شب ادراری در بزرگسالان نشان دهنده چیست: علت تکرر ادرار و درمان با هم بشنویم:
بیدار شدن در نیمه شب برای رفتن به دستشویی تجربه خوبی نیست. زمانی که بخوابید، آخرین چیزی که نیاز دارید مثانه پر است که شما را بیدار کند. برای برخی افراد، این بیداری ها ممکن است حتی دوباره به خواب رفتن را دشوار کند و این ممکن است نشانه ای از بی خوابی باشد. اما آیا شب ادراری نشان دهنده مطلبی مهم تر است؟ چگونه درمان می شود؟
چگونه می توان نیاز به شب ادراری را کاهش داد؟
خوشبختانه، چند تغییر وجود دارد که می توانید انجام دهید که به شما کمک می کند بخوابید و اگر بیدار شدید، راحت تر به خواب بروید. با این حال، ابتدا ایده خوبی است که علت را ردیابی کنید.
علل شب ادراری
دلایل متعددی وجود دارد که چرا ممکن است به طور مکرر در شب برای ادرار کردن از خواب بیدار شوید. علل ممکن است به سن شما،عادات شخصی شما در شب یا بیماریها از جمله دیابت، عفونت مثانه و التهاب مثانه بستگی داشته باشد. با وجود هر یک از این موارد، بهتر است با پزشک خود در مورد نگرانی هایی که دارید صحبت کنید.
زیاد دستشویی رفتن در شب در جوانان
این غیر معمول است که افراد جوان در شب برای ادرار کردن از خواب بیدار شوند. کودکان ممکن است شب ادراری داشته باشند. تعدادی از درمان های رفتاری و داروهای موثر وجود دارد که می تواند کمک کند.
اگر کودک شما مرتب به دستشویی می رود، می تواند نشانه ای از یک بیماری دیگر یا حتی یک اختلال خواب مانند آپنه خواب باشد.
شب ادراری با افزایش سن
با افزایش سن، توانایی ما برای تمرکز ادرار در طول شب کاهش می یابد. به این معنی است که مثانه سریعتر پر می شود، که باعث می شود به دستشویی بروید. هنگامی که ادرار کردن در طول شب اتفاق می افتد، به آن شب ادراری می گویند.
به طور خاص، مردان میانسال یا مسن ممکن است تکرر ادرار را به عنوان بخشی از بزرگ شدن خوش خیم پروستات تجربه کنند. شب ادراری همچنین ممکن است بخشی از بیماریای مانند دیابت، بیماری مزمن کلیوی یا نارسایی قلبی باشد.
شب ادراری نیز یکی از عوارض جانبی رایج مصرف داروهای دیورتیک فشار خون است. اینها گاهی اوقات “قرص های آب” نامیده میشوند و شامل Lasix (furosemide) می شوند.
آپنه خواب
درمان آپنه خواب نیز مهم است زیرا این امر نیز می تواند منجر به شب ادراری شود. دو دلیل عمده برای آن وجود دارد.
آپنه خواب منجر به خواب پراکنده می شود. ممکن است در حین خواب دورههایی از تنفس قطع شود که میتواند مراحل عمیقتر خواب را مختل کند تا زمان بیشتری را در خواب سبک بگذرانید. در این مراحل خواب سبک تر، به طور طبیعی از میزان پر بودن مثانه خود بیشتر آگاه می شوید. علاوه بر این، تحقیقات نشان میدهد که آپنه خواب خود باعث ترشح هورمونهایی میشود که نیاز به ادرار کردن در شب را افزایش میدهند، به ویژه با افزایش سن.
درمان آپنه خواب
آپنه خواب وضعیتی است که در آن فرد به طور مکرر تنفسش در طول خواب قطع می شود. از آنجایی که آپنه خواب در هنگام خواب رخ می دهد، ممکن است فرد از ابتلای خود به این عارضه غافل باشد.
افرادی که نگران آپنه خواب هستند باید به پزشک مراجعه کنند. در برخی موارد، پزشک ممکن است فرد را به یک متخصص خواب یا پزشک متخصص دیگری ارجاع دهد که می تواند به تشخیص و درمان کمک کند.
نوع درمانی که یک فرد نیاز دارد به علت اصلی آپنه خواب او بستگی دارد.
اگر آپنه خواب دارید می توانید به متخصصین ما در کلینیک سلامت مغز دانا در شیراز مراجعه کنید. در صورت نیاز ما با پیشرفته ترین دستگاه های تست خواب، شما را ارزیابی خواهیم کرد و بهترین راهکار درمان آپنه خواب را به شما پیشنهاد خواهیم داد. با ما در تماس باشید:
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – واحد 13 انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
تلفن: 07136476172 – 09172030360
عادت های شبانه
دلایلی برای ادرار شبانه وجود دارد که می توان آنها را کنترل کرد. نوشیدن بیش از حد آب قبل از رفتن به رختخواب، احتمال ادرار کردن در طول شب را افزایش می دهد. کافئین، که به عنوان یک محرک عمل می کند نیز یک ادرار آور خفیف است که می تواند ادرار را افزایش دهد.
بهترین کاری که می توانید انجام دهید این است که میزان نوشیدنی خود را در شب کاهش دهید. این مساله به ویژه در چهار تا شش ساعت قبل از خواب صادق است.
چگونه به خواب برگردیم
اگر در طول شب برای ادرار کردن از خواب بیدار می شوید، سعی کنید میزان نوری که در معرض آن قرار می گیرید را به حداقل برسانید. با استفاده از یک چراغ شب کوچک در دستشویی به جای روشن کردن چراغ اصلی، می توان راحت تر به خواب رفت.
همچنین بهتر است فعالیت های خود را محدود کنید. یک سفر سریع به دستشویی داشته باشید و بلافاصله به رختخواب برگردید. سعی کنید از سرگردانی در خانه، خوردن یک میان وعده یا نوشیدنی یا پرت شدن حواس توسط کارهای دیگر خودداری کنید.
حرف آخر
با کاهش دفعات مراجعه به دستشویی برای ادرار کردن، می توانید خواب بهتری داشته باشید. تمام تلاش خود را بکنید تا عادات شبانهای که ممکن است باعث آن شود را تغییر دهید و هر گونه محرکی را که ممکن است مانع از به خواب رفتن مجدد شما شود، پایین نگهدارید. اگر شما یا فرزندتان مشکوک به یک بیماری هستید که ممکن است آن را تحریک کند، با پزشک خود صحبت کنید زیرا تغییرات در درمان شما نیز ممکن است کمک کننده باشد.
درمان اختلالات خواب
اگر در داشتن خواب با کیفیت مشکل دارید و یا با وجود ساعت خواب کافی باز هم در طول روز احساس خستگی میکنید، ممکن است از نوعی اختلال خواب رنج میبرید. خواب خوب بر بسیاری از جنبه های زندگی اثر گذار است و برای سلامت روانی و جسمانی شما ضروری است. مهم است که نوع اختلال خواب شما تشخیص داده شود و درمان شود.
واحد سلامت خواب و اختلالات خواب انستیتو سلامت مغز دانا همزمان با واحد ارزیابی و تشخیص این مرکز در چارچوبی دانش بنیان و با همکاری و زیر نظر آزمایشگاه اختلالات رفتاری خواب دانشگاه علوم پزشکی شیراز، به منظور ارزیابی، تشخیص و مداخلات در زمینه اختلالات خواب به ارائه خدمات می پردازد. برای کسب اطلاعات بیشتر واحد مربوطه را در سایت ما ببینید یا با کارشناسان تماس بگیرید.
منابع:
- Kujubu DA, Aboseif SR. An overview of nocturia and the syndrome of nocturnal polyuria in the elderly. Nature Clinical Practice Nephrology. 2008;4(8):426-435. doi:10.1038/ncpneph0856
- Raheem OA, Orosco RK, Davidson TM, Lakin C. Clinical predictors of nocturia in the sleep apnea population. Urol Ann. 2014;6(1):31–35. doi:10.4103/0974-7796.127019
- Park HK, Kim HG. Current evaluation and treatment of nocturia. Korean J Urol. 2013;54(8):492–498. doi:10.4111/kju.2013.54.8.492
- Leslie SW, D’Andrea V, Sajjad H. Nocturia. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing.
- Bliwise DL, Wagg A, Sand PK. Nocturia: A Highly Prevalent Disorder With Multifaceted Consequences. Urology. 2019;133:3-13. doi:10.1016/j.urology.2019.07.005
- Heron J, Grzeda MT, von Gontard A, Wright A, Joinson C. Trajectories of urinary incontinence in childhood and bladder and bowel symptoms in adolescence: prospective cohort study. BMJ Open. 2017;7(3):e014238. Published 2017 Mar 14. doi:10.1136/bmjopen-2016-014238
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.