فعالیت بدنی منظم بخش مهمی از یک سبک زندگی سالم است. ورزش نه تنها برای ماهیچه ها و استخوان های شما مفید است بلکه همچنین از مهمترین فواید آن، سالم نگه داشتن مغز است.
“ورزش منظم؟”
به گفته متخصصان، میزان توصیه شده ورزش برای تیز بودن ذهن، تقریباً یک ساعت در روز است. یکی از بهترین راه های ورزش کردن، ورزشهای تیمی است. حضور در یک تیم می تواند اعتماد به نفس ایجاد کند و برنامه های منظم تمرینی برای سلامتی شما مفید است. اگر ورزش یا رقابت را دوست ندارید، ورزش های دیگر نیز مفید هستند! ورزش فقط به معنای ورزش کردن به صورت حرفه ای نیست بلکه به معنای حرکت دادن بدن و فعال بودن نیز می باشد. چند نمونه دیگر از ورزش ها عبارتند از: رقصیدن، پیاده روی، دوچرخه سواری، شنا، یا پرتاب یک فریزبی.
در بدن و مغز در هنگام ورزش چه اتفاقی می افتد؟
با افزایش ضربان قلب شما هنگام ورزش، جریان خون به مغز افزایش می یابد. با افزایش جریان خون، مغز شما در معرض اکسیژن و مواد مغذی بیشتری قرار می گیرد. ورزش همچنین باعث آزاد شدن پروتئین های مفید در مغز می شود.
این پروتئین های تغذیه کننده، سلول های مغز (که به عنوان نورون نیز شناخته می شوند) را سالم نگه می دارند و رشد سلول های عصبی جدید را تقویت می کنند. نورونها بلوک های سازنده عملکردهای مختلف مغز هستند. در نتیجه، سلامت نورون فرد برای سلامت کلی مغز مهم است.
ورزش روحیه شما را تقویت می کند و استرس را کاهش می دهد
هنگامی که ورزش می کنید، بدن شما مواد شیمیایی مانند دوپامین و اندورفین ها (باله های درب) را در مغز آزاد می کند که باعث احساس خوشحالی و خوشبختی می شود. مغز شما نه تنها مواد شیمیایی مفید را از بین نمی برد بلکه ورزش به مغز کمک می کند تا از شر مواد شیمیایی که باعث احساس استرس و اضطراب می شوند خلاص شوید.
افرادی که ورزش می کنند نسبت به افرادی که ورزش نمی کنند شادتر و استرس کمتری دارند. ورزش منظم همچنین می تواند به شما کمک کند احساسات خود را در هنگام احساس عصبانیت یا ناراحتی کنترل کنید.
ورزش ممکن است نمرات شما را بهبود بخشد
درست است! نشان داده شده است که ورزش باعث بهبود توانایی ذهنی می شود. به طور متوسط، کودکان و بزرگسالان که ورزش می کنند، در مقایسه با کسانی که نمی کنند، نمرات آزمون بهتری در ریاضی و خواندن دارند. تعدادی از توانایی های ذهنی وجود دارد که با ورزش منظم بهبود می یابد:
فعالیت فیزیکی می تواند حافظه بلند مدت و کوتاه مدت شما را بهبود بخشد. کودکان و بزرگسالان جوان که از آنها خواسته می شد فقط چند بار در هفته ورزش کنند، پیشرفتهای بزرگی در توانایی خود در به خاطر سپردن آنچه می خوانند، نشان دادند.
فعال بودن، در طول روز انرژی بیشتری به شما می دهد و به شما کمک می کند شب بهتر بخوابید. به نوبه خود، خواب بهتر باعث بهبود خلاقیت و عملکرد مغز می شود.
ورزش مخصوصاً برای کودکان و بزرگسالان بسیار مهم است
همانطور که می بینید، فعال بودن مزایای زیادی دارد. ایجاد عادات سالم ورزش در جوانی باعث می شود که پیر شدن دیرتر و با اختلالات شناختی کمتری اتفاق بیفتد. ورزش مداوم در دوران کودکی و بزرگسالی، مغز را سالم نگه می دارد. افزایش شواهد نشان می دهد که فعال بودن به عنوان یک بزرگسال حتی می تواند خطر ابتلا به زوال عقل را در پیری کاهش دهد. هیچ وقت خیلی دیر نیست که ورزش را شروع کرده و مغز خود را در بهترین حالت خود حفظ کنید.
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع:
dana.org
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.