جلوگیری و کند کردن روند آلزایمر با تحریک مغناطیسی مغز (TMS) با هم بشنویم:
بیماری آلزایمر باعث رنج قابل توجهی در افراد مبتلا و مراقبان آنها می شود. در حال حاضر، هیچ درمان شناخته شده ای برای این بیماری وجود ندارد و علل اصلی آن به طور کامل شناخته نشده است. با این حال، تحقیقات علمی جدید به ویژه در بررسی گزینههای درمانی غیردارویی و کند کردن روند آلزایمر پیشرفت زیادی کرده است.
یک مطالعه جدید که توسط Fondazione Santa Lucia با همکاری دانشگاه فرارا انجام شد، نشان داد که تحریک مغناطیسی اعمال شده بر روی ناحیه precuneus مغز طی 24 هفته، زوال شناختی و عملکردی را در بیماران مبتلا به بیماری آلزایمر خفیف تا متوسط بهبود بخشید. همچنین مشخص شد که استقلال آنها در انجام فعالیت های روزانه بهبود می یابد. دکتر مارلینا مینی از گروه مراقبت عصبی به عنوان روانشناس متخصص در روانشناسی عصبی در این مطالعه همکاری کرد. این یک یافته مهم است که راه را برای دیدگاه های درمانی جدید برای بیماری آلزایمر هموار می کند.
- بیماری آلزایمر در حال افزایش است و نیاز فوری به درمان آن وجود دارد
- تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال چیست؟
- مطالعه ای که توسط بنیاد سانتا لوسیا در رم انجام شد، تحریک پرکونئوس برای کند کردن روند آلزایمر
- TMS در بیماران مبتلا به آلزایمر خفیف تا متوسط، زوال شناختی را کاهش می دهد و استقلال را بهبود می بخشد
- چشم اندازهای آینده برای استفاده از TMS در بیماران مبتلا به بیماری آلزایمر خفیف تا متوسط برای کند کردن روند آلزایمر
بیماری آلزایمر در حال افزایش است و نیاز فوری به درمان آن وجود دارد
زوال عقل سندرمی است که بر حافظه و سایر عملکردهای شناختی و رفتاری تأثیر می گذارد و به طور قابل توجهی در انجام فعالیت های روزانه اختلال ایجاد می کند. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، بیماری آلزایمر شایع ترین نوع زوال عقل عصبی است و هفتمین علت مرگ و میر در سراسر جهان است.
در حال حاضر بیش از 55 میلیون نفر در سراسر جهان با نوعی زوال عقل زندگی می کنند و پیش بینی می شود که این رقم تا سال 2030 به 78 میلیون نفر برسد. طبق برآورد Istituto Superiore di Sanità (ISS) در ایتالیا، بیش از یک میلیون نفر از زوال عقل رنج می برند. بیش از نیمی از آنها به بیماری آلزایمر مبتلا هستند.
پیشرفت در تحقیقات علمی در مورد درمان های آلزایمر و کند کردن روند آلزایمر
اگرچه سن بالا مهم ترین عامل خطر شناخته شده برای آلزایمر است، اما نتیجه اجتناب ناپذیر پیری نیست. در حال حاضر، دانش در مورد محرک های آلزایمر محدود است و هیچ درمان شناخته شده ای وجود ندارد. با وجود این، تحقیقات علمی در دهه گذشته پیشرفتهای زیادی در سطوح پیشگیرانه و تشخیصی داشته است.
تحقیقات علمی در مورد گزینههای درمانی غیردارویی برای درمان آلزایمر، مانند تکنیکهای تعدیل عصبی غیر تهاجمی، در دهه گذشته رشد چشمگیری داشته است. روش های درمانی کلیدی در میان آنها تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS) و تحریک الکتریکی ترانس کرانیال (TES) است.
تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال چیست؟
تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال یک روش غیر تهاجمی و غیر دارویی تعدیل عصبی است که با استفاده از یک سیم پیچ مغناطیسی روی سر بیمار برای تحریک مناطق خاصی از مغز به صورت موضعی عمل می کند. با تحریک نواحی آسیب دیده مغز، می تواند در علائم بیماری های روانی یا عصبی خاص مداخله کند.
این درمان همچنین گاهی اوقات به عنوان rTMS یا تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال مکرر نیز شناخته می شود، زیرا پروتکل ها شامل جلسات متعددی هستند که در طول زمان تکرار می شوند.
تحریک مغناطیسی یک درمان کاملا بدون درد است و نیازی به بیهوشی و بستری شدن در بیمارستان ندارد. تا به امروز، به جز سردرد کانونی خفیف، هیچ عارضه جانبی مرتبطی گزارش نشده است. برخلاف روش الکتروشوک درمانی (ECT) که بیشتر با نام الکتروشوک شناخته می شود، هیچ تشنجی ایجاد نمی شود و خطر از دست دادن حافظه وجود ندارد.
مطالعه ای که توسط بنیاد سانتا لوسیا در رم انجام شد، تحریک پرکونئوس برای کند کردن روند آلزایمر
بیماران مبتلا به بیماری آلزایمر عمدتاً در ناحیه پراکونئوس مغز، بهویژه در مراحل اولیه بیماری، بدتر میشوند.
مطالعه اخیری که توسط Fondazione Santa Lucia IRCCS در رم و با همکاری دانشگاه فرارا انجام شد، نشان داد که با اعمال تحریک ترانس کرانیال در ناحیه پرکونوئوس، می توان کاهش شناختی و عملکردی ناشی از زوال این ناحیه مغز را کاهش داد.
در این مطالعه، نمونهای از بیماران 50 تا 85 ساله از هر دو جنس، مبتلا به زوال عقل خفیف تا متوسط ناشی از بیماری آلزایمر که حداقل 6 ماه دارو مصرف میکردند، مورد بررسی قرار گرفت.
بیماران به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. نیمی از آنها تحریک پراکونئوس را دریافت کردند، در حالی که بقیه درمان ساختگی rTMS را دریافت کردند، که یک درمان شبیه سازی شده با دارونما است که به محققان اجازه می دهد تا اثربخشی درمان را آزمایش کنند.
ثبتنام، ارزیابیهای شناختی، ثبت و تجزیه و تحلیل دادههای نوروفیزیولوژیک توسط عصبشناسان، روانشناسان عصبی، و نوروفیزیولوژیستهایی که از نوع درمان خبر نداشتند انجام شد. یعنی بدون اینکه بدانند کدام بیماران rTMS و کدام درمان ساختگی را دریافت کردهاند کارشان را انجام می دادند.
درمان طی 24 هفته انجام شد. در مرحله فشرده، (دو هفته اول)، rTMS به صورت روزانه و در مرحله حفظ اثر درمان (22 هفته بعدی)، یک بار در هفته انجام شد. بیماران در طول تحقیق در هیچ برنامه توانبخشی شناختی شرکت نداشتند.
TMS در بیماران مبتلا به آلزایمر خفیف تا متوسط، زوال شناختی را کاهش می دهد و استقلال را بهبود می بخشد
بیمارانی که rTMS دریافت کردند تقریباً هیچ افتی در پارامتر اولیه مورد استفاده برای ارزیابی درجه زوال عقل نشان ندادند (مقیاس درجه بندی دمانس بالینی). در مقایسه، بیمارانی که درمان ساختگی را دریافت کردند، شاهد وخامت و پیشرفت زوال عقل بودند.
با مشاهده بهبود استقلال بیماران تحت درمان با rTMS در انجام اقدامات روزانه، اثرات تحریک مغناطیسی نیز تأثیر مثبتی بر عملکرد شناختی و کاهش عملکردی دارد. این نشان می دهد که در مراحل اولیه بیماری آلزایمر، rTMS می تواند برای اختلالات شناختی و عملکردی مفید باشد.
بیماران درگیر در این مطالعه همگی از داروهای استاندارد برای بیماری آلزایمر خفیف تا متوسط استفاده می کردند که نشان می دهد استفاده از تحریک مغناطیسی می تواند یک مکمل درمانی ارزشمند برای درمان دارویی باشد.
چشم اندازهای آینده برای استفاده از TMS در بیماران مبتلا به بیماری آلزایمر خفیف تا متوسط برای کند کردن روند آلزایمر
میزان پاسخ درمانی در گروهی که rTMS دریافت کرد 68 درصد و در گروهی که درمان ساختگی دریافت کرد 34 درصد بود. این یافته مشابه نتایجی است که در کارآزماییهای بالینی rTMS برای افسردگی گزارش شده است، که در حال حاضر توسط سازمان غذا و دارو (FDA) تایید شده و توسط بیمههای سلامت در آمریکا و سایر کشورها تحت پوشش قرار گرفته است.
rTMS اعمال شده در ناحیه مغز پراکونئوس یک رویکرد درمانی جدید برای آلزایمر ارائه می دهد که می تواند پیشرفت زوال شناختی را کاهش دهد و اختلال استقلال در انجام فعالیت های روزانه را به تاخیر بیندازد.
شخصی سازی کردن برنامه درمانی و مداخلات طولانی تر می تواند راه را برای دسته جدیدی از درمان های غیردارویی برای بیماری آلزایمر هموار کند.
تحریک مغناطیسی مغزی یا TMS در شیراز
در انستیتو سلامت مغز دانا، تحریک مغناطیسی مغزی یا TMS زیر نظر متخصصین مربوطه با پروتکل های استاندارد انجام می شود. برای اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید.
اگر شما یا یکی از عزیزانتان با مشکلات حافظه دست و پنجه نرم می کنید و به دنبال بهترین تیم درمانی متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، نوروساینتیست های و سایر متخصصین مرتبط هستید با ما در تماس باشید. شما لایق بهترین ها هستید.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.