برخی بیشتر اوقات اضطراب را در زندگی خود احساس میکنند. اضطراب دستی همیشه حاضر روی شانههایشان است. ممکن است بعضی وقت ها کمتر یا بیشتر شود. اما وزن آن همیشه وجود دارد. برای دیگران، اضطراب می تواند آنقدر بی ضرر باشد که علائم آن به سرعت از بین برود.
اضطراب یک احساس طبیعی است، اما می تواند به یک اختلال بالینی تبدیل شود.
طبق آمار کشور استرالیا، از هر چهار نفر، یک نفر در زندگی خود نوعی اضطراب بالینی را تجربه کرده است.
بسیاری از تحقیقات در مورد علل و درمان های اضطراب کاملاً جدید هستند، اما پزشکان قرن هاست که علائم آن را مشاهده می کنند.
در این مقاله به چهار اختلال اضطرابی رایج میپردازیم که امروزه متخصصان آن را تشخیص می دهند.
اختلال اضطراب فراگیر
اختلال اضطراب فراگیر در سطح احساس نگرانی دائمی طبقه بندی می شود.
همانطور که از نام آن پیداست، اختلال اضطراب فراگیر (GAD) می تواند خود را به سمت همه چیز هدایت کند.
لیزا لامپ، محقق اضطراب دانشگاه نیوکاسل، می گوید: “این یک نگرانی است که مزاحم است، احساس می شود غیرقابل کنترل است، فشاری بسیار سنگین است. فرد نگران چیزهایی است که ممکن است اتفاق بیفتد. چیزهایی که ممکن است اشتباه پیش بروند. این نگرانی متمرکز بر آینده است.”
پدر نمو (مارلین) در کارتون در جستجوی نمو، نمونه ای از GAD است که توسط تروما ایجاد شده است.
“هراس و فوبیا یک رخداد شدید ناگهانی از اضطراب حاد هستند، در حالی که اضطراب عمومی بیشتر شبیه چیزی است که شما را در پس زمینه ذهنتان خسته می کند.”
آهونا گوها، یک روانشناس بالینی و پزشکی قانونی در ملبورن، می گوید که ماهیت زندگی امروز باعث نگرانی ما می شود.
دکتر گوها میگوید: «میتواند علتش شغل باشد، خانه باشد، بازار سهام باشد… اکنون ما چیزهای زیادی برای نگرانی داریم که مغزمان میتواند دائماً آن ها را بجود و دائماً مضطرب باشد».
علائم فیزیکی این فرسودگی مداوم ممکن است خستگی، اختلال خواب، سردرد و سایر دردها یا ناراحتی های معده باشد.
تحقیقات نشان می دهد که بین استفاده زیاد از رسانه های اجتماعی و افزایش خطر افسردگی و اضطراب ارتباط وجود دارد.
اضطراب اجتماعی
اضطراب اجتماعی رایج ترین شکل اضطراب است.
تحقیقات نشان می دهد که بیش از 10 درصد از مردم گفته اند که اضطراب اجتماعی را تجربه کرده اند.
چندلر، بازیگر سریال Friends گفته است از طنز برای انحراف فکرش از اضطراب اجتماعی خود استفاده می کند.
افرادی که دارای اضطراب اجتماعی هستند می توانند آن را در یک طیف تجربه کنند.
برای برخی، اضطراب اجتماعی زمانی ظاهر می شود که از شما خواسته می شود کاری انجام دهید. که توجه زیادی را به سمت شما جلب کند، مانند سخنرانی در جمع.
برای دیگران، هر نوع موقعیت اجتماعی – حتی فقط دیده شدن در ملاء عام – می تواند باعث آن شود.
اضطراب اجتماعی باعث ایجاد چیزی می شود که به آن اضطراب پیش بینی می گویند. که بر روی یک کار خاص در آینده تمرکز می کند.
دکتر لامپ میگوید: «شما شروع به نگرانی در مورد چگونگی کنار آمدن با آن موقعیت میکنید. و سپس، اگر به خودتان فشار بیاورید که واقعاً وارد این موقعیت شوید، احتمالاً علائم حاد اضطراب را خواهید داشت.»
فوبیاها
هر کس هر از گاهی ترس را تجربه می کند. اما مرز بین ترس منطقی و فوبیا این است که چقدر دقیق و واقع بینانه آن را در مغز خود قرار می دهیم.
دکتر لامپ می گوید نکته بسیار جالب در مورد فوبیا این است که مردم می توانند متوجه شوند که بیش از حد و به طور غیر واقعی نگران هستند. آنها آن سطح از بینش را در مورد آن دارند.
دلیل اینکه فوبیا تا این حد وحشتناک جلوه می کند مربوط به بخشی از مغز است که آن را کنترل می کند.
انسانها پاسخ «جنگ یا گریز» دارند. و معمولاً وقتی آن را تجربه میکنیم، در واکنش به یک تهدید واقعی است و پس از رفع آن تهدید آرام میشود. همان پاسخ توسط فوبیا ایجاد می شود.
دکتر لامپ میگوید: «ما برنامهریزی نشدهایم که فقط آن را نادیده بگیریم. بنابراین برای مردم واقعاً سخت است که واکنش مبارزه یا فرار را نادیده بگیرند و فرار نکنند.
اختلال هراس
حمله پانیک زمانی اتفاق می افتد که افزایش آدرنالین در بدن شما جریان می یابد. و منجر به انواع واکنش هایی مانند سرگیجه، حالت تهوع، درد قفسه سینه و لرزش می شود.بعضی افراد با اولین نشانه اضطراب، معده درد وحشتناکی را تجربه می کنند.
دکتر لامپ میگوید: وقتی افراد اولین حمله پانیک را تجربه میکنند، ممکن است احساس کنند در حال سکته مغزی یا حمله قلبی هستند. واقعا وحشتناک است.
پس از آن حملات ممکن است در مورد حملات پانیک مضطرب شوید. پس به یک چرخه تقویتی تبدیل میشود و حتی با شدت خفیف [از] اضطراب، شروع به نگرانی میکنید که مبادا به یک حمله پانیک تبدیل شود. ترشح آدرنالین بیشتر است که در واقع می تواند باعث حمله پانیک شود.
این چرخه حملات پانیک مکرر است که این اختلال را ایجاد می کند.
اضطراب، داداش افسردگی
افرادی که اضطراب را تجربه می کنند به احتمال زیاد افسردگی را نیز تجربه می کنند.
یک نظرسنجی جهانی در سال 2015 توسط سازمان بهداشت جهانی نشان داد که 45 درصد از افرادی که یک دوره افسردگی را در زندگی خود تجربه کرده اند، نوعی از اضطراب بالینی را نیز تجربه کرده اند.
بیش از 40 درصد از کسانی که گزارش کردند هر دو را تجربه کرده بودند، گفتند که همزمان اضطراب و افسردگی داشتند.
دکتر لامپ میگوید: «به نظر میرسد عوامل خطر ساز ژنتیکی مشترکی برای اضطراب و افسردگی وجود دارد – آنها واقعاً برادر هم هستند.
درمان شناختی رفتاری رایج ترین روشی است که متخصصان برای درمان اضطراب از آن استفاده می کند.
اگر فکر کنم اضطراب دارم چه؟
خب. شما تا اینجای مقاله را خوانده اید و برخی از مواردی که در اینجا در مورد آنها صحبت کرده ایم برایتان آشنا بود . حالا چه کار باید کرد؟
دکتر گوها به شما پیشنهاد می کند که یک لحظه فکر کنید که آیا چیز خاصی در زندگی شما باعث ایجاد اضطراب می شود یا خیر.
“به نظر می رسد زمانی که ما مضطرب هستیم، یک احساس واقعی درماندگی عمومی وجود دارد. این حس وجود دارد که “من نمی توانم با این قضیه کنار بیایم. باید بروم و به یک روانشناس مراجعه کنم”. به جای اینکه واقعا عمل کنیم. دکتر گوها می گوید که انجام این کار ممکن است در واقع به ما کمک کند که گاهی اوقات مضطرب شویم چرا این موضوع را حل نکردهایم.
اما اگر اضطراب واقعاً مانع از انجام کارها شده است، باید به یک مرجع درمانی معتبر مراجعه کنید، که می تواند شما را در مورد مراحل بعدی راهنمایی کند.
درمان اضطراب
تصمیم اینکه چه درمانی برای شما مناسب تر است، بر این اساس است که چگونه اختلال اضطراب فراگیر به طور قابل توجهی بر توانایی شما برای عملکرد در زندگی روزمره تأثیر می گذارد. دو درمان اصلی برای اختلال اضطراب فراگیر روان درمانی و دارو هستند. ممکن است از ترکیب این دو بیشترین بهره را ببرید. ممکن است برای کشف اینکه کدام درمان برای شما بهتر عمل می کند، آزمون و خطا طول بکشد.
درمان شناختی رفتاری (CBT) موثرترین شکل روان درمانی برای اختلالات اضطرابی است. به طور کلی یک درمان کوتاهمدتCBT بر آموزش مهارتهایی خاص برای بهبود علائم و بازگشت تدریجی به فعالیتهایی که به دلیل اضطراب از آنها اجتناب کردهاید، تمرکز دارد.
ما در انستیتو سلامت مغز دانا میتوانیم به شما کمک کنیم. جهت اطلاعات بیشتر به واحد اضطراب مرکز سلامت مغز دانا مراجعه فرمایید.
منابع
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/generalized-anxiety-disorder/diagnosis-treatment/drc-20361045
https://www.abs.gov.au/statistics/health/mental-health/national-survey-mental-health-and-wellbeing-summary-results/latest-release#main-features
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.