برخلاف تصور رایج، طبق گفته دانشمندان دانشگاه منچستر، نور آبی ممکن است به اندازه ای که قبلا تصور می شد الگوهای خواب را دچار اختلال نکند.
به گفته این تیم، استفاده از چراغ های کم نور، سرد، در عصر و چراغ های روشن تر وگرم تر در روز ممکن است برای سلامتی ما مفید باشند.
به گفته آنها، هنگام گرگ و میش، نور، کم نور تر و روشن تر از نور روز است و ساعت بیولوژیک بدن از هر دو این ویژگی ها برای تعیین زمان های مناسب جهت خواب و بیداری استفاده می کند.
فن آوری های موجود، قرار گرفتن ما در معرض نور آبی هنگام عصر، به عنوان مثال با تغییر رنگ صفحه نمایش در دستگاه های تلفن همراه را، محدود می کنند.
این امر به این دلیل است که تغییرات کوچکی در میزان روشنایی آنها تولید می شود و با رنگ هایی همراه است که بیشتر به نور روز شباهت دارد.
در این تحقیق که روی موش ها انجام شده است، از نورپردازی هایی با طراحی خاص استفاده شده که به تیم اجازه می دهد بدون تغییر روشنایی، رنگ را تنظیم کند.
این تحقیق نشان داد که رنگهای آبی نسبت به رنگهای زرد روشن، اثرات ضعیف تری بر ساعت بیولوژیک بدن موش دارند.
این یافته ها، به گفته تیم، پیامدهای مهمی در طراحی نورپردازی و نمایشگرهای بصری برای اطمینان از الگوهای سالم خواب و هوشیاری دارد.
ساعت بدن برای اندازه گیری میزان روشنایی از پروتئین مخصوص حساس به نور در چشم به نام ملانوپسین استفاده می کند که در تشخیص فوتون های با طول موج کوتاه بهتر است.
به همین دلیل، به گفته این تیم، محققان در ابتدا پیشنهاد کردند که نور آبی تأثیر قوی تری دارد.
با این حال، درک ما از رنگ توسط سلولهای مخروط شبکیه ناشی می شود و تحقیقات جدید نشان می دهد که سیگنال های رنگی آبی که آنها تولید می کنند، تأثیر نور را در ساعت بیولوژیک کاهش می دهند.
دکتر تیم براون، از دانشگاه منچستر، توضیح میدهد: “اینکه نور آبی بیشترین تأثیر را در ساعت بیولوژیک دارد گمراه کننده است؛ در واقع، رنگهای آبی که با هنگام گرگ و میش همراه هستند تأثیر ضعیف تری بر روی ساعت بیولوژیک نسبت به نور سفید یا زرد با روشنایی یکسان دارد.
وی اظهار داشت: علاقه زیادی به تغییر تأثیر نور در ساعت بیولوژیک با تنظیم سیگنالهای روشنایی مشاهده شده توسط ملانوپسین وجود دارد، اما رویکردهای فعلی معمولاً این کار را با تغییر نسبت طول موج کوتاه و بلند انجام می دهند؛
وی افزود: ما استدلال می کنیم که این بهترین روش نیست زیرا تغییرات رنگ ممکن است با مزایای حاصل از کاهش سیگنال های روشنایی تشخیص داده شده توسط ملانوپسین مخالف باشد.
“یافته های ما نشان می دهد استفاده از چراغ های کم نور، سردتر، در شب و چراغ های روشن تر و گرم تر در روز ممکن است سودمندتر باشد.”
“تحقیقات قبلاً شواهدی ارائه داده اند که هماهنگی ساعت بیولوژیک بدن با برنامه های کاری و اجتماعی ما می تواند برای سلامتی مفید باشد. استفاده مناسب از رنگ می تواند راهی برای کمک به ما در دستیابی به آن باشد.”
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع:
Joshua W. Mouland, Franck Martial, Alex Watson, Robert J. Lucas, Timothy M. Brown. Cones Support Alignment to an Inconsistent World by Suppressing Mouse Circadian Responses to the Blue Colors Associated with Twilight. Current Biology, 2019
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.