خواب آلودگی زیاد نشانه چه بیماری هست؟ با هم بشنویم:
شاید شما که این مقاله را می خوانید به دنبال این هستید که خواب الودگی زیاد نشانه چه بیماری است؟ در این مقاله با جزییات به آن خواهیم پرداخت. خوابآلودگی بیش از حد در طول روز، ممکن است نشانهای هشداردهنده از کیفیت پایین خواب، اختلالات خواب یا سایر بیماری ها باشد. خواب آلودگی بیش از حد در طول روز باید جدی گرفت شود. مهم است که علائم خواب آلودگی بیش از حد در طول روز را بشناسید تا علت آن به درستی شناسایی و درمان شود.
اگر همیشه احساس خستگی می کنید، اگر خواب آلودگی بیش از حد در طول روز زندگی روزمره شما را تحت تاثیر قرار می دهد، یا اگر فکر می کنید خواب آلودگی شما ممکن است نشانه یک بیماری باشد، می توانید به کلینیک سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – واحد 13 انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
تلفن: 07136476172 09172030360
خواب آلودگی چیست؟
قبل از آنکه بدانیم خواب الودگی زیاد نشانه چه بیماری است؟ باید تعریفی از خواب آلودگی داشته باشیم. خواب آلودگی بیش از حد در طول روز، به عنوان مشکل در بیدار ماندن یا افزایش میل به خواب در طول روز تعریف می شود.
احساس خواب آلودگی ممکن است در هنگام کم تحرکی، مانند هنگام رانندگی یا نشستن در محل کار، بیشتر شود. اگرچه احساس خوابآلودگی برخی مواقع، در صورتی که شب قبل خوب نخوابیده باشیم طبیعی است، اما حملات مکرر خوابآلودگی به عنوان خوابآلودگی بیش از حد، تقریباً هر روز برای حداقل سه ماه اتفاق میافتد.
باید توجه داشت که به راحتی می توان خواب آلودگی را با خستگی اشتباه گرفت. از آنجایی که هر دو شرایط با کمبود انرژی مشخص می شوند و ممکن است در شرایط مشابهی مانند بیدار بودن برای مدت طولانی ایجاد شوند. تفاوت اصلی این است که افراد مبتلا به خستگی می توانند با وجود احساس خستگی بیدار بمانند.
همچنین ممکن است احساس خستگی و خواب آلودگی همزمان داشته باشید. حدود 2 ملیون نفر در سراسر جهان روزانه به دلیل این مشکل به پزشک مراجعه می کنند. با این حال، تعاریف مختلفی از خواب آلودگی بیش از حد وجود دارد که می تواند بر شیوع تخمینی آن تأثیر بگذارد.
علائم خواب آلودگی بیش از حد
قبل از آنکه بدانیم خواب الودگی زیاد نشانه چه بیماری است؟ باید علائم را بشناسیم. خواب نقش مهمی در تقویت حافظه، بازیابی سیستم ایمنی و سایر فرآیندهای حیاتی دارد. در نتیجه، کمبود خواب با کیفیت ممکن است منجر به مجموعه ای از علائم شود.
حتی اگر آگاهانه احساس خواب آلودگی نکنید، ممکن است در صورت داشتن یکی از موارد زیر از خواب آلودگی مفرط رنج ببرید:
- مشکل در هوشیاری
- احساس تحریک پذیری
- مشکلات حافظه
- مشکل در تمرکز
- مشکل در به خاطر سپاری مفاهیم جدید
- مشکل در تصمیم گیری
- کند بودن زمان واکنش
- رفتارهای ریسک پذیر
عواقب خواب آلودگی روزانه
خواب آلودگی می تواند اثرات گسترده ای بر سلامت و زندگی روزمره داشته باشد. پیامدهای خواب آلودگی در طول روز عبارتند از:
- افزایش خطر تصادفات رانندگی و کار
- کاهش بهره وری کاری یا عملکرد تحصیلی
- کیفیت زندگی پایین
- مشکلات تنظیم خلق و خو و احساسات
- مشکلات اجتماعی و روابط
خواب آلودگی بیش از حد ممکن است به ویژه برای بزرگسالان، کارگران شیفت، کادر پزشکی و افرادی که برای مدت طولانی رانندگی می کنند خطرناک باشد.
محرومیت طولانی مدت از خواب با افزایش خطر ابتلا به دیابت، چاقی، بیماری قلبی و سایر بیماری های مزمن مرتبط است. خواب آلودگی در طول روز در کودکان ممکن است رشد را تحت تاثیر قرار دهد. در افراد مسن، خواب آلودگی در طول روز خطر زمین خوردن را افزایش می دهد و ممکن است یک عامل خطر برای اختلال شناختی (حافظه، توجه…) باشد و از دست دادن حافظه خطر مرگ را در بیماران مسن افزایش می دهد!
علل خواب آلودگی بیش از حد
خواب الودگی زیاد نشانه چه بیماری است؟ دلایل زیادی برای خواب آلودگی بیش از حد در طول روز وجود دارد. یکی از رایج ترین آنها کمبود خواب مزمن است. چه به دلیل ساعات کاری طولانی، برنامه نامنظم، بی خوابی یا دلایل دیگر.
خوابآلودگی بیش از حد نیز میتواند ناشی از خواب پراکنده یا بیکیفیت باشد . به عنوان مثال، چندین بار بیدار شدن در شب، پیشرفت طبیعی مراحل خواب و عمق خواب را مختل می کند و ممکن است خواب با کیفیت را کاهش دهد. سیگار کشیدن، ورزش نکردن کافی و سایر عادات سبک زندگی نیز ممکن است با کیفیت خواب تداخل داشته باشند و باعث خواب آلودگی در طول روز شوند.
برخی از افرادی که خواب آلودگی بیش از حد در طول روز را تجربه می کنند و خواب شب با کیفتی نیز دارند. در این موارد، خواب آلودگی ممکن است نشانه ای از یک بیماری زمینه ای یا اختلال خواب باشد.
خواب الودگی زیاد نشانه چه بیماری است؟
خواب الودگی زیاد زمانی رخ می دهد که لازم باشد “بدهی خواب” خود را جبران کنید. تعدادی از شرایط، اختلالات و بیماری هایی که می تواند منجر به پرخوابی و خواب آلودگی زیاد شود:
- آپنه خواب
- سندرم پای بیقرار
- نارکولپسی
- افسردگی و اضطراب
- بیماری قلب و عروقی
- کم کاری تیروئید
- درد مزمن
- سرطان
اختلالات خواب
خواب الودگی زیاد نشانه چه بیماری است؟ یکی از این اختلالات آپنه خواب است. اختلالات خواب مانند آپنه انسدادی خواب (OSA) و سندرم پاهای بی قرار باعث خواب تکه تکه می شوند و کیفیت خواب را تحت تاثر قرار می دهند.
باید توجه داشته باشید که آپنه خواب یک اختلال جدی خواب است و مطالعات نشان داده اند که می تواند احتمال سکته های قلبی یا مغزی را تا 3 برابر افزایش دهد. همچنین احتمال زوال عقل و آلزایمر را افزایش می دهد.
همچنین این شرایط میتواند باعث ایجاد بیداریهای کوچکی شود که جریان خواب را مختل میکند، اگرچه افراد ممکن است تا زمانی که به پزشک خواب مراجعه نکرده یا در مورد آنها تست خواب انجام نشده باشد، از داشتن این اختلالات آگاه نباشند .
سایر اختلالات خواب و بیداری بر مکانیسم های عصبی تنظیم کننده چرخه خواب تأثیر می گذارد. تصور میشود که شرایطی مانند نارکولپسی و پرخوابی ایدیوپاتیک بر هورمونهای مسئول بیداری تأثیر میگذارند و باعث خوابآلودگی در طول روز میشوند.
- نارکولپسی نوع 1. این نوع از نارکولپسی، که به آن نارکولپسی همراه با کاتاپلکسی (ضعف ناگهانی عضلانی) نیز گفته می شود، به دلیل داشتن سطح پایین ماده شیمیایی مغز و مایع مغزی نخاعی (انتقال دهنده عصبی) هیپوکرتین (که اورکسین نیز نامیده می شود) ایجاد می شود. نارکولپسی نوع 1 معمولا بین سنین 10 تا 25 سالگی شروع می شود.
- نارکولپسی نوع 2. این نوع از نارکولپسی شامل کاتاپلکسی نمی شود. نارکولپسی نوع 2 دارای علائم شدید کمتر و سطوح طبیعی هیپوکرتین است. نارکولپسی نوع 2 معمولا در دوران نوجوانی شروع می شود.
به طور مشابه، افراد مبتلا به اختلالات ریتم شبانه روزی، بین ساعت درونی بدن خود و زمان هایی که نیاز به بیدار بودن دارند، دچار اختلال می شوند.
سایر بیماری ها
خواب الودگی زیاد نشانه چه بیماری است؟ سایر شرایط مزمن پزشکی و اختلالات سلامت روان اغلب با خواب آلودگی در طول روز همراه است. مقصران رایج عبارتند از افسردگی، اضطراب، اسکیزوفرنی، لوپوس، بیماری پارکینسون، مولتیپل اسکلروزیس، سرطان، درد مزمن، چاقی و کم کاری تیروئید.
- بیماری ها و شرایطی که می توانند باعث پرخوابی شوند عبارتند از صرع ، کم کاری تیروئید ، انسفالیت، مولتیپل اسکلروزیس، بیماری پارکینسون، چاقی، دیستروفی میوتونیک و سایر اختلالات ژنتیکی، اختلالات خلقی دو قطبی، افسردگی فصلی). پرخوابی همچنین می تواند ناشی از ضربه به سر، تومورها و بیماری های سیستم عصبی مرکزی باشد.
- پرخوابی ناشی از مصرف دارو یا الکل. داروهای آرام بخش (شامل بنزودیازپین ها ، باربیتورات ها، ملاتونین و داروهای خواب آور)، داروهای ضد فشار خون، داروهای ضد صرع، داروهای ضد پارکینسون، شل کننده های عضلات اسکلتی، داروهای ضد روان پریشی، مواد مخدر، حشیش و الکل می توانند باعث پرخوابی شوند. همچنین ترک برخی داروهای محرک می تواند باعث پرخوابی شود.
بیماری ها و مشکلات خواب اغلب یک اثر دو طرفه دارند. خوب نخوابیدن می تواند در بهبودی بیماری ها اختلال ایجاد کند و همچنین بیماری ها می توانند باعث خواب بی کیفیت شوند. تحقیقات جدید نشان می دهد که خواب آلودگی در طول روز حتی ممکن است یک جزء ژنتیکی داشته باشد.
داروهایی که برای درمان بیماریها استفاده میشوند نیز ممکن است باعث خواب آلودگی در طول روز شوند.
چه زمانی با پزشک خود صحبت کنید
اگر همیشه احساس خستگی می کنید، اگر خواب آلودگی بیش از حد در طول روز زندگی روزمره شما را تحت تاثیر قرار می دهد، یا اگر فکر می کنید این ممکن است نشانه ای از یک بیماری باشد، باید به پزشک مراجعه کنید.
پزشک آزمایشهایی را انجام میدهد و درباره عادات خواب شما سؤالاتی میپرسد تا دلیل خوابآلودگی شما را مشخص کند. اگر مشکوک به اختلال خواب باشند ، ممکن است نیاز باشد در مورد شما تست خواب انجام شود.
کلام آخر
عدم توانایی در بیدار ماندن و هوشیاری در طول روز با وجود میزان خواب کافی در شب می تواند تاثیر زیادی بر کیفیت زندگی شما داشته باشد و حتی برای خود و اطرافیانتان خطرناک باشد. اگر این علائم را تجربه می کنید، از یک پزشک متخصص یا مستقیماً از یک متخصص خواب کمک بگیرید. ممکن است برخی داروها و درمان های غیردارویی (مانند تحریک فراجمجمه ای مغز) وجود داشته باشد که می تواند به بهبود علائم شما کمک کند.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.