بهطور کلی ممکن است علائم مونوپوز بهمدت ۴ سال همراه فرد باشد.
پاسخ به سوالات متداول در خصوص یائسگی یا مونوپوز
دوره یائسگی من در چه سنی خواهد بود؟
سن متوسطی که برای یائسگی در نظر گرفته شده، ۵۱ سالگی است، اما سن مونوپوز در خانمها متغیر بوده و از ۴۵ تا ۵۵ سالگی امکان رخ دادن آن وجود دارد. عملکرد تخمدان در برخی از خانمها قبل از آنکه یائسگی را تجربه کنند، کاهش مییابد.
نکتهای که در این خصوص وجود دارد این است، افرادی که سیگار میکشند یا تحت شیمیدرمانی بودهاند، یائسگی زودرسی را تجربه خواهند کرد.
چه تفاوتی بین دوره پیش از یائسگی و سن یائسگی وجود دارد؟
در دوره پیش از یائسگی یا مونوپوز بدن شروع به کاهش عملکرد تخمدانها میکند. همچنین ممکن است در این دوران علائمی مانند گرما یا گرگرفتگی را نیز تجربه کنید. در برخی چرخه قاعدگی نامنظم شده، اما قطع نمیشود. پس از آنکه عادت ماهانه شما در یکسال بهطور کامل قطع شد، یعنی وارد دوره یائسگی شدهاید.
کاهش استروژن در بدن چه علائمی دارد؟
حدود ۷۵ درصد از خانمها یکی از شایعترین علائم یعنی گرگرفتگی را تجربه میکنند. این تغییر و نشانه میتواند در شب یا روز ایجاد شود. همچنین ممکن است برخی افراد دردهای عضلانی و مفصلی یا تغییرات خلقی را در خود شاهد باشند.
اما وجود این نشانهها همیشه به این معنا نیست که تغییراتی در سطح استروژن ایجاد شده است، گاهی بر اثر افزایش سن و تغییر در سبک زندگی احتمال دارد چنین نشانههایی در افراد ایجاد شود.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.