عوارض آپنه خواب فراتر از احساس عدم تمرکز و خستگی در طول روز است. مکث های مکرر در تنفس باعث ایجاد استرس قابل توجهی در بدن می شود. آپنه خواب با بیماریهای عروق کرونر قلب، نارسایی قلبی، سکته مغزی و ضربان نامنظم قلب همراه است.
آپنه خواب یک اختلال خواب است که در آن فرد به طور مکرر تنفس خود را در طول خواب متوقف می کند. تنگ شدن یا مسدود شدن راه هوایی، ورود هوا به ریه ها را محدود می کند. و اغلب باعث می شود فرد با صدای بلند خروپف کند یا نفس نفس بزند. این مکث در تنفس می تواند چند بار در شب یا در موارد شدید بیش از یک بار رخ دهد.
حدود 34 درصد از مردان و 17 درصد از زنان با آپنه انسدادی خواب (OSA)زندگی می کنند. محققان تخمین می زنند که بیش از 80 درصد موارد OSA متوسط تا شدید تشخیص داده نمی شوند. این بدان معناست که میلیون ها نفر با برخی از عواقب آپنه خواب – با علائم شایع اما نمی دانند که این اختلال را دارند. این علائم مانند مشکل تمرکز، خواب آلودگی در طول روز و سردردهای مزمن همراه است.
در این مقاله میخوانیم:
- آپنه خواب و بیماری قلبی
- آپنه خواب ، چاقی و بیماری های قلبی
- محرومیت از خواب و بیماری قلبی
- اثرات آپنه خواب بر سیستم قلبی عروقی
- زمان مراجعه به پزشک
- درمان آپنه خواب برای کاهش خطر بیماری های قلبی
آپنه خواب و بیماری قلبی
بیماری های قلبی عامل اصلی مرگ و میر در ایالات متحده و جهان است. به چندین رفتار خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد، از جمله خوردن رژیم غذایی ناسالم، نداشتن فعالیت بدنی کافی، نوشیدن الکل زیاد و سیگار کشیدن. شرایط سلامتی که خطر بیماری های قلبی را افزایش می دهد شامل فشار خون بالا، سطح کلسترول ناسالم، دیابت و چاقی است.
آپنه خواب درمان نشده همچنین خطر آریتمی های قلبی و بیماری های قلبی عروقی را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد. تخمین زده می شود که بیماران مبتلا به آپنه خواب 4 تا 6 برابر بیشتر از افراد بدون این عارضه به آریتمی های قلبی (ریتم غیرطبیعی قلب) مبتلا می شوند. آپنه خواب خطر نارسایی قلبی را تا 140 درصد و خطر بیماری عروق کرونر قلب را تا 30 درصد افزایش می دهد.
آپنه خواب، چاقی و بیماری قلبی
تحقیقات نشان می دهد که چاقی ممکن است نقش مهمی در ایجاد آپنه خواب و بیماری های قلبی ایفا کند. مهم است که به خاطر داشته باشید که آپنه خواب به تنهایی،یا بدون چاقی، می تواند خطر بیماری های قلبی را افزایش دهد. آپنه خواب و چاقی به طور مستقل خطر بیماری هایی را افزایش می دهند. آپنه خواب بر سلامت قلب تأثیر منفی می گذارد. فشار خون بالا، سطح کلسترول ناسالم و دیابت با آپنه خواب ارتباط دارد.
چاقی یکی از علل شایع آپنه خواب است که اغلب با افزایش بافت چربی در گردن ارتباط دارد. این امر باعث مسدود شدن راه هوایی فوقانی در هنگام خواب می شود. محققان دریافتند که حتی افزایش 10 درصدی وزن بدن خطر ابتلا به OSA را تا 6 برابر افزایش می دهد. در حالی که 60 تا 90 درصد از افراد مبتلا به آپنه خواب نیز دارای چاقی هستند. تنها حدود 30 درصد از افرادی که مبتلا به چاقی هستند، آپنه خواب دارند.
محرومیت از خواب و بیماری قلبی
خواب ناکافی یا تکه تکه در بیماران مبتلا به آپنه خواب رایج است. خواب منظم از دست رفته می تواند بر سلامت قلب تأثیر منفی بگذارد. ضربان قلب و فشار خون در هنگام خواب با ثابت و منظم شدن تنفس کاهش می یابد.
نداشتن خواب کافی در نتیجه شرایطی مانند OSA به معنای عدم دسترسی این زمان مهم به قلب و سیستم قلبی عروقی است .محرومیت از خواب مزمن با افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا، بیماری قلبی، حملات قلبی و سکته مرتبط است.
اثرات آپنه خواب بر سیستم قلبی عروقی
مکث های مکرر در تنفس، مشخصه آپنه خواب است. این امر می تواند استرس ایجاد کند و به طور بالقوه نه تنها به قلب، بلکه به کل سیستم قلبی عروقی آسیب برساند. دانشمندان در حال یادگیری در مورد راه هایی هستند که آپنه خواب بر سیستم قلبی عروقی تأثیر می گذارد.
فعال کردن سیستم عصبی سمپاتیک
هر بار که فرد مبتلا به آپنه خواب تنفس خود را متوقف می کند، سطح اکسیژن خون کاهش می یابد. وقتی بدن از اکسیژن محروم می شود، سلولهای تخصصی این تغییرات را تشخیص می دهند. سیستم عصبی سمپاتیک را برای واکنش فعال می کند، که بخشی از سیستم عصبی مسئول واکنش به موقعیتهای استرس زا یا خطرناک است. سیستم عصبی سمپاتیک بدن را وادار به نفس می کند. و این سیستم گاهی اوقات فرد را از خواب بیدار می کند. این سیستم با تنگ کردن رگ های خونی و افزایش ضربان قلب و فشار خون به سطح پایین اکسیژن پاسخ می دهد.
شدت های آپنه خواب:
– آپنه نرمال : ۰ تا ۵ وقفه تنفسی در ساعت.
-آپنه ملایم : ۵ تا ۱۵ وقفه تنفسی در هر ساعت از خواب.
–آپنه متوسط : ۱۶ تا ۳۰ وقفه تنفسی در هر ساعت.
-آپنه شدید : بیشتر از ۳۱ وقفه تنفسی در هر ساعت.
تغییرات فشار داخل قفسه سینه
فرد مبتلا به آپنه انسدادی خواب (OSA) سعی می کند نفس بکشد، در برابر تنگی یا بسته شدن راه هوایی فوقانی به شدت نفس می کشد. این استنشاق های ناموفق و اجباری می تواند باعث تغییرات قابل توجهی در فشار داخل حفره قفسه سینه شود. با گذشت زمان، این تغییرات مکرر در فشار داخل قفسه سینه می تواند به قلب آسیب برساند. تغییرات فشار داخل قفسه سینه می تواند منجر به فیبریلاسیون دهلیزی و حتی نارسایی قلبی شود.
استرس اکسیداتیو
پس از هر مکث در تنفس، فرد مبتلا به آپنه خواب یکبار دیگر با موفقیت نفس می کشد. این استنشاق اکسیژن مورد نیاز را به ریه ها، خون و بافت های بدن باز می گرداند. متأسفانه، تغییرات مکرر در سطح اکسیژن می تواند باعث ایجاد استرس قابل توجهی در بدن به نام استرس اکسیداتیو شود. استرس اکسیداتیو می تواند التهاب سیستمیک و همچنین واکنش های عصبی شیمیایی و فیزیولوژیکی را افزایش دهد. درنتیجه خطر بیماری های قلبی را افزایش می دهد.
زمان مراجعه به پزشک
با توجه به پیامدهای قابل توجه آپنه خواب بدون درمان، مهم است که بدانید چه موقع زمان مراجعه به پزشک متخصص خواب فرا رسیده است. علائم و نشانه های رایج آپنه خواب عبارتند از:
- خروپف مکرر و بلند در هنگام خواب
- کاهش تنفس یا مکث در تنفس در هنگام خواب
- خواب آلودگی و خستگی در طول روز
- مشکل در حفظ توجه و تمرکز
- خشکی دهان یا سردرد هنگام بیدار شدن
- اختلال عملکرد جنسی یا کاهش میل جنسی
- بیداری از خواب برای ادارار شبانه
آزمایش های تشخیصی آپنه خواب اغلب شامل ارزیابی جامع خواب و پلی سمنوگرافی برای تشخیص یا رد این بیماری جدی است.
درمان آپنه خواب برای کاهش خطر بیماری قلبی
صحبت با پزشک در مورد آپنه خواب گام مهمی است که هر کسی می تواند برای حفظ سلامت قلب خود انجام دهد. اگر فرد مبتلا به آپنه خواب تشخیص داده شود، درمانها اغلب موثر هستند. درمان آپنه خواب بستگی به نوع آپنه خواب دارد و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تغییر در شیوه زندگی: پزشک با آگاهی دادن به بیماران در مورد تغییرات شیوه زندگی می تواند از شدت این بیماری بکاهد. کاهش وزن، ورزش، محدود کردن الکل، ترک سیگار و حتی تغییر وضعیت خواب ممکن است مفید باشد.
- دستگاههای فشار مثبت راه هوایی (PAP): دستگاههایPAP هوا را از طریق مجاری تنفسی پمپ می کنند و از سقوط راه هوایی فوقانی در هنگام خواب جلوگیری می کنند.
- وسایل دهان و دندان: وسایل دهانی با تغییر وضعیت فک و زبان، اختلال تنفس را کاهش می دهد.
- تمرینات ورزشی دهان و گلو: بسته به علت وقفه تنفسی در فرد، تمرینات ورزشی مخصوص دهان و گلو ممکن است به تناسب این ماهیچه ها کمک کند. و در نتیجه باعث بهبود تنفس در هنگام خواب می شود.
- جراحی: جراحی آپنه خواب ممکن است شامل تغییر قسمت هایی از بدن باشد که باعث انقباض مجاری تنفسی می شود. یا دستگاه هایی را که باعث سفت شدن ماهیچه های اطراف راه هوایی می شود را بکاربرد.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.