پیش بینی تشنج با توجه به مراحل وقوع آن امکان پذیر است. در این مقاله درخصوص مراحل تشنج و کمک های اولیه آن صحبت خواهیم کرد.
تشنج زمانی اتفاق میافتد که سیگنال اضافی در سیستم الکتریکی مغز وجود داشته باشد .این سیگنال عملکرد طبیعی مغز شما را مختل می کند. و می تواند اثراتی مانند اختلال در حرکات یا از دست دادن هوشیاری داشته باشد. انواع مختلفی از تشنج وجود دارد و هرکسی می تواند تجربیات متفاوتی داشته باشد. افرادی که تشنجهای مکرر دارند، با وضعیتی به نام صرع تشخیص داده میشوند .
تشنج می تواند یک وضعیت پزشکی خطرناک باشد. به خصوص اگر ندانید که چه زمانی در راه است. وقتی تشنج رخ می دهد، ممکن است زمین بخورید یا در یک موقعیت ناامن – مانند رانندگی – قرار داشته باشید. خوشبختانه، بسیاری از افرادی که تشنج را تجربه می کنند، علائم هشدار دهنده ای دارند که نشان میدهد تشنج در حالوقوع است. این علائم در مرحله پیشدروم یا اورا تشنج رخ میدهد که میتواند قبل از حمله باشد.
مراحل تشنج
تشنج در اکثر افراد در مراحل مختلف رخ می دهد. معمولاً چهار مرحله وجود دارد که عبارتند از:
- prodrome
- هاله
- ictal
- پست ایکتال
پرودروم و هاله معمولاً درست قبل یا در شروع تشنج رخ می دهد. و علائم در افراد مختلف متفاوت است. قسمت میانی یا فعال تشنج فاز کتال است. و دوره بلافاصله پس از تشنج را دوره پس از اکتال می نامند.
شاخص های های پیش بینی کننده و هشدار دهنده در مورد وقوع تشنج
بدن تعدادی علائم هشدار دهنده را قبل از وقوع تشنج ارائه می دهد. اما برخی از آنها سریع یا ظریف هستند و تشخیص آنها دشوار است.
مرحله پرودروم
فاز پرودرومال می تواند از 10 دقیقه تا چند روز قبل از شروع تشنج ادامه یابد. و پیش بینی کننده خوبی برای وقوع تشنج باشد. علائم رایج عبارتند از:
- یک “حس خنده دار”
- گیجی
- اضطراب
- تحریک پذیری
- سردرد
مرحله هاله
هاله ها می توانند یکی دیگر از علائم هشدار دهنده تشنج باشند یا شروع تشنج را نشان دهند. در برخی موارد، هاله همان تشنج است که اغلب یک تشنج کانونی ساده یا جزئی نامیده می شود. هاله ها گاهی اوقات تشنج های کانونی ساده نامیده می شوند. و در یک قسمت از مغز رخ می دهند. هنگامی که آنها از آن قسمت از مغز به قسمت دیگر منتقل می شوند، انواع دیگر تشنج – مانند تشنج تونیک-کلونیک عمومی (GTC) – ممکن است به دنبال داشته باشند.
بیشتر افراد با تشنج های کانونی ساده هوشیاری خود را از دست نمی دهند. و افرادی که هاله دارند معمولاً هر بار علائم مشابهی دارند.
علائم در طول هاله یا تشنج کانونی عبارتند از:
- انقباضات عضلانی یا حرکات تکان دهنده در یک طرف بدن
- احساس دژاوو
- اضطراب یا ترس شدید
- توهمات به شکل بینایی، صدا یا بو
- تغییرات در فشار خون یا ضربان قلب
- از دست دادن کنترل روده یا مثانه
- بی حسی یا سوزن سوزن شدن
- گیجی
- حالت تهوع یا احساس وجود “پروانه” در معده شما
اگر پیش بینی می کنید در شرف تشنج هستید چه کاری می توانید انجام دهید؟
اگر علائم هشدار دهنده تشنج را تجربه کردید یا می دانید که در شرف وقوع است، اولین اولویت این است که مطمئن شوید که ایمن هستید. در زیر نکاتی وجود دارد که اگر میدانید در معرض تشنج هستید، باید از آنها استفاده کنید.
- از رانندگی بپرهیزید، از کسی بخواهید که با شما بماند یا مطمئن شوید که نشسته اید یا دراز کشیده اید.
- اگر در حال آشپزی هستید یا در نزدیکی شعله های آتش هستید، توقف کنید.
- از ارتفاعات یا صعود خودداری کنید.
- اگر بچه دارید، مطمئن شوید که آنها آماده هستند. یا اینکه کسی را همراه خود دارید که در طول تشنج از آنها مراقبت کند.
- از فعالیت های آبی یا شنا خودداری کنید.
- اگر در حین یا بعد از تشنج تمایل به سرگردانی یا سردرگمی دارید، درهای خانه خود را قفل کنید. یا مطمئن شوید که کسی شما را چک می کند.
آیا می توانید پیش بینی کنید که شخص دیگری در شرف تشنج است؟
اگر با کسی هستید که نشان میدهد در شرف تشنج است، یا نشانههایی از تشنج در آینده را دارد که میشناسید، میتوانید به ایمن نگه داشتن او کمک کنید. ممکن است طرف مقابل شروع به تکان دادن یا نفس کشیدن به شکل دیگری کند یا ناگهان گیج شود. اگر به فردی نزدیک هستید که تشنج دارد، به احتمال زیاد با علائم هشدار دهنده او آشنا خواهید شد. درصورتی که هشداری دارید که تشنج در شرف شروع است، مراحل زیر را انجام دهید:
- اگر فرد ایستاده است، کمک کنید تا به زمین بیاید.
- ناحیه ای را از هر جسمی که ممکن است روی آن آسیب ببیند پاک کنید.
- لباسها را شل کنید، مخصوصاً دور گردن.
- در طول مدت تشنج در کنار فرد بمانید.
در حین و بعد از تشنج چه باید کرد؟
اگر می دانید که شما یا شخص دیگری در شرف تشنج هستید، ممکن است به شما فرصت دهد تا به موقعیت ایمن برسید. با این حال، ایمنی تشنج به همین جا ختم نمی شود. بیایید برخی از اقدامات ایمنی را که می توانید در طول و بعد از تشنج انجام دهید، مرور کنیم.
در حین و بعد از تشنج خودتان
- یک دفترچه یادداشت برای تشنج داشته باشید و یادداشت کنید که چه زمانی تشنج دارید. چه مدت طول می کشد و در زمان شروع آن چه می کردید. این مورد به پیش بینی موارد آینده کمک خواهد کرد.
- اطلاعات مربوط به زمان، علائم هشدار دهنده و محرک های احتمالی تشنج خود را با پزشک خود به اشتراک بگذارید. این ممکن است به شما کمک کند اقداماتی را برای جلوگیری از تشنج انجام دهید.
- هنگام شروع تشنج، مطمئن شوید که در مکان امنی هستید. یک برنامه اقدام برای تشنج داشته باشید.
- به اطرافیان خود هشدار دهید که تشنج دارید.
- از هر گونه درمان یا داروهایی که برای شما تجویز شده و برای متوقف کردن تشنج تجویز شده است استفاده کنید.
در طول و بعد از تشنج در شخص دیگری
- فرد را به پهلو بغلتانید تا بزاق یا استفراغ از دهانش خارج شود.
- چیزی در دهان فرد قرار ندهید.
- بررسی کنید تا مطمئن شوید که فرد می تواند به درستی نفس بکشد.
- زمان شروع تشنج و مدت زمان آن را یادداشت کنید.
- در طول مدت تشنج در کنار فرد بمانید.
چه زمانی باید به دنبال کمک پزشکی باشید
اگر تشخیص داده شده است که صرع دارید یا تشنج های مکرر دارید، احتمالاً نیازی به مراقبت های پزشکی برای هر قسمت ندارید. اگر تشنج شما محدود است و توانایی تنفس شما را مختل نمی کند، می توانید اقدامات احتیاطی از جمله ثبت مدت زمان و محرک های خود را انجام دهید و یک برنامه ایمنی را دنبال کنید.
فوریت های پزشکی
اگر شما یا شخص دیگری در طول تشنج موارد زیر را تجربه کردید، با 115 تماس بگیرید یا فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید:
- مشکل در تنفس یا قطع تنفس
- تب شدید
- از دست دادن هوشیاری که پس از پایان تشنج ادامه می یابد
- صدمات تروماتیک ناشی از فعالیت تشنجی
- تشنج بیش از 2 دقیقه طول می کشد
- اگر شما یا فرد مبتلا به تشنج دیابت دارید
- درصورتی شما یا فرد مبتلا به تشنج باردار هستید
- اگر حالت سردرگمی برای مدت طولانی پس از پایان تشنج ادامه یابد
خلاصه
تشنج می تواند به طور ناگهانی رخ دهد و باعث شود فرد مبتلا به زمین بیفتد. در تنفس مشکل داشته باشد یا به هوش بیاید یا بر روی اشیاء اطرافش آسیب ببیند. اکثر افراد مبتلا به صرع علائم هشداردهنده ای را در مراحل اولیه یا هاله تشنج نشان می دهند. که زمان بیشتری را برای دریافت کمک می دهد. اگر شما یا شخصی که می شناسید در شرف تجربه تشنج هستید. اقدامات مختلفی برای ایمن نگه داشتن آنها و جلوگیری از آسیب دیدگی وجود دارد.
منبع
- هاله و تشنج. (2020).
uofmhealth.org/health-library/tm6354 - صرع و رفتار. linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1525505017310971
hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/epilepsy/focal-seizures#:~:text=Simple%20Focal%20Seizures%20(Auras),در طول%20a%20simple%20focal%20Seizures.
epilepsy.com/living-epilepsy/تشنج-کمک-های-اولیه-و-ایمنی/ایمن ماندن
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.