07136476172 - 09172030360 [email protected]

تیروئید یک غده کوچک پروانه ای شکل است که در جلوی گردن شما قرار دارد. دو هورمون تیروکسین و تری یدوتیرونین تولید می کند که نحوه استفاده بدن از انرژی را تنظیم می کند. این هورمون ها بر اکثر اندام ها تأثیر می گذارند. و برای طیف وسیعی از فرآیندهای فیزیولوژیکی مانند تنفس و ضربان قلب، هضم و دمای بدن حیاتی هستند.

تعداد زیاد یا ناکافی این هورمون ها می تواند اثرات نامطلوبی داشته باشد. بنابراین فعالیت متعادل تیروئید برای حفظ سلامت مناسب مورد نیاز است. مشکلات تیروئید می تواند منجر به مشکلات خواب نیز شود. برعکس، شرایط تیروئید مانند کم کاری تیروئیدو پرکاری تیروئید از عوامل خطر برای برخی اختلالات خواب در نظر گرفته می شوند.

چه چیزی باعث بیماری تیروئید می شود؟

بدن ما در یک چرخه 24 ساعته به نام ریتم شبانه روزی عمل می کند. که توسط ساعت شبانه روزی اصلی واقع در بخشی از مغز به نام هسته سوپراکیاسماتیک (SCN) واقع در هیپوتالاموس تنظیم می شود.

SCN هورمون های مختلفی ترشح می کند. که به حفظ تعادل در بدن و کنترل عملکردهای مختلف بدن از جمله چرخه خواب و بیداری شما کمک می کند. یکی از این هورمون ها، تیروتروپین، تیروئید را تحریک می کند تا هورمون های تیروئیدی را آزاد کند. اگر تیروئید بیش فعال یا کم کار باشد. این می تواند در تولید تیروتروپین و ریتم کلی شبانه روزی شما اختلال ایجاد کند.

وضعیتی که به عنوان کم کاری تیروئید، زمانی رخ می دهد که تیروئید به اندازه کافی هورمون تولید نمی کند. بر اساس برآوردهای فعلی ایالات متحده، از هر 20 نفر 12 ساله و بالاتر، 1 نفر کم کاری تیروئید دارد. این بیماران اغلب با هورمون های تیروئید مصنوعی درمان می شوند.

برای برخی از افراد مبتلا به مشکلات تیروئید، یک اختلال خود ایمنی زمینه ای حداقل تا حدی مقصر است. در این موارد، سیستم ایمنی سلول های بدن را با عوامل مضر اشتباه می گیرد و به آنها حمله می کند. شرایطی مانند بیماری گریوز می تواند باعث پرکاری تیروئید شود. در حالی که بیماری های دیگر مانند بیماری هاشیموتو می تواند باعث کم کاری تیروئید شود. دیابت نوع 1 نیز یک عامل خطر برای کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید در نظر گرفته می شود.

بارداری و تیروئید

بارداری همچنین با مشکلات تیروئید مرتبط است حتی در زنانی که سابقه بیماری تیروئید ندارند. پزشکان به طور معمول سطوح هورمون تیروئید را برای اطمینان از سلامت مادر و فرزندش کنترل می کنند. برخی از زنان تا یک سال پس از زایمان مشکلات تیروئید پرکار یا کم کار را تجربه می کنند. به زنانی که از قبل مشکلات تیروئیدی دارند توصیه می شود قبل از باردار شدن وضعیت خود را درمان کنند.

آزمایش تیروئید اغلب برای زنان باردار به دلیل خطر بالای ابتلا به بیماری تیروئید تجویز می شود. این آزمایش‌ها ممکن است برای افرادی که به دنبال درمان باروری هستند نیز پیشنهاد شود. زیرا هم کم‌کاری تیروئید و هم پرکاری تیروئید می‌توانند منجر به مشکل در باردار شدن شوند.

در نهایت، مصرف ید می تواند در سلامت تیروئید نقش داشته باشد. غده تیروئید از ید برای تولید هورمون استفاده می کند. بنابراین مقدار ناکافی یا بیش از حد ید در رژیم غذایی شما می تواند به بیماری تیروئید کمک کند.

آیا تیروئید شما می تواند باعث مشکلات خواب شود؟

عدم تعادل تیروئید با مشکلات خواب مرتبط است. پرکاری تیروئید (پرکاری) می تواند به دلیل برانگیختگی ناشی از عصبی بودن یا تحریک پذیری و همچنین ضعف عضلانی و احساس خستگی مداوم، به خواب رفتن دچار مشکل شود. پرکاری تیروئید همچنین ممکن است منجر به تعریق شبانه و میل مکرر به ادرار شود که هر دو می توانند خواب را مختل کنند.

از سوی دیگر، افراد مبتلا به کم کاری تیروئید (کم کار)، اغلب در تحمل سرما در شب و درد مفاصل یا عضله که خواب را مختل می کند، دچار مشکل می شوند. برخی از مطالعات تیروئید کم کار را با خواب نامناسب ، شروع خواب طولانی تر – یا مدت زمانی که برای به خواب رفتن لازم است – و مدت خواب کوتاه تر در طول شب مرتبط دانسته اند. افراد جوان تر، افراد با شاخص توده بدنی نسبتاً پایین و زنان همگی در معرض خطر بیشتری برای ایجاد مشکلات خواب ناشی از کم کاری تیروئید هستند.

کم‌کاری تیروئید همچنین می‌تواند باعث پرخوابی یا نیاز سرکوب‌ناپذیر به خواب شود یا به خواب نرود که به صورت روزانه اتفاق می‌افتد. پرخوابی می تواند به دلیل یک اختلال پزشکی زمینه ای رخ دهد. و کم کاری تیروئید علت اصلی پرخوابی ناشی از اختلال در سیستم غدد درون ریز است. به‌علاوه، کم‌کاری تیروئید درمان‌نشده می‌تواند با هیپوونتیلاسیون مرتبط با خواب یا تنفس بیش از حد آهسته یا سطحی اشتباه گرفته شود.

تیروئید و سندرم پای بی قرار

بیماری تیروئید ممکن است یک عامل مستعد کننده برای سندرم پای بیقرار (RLS) باشد. افراد مبتلا به این اختلال در حالی که بدن در حال استراحت است، در پاهای خود احساس ناراحتی یا احساسات ناخوشایندی دارند. در بیشتر موارد، علائم RLS اغلب در عصر یا حوالی شروع خواب رخ می دهد. از آنجایی که این اختلال بسیار مخرب است،  RLS می تواند منجر به از دست دادن قابل توجه خواب و اختلالات روزانه شود. در حالی که موارد تا حدودی نادر است، تیروئید پرکار نیز یک عامل مستعد کننده برای ترس های شبانه در نظر گرفته می شود. نوعی اختلال خواب پاراسومنیا که با فوران های ناگهانی و وحشتناک در طول شب مشخص می شود.

عادات خواب ممکن است در مستعد شدن شما به بیماری تیروئید نقش داشته باشد. یک مطالعه نشان داد افرادی که کمتر از هفت ساعت در روز می‌خوابند بیشتر در معرض خطر ابتلا به پرکاری تیروئید هستند. در حالی که خواب بیش از هشت ساعت در روز ممکن است خطر پرکاری و کم‌کاری تیروئید را افزایش دهد. علاوه بر این، اعتقاد بر این است که خواب مطلوب از یک سیستم ایمنی سالم پشتیبانی می کند. و افرادی که سیستم ایمنی ضعیف تری دارند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به اختلال عملکرد تیروئید هستند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

کم کاری تیروئید به کندی ایجاد می شود، بنابراین بسیاری از افراد تا سال ها متوجه علائم خود نمی شوند. همچنین علائم را با طیف گسترده ای از شرایط پزشکی دیگر مشترک است. بنابراین پزشک شما احتمالاً آزمایشات بیشتری را تجویز خواهد کرد. همین امر در مورد پرکاری تیروئید نیز صدق می کند. و اغلب تشخیص های تیروئید پرکار مستلزم آزمایش های متعدد خون نیز می باشد. برای بسیاری از بیماران مسن تر، پرکاری تیروئید ممکن است متفاوت ظاهر شود. و ممکن است با افسردگی یا زوال عقل اشتباه گرفته شود. زیرا می تواند علائم مشابهی مانند از دست دادن اشتها و کناره گیری های اجتماعی ایجاد کند.

این آزمایشات خون اضافی ممکن است تعداد تیروکسین، تری یدوتیرونین و تیروتروپین شما را ارزیابی کند تا مشخص شود که تیروئید شما پرکار است یا کم کار. برای افراد مبتلا به کم کاری تیروئید ممکن است لووتیروکسین، هورمون مصنوعی که برای تقویت عملکرد تیروئید شما طراحی شده است، تجویز شود. و شش تا هشت هفته پس از شروع مصرف دارو، آزمایش شود تا ببیند که آیا شمارش آنها بهبود یافته است یا خیر. در صورت مشکوک بودن به پرکاری تیروئید، ممکن است برای بیمار متیمازول یا نوع دیگری از داروهای ضد تیروئید تجویز شود.

اگر متوجه یک توده یا تورم نامنظم در کنار گلوی خود شدید، ممکن است بخواهید با پزشک خود ملاقاتی داشته باشید. این ممکن است اولین علامت سرطان تیروئید باشد، وضعیتی که تقریباً 47000 بزرگسال در سال به آن مبتلا می شوند. سایر علائم سرطان تیروئید شامل مشکلات تنفسی یا بلع، یا صدای خشن غیرمعمول است. سرطان تیروئید می تواند به دلیل شرایط ارثی ژنتیکی ایجاد شود. و قرار گرفتن در معرض تشعشع – به ویژه در دوران کودکی – ممکن است خطر شما را افزایش دهد.

نکاتی برای خواب بهتر با مشکلات تیروئید

افراد مبتلا به بیماری تیروئید که دچار کم خوابی یا اختلال می شوند ممکن است با انجام اقدامات خاصی تسکین پیدا کنند.

برای بسیاری، یافتن دمای مناسب اتاق خواب کلیدی است. بسیاری از کارشناسان موافقند که 65 درجه فارنهایت (18.3 درجه سانتیگراد) دمای مطلوب خواب برای اکثر افراد است. با این حال، افراد مبتلا به بیماری تیروئید ممکن است احساس متفاوتی داشته باشند. زیرا پرکاری تیروئید می تواند باعث تعریق شبانه شود. و کم کاری تیروئید می تواند تحمل شما را در برابر سرما کاهش دهد. محدوده 60-67 درجه فارنهایت (15.6-19.4 درجه سانتیگراد) معقول در نظر گرفته می شود. و اگر با بیماری تیروئید زندگی می کنید ممکن است دمای مطلوب شما خارج از این محدوده باشد.

رعایت بهداشت خواب خوب همچنین می تواند کیفیت خواب شما را بهبود بخشد، چه مشکل تیروئید داشته باشید یا نه. بهداشت خواب به اعمال و عاداتی اطلاق می شود که خواب ثابت، بدون وقفه و ترمیم کننده را ترویج می کند.

رژیم غذایی سالم نیز برای بهداشت خواب بسیار مهم است. وعده های غذایی سنگین قبل از خواب می تواند خواب را مختل کند. بنابراین بهتر است به جای آن از میان وعده های سبک استفاده کنید. افراد مبتلا به مشکلات تیروئید باید به مصرف ید توجه ویژه ای داشته باشند. زیرا ید زیاد یا خیلی کم در رژیم غذایی می تواند بر فعالیت تیروئید تأثیر بگذارد. همچنین ممکن است بخواهید از کافئین و الکل در ساعات قبل از خواب اجتناب کنید. زیرا هر دوی این مواد می توانند خواب را مختل کنند.

واحد خواب (اختلالات خواب-سلامت خواب)

 

زوال عقل و خواب

یوگا و خواب

 

به این مقاله امتیاز دهید