افسردگی نوزادان چه علائمی دارد؟ تست و درمان نوزاد افسرده با هم بشنویم:
نوزادان سابقه ای در زندگی ندارند که آنها را غمگین کند، اما این بدان معنا نیست که آنها نمی توانند افسردگی را تجربه کنند. بسیاری از متخصصان سلامت روان، بر اساس مطالعات موردی و تجربیات بالینی، معتقدند که نوزادان می توانند افسرده شوند و می شوند.
این تصور وجود دارد که دوران اولیه کودکی قرار است دورانی شاد و بی دغدغه باشد، اما، از بسیاری جهات، دوران کودکی می تواند طاقت فرسا و ترسناک باشد.
در حالی که ممکن است نوزادان افسردگی را تجربه کنند، اما شایع نیست. یک تخمین نشان می دهد که تقریباً یک نوزاد از هر 40 نوزاد علائم افسردگی را تجربه می کند
در مورد افسردگی در نوزادان اطلاعات کمی وجود دارد، زیرا این کودکان زبانی برای بیان احساسات، ترس ها یا خواسته های خود ندارند. تنها راهی که می دانیم آنها افسرده هستند این است که به تغییرات رفتارشان نگاه کنیم.
این مقاله برخی از علائم افسردگی در نوزادان و برخی از علل بالقوه را مورد بحث قرار می دهد. همچنین بررسی می کند که والدین و مراقبان در صورت مشاهده علائم افسردگی در نوزادان خود چه کاری می توانند انجام دهند.
علائم افسردگی نوزاد
سلامت روان نوزاد شامل توانایی کودک برای ابراز احساسات و تعامل با افراد اطرافش است. نقاط عطف اجتماعی مهم شامل آرامش در هنگام نگهداری و لبخند زدن در پاسخ به توجه مراقبین است.
هنگامی که نوزادان رشد می کنند، ممکن است اغلب روزهایی داشته باشند که رفاه اجتماعی-عاطفی کمتری از خود نشان دهند و تحریک پذیری، غمگینی یا درگیری را افزایش دهند، اما معمولاً این اتفاق نمی افتد.
در حالی که همه کودکان روزهایی را خواهند داشت که از لحاظ اجتماعی یا عاطفی کمتر درگیر هستند، دوره های طولانی تر تحریک پذیری یا گوشه گیری ممکن است نشانه ای از یک مشکل باشد.
یکی از راه های اصلی تشخیص افسردگی در نوزادان، نشاط عاطفی آنهاست.
برای سنجش این موضوع، سوالات زیر را از خود بپرسید:
- آیا کودک من گوشه گیر به نظر می رسد، اغلب به فضا خیره می شود؟
- آیا حالت صورت کودک من غمگین به نظر می رسد (به ندرت لبخند می زند)؟
- آیا کودک من طیف وسیعی از احساسات را ابراز می کند؟
- آیا سخت است که کودکم با من ارتباط اجتماعی برقرار کند؟
- آیا کودک من ساکت و مطیع است؟
جای تعجب است که گریه لزوماً نشانه ای از یک نوزاد افسرده نیست. در واقع، یک نوزاد افسرده ممکن است به عنوان یک نوزاد “خوب” برچسب خورده شود، زیرا آنها اغلب گریه نمی کنند یا سر و صدا نمی کنند.
اگرچه نوزادان مختلف به طور طبیعی شخصیت و خلق و خوی متفاوتی خواهند داشت، اما اگر این رفتار نشان دهنده تغییر رفتار طبیعی کودک شما باشد، می تواند نشانه افسردگی باشد.
به عنوان والدین، شما فرزندتان را بهتر می شناسید. اگر کودک شما احساسات کمتری نشان می دهد، در خوردن یا خوابیدن دچار مشکل می شود و بیش از حد معمول تحریک پذیر است، بهتر است زودتر اقدام کنید.
دلایل و علل افسردگی در نوزادان
قبلا بسیاری از مردم معتقد بودند که امکان ندارد نوزادان یا حتی کودکان افسرده شوند. اخیراً، دانشمندان و پزشکان دریافتهاند که افسردگی کودکان نه تنها ممکن است، بلکه شاید بسیار شایعتر از آنچه قبلاً تصور میشد، باشد.
اوایل، افراد روان پویشی گفتند که نوزادان نمی توانند افسرده شوند، زیرا نفس آنها هنوز رشد نکرده است. با این حال، علائم یکسانی از بزرگسالان در نوزادان دیده می شود – فقدان علاقه، پرتی حواس و پاسخ های کسل کننده، مشکلات خواب/تغذیه، تحریک پذیری، بی حالی، و در شرایط افسردگی شدید، عدم رشد.
اگرچه علل دقیق آن به طور کامل شناخته نشده است، اما چندین دلیل احتمالی برای افسردگی در نوزادان وجود دارد.
مانند سایر انواع افسردگی دوران کودکی، چندین مؤلفه ممکن است در ایجاد آن نقش داشته باشند، مانند:
- شیمی مغز
- فاکتورهای محیطی
- ژنتیک
- سلامت روانی والدین یا مراقب
از آنجایی که نوزادان چیزهای زیادی در مورد احساسات خود از اطرافیان خود می آموزند، اگر والدینی مبتلا به افسردگی باشند، ممکن است نوزاد شانس بیشتری برای ابتلا به آن داشته باشد.
قبلاً اعتقاد بر این بود که زایمان زودرس ممکن است با افزایش خطر افسردگی کودکان مرتبط باشد. با این حال، یک مطالعه در سال 2017 هیچ تفاوتی بین نوزادان نرمال و نوزادان نارس پیدا نکرد.
با این حال، آنچه این مطالعه نشان داد این بود که نوزادان قبل از دو سالگی اگر ارتباطات قویتری بین آمیگدال و سایر نواحی مغز داشته باشند، بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی هستند. آمیگدال اغلب به عنوان مرکز ترس مغز شناخته می شود.
با این حال، محققان خاطرنشان می کنند که عوامل محیطی نیز موثر هستند و نقش مهمی دارند. تجربیات می توانند در نهایت بر نحوه بیان استعدادهای ژنتیکی تأثیر بگذارند و همچنین می توانند در تغییر الگوهای اتصال در مغز نقش داشته باشند.
در حالی که به نظر می رسد افسردگی در نوزادان نسبتاً غیر معمول است، میزان افسردگی دوران کودکی تا سن شش سالگی به طور قابل توجهی افزایش می یابد. با توجه به مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا (CDC)، 8.4 درصد از کودکان بین 6 تا 17 سال مبتلا به افسردگی تشخیص داده شده اند.
تشخیص افسردگی نوزاد
شناخت علائم احتمالی افسردگی مهم است. اما اگر نوزاد برخی از علائم خلق و خوی افسرده را نشان دهد، لزوماً به این معنی نیست که او افسردگی بالینی را تجربه می کند.
با توجه به “طبقه بندی تشخیصی سلامت روان و اختلالات رشدی دوران نوزادی و اولیه” (DC:0-3R) که در سال 2005 توسط یک سازمان غیرانتفاعی به نام صفر تا سه منتشر شد، به منظور تشخیص افسردگی در نوزاد پنج شرط زیر باید رعایت شود:
- الگوهای عاطفی و رفتاری باید نشان دهنده تغییری نسبت به آنچه برای کودک معمول است باشد.
- خلق افسرده یا تحریکپذیر باید هر روز، در بیشتر ساعات روز، در طی دو هفته وجود داشته باشد.
- علائم افسردگی باید در بیش از یک فعالیت و در بیش از یک رابطه رخ دهد.
- علائم باید باعث ناراحتی کودک شود، عملکرد او را مختل کند و/یا مانع رشد او شود.
- علائم نباید به دلیل یک وضعیت پزشکی عمومی، یک دارو یا یک سم محیطی باشد.
- نوزادانی که علائم افسردگی را نشان میدهند ممکن است با افزایش سن بیشتر دچار افسردگی و سایر مسائل مربوط به سلامت روان شوند.
اگر علائمی را مشاهده کردید که فرزندتان افسردگی را تجربه میکند، برای مشاوره و گزینههای درمانی با یک متخصص سلامت روان صحبت کنید.
بدنبال بهترین متخصص روانپزشکی کودکان شیراز با حرفه ای ترین تیم درمانی متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، نوروساینتیست ها، کاردرمانگران، گفتاردرمانگران و استفاده از روش های نوروتکنولوژی هستید؟ شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان ویزیت خود را تنظیم کنید!
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
درمان افسردگی در نوزادان
اگر کودک شما فقط چند روز است که این علائم را تجربه کرده است، ممکن است به سادگی دچار ناراحتی مختصری در ارتباط با غیبت شما شده باشد که با تطبیق با بازگشت به روال عادی شما، به سرعت از بین خواهد رفت.
اگر نگران رفتار نوزاد خود هستید، باید با پزشک کودک خود صحبت کنید و در مورد غربالگری اجتماعی و عاطفی سؤال کنید.
تغییرات می تواند باعث استرس شود. استرس ممکن است بر نحوه عملکرد نوزاد تأثیر بگذارد، اما ممکن است یک اختلال سلامت روان نباشد.
اگر کودک شما همچنان با مشکلاتی مواجه است، ممکن است بخواهید با یک روان درمانگر والدین نوزاد یا یکی دیگر از متخصصان سلامت روان که تجربه کار با کودکان خردسال را دارد، قرار ملاقات بگذارید.
اگرچه داروها برای بچههای کوچک تجویز نمیشوند، یک رواندرمانگر میتواند با شما همکاری کند تا به شما کمک کند تا نیازهای کودکتان را بهتر درک کنید و برآورده کنید تا او در محیط خود احساس امنیت کند.
موسیقی درمانی و ماساژ نوزاد نیز ممکن است گزینه های مناسبی برای کمک به کاهش علائم افسردگی باشند.
مداخلات اولیه در دوران کودکی
از آنجایی که محیط خانواده بخش مهمی از رشد نوزاد است، درمان باید هم کودک و هم مراقبان او را شامل شود. درمانهایی برای نوزادان و خانوادهها وجود دارد. این مهم است که خانوادهها به درمانهایی دسترسی داشته باشند که متناسب با نیازها و فرهنگ منحصربهفرد آنها باشد و شواهدی مبنی بر مؤثر بودن داشته باشد.
خدمات مداخله زودهنگام حرفه ای می تواند نقش مهمی در حفاظت از سلامت روان کودکان و مراقبین داشته باشد. با درمانگر فرزندتان صحبت کنید تا درباره برنامه ها و خدمات موجود در جامعه خود بیشتر بدانید.
سوالاتی که باید بپرسید
هنگام دسترسی به خدمات سلامت روان، به والدین پیشنهاد میشود سوالات زیر را بپرسند:
- چه نوع تحصیلات و مجوزی دارید؟
- چگونه نیازهای فرهنگ خانواده من را برآورده خواهید کرد؟
- چه آموزش/تجربه ای در حمایت از نیازهای خانواده ها و نوزادان دارید؟
- گرایش و رویکرد شما برای کار با خانواده چیست؟
- درمان در کجا انجام خواهد شد؟
- از کدام برنامه ها و خدمات مبتنی بر شواهد استفاده می کنید؟
به خاطر داشته باشید که هرگونه ارزیابی و درمان برای افسردگی اولیه دوران کودکی باید همراه با تعامل باشد، به این معنی که والدین به طور فعال در این مداخله مشارکت دارند. شما فرزندتان را بهتر از هر کس دیگر می شناسید و بیشترین تأثیر را بر رشد اجتماعی و عاطفی او دارید.
مقابله با افسردگی نوزاد
درک احساسات کودک شما هرگز آسان نیست. به هر حال، نوزادان قادر به بیان شفاهی خلق و خوی خود یا توصیف احساس یا تجربه خود نیستند.
تماس فیزیکی و تعاملات کلامی زمانی مهم است که کودک علائم افسردگی را تجربه کند. به کودک و آنچه که در رشد ذهنی و جسمی او رخ میدهد، توجه نشان دهید. همچنین تحریک فیزیکی مانند اسباببازی، کتابهای تصویری مناسب سن کودکان و بازی با سایر کودکان در خانه را توصیه میکند.
همچنین راهکارهایی مانند بازی به کارگردانی کودک و کتاب های مناسب سن توصیه می شود. یکی از بهترین ابزارهای ما برای کمک به کودکانی که دچار پریشانی اجتماعی-عاطفی هستند، بازی است.
بازی زبان کودکان است. تشویق فرصتها برای بازی به کارگردانی کودک یکی از سادهترین و قویترین مداخلاتی است که والدین میتوانند به صورت رایگان در خانه انجام دهند.
سلامت روان والدین
یکی از بهترین راهها برای کنار آمدن بهعنوان والدین یا مراقب این است که اقداماتی را برای محافظت از سلامت روان خود انجام دهید، که شامل کمک گرفتن در صورتی است که افسردگی پس از زایمان را نیز تحمل میکنید.
افسردگی والدین، به ویژه، یک عامل خطر بزرگ برای رشد اجتماعی-عاطفی کودک است، و دریافت کمک صحیح برای والدین اغلب به طور قابل توجهی سلامت روان کودک را بهبود می بخشد.
اگر نمیدانید که آیا ممکن است افسردگی پس از زایمان را تجربه کنید یا اضطراب پس از زایمان، فوراً با متخصص سلامت روان قرار ملاقات تنظیم کنید. درمان هایی در دسترس هستند که می توانند به شما کمک کنند احساس بهتری داشته باشید.
مراقبت از نوزاد به معنای مراقبت از سلامت جسمانی و همچنین سلامت عاطفی اوست. اگر زود شروع کنید، می توانید سلامت روان را در اولویت خانواده خود قرار دهید و از بروز افسردگی به مشکلات شدیدتر در زندگی جلوگیری کنید.
حرف آخر
سلامت روان بخشی از سلامت و رفاه کلی هر کودک است و به اندازه سلامت جسمی مهم است. نگران نباشید، اما اگر در مورد فرزندتان نگرانی دارید، منتظر نمانید. شما او را بهتر می شناسید.
اگر شک دارید که نوزادتان افسردگی دارد، با متخصص سلامت روان کلینیک سلامت مغز دانا صحبت کنید. علاوه بر کمک به فرزندتان، باید مطمئن شوید که از سلامت روان خود مراقبت می کنید، به خصوص اگر علائم افسردگی پس از زایمان را تجربه می کنید.
بدنبال بهترین متخصص روانپزشکی کودکان شیراز با حرفه ای ترین تیم درمانی متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، نوروساینتیست ها، کاردرمانگران، گفتاردرمانگران و استفاده از روش های نوروتکنولوژی هستید؟ شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان ویزیت خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.