07136476172 - 09172030360 [email protected]

امید به زنده ماندن بعد از سکته مغزی به لطف پیشرفت‌ها در درمان و کمپین‌های بهداشت عمومی با هدف تشخیص زودهنگام به طور فزاینده‌ای بالا رفته است، اما تا 50 درصد از بازماندگان از سکته مغزی ناتوانی مزمن را تجربه می‌کنند و بسیاری از آنها برای انجام فعالیت‌های روزانه به کمک نیاز دارند. به همین دلیل بسیاری به دنبال درمانی موثر برای حرکت درمانی و درمان فوری سکته مغزی هستند.

انواعی از سکته های مغزی

هنگامی که چیزی جریان خون بخشی از مغز را مسدود می کند، این رویداد به عنوان سکته مغزی ایسکمیک شناخته می شود. هنگامی که یک رگ خونی در مغز می ترکد، به عنوان سکته هموراژیک شناخته می شود.

اکثر سکته‌های مغزی، سکته‌های ایسکمیک هستند و زمانی اتفاق می‌افتند که لخته‌های خون یا سایر ذرات رگ‌های خونی مغز را مسدود می‌کنند. به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، رسوبات چربی می توانند با تجمع در رگ های خونی باعث انسداد شوند.

دکتر کلر جوناس، مدیر ارتباطات تحقیقاتی در انجمن سکته مغزی، توضیح داد:

سکته مغزی ایسکمیک یک انسداد در یکی از رگ های خونی مغز است که باعث می شود نورون ها شروع به مردن کنند. اثرات سکته مغزی به محل انسداد مغز بستگی دارد. سکته مغزی یک وضعیت قابل بهبود است زیرا مغز می تواند خود را در اطراف این آسیب “بازیابی” کند تا مهارت هایی مانند عملکرد حرکتی را دوباره یاد بگیرد. برای درمان اثرات سکته مغزی – مانند ضعف بازو – این به طور سنتی به معنای انجام فیزیوتراپی زیاد است.

تحریک عمیق مغز چیست؟

تحریک عمقی مغز (DBS) یک روش جراحی است که در آن دستگاهی در زیر پوست بیمار کاشته می‌شود و تکانه‌های الکتریکی را به بخش‌های خاصی از مغز ارسال می‌کند.

پالس‌ها می‌توانند سیگنال‌های مغزی موجود را به‌گونه‌ای مختل کنند که می‌توانند بر فعالیت طبیعی‌تر مغز برای بازیابی تأثیر بگذارند.

تحریک عمیق مغز به عنوان یک درمان برای تعدادی از بیماری ها مورد بررسی قرار گرفته است، از جمله:

  • بیماری آلزایمر
  • بیماری پارکینسون
  • افسردگی مقاوم به درمان
  • دستگاه‌هایی که تحریک عمیق مغز را فراهم می‌کنند برای درمان صرع ساخته و تایید شده است.

تحریک عمیق مغز به عنوان درمان سکته مغزی

تحریک عمیق مغز برای درمان بیماران سکته مغزی برای سال‌ها موضوع مورد علاقه تحقیقاتی بوده است.

در سال 2014، گروهی از دانشمندان مؤسسه تحقیقاتی لرنر در کلینیک کلیولند به سرپرستی دکتر آندره جی. ماچادو، استاد جراحی مغز و اعصاب در کالج پزشکی لرنر، دستگاهی ساختند که به آنها اجازه می دهد تعیین کنند که آیا تحریک عمیق مغز می تواند حرکت را بازگرداند یا خیر. در مدل های سکته مغزی در جوندگان، محققان با جراحی دستگاه‌های تحریک عمقی مغز را در سر موش‌ها کاشتند، سپس جوندگان را به سه گروه تقسیم کردند. یک گروه به مدت 5 هفته تحریک منظم مغزی دریافت کرد، یک گروه به مدت 5 هفته گهگاهی تحریک شد و گروه آخر هیچ تحریکی نداشت.

محققان دریافتند که تحریک عمیق مغز، به ویژه تحریک‌های گاه به گاه، تعداد سلول های عصبی را که رشد کرده بودند در مقایسه با موش هایی که هیچ تکانه الکتریکی دریافت نکرده بودند، بهبود بخشید.

آنها همچنین نشان دادند که پروتئین های مرتبط با انعطاف پذیری سلول های عصبی یا توانایی آنها برای رشد مجدد، به دنبال تحریک عمیق مغز افزایش می یابد. این یافته ها در Journal of Neuroscience منتشر شد.

آیا تحریک عمیق مغز برای بیماران سکته مغزی موثر است؟

بیش از یک دهه از زمانی که تیم کلینیک کلیولند کار پیش بالینی را بر روی درمان تحریک عمیق مغز برای بیماران سکته مغزی آغاز کرد، آنها نتایج اولین آزمایش ایمنی بالینی فاز 1 خود را در انسان در Nature Medicine منتشر کردند.

در این کارآزمایی، محققان یک دستگاه تحریک عمقی مغز متصل به بخشی از مغز به نام مخچه را در 12 فرد مبتلا به آسیب متوسط تا شدید اندام فوقانی که 1 تا 3 سال از آن می‌گذشت، کاشتند.

تحریک در یک دوره 4 تا 8 ماهه اعمال شد و سپس به تدریج در یک دوره 1 ماهه به صورت هفتگی کاهش یافت.

شرکت‌کنندگان همچنین قبل و در طول دوره‌ای که در آن تحریک عمیق مغزی دریافت می‌کردند، و همچنین در طی یک ماه کاهش تحریک و یک ماه دیگر پس از پایان تحریک، فیزیوتراپی دریافت کردند.

محققان تغییر توانایی شرکت‌کنندگان در حرکت دادن اندام‌های فوقانی خود را در این بازه زمانی اندازه‌گیری کردند و دریافتند که مهم‌ترین تغییر در دوره‌ای بود که بیماران تحت تحریک عمیق مغزی و فیزیوتراپی بودند.

موانع و عوارض تحریک عمیق مغز

در حالی که هیچ عارضه جانبی جدی در طول کارآزمایی گزارش نشد، که نشان می‌دهد این فرآیند برای بیماران بی‌خطر است، نویسندگان مطالعه خاطرنشان می‌کنند که در این مرحله نمی‌توانند تعیین کنند که آیا بهبود مشاهده شده در حرکت اندام فوقانی به دلیل تحریک عمیق مغز یا فیزیوتراپی بوده است یا خیر.

دکتر ژان فیلیپ لانگوین، جراح مغز و اعصاب و مدیر برنامه جراحی مغز و اعصاب ترمیمی و تحریک عمیق مغز برای موسسه علوم اعصاب اقیانوس آرام در مرکز بهداشت پراویدنس سنت جان در سانتا مونیکا، کالیفرنیا، که در این تحقیق شرکت نداشت، گفت نتایج را احساس کرده است و از توسعه یک آزمایش فاز 2 چند مرکزی پشتیبانی کرد.

با این حال، او همچنین به هزینه بالقوه و غیرعملی بودن به عنوان موانع بالقوه برای اتخاذ این درمان اشاره کرد:

من معتقدم که نتایج این آزمایش هیجان‌انگیز است و من این کار را انجام می‌دهم

 

در ابتدا انتظار می رود کار بیشتر بر روی نتایج فعلی گسترش یابد. عمل جراحی قرار دادن تحریک عمیق مغز و تحریک عصبی هر دو بی خطر بودند. آزمودنی‌ها همچنین بهبود عملکردی معنی‌داری را با درمان نشان دادند. این بهبود همچنین با شواهدی از سازماندهی مجدد قشر متابولیک همانطور که در اسکن PET مشاهده شد همراه بود. به طور کلی، طراحی این مطالعه قوی بود و به طور خاص تلاش می‌کرد تا این احتمال را که پیشرفت‌ها به تنهایی مربوط به توانبخشی باشد، حذف کرد.

چرا تحریک عمیق مغز برای سکته مغزی؟

دکتر ماچادو دارای حق امتیاز برای استفاده از این روش تحریک عمقی مغز در بهبود سکته مغزی است. این مطالعه توسط Enspire DBS Therapy که در سال 2010 تأسیس شد و متعلق به Cleveland Clinic Innovations است، تأمین مالی شد، که در آن دکتر ماچادو دارای اختیارات سهام و حقوق مالکیت سهام است و به عنوان مدیر ارشد علمی خدمت می کند.

وقتی از دکتر ماچادو پرسیده شد که چرا یک روش کمتر تهاجمی برای تحریک عمیق مغز برای آزمایش ایمنی فاز 1 در نظر گرفته نشده است، دکتر ماچادو گفت: «راه‌های زیادی برای ارائه تحریک مغزی – اما نه تحریک عمیق مغز – به صورت کمتر تهاجمی وجود دارد.»

تحریک مغناطیسی مغز برای سکته مغزی

وی خاطرنشان کرد: «یکی از این فناوری ها تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال نام دارد. هزاران مطالعه وجود دارد که اثرات تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال بر بهبود سکته مغزی را بررسی می‌کند، اما تا به امروز هیچ مدرک واقعی برای کارایی آن وجود ندارد. این یکی از دلایلی است که ما انتخاب تهاجمی تر تحریک عمیق مغز را آزمایش کردیم.»

ما هنوز در مدل آزمایشگاهی در حال بررسی هستیم که آیا رویکرد جدید [تحریک عمیق مغز] می‌تواند برای آسیب مغزی ضربه‌ای کارساز باشد یا خیر. دکتر ماچادو افزود: ما هنوز آزمایش روی انسان را آغاز نکرده ایم.

آینده تحقیقات

دکتر جوناس، که در این تحقیق شرکت نداشت، اظهار داشت: «در سال‌های اخیر مطالعات کمی در مورد تحریک عمیق مغز به عنوان درمانی برای اثرات سکته مغزی انجام شده است. برای مثال، نویسندگان این مطالعه قبلا تحریک عمیق مغز را برای درمان درد پس از سکته آزمایش کرده اند.»

دکتر جوناس گفت: دیدن تحقیقاتی که به روش‌هایی برای موثرتر کردن فیزیوتراپی برای بازماندگان سکته مغزی می‌پردازند، هیجان‌انگیز است. با این حال، تحریک عمیق مغز نیاز به جراحی مغز دارد، بنابراین بعید است که درمان مناسبی برای اکثر بازماندگان از سکته مغزی باشد.

خوشبختانه، جایگزین‌های بالقوه‌ای برای طیف وسیع‌تری از بازماندگان سکته مغزی مناسب هستند، مثل تحریک الکتریکی مغز که در مرکز سلامت مغز دانا نیز انجام می شود.

تحریک الکتریکی مغزی یا tDCS در شیراز

در انستیتو سلامت مغز دانا، تحریک الکتریکی مغزی یا tDCS زیر نظر متخصصین مربوطه با پروتکل های استاندارد انجام می شود. برای اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید.

اگر شما یا یکی از عزیزانتان با مشکلات سکته مغزی دست و پنجه نرم می کنید و به دنبال بهترین تیم درمانی متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، نوروساینتیست های و سایر متخصصین مرتبط هستید با ما در تماس باشید. 

07136476172-09172030360

آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز

ایمیل: [email protected]

اینستاگرام: danabrain.ir@

درمان جدید سکته مغزی با تحریک الکتریکی مغز

 

توانبخشی عصب روانشناختی بعد از سکته در انستیتو سلامت مغز دانا

مهارت های شناختی چیست و بعد از سکته چگونه تحت تاثیر قرار میگیرند؟

مهارت های شناختی به عنوان توانایی های ذهنی اساسی، از جمله طیف گسترده ای از فرآیندهای ذهنی مشخص می شوند. به عنوان مثال، ادراک، حافظه، حل مسئله، توجه، آگاهی از بدن و بسیاری موارد دیگر. توانایی های شناختی را می توان به عنوان فرآیندهای اساسی درک کرد زیرا آنها می توانند یادگیری اجتماعی، عاطفی و همچنین تحصیلی را شکل دهند.

در افرادی که دچار سکته مغزی شده‌اند، این مهارت‌ها ممکن است تغییر کند و منجر به نقص در چندین زمینه عملکردی مانند ارتباطات، مراقبت از خود، بهره‌وری و اوقات فراغت شود.

توانبخشی شناختی شامل خدمات پزشکی و درمانی است که به طور خاص با هدف بازیابی هرچه بیشتر عملکردهای شناختی با راهبردهای جبرانی متفاوت برای مقابله کاملتر با نقایص شناختی انجام می شود.

از کمک گرفتن دریغ نکنید و بدانید سلامت مغز شما مهم ترین چیز است.

در انستیتو سلامت مغز دانا مفتخریم با ارائه تکنیک‌های علمی به بهبود عملکرد مغز شما کمک کنیم.مغز ما تا حد زیادی تعیین می کند که چه کسی هستیم، چه کاری انجام می دهیم و چگونه رفتار می‌کنیم. برنامه های جامع توانبخشی عصب روانشناختی ما می تواند به شما کمک کند تا سلامت مغز خود را ارتقا بخشید. اگر می‌خواهید درباره روش‌هایی که می‌توانید مغز خود را به سلامت بهینه برگردانید، بیشتر بدانید، با ما تماس بگیرید.

تحریک عمقی مغز یا DBS چیست؟

بهبودی و ریکاوری پس از سکته مغزی: بعد از سکته چه اتفاقی می افتد

کاردرمانی عصبی

به این مقاله امتیاز دهید