وقتی به کسی فکر می کنید که سردرد دارد، احتمالاً به یک بزرگسال فکر می کنید. اما بسیاری از کودکان نیز به دلایل مشابهی که بزرگسالان به آن مبتلا هستند، دچار اختلالات سردرد هستند. کودکان و نوجوانان ممکن است سردرد تنشی یا میگرنی را تجربه کنند. در میان کودکان سنین مدرسه 5 تا 17 سال، 20 درصد مستعد سردرد کودکان هستند. تقریباً 15٪ از این کودکان سردرد تنشی را تجربه می کنند و 5٪ با بیماری میگرن کنار می آیند.
کنترل سردردهای مزمن یا مکرر می تواند سخت باشد – و درک آن در دوران جوانی حتی سخت تر است – به خصوص اگر فرد دیگری را نمی شناسید که آن را دارد.
- سردرد در کودکان و نوجوانان
- چرا کودکان سردرد می گیرند؟
- چه چیزی باعث میگرن در کودکان می شود؟
- درمان سردرد میگرن کودکان
- بیوفیدبک برای درمان سردرد کودکان
- داروها برای درمان سردرد کودکان
- درمان میگرن شکمی یا استفراغ دوره ای
- درمان سردرد تنشی در کودکان
- اهمیت تشخیص سردرد در کودکان
- برای درمان سردرد کودکان با چه کسی باید مشورت کرد؟
- همیشه امیدوار باشید…
سردرد در کودکان و نوجوانان
تا زمانی که به دبیرستان می رسند، اکثر جوانان نوعی سردرد را تجربه کرده اند. خوشبختانه کمتر از 5 درصد از سردردها ناشی از بیماری های جدی یا مشکلاتی مانند تومور، آبسه یا ضربه به سر است.
بیشتر سردردها از نوع تنشی هستند، نتیجه استرس خوب و بد، مشکلات خواب، یا در موارد معدودی، محرک های محیطی یا غذایی. حدود 5 درصد از سردردهای مکرر به عنوان بیماری میگرنی تشخیص داده می شود.
سردردهای اپیزودیک سردردهایی هستند که چند بار در ماه رخ می دهند.
سردرد مزمن با دفعات بسیار بیشتر، چندین بار در هفته رخ می دهد. اگر کودکی که فقط گاه به گاه (یک یا دو بار در ماه) سردرد داشته است، به طور مکرر (دو، سه یا چهار بار در هفته) سردرد را تجربه می کند، باید این سردرد را مزمن تلقی کرد و باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کرد.
عامل استرس در ایجاد سردرد در کودکان
یکی از ناامیدکنندهترین جنبههای سردرد مزمن، عامل استرس است. اجتناب از یک محرک شناخته شده معمولا ساده تر از اجتناب از استرس است. جوانان می خواهند در آزمون ها و مدرسه خوب عمل کنند و می خواهند در رویدادهای مهم شرکت کنند. اما پیشبینی یک مسابقه ریاضی یا رسیتال موزیکال، یا مشتاقانه منتظر یک مهمانی یا حضور در بازی مدرسه بودن، میتواند منجر به اضطراب یا هیجان شود. و برای برخی از بچه ها، این منجر به سردرد می شود.
تا 4 درصد از کودکان اولین سردرد خود را قبل از رسیدن به دبستان تجربه می کنند و ممکن است هنوز ندانند که چگونه درد را توصیف کنند. اگر کودک خردسال گریه میکند یا غذا نمیخورد یا بهطور غیرقابل توضیحی بیقرار یا تحریکپذیر بوده است، برای یافتن منبع ناراحتی یا درد با پزشک مشورت کنید.
هر چه متخصصان و مربیان بهداشت مدارس و همچنین والدین بیشتر در مورد کودکان و سردرد – محرکها، علائم، پیشگیری و درمان آنها – بدانند، شناسایی آنها و کمک به کودکان برای زندگی کامل و پربار با آنها آسانتر خواهد بود.
چرا کودکان سردرد می گیرند؟
اکثر بچه هایی که میگرن دارند، آن را به ارث برده اند. تقریباً 5 درصد از کودکانی که سردردهای مزمن را تجربه می کنند، به میگرن مبتلا می شوند. برخی از کودکان از چهار سالگی آنها را دارند. قبل از بلوغ، پسران کمی بیشتر از دختران به میگرن مبتلا می شوند. اما بعد از بلوغ، به دلیل تغییرات هورمونی، میگرن در دختران دو برابر بیشتر است.
میگرن اغلب به عنوان سردرد عروقی شناخته می شود. با این حال، این یک نام اشتباه است زیرا رگ های خونی مشکل اصلی نیستند. علت اصلی میگرن یک موج الکتریکی است که در سراسر مغز پخش می شود و منجر به تغییراتی در جریان خون می شود و باعث التهاب می شود.
رگ های خونی از کجا وارد می شوند؟ خود مغز نمی تواند درد را حس کند، بنابراین درد احساس شده در میگرن در واقع از ساختارهای دیگری در سر ناشی می شود، یعنی رگ های خونی. موج الکتریکی آبشاری از التهاب ایجاد میکند که رگهای خونی را تشدید میکند، که به نوبه خود سلولهای عصبی را تحریک میکند تا با سر درد ارتباط برقرار کنند.
علائم میگرن
در بزرگسالان، سردرد ضربان دار میگرنی معمولاً در یک طرف سر رخ می دهد، اما در کودکان، می تواند هر دو طرف را درگیر کند. میگرن اغلب با حالت تهوع، استفراغ، سرگیجه، تاری دید، حساسیت به نور و صدا و تغییر در خلق و خو و شخصیت همراه است. مدت زمان سردرد از فردی به فرد دیگر متفاوت است. اما، به طور کلی، بر خلاف میگرن بزرگسالان، که می تواند تا چهار روز ادامه یابد، میگرن کودک ممکن است به کوتاهی یک ساعت یا ممکن است یک روز یا بیشتر طول بکشد. کودکان نیز با خواب راحتتر بهبود مییابند. بنابراین بهترین درمان برای کودکان چرت زدن در اتاقی آرام و تاریک است.
حدود 15 درصد از بچه ها سردرد میگرنی را با هاله تجربه می کنند. یک هاله معمولی دیدن نورهای رنگی یا چشمک زن، نقاط کور، یا خطوط مواج یا احساس سوزن سوزن شدن در صورت یا بازو/پا است. یک هاله به فرد مبتلا به میگرن از شروع سردرد هشدار می دهد و چند دقیقه قبل از شروع درد به کودک هشدار می دهد. درصد کمی از مبتلایان به میگرن نیز با ضعف حرکتی موقت مواجه میشوند: ممکن است حس هماهنگی خود را از دست بدهند، ممکن است دچار لغزش شوند یا در بیان خود دچار مشکل شوند.
کودکان خردسال مبتلا به میگرن ممکن است اصلا سر درد نداشته باشند، بلکه مشکلات معده یا سرگیجه مکرر را تجربه کنند. این نوع میگرن را انواع میگرن می نامند. کودکانی که میگرن دارند یا ممکن است دچار میگرن شوند نیز بیشتر در معرض بیماری حرکت هستند.
چه چیزی باعث میگرن در کودکان می شود؟
برای اکثر بچه ها، میگرن از والدین به ارث می رسد. میگرن به دلیل تغییر در ساختار ژنتیکی فرد رخ می دهد. حمله میگرن اغلب توسط یک رویداد محیطی یا احساسی خاص ایجاد می شود. در برخی موارد، محرک ها را می توان شناسایی کرد. از جمله رایجترین آنها میتوان به استرس خوب و بد، تغییر روتین یا الگوی خواب، نورهای روشن یا صداهای بلند، یا برخی غذاها و نوشیدنیها اشاره کرد.
پس از تشخیص رسمی، هدف پزشک کمک به کاهش یا حذف علائم میگرن و جلوگیری از حملات بعدی است.
شناسایی محرک های میگرن در کودکان
برای بسیاری از کودکان، میگرن توسط یک یا چند محرک خارجی تشدید می شود. شناسایی محرک ها مهم است زیرا اجتناب از محرک ها می تواند شدت و دفعات حملات میگرنی را کاهش دهد.
استرس، خوب یا بد:
استرس یک محرک اصلی برای میگرن برای اکثر افراد است. اگر استرس برای شما یا فرزندتان محرک نباشد، غیرعادی خواهد بود. به همان اندازه که دوست داریم فرزندان خود را در مقابل استرس محافظت کنیم، اجتناب ناپذیر است. استرس بخشی از زندگی است و مطمئناً استرس های معمولی (فشار مدرسه و همسالان) و استرس های غیرمنتظره (بیماری، طلاق) وجود دارد که می تواند بر کودکان و نوجوانان تأثیر بگذارد. با توجه به اینکه در بزرگسالی عوامل استرسزا وجود خواهند داشت، آموزش تکنیکهای مدیریت استرس در سنین پایین میتواند به مهارتهای مادامالعمر برای سلامت و تندرستی کودک شما کمک کند.
شناسایی استرس:
یادگیری درک احساسات و عواطف خود بخش مهمی از رشد است. همه کودکان نمی توانند تشخیص دهند که احساس استرس می کنند و مهم است که به آنها زبان و ابزار مناسبی بدهیم تا بتوانند استرس را تشخیص دهند. شناسایی علائمی مانند خوب نخوابیدن، عدم تمایل به غذا خوردن یا احساس بدخلقی، یا داشتن مشکل در توجه، همگی در کودکان ممکن است. کمک به درک عمیق این احساسات با کودک می تواند به او کمک کند تا در مورد چگونگی تجربه استرس خود بیاموزد.
مراقب برنامه ریزی بیش از حد باشید:
تلاش برای جمع کردن بسیاری از چیزها در یک روز باعث ایجاد فشار زمانی میشود، زمان توقف برنامهریزی نشده را از بین میبرد و میتواند باعث کاهش خواب شود. برای کودکان مهم است که فعال باشند و در کارهایی که از آنها لذت می برند شرکت کنند، اما مراقب باشید که چیزهای زیادی را روی هم انباشته نکنید. این یکی از عوامل اصلی استرس در کودکان و نوجوانان است. ممکن است برای یافتن تعادل مناسب بین فعالیت های فوق برنامه، مدرسه و اوقات فراغت، به یک بحث صادقانه به عنوان یک خانواده نیاز باشد.
اهداف/انتظارات واقع بینانه:
برخی از جوانانی که مبتلا به بیماری میگرن هستند، دستاوردهای بالایی دارند و فشار زیادی را برای موفقیت به خود وارد می کنند. این یک ویژگی بزرگ است. با این حال ، این غیر معمول نیست که بچه ها بتوانند از آن عبور کنند. برای آنها مهم است که بدانند هیچ کس کامل نیست و همه اشتباه می کنند. ممکن است به اشتراک گذاشتن شکست های شخصی با فرزند خود برای کمک به آنها یا بحث در مورد نتیجه فرضی برای یک شکست/کاستی ترسناک مفید باشد. در صورت عدم موفقیت در آزمون چه اتفاقی می افتد؟ اگر عضو تیم ورزشی نشوند چه می شود؟ صحبت کردن در مورد این چیزها قبل از وقوع می تواند برای کودک بسیار مفید باشد.
تکنیک ها را آموزش دهید تا زمانی که همه چیز بیش از حد احساس می شود:
با فرزند خود در زمینه تفکر مثبت صحبت کنید و یک کار/هدف بزرگ را در مراحل کوچکتر کنترل کنید. علاوه بر این، یاد گرفتن چند تکنیک آرام سازی ممکن است مفید باشد، به خصوص زمانی که استرس مانع خواب شود.
زمان منظم غذا خوردن:
غذا خوردن به طور منظم در طول روز می تواند برای افرادی که با میگرن زندگی می کنند بسیار حساس به زمان طولانی و بدون غذا باشد. صبحانه یک وعده غذایی است که معمولاً به دلیل کمبود وقت یا نداشتن احساس گرسنگی حذف می شود. خوردن یک وعده غذایی سنگین لازم نیست ، اگرچه این ایده آل خواهد بود ، خوردن چیزی در صبح بعد از چنین کشش طولانی و بدون غذا بودن بسیار مهم است. با فرزند خود به فروشگاه بروید و آنها را شناسایی کرده و چند مورد که دارای پروتئین است ، شناسایی کرده و امتحان کنید: گرانولا ، آجیل ، ماست/پنیر. اینها را در نزدیکی در، داخل ماشین قرار دهید و حتی تعدادی را در کوله پشتی/قفسه خود بگذارید. برای کسانی که نمی خواهند چیزی بخورند، یک اسموتی سریع با ماست و میوه را امتحان کنید. کودکان مبتلا به میگرن باید در طول روز به تنقلات دسترسی داشته باشند.
کافئین:
مردم چیزهای مختلفی در مورد کافئین و ارتباط آن با اختلالات سردرد می شنوند. کافئین می تواند مفید یا مضر باشد. در مقادیر کمی که برای مقابله با میگرن استفاده می شود ، می تواند به متوقف کردن حمله کمک کند ، به همین دلیل کافئین یک ماده مشترک در داروهای سردرد بدون نسخه است.
با این حال، اگر کودک شما مقدار زیادی کافئین در روز مصرف می کند، می تواند منجر به سردرد برگشتی شود. و اگر کودک شما به طور ناگهانی مصرف کافئین را پس از استفاده مداوم متوقف کند، این می تواند منجر به علائم ترک سردرد شود. توجه به منابع کافئین در رژیم غذایی کودک بسیار مهم است. منابع رایج عبارتند از نوشابه های گازدار (حتی رژیمی)، نوشیدنی های انرژیزا و شکلات. فراموش نکنید که به داروهایی که برای سردرد مصرف می کند نگاه کنید زیرا ممکن است حاوی کافئین نیز باشد. به طور کلی، مقدار کمی کافئین احتمالاً مضر نیست، اما بهتر است سعی کنید آن را به حداقل برسانید.
غذا:
برای برخی از افراد مبتلا به میگرن ، غذاهای خاص یا مواد افزودنی می توانند حمله به میگرن را ایجاد کنند: پنیرهای کهنه، پیتزا ، گوشت مانده، سوسیس یا هات داگ حاوی نیترات ، شکلات ، ماست و MSG (مونودودیوم گلوتامات) که معمولاً در غذاهای شرقی استفاده می شود.
روال:
سعی کنید در طول سال یک روند ثابت خواب ، غذا و ورزش مداوم را حفظ کنید ، حتی در هنگام مسافرت ، رویدادهای خاص یا بیماری.
خواب:
خواب کامل شبانه برای سلامت هر کودک و به خصوص در مبتلایان به میگرن بسیار مهم است. کودکان معمولاً به حداقل 8 تا 9 ساعت خواب در شب نیاز دارند و نوجوانان ممکن است حتی بیشتر به خواب نیاز داشته باشند. همانطور که وسایل الکترونیکی رایج تر می شوند، منجر به حواس پرتی در هنگام خواب می شوند. اتاق کودک شما باید تنها جایی برای خواب باشد. تلویزیون، رایانه و تلفن باید خاموش شود یا از اتاق خواب خارج شوند.
خواب ناکافی قطعاً می تواند یک محرک باشد، همانطور که می تواند تغییر در الگوی خواب باشد. و برای بیماران نوجوانی که شب بیدار هستند اما باید برای مدرسه زودتر بیدار شوند، این می تواند یک مشکل بزرگ باشد. با این حال، نمیتوانیم اهمیت خواب کافی در فواصل زمانی معین را دست کم بگیریم. بهموقع خوابیدن کودک/نوجوان میتواند بسیار دشوار باشد و ممکن است ماهها طول بکشد، اما سود آن میتواند بسیار زیاد باشد، بنابراین ارزش آن را دارد که به برنامه پایبند باشید. باید زمان خواب مشخصی وجود داشته باشد که باید در تعطیلات آخر هفته و روزهای هفته یکسان باشد. باید دلیل بسیار خوبی برای نقض زمان خواب وجود داشته باشد (یک رویداد خاص یا تعطیلات) و باید یک موقعیت نادر باشد. پرخوابی نیز می تواند محرک باشد، یکی از دلایل رایج سردردهای آخر هفته. بنابراین، برای نوجوانانی که دوست دارند در آخر هفتهها کمی بیشتر بخوابند، توصیه میشود آنها را در زمان عادی بیدار کنند، از آنها بخواهند یک میان وعده بخورند یا مقداری آب بنوشند و سپس دوباره بخوابند.
خواب ضعیف و مختل یک شکایت رایج در کودکان مبتلا به سردرد است. گاهی اوقات دشواری تنفس در شب – آپنه خواب – می تواند محرکی برای سردرد باشد. اگر کودک شما خروپف می کند، مکررا از خواب بیدار می شود یا در طول روز بسیار خسته است، صرف نظر از میزان خواب شبانه، مهم است که این مسائل را با پزشک در میان بگذارید.
تخمک گذاری و قاعدگی:
تغییرات هورمونی می تواند باعث شروع حملات میگرنی یا افزایش دفعات آنها شود. همچنین سردرد یکی از عوارض جانبی رایج مصرف قرص های ضد بارداری است.
وزن سالم:
متأسفانه بیش از 1/3 کودکان/نوجوانان دارای اضافه وزن یا چاق هستند. مشکلات متعددی همراه با اضافه وزن وجود دارد از جمله میگرن های مکرر و شدیدتر. کاهش وزن به روشی سالم، حتی چند کیلوگرم، می تواند به کاهش دفعات و شدت میگرن کمک کند. اگر نگران این هستید که فرزندتان ممکن است اضافه وزن یا چاق باشد با پزشک صحبت کنید و شروع به شناسایی راه هایی برای کمک به فرزندتان برای رسیدن به وزن مناسب کنید.
درمان سردرد میگرن کودکان
گاهی اوقات کودکان، به ویژه کودکان خردسال، برای درمان سردرد به هیچ دارویی نیاز ندارند. اغلب درمانهای غیر دارویی وجود دارند که با استفاده از دارو، میتوانند مزایای بیشتری را به همراه داشته باشند.
در طول حمله میگرن، کودک باید در اتاقی آرام، تاریک و خنک استراحت کند و حتی بخوابد. بالا بردن سر کودک روی بالش و ایجاد کمپرس خنک برای چشم یا پیشانی می تواند به او کمک کند احساس راحتی بیشتری کند. وقتی کودک در مدرسه است، باید به کودک اجازه داد که به دفتر پرستار برود و استراحت کند. گاهی اوقات یک چرت کوتاه تمام چیزی است که لازم است و آنها می توانند به بقیه روز مدرسه برگردند.
اجتناب از تحریک و برنامه منظم اقدامات پیشگیرانه ای هستند که می توان برای جلوگیری از تکرار حملات انجام داد. اغلب مفید است که یادداشتی از تعداد دفعات بروز سردرد داشته باشید تا سعی کنید محرک های بالقوه و الگوها را شناسایی کنید.
تکنیکهای آرامسازی و مدیریت استرس میتوانند در طول حمله مفید باشند و به کاهش استرس قبل از شروع حمله کمک کنند. فعالیت بدنی روزانه نیز در مدیریت سردرد و کاهش استرس بسیار مهم است.
دو روشی که برای کمک به کودکان مبتلا به میگرن به خوبی مستند شده اند عبارتند از مدیتیشن و بیوفیدبک:
تکنیکهای تمدد اعصاب – مانند تمرینهای تنفس عمیق، آرامسازی پیشرونده عضلانی، آرامش تصویر ذهنی یا آرامسازی با موسیقی – میتوانند در کاهش سردرد میگرنی بسیار مؤثر باشند.
بیوفیدبک برای درمان سردرد کودکان
حسگرهای بدون درد به بدن شما متصل می شوند، تغییرات در چندین عملکرد فیزیکی – از جمله تنش عضلانی، فشار خون و ضربان قلب – را نظارت می کنند و بازخورد را بر روی صفحه نمایش رایانه نمایش می دهند. در حین نظارت، یک کودک یا نوجوان رویکرد ترجیحی خود را برای تمدد اعصاب امتحان می کند و صفحه نمایش را تماشا می کند تا ببیند آیا این تکنیک تغییرات فیزیولوژیکی مورد نظر را ایجاد می کند. مانند کاهش تنش و کاهش سردرد. یک درمانگر بیوفیدبک همچنین به کودک کمک میکند تا علائم تنش را تشخیص دهد و مهارتهای فیزیکی که میتواند تنش را رها و کنترل کند را به او آموزش میدهد.
خواندن این مطلب جالب را از دست ندهید: جدیدترین روش درمان سردرد میگرن بدون دارو با نوروفیدبک
داروها برای درمان سردرد کودکان
پس از شروع میگرن، انواع مختلفی از داروها می توانند علائم را کاهش دهند.
مسکن ها مانند استامینوفن یا ایبوپروفن، مسکن های خط اول برای درمان سردرد در کودکان و نوجوانان هستند. تریپتان ها می توانند برای آن دسته از کودکانی که مسکن های ساده را مفید نمی دانند مفید باشد. چندین تریپتان مختلف موجود است و سه تریپتان (آلموتریپتان [Axert]، زولمیتریپتان [Zomig] و ریزاتریپتان [Maxalt]) و یک ترکیب تریپتان و سوماتریپتان/ناپروکسن [Treximet] ضد التهابی غیر استروئیدی برای کودکان مورد تایید FDA هستند. علاوه بر این، پزشک ممکن است داروهای ضد استفراغ را برای متوقف کردن حالت تهوع و استفراغ یا یک آرام بخش برای کمک به استراحت کودک تجویز کند.
(به نظر می رسد ارتباطی بین کودکانی که آسپرین مصرف می کنند و سندرم ری در حال رشد آنها وجود دارد، یک اختلال نادر که کودکان و نوجوانان در دوران نقاهت از عفونت های دوران کودکی، مانند آبله مرغان، آنفولانزا و سایر عفونت های ویروسی ممکن است به آن مبتلا شوند. علائم سندرم ری عبارتند از تهوع، استفراغ شدید، تب، بیحالی، بیقراری و احتمالاً هذیان. بنابراین آسپرین مسکن توصیهای برای این دسته کودکان و نوجوانان نیست.)
کودکان و نوجوانانی که بیش از دو بار در هفته حملات میگرنی را تجربه میکنند و با مدرسه یا فعالیتهای اجتماعی تداخل دارند، ممکن است برای پیشگیری از سردرد، یک داروی روزانه تجویز شود. هیچ دارویی وجود ندارد که به طور خاص برای میگرن طراحی شده باشد، بنابراین همه آنها از دسته های دیگر از جمله داروهای ضد تشنج، فشار خون و داروهای ضد افسردگی هستند. داروهای پیشگیرانه رایج عبارتند از پروپرانولول، داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای، توپیرامات و والپروات.
لطفا توجه داشته باشید: هیچ یک از این داروها برای درمان میگرن در کودکان تایید نشده است. با این حال، تحقیقات در این زمینه ادامه دارد.
سردردهای مکرر، به ویژه آنهایی که بیش از یک بار در هفته رخ می دهند، مستحق درمان هستند – چه دارویی و چه غیر دارویی -. سردرد اغلب منجر به سردرد بیشتر می شود. با رژیم درمانی مناسب کودک شما می تواند سردرد خود را تحت کنترل داشته و از پیشرفت بیشتر جلوگیری کند.
درمان میگرن شکمی یا استفراغ دوره ای
اغلب میگرن کودکان با مقداری ناراحتی یا درد شکمی، استفراغ و حالت تهوع نیز همراه است. با این حال، درصد نسبتا کمی از بچه ها قسمت سردرد میگرن را تجربه نمی کنند. در عوض، آنها استفراغ دوره ای یا درد چرخه ای شکم و سایر علائم حلقوی گوارشی دارند. میگرن شکمی شامل درد شکم، استفراغ، اسهال و حالت تهوع است. استفراغ چرخه ای در برخی از کودکان خردسال با استفراغ با فرکانس بسیار بالا – تا 10 بار در ساعت – دیده می شود. این علائم که از یک تا دو روز طول می کشد، می تواند گمراه کننده باشد. در ابتدا، بزرگسالان ممکن است فکر کنند فرزندانشان به آنفولانزا مبتلا شده اند یا چیزی خورده اند که با آنها مخالف است. اگر علائم ادامه یافت و مرتباً عود کرد، باید با پزشک مشورت شود. پس از اینکه آزمایشهای پزشکی سایر مشکلات احتمالی را برطرف کردند و میگرن شکمی یا استفراغ دورهای به طور رسمی تشخیص داده شد، والدین اغلب میتوانند وقوع بعدی را پیشبینی کنند و میتوان یک برنامه درمانی را در نظر گرفت. درمان میگرن شکمی چندین داروی پیشگیری کننده از میگرن در میگرن شکمی و سندرم استفراغ دوره ای از جمله سیپروهپتادین و پروپرانولول استفاده شده است.
درمان سردرد تنشی در کودکان
درمان بدون دارو
داروها مفید هستند، اما راه های دیگری برای تسکین و حتی توقف سردرد تنشی وجود دارد. این استراتژیها شامل گذاشتن کیسه یخ در ناحیه دردناک سر، چرت زدن، پیادهروی یا حمام گرم یا ماساژ گردن است. یا در حالی که در اتاقی با نور کم استراحت می کنید، سعی کنید تنش ناحیه سر و گردن خود را با تکنیک ها و تمرینات آرام سازی تدریجی کاهش دهید.
مدیریت استرس
داروها و درمان های غیر دارویی بسیار موثر هستند، اما جایگزینی برای یادگیری شناخت عوامل استرس زا نیستند. هنگامی که مبتلایان به سردرد سردردهای خود را درک کنند، می توانند راه هایی برای مقابله با آن ایجاد کنند.
مشاوره
مشاوره به کودک یا نوجوان کمک می کند تا شخصیت و ماهیت خود را بهتر درک کند و از آن قدردانی کند – می تواند به کودکان و خانواده ها کمک کند تا موقعیت های استرس زا را شناسایی کنند و سپس یاد بگیرند که چگونه آنها را مدیریت کنند. مشاوره می تواند از چندین منبع باشد: پزشک خانواده، متخصص اطفال یا متخصص مغز و اعصاب کودکان. متخصص مراقبت های بهداشتی مدرسه؛ مددکار اجتماعی مدرسه یا بخش خصوصی؛ یا روانشناس صحبت آزادانه و محرمانه با یک متخصص عینی می تواند به کودک یا نوجوان کمک کند تا استرس را با موفقیت مدیریت کند.
تکنیک های آرامش بخش
تکنیکهایی مانند تمرینهای تنفس عمیق، آرامسازی پیشرونده عضلانی، آرامش تصویر ذهنی یا آرامسازی با موسیقی – میتوانند در کاهش یا از بین بردن تنشی که منجر به سردرد میشود، بسیار مؤثر باشند.
بیوفیدبک
حسگرهای بدون درد که به بدن متصل هستند، تغییرات در چندین عملکرد فیزیکی از جمله تنش عضلانی، فشار خون و ضربان قلب را کنترل میکنند و بازخورد را بر روی صفحه کامپیوتر نمایش میدهند. درمانگر بیوفیدبک به کودک یا نوجوان کمک می کند تا علائم تنش را بشناسد، تکنیک آرام سازی را به کار گیرد و مهارت های فیزیکی که می تواند تنش را رها کرده و کنترل کند را به او آموزش می دهد. بیوفیدبک می تواند به کودک در کاهش تنش و کاهش سردرد کمک کند.
داروها
داروهای بدون نسخه برای تسکین علائم سردرد اپیزودیک یا مزمن بسیار مفید هستند. پزشک شما ممکن است استامینوفن، ایبوپروفن یا ناپروکسن سدیم را پیشنهاد کند. به یاد داشته باشید که مصرف این داروها هر چند وقت یکبار بی خطر است. با این حال، این داروها در صورت مصرف مکرر یا طولانی مدت می توانند عوارض جانبی از جمله مشکلات معده، کبد و کلیه داشته باشند. اگر متوجه شدید که بیش از دو بار در هفته به فرزندتان دارو می دهید، ایده خوبی است که با پزشک خود در مورد سایر درمان ها از جمله درمان های غیر دارویی که در بالا توضیح داده شد، صحبت کنید. به طور کلی، به کودکان زیر 14 سال به دلیل ارتباط آن با سندرم ری، مصرف آسپرین توصیه نمی شود.
داروهای تجویزی ممکن است به عنوان درمان پیشگیرانه برای کاهش فراوانی و شدت سردردهای مزمن تنشی توصیه شوند. نشان داده شده است که برخی از عوامل پیشگیرانه مانند آمی تریپتیلین مفید هستند.
اهمیت تشخیص سردرد در کودکان
تعیین علت و نوع سردرد حتی برای یک پزشک با تجربه نیز می تواند چالش برانگیز باشد.
به منظور ایجاد یک تشخیص دقیق، فرآیند ارزیابی باید شامل یک شرح حال بسیار دقیق از کودک و والدین (که باید با پزشکان خود در طول فرآیند تشخیصی و درمانی همراه شوند)، یک معاینه فیزیکی کامل و یک معاینه کامل عصبی باشد.
هنگام گرفتن شرح حال، پزشک خانواده یا متخصص اطفال شما کارآگاهی می شود که به دنبال سرنخ می گردد.
- سردرد چه حسی دارد؟
- محل درد کجاست؟
- شدت آن چقدر است؟
- آیا بدون هشدار ظاهر می شود یا نشانه هایی از آمدن آن وجود دارد؟
- آیا ضعف، حالت تهوع، حساسیت به نور یا صدا، بی حالی، سرگیجه وجود دارد؟
- آیا هاله (نورهای روشن، نقاط کور، تغییرات در بینایی) وجود دارد؟
- سردرد چقدر طول می کشد؟ آیا سردرد پس از خوردن برخی غذاها یا نوشیدنی ها (نوشیدنی های گازدار با کافئین، پیتزا یا شکلات) ایجاد می شود؟
- آیا موقعیت ها، رویدادها یا فعالیت بدنی خاصی باعث سردرد می شود؟
- آیا علائم سردرد کودک مشابه علائم سردرد سایر اعضای خانواده است؟ اینها تنها تعدادی از سوالات هستند.
- معاینه فیزیکی و عصبی ضعف عضلانی، تعادل یا مشکلات بینایی و سایر علائم عصبی را که میتوانند به سردرد مزمن یا عودکننده کمک کنند، بررسی میکند.
اگر علائم ادامه یافت، یا به اندازه کافی از طریق دارو یا درمان بدون دارو درمان نشد، باید با یک متخصص مشورت کنید.
برای درمان سردرد کودکان با چه کسی باید مشورت کرد؟
هنگامی که برای اولین بار در مورد سردرد کودک با پزشک خانواده خود صحبت می کنید، در مورد برنامه اقدام و چارچوب زمانی بپرسید. سپس، اگر علائم سردرد با وجود درمان و رویکردهای مختلف ادامه یافت یا بیشتر شد، از پزشک خانواده یا متخصص اطفال خود بخواهید که به یک متخصص ارجاع دهد: برای کودکان، متخصص مغز و اعصاب اطفال. برای نوجوانان، متخصص سردرد. با تشخیص مناسب و برنامه درمانی هدفمند، کودک می تواند از زندگی پرباری برخوردار باشد.
همیشه امیدوار باشید…
شکی نیست که سردرد میتواند بسیار دردناک و ناتوانکننده باشد و اغلب در توانایی فرد برای داشتن زندگی کامل اختلال ایجاد میکند. اگر سردرد مانع زندگی شخصی یا اجتماعی، روابط و/یا تحصیل کودک یا نوجوان شما شده است، وقت آن است که با یک متخصص قرار ملاقات بگذارید تا علائم خود را در میان بگذارید. یک چیزی که باید به خاطر داشته باشید این است که مجبور نیستید این مسیر را به تنهایی طی کنید: گزینه های درمانی زیادی وجود دارد. کمک گرفتن از دکتر متخصص سردرد برای یافتن ترکیب درمانی مناسب می تواند تفاوت زیادی در تعداد روزهایی که سردرد تجربه می شود و شدت حملات ایجاد کند.
انستیتو سلامت مغز دانا با ارائه به روزترین و موثرترین تکنیک ها میتواند به شما در پیشگیری از حملات سردرد کمک کند. برای اطلاعات بیشتر واحدهای درمانی در سایت ما را ببینید یا با کارشناسان تماس بگیرید.
تیم متخصص ما همراه شماست. با تجربه، دانش و استفاده از فناوری های روز دنیا، در کنار شما هستیم تا بهترین راهکارها را به شما ارائه دهیم. همین امروز با ما تماس بگیرید و نوبت خود را تنظیم کنید. شما شایسته بهترین ها هستید!
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.