افسردگی در مادران باردار
اگر مادران در دوران بارداری دچار افسردگی شوند، احتمال اینکه فرزندشان در جوانی افسرده شود، زیاد است. به عبارتی، افسردگی بارداری، خطر ابتلا به افسردگی را در فرزند تشدید می کند.
تحقیقات جدیدی توسط دانشگاه بریستول انجام شده است. نشان می دهد کودکانی که از مادرانی متولد می شوند که در دوران بارداری و پس از آن افسرده هستند، احتمالاً خودشان تا 24 سالگی علائم افسردگی را نشان می دهند.
در سن 24 سالگی، جوانانی که از مادران مبتلا به افسردگی قبل و بعد از زایمان متولد شده بودند، نمرات افسردگی بالایی داشتند، که تقریباً سه امتیاز بیشتر از فرزندان مادران سالم بود. این مطالعه همچنین تأثیر افسردگی پدر را در نظر گرفت، اگرچه نمونه بسیار کوچک بود.
این مطالعه که 24 سپتامبر در مجله بریتانیایی روانپزشکی منتشر شد، اطلاعات نظرسنجی 5،029 فرد را در یک دوره 14 ساله از 10 تا 24 سال بررسی کرد، تا نحوه بروز خطرات افسردگی در دوران کودکی و نوجوانی را مورد بررسی قرار دهد.
محققان همچنین دریافتند که فرزندان مادرانی که سابقه افسردگی پس از زایمان دارند، در طول زمان، علائم افسردگی را افزایش می دهند.
در حالی که مادرانی که دارای سابقه افسردگی قبل از زایمان بودند، در کل سطح افسردگی بالاتری داشتند. این موضوع اهمیت حمایت و مداخلات افسردگی قبل و بعد از زایمان را نشان می دهد.
با توجه به مطالعات انجام شده، محققان می توانند الگوهای علائم افسردگی فرزندان را بر اساس زمان های مختلف افسردگی مادر بررسی کنند.
دکتر ربکا پیرسون، نویسنده ارشد و مدرس ارشد اپیدمیولوژی روانپزشکی در دانشگاه بریستول/ استاد روانشناسی در دانشگاه متروپولیتن منچستر، گفت:
“با ردیابی مسیرهای اندازه گیری مکرر خلق و خو در فرزندان مادران افسرده، از کودکی تا بزرگسالی، توانستند بینش بیشتری در مورد چگونگی ایجاد خطر افسردگی بین نسلی را در طول زمان نشان دهند”.
دکتر پریا راجیاگورو، نویسنده اول توضیح داد:
“این مطالعه نشان می دهد که فرزندان والدین مبتلا به افسردگی قبل و بعد از زایمان خود، در معرض بیشترین خطر ابتلا به افسردگی هستند. به نظر می رسد این خطر در دوران نوجوانی تا اوایل بزرگسالی ادامه دارد. ما همچنین تفاوت هایی را با توجه به زمان افسردگی مادران پیدا کردیم”.
داده ها از گروهی که عمدتا سفیدپوست و طبقه متوسط هستند جمع آوری شد. برای بررسی بیشتر جمعیت و زمینه هایی مانند شیوه های فرزندپروری، روابط همسالان و سایر عوامل موثر در فرهنگ های مختلف، به کارهای بیشتری نیاز است.
دکتر جوآن بلک، رئیس دانشکده روانپزشکی پریناتال در کالج سلطنتی روانپزشکان، می گوید:
“این مطالعه به بررسی تاثیر افسردگی مادران و پدران بر خطر افسردگی فرزندان آنها می پردازد. نتایج نشان می دهد که زمان افسردگی در والدین (در دوران بارداری، پس از زایمان یا هر دو) و اگر مادر، پدر یا هر دو تحت تأثیر قرار گرفته باشند، همه عوامل خطر مهمی برای سلامت روانی آینده کودک هستند”.
خبر خوب این است که، ما درمان های مبتنی بر شواهد موثری داریم و هرچه زودتر بتوانیم این ها را ارائه دهیم بهتر است. به همین دلیل است که غربالگری سلامت روان برای همه مادران حیاتی است و همچنان که ما از بیماری همه گیر بیرون می آییم، در اولویت قرار خواهد گرفت.
“این مطالعه همچنین نشان داد، از آنجا که سلامت روانی پدران به طور معمول مورد بررسی قرار نمی گیرد، اما همچنان بر سلامت روانی آینده کودک تأثیر می گذارد. ما نیاز به تحقیقات بیشتری داریم تا بدانیم حمایت روانی بهتر از پدران چگونه می تواند باشد”.
افسردگی یک بیماری است که بر طرز فکر، رفتار و احساس افراد تأثیر می گذارد. حدود 6 درصد از زنان در برهه ای از زندگی خود دچار افسردگی می شوند. این تعداد برای زنان باردار به حدود 10 (1 در 10) افزایش می یابد. زنان در دوران بارداری و در هفته ها و ماه های پس از بچه دار شدن، بیشتر در معرض افسردگی هستند.
در دوران بارداری، تغییرات هورمونی می تواند بر مواد شیمیایی مغز تأثیر بگذارد و باعث افسردگی و اضطراب شود. گاهی اوقات، زنان باردار متوجه افسردگی خود نمی شوند. همچنین مهم است بدانید که حدود 10 درصد از پدران پس از تولد کودک دچار افسردگی پس از زایمان می شوند.
خبر خوب این است که افسردگی قابل درمان است. علائم ذکر شده در ادامه را بخوانید و در صورت وجود هر یک از آنها با پزشک خود مشورت کنید.
به شریک زندگی و اعضای خانواده خود اجازه دهید علائم را بشناسند تا آنها نیز آگاه شوند. در صورت عدم دریافت کمک، افسردگی می تواند مشکلاتی را برای شما و نوزاد ایجاد کند.
علائم افسردگی بارداری چیست؟
افسردگی می تواند به آرامی بروز کند. علائم برای همه متفاوت است. آنها می توانند خفیف، متوسط یا شدید باشند. برخی از رایج ترین علائم عبارتند از: تغییر در اشتها، مانند اشتهای زیاد یا علاقه کم به غذا، تغییرات در خواب، مانند مشکل در خوابیدن یا خواب زیاد، کمبود انرژی، احساس غم، ناامیدی یا بی ارزشی، گریه بدون دلیل و از دست دادن علاقه یا لذت در فعالیت هایی که معمولاً از آنها لذت می برید.
مادران مبتلا به افسردگی ممکن است در مراقبت از نوزاد خود دچار مشکل شوند. آنها ممکن است مایل به گذراندن وقت با نوزاد خود نباشند، که می تواند منجر به گریه زیاد نوزاد شود.
افسردگی چگونه بر زنان باردار تأثیر می گذارد؟
اگر در دوران بارداری افسردگی دارید، ممکن است در مراقبت از خود مشکل داشته باشید.
افسردگی بارداری همچنین می تواند منجر به موارد زیر شود:
سقط جنین، زایمان قبل از موعد مقرر (زودرس)، به دنیا آوردن نوزاد کوچک (وزن کم هنگام تولد).
اگر افسردگی در دوران بارداری درمان نشود، می تواند منجر به افسردگی پس از زایمان شود. افسردگی پس از زایمان یک بیماری جدی است که می تواند ماه ها پس از زایمان ادامه یابد. این امر می تواند بر سلامتی شما و نحوه ارتباط خوب شما با نوزاد تأثیر بگذارد.
تفاوت بین “baby blues” و افسردگی پس از زایمان چیست؟
“Baby blues” نوعی خفیف از افسردگی پس از زایمان است که بسیاری از مادران آن را تجربه می کنند. معمولاً 1 تا 3 روز پس از زایمان، شروع می شود و می تواند 10 روز تا چند هفته طول بکشد. در “baby blues”، بسیاری از زنان دچار تغییرات خلقی می شوند. یک دقیقه شاد و یک دقیقه گریه می کنند. آنها ممکن است احساس اضطراب، گیجی یا مشکل در خوردن یا خوابیدن داشته باشند.
بیش از 80 درصد از مادران، “Baby blues” دارند. این حالت متداول است و خود به خود از بین می رود. حدود 13 درصد از مادران، افسردگی پس از زایمان را تجربه می کنند که جدی تر است و بیشتر طول می کشد. اگر سابقه افسردگی خانوادگی دارید یا قبلاً افسردگی داشته اید، در معرض خطر بیشتری قرار دارید.
برخی از علائم افسردگی پس از زایمان عبارتند از:
- احساس می کنید نمی توانید از نوزاد خود مراقبت کنید
- اضطراب شدید یا حملات هراس
- مشکل در تصمیم گیری
- احساس غم بسیار
- ناامیدی و احساس عدم کنترل.
هیچ کس دقیقاً نمی داند چه چیزی باعث افسردگی پس از زایمان می شود. اگر فکر می کنید این علائم را دارید، مهم است که فوراً کمک بگیرید. افسردگی پس از زایمان نیاز به درمان دارد. با پزشک خود صحبت کنید یا با متخصصین در انستیتو سلامت مغز دانا تماس بگیرید.
اگر افسرده باشم، آیا روی فرزندانم تأثیر می گذارد؟
افسردگی بارداری قابل درمان است. اما اگر درمان نشود، بر فرزندان شما تأثیر می گذارد. مادران افسرده ممکن است در مراقبت از فرزندان خود دچار مشکل شوند. آنها ممکن است یک دقیقه عاشق باشند و لحظه دیگر کنار بکشند. آنها ممکن است به فرزند خود پاسخ منفی بدهند یا اصلا پاسخ ندهند. احساسات و رفتار شما بر توانایی شما در مراقبت از فرزندان تأثیر می گذارد.
افسردگی همچنین می تواند دلبستگی را تحت تأثیر قرار دهد، که برای رشد فرزند شما مهم است. دلبستگی یک پیوند عاطفی عمیق است که بین نوزاد با شخصی که بیشتر از او مراقبت می کند یا مادر، شکل می گیرد. “دلبستگی ایمن” کاملاً طبیعی ایجاد می شود. مادری به نوزادش که گریه می کند پاسخ می دهد و هر چیزی که احساس می کند نوزادش نیاز دارد مانند تغذیه، تعویض پوشک، و نوازش را ارائه می دهد.
دلبستگی ایمن به محافظت در برابر استرس کمک می کند و بخش مهمی از سلامت عاطفی بلند مدت نوزاد است. این امر باعث می شود نوزاد احساس امنیت کند. به او کمک می کند تا به دیگران اعتماد کند.
اگر افسرده هستید، ممکن است در عشق ورزیدن و مراقبت مداوم از نوزاد خود مشکل داشته باشید. این می تواند منجر به “دلبستگی ناامن” شود، که می تواند بعداً در دوران کودکی مشکل ایجاد می کند. نحوه تأثیر افسردگی مادر بر فرزند او، بستگی به سن کودک دارد.
نوزادانی که دلبستگی ایمن ایجاد نمی کنند ممکن است: در برقراری ارتباط با مادر خود مشکل دارند (ممکن است مایل نباشند با مادر خود باشند، یا وقتی با مادرشان باشند، ناراحت هستند)، مشکل خوابیدن دارد، ممکن است رشدش به تأخیر بیفتد، کولیک بیشتری داشته باشد، ساکت باشد یا منفعل شود.
کودکان نوپا و پیش دبستانی که مادرانشان افسرده هستند ممکن است کمتر مستقل باشند. کمتر احتمال دارد با دیگران معاشرت کنند. در پذیرش انضباط مشکل بیشتری دارند، تهاجمی تر و مخرب تر هستند، یا در مدرسه خوب عمل نمی کنند.
کودکان مدرسه ای ممکن است، مشکلات رفتاری داشته باشند. در یادگیری مشکل داشته باشند، خطر ابتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) در آنها بیشتر است. در مدرسه خوب عمل نمی کنند، یا بیشتر در معرض اضطراب، افسردگی و سایر مشکلات روانی هستند.
نوجوانانی که مادرانشان از افسردگی رنج می برند، در معرض خطراتی مانند افسردگی شدید، اختلال اضطراب، سوء مصرف مواد، ADHD و مشکلات یادگیری هستند.
اگر از داروهای ضد افسردگی استفاده می کنم، آیا می توانم به نوزاد خود شیر دهم؟
تغذیه با شیر مادر فواید سلامتی زیادی را برای نوزادان به همراه دارد. همچنین به پیوند مادران و نوزادان کمک می کند. اگر از داروهای ضد افسردگی استفاده می کنید، مقادیر کمی از طریق شیر خارج می شود. اما مطالعات نشان داده است کودکانی که از طریق شیر مادر در معرض این داروها قرار گرفته اند مشکلی نداشته اند. حتی اگر از داروهای ضدافسردگی استفاده می کنید، می توانید تا زمانی که می خواهید به نوزاد خود شیر دهید. قطع داروی ضد افسردگی در دوران شیردهی ممکن است باعث بازگشت افسردگی شود.
خجسته رحیمی جابری
پژوهشگر دکتری تخصصی علوم اعصاب
منبع: https://neurosciencenews.com/depression-risk-offspring-ppd-19346/
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.