07136476172 - 09172030360 [email protected]

اگر شما یک فرد سالمند هستید که صبح زود از خواب بیدار می شوید ، ممکن است تعجب کنید که چه عواملی باعث اختلال خواب افراد مسن می شود.

پیری ممکن است به چندین شرایط منحصر به فرد که باعث بدتر شدن خواب در سالهای بازنشستگی و در بین سالمندان می شود ، کمک کند. در این مطلب برخی از دلایل احتمالی صبح زود بیدار شدن را متوجه می شوید، از جمله علت های شایع بی خوابی مانند تغییر ریتم شبانه روزی و تولید ملاتونین ، سندرم فاز خواب پیشرفته، زوال عقل ، آپنه خواب درمان نشده ، اختلالات خلقی مانند افسردگی و حتی زود به رختخواب رفتن.

درک ماهیت بی خوابی

همه کسانی که خیلی زود از خواب بیدار می شوند از بی خوابی رنج نمی برند. بی خوابی به عنوان مشکل در خوابیدن یا بازگشت به خواب پس از بیداری تعریف می شود. این ممکن است به دوره های طولانی مدت بیداری منجر شود و ممکن است خواب را کمتر موجب استراحت کند. این ممکن است باعث اختلال در طول روز شود ، از جمله علائم خستگی و همچنین بدتر شدن خلق و خو ، حافظه کوتاه مدت و شکایات از درد. دلایل بالقوه بسیاری برای بی خوابی وجود دارد.

طبیعی است که شب بیدار شوید. اگر بیداری مختصر باشد ، ممکن است بازگشت به خواب آسان باشد. متأسفانه ، بیدار شدن از صبح زود ممکن است در زمانی اتفاق بیفتد که بازگشت به خواب دشوار است. این امر به این دلیل است که درایو خواب ، تمایل به خواب وابسته به سطح یک ماده شیمیایی به نام آدنوزین در مغز ، بسیار کاهش یافته است.

بسیاری اوقات بیداری در شب نزدیک ساعات صبح باعث می شود که فرد آسیب دیده به سادگی بقیه شب را بیدار بماند.

چه عواملی باعث بیدار شدن در صبح زود می شود؟ برای پاسخ بهتر به این سؤال ، ممکن است کشف سیستم مربوطه که توانایی ما در خواب یک شبه را تقویت می کند ، مفید باشد.

نقش ریتم های شبانه روزی و ملاتونین در سالمندی

فراتر از خواب خواب ، سیگنال هشدار دهنده شبانه روزی برای تعیین الگوهای خواب و بیداری ضروری است. به ویژه ، به هماهنگی زمان خواب در دوره طبیعی تاریکی کمک می کند. ناحیه ای از مغز به نام هسته suprachiasmatic (SCN) در هیپوتالاموس این ریتم را هدایت می کند. نزدیک به اعصاب بینایی است که از چشم به مغز امتداد دارد. به همین ترتیب ، به شدت تحت تأثیر ورودی نور قرار می گیرد.

نور ، به خصوص نور خورشید در صبح ، تأثیر زیادی بر ریتم شبانه روزی دارد. بیدار شدن را تقویت می کند. اگر یک ارگانیسم در یک محیط باز زندگی کند، ممکن است در هنگام روز خوابیدن برایش خطر داشته باشد. نور به تنظیم زمان خواب کمک می کند. همچنین به صورت فصلی بر خواب و خلق و خوی تأثیر می گذارد . در زمستان ، بسیاری از افراد تمایل به خوابیدن در تاریکی دارند و نور ناکافی ممکن است به اختلال افسردگی فصلی کمک کند.

در افراد مسن، متداول است که مغز ملاتونین کمتری تولید کند. این هورمون سیگنال خواب ممکن است خواب نرفتن را تقویت کند. این کاهش در تولید ممکن است به دلیل تغییر در غده صنوبری مغز باشد. همچنین ممکن است که درک نور مانند تغییر رنگ که اغلب در لنزهای چشم در بین افراد مسن رخ می دهد ، کاهش یابد. برخی از افراد در تلاش برای عادی سازی این سطح ، ملاتونین را به عنوان کمک کننده به خواب رفتن در نظر می گیرند، اما ممکن است از مزایای محدودی بهره مند شوند.

بزرگسالان مسن به احتمال زیاد دو اختلال خواب ریتم شبانه روزی را تجربه می کنند: سندرم فاز خواب پیشرفته و ریتم خواب نامنظم. هر یک از این موارد ممکن است باعث بیدار شدن در صبح زود شود. سندرم فاز خواب پیشرفته با دیر خوابیدن و زود بیدار شدن از خواب مشخص می شود. افراد ممکن است در ساعات اواخر شب دچار مشکل شوند و بعد از ساعت 4 صبح با ناتوانی در بازگشت به خواب بیدار شوند. این بیماری نسبتاً غیر معمول است و حدود 1 درصد از افراد را تحت تأثیر قرار می دهد. ممکن است استعداد ژنتیکی در آن دخیل باشد.

ریتم نامنظم خواب بیداری ممکن است در بعضی افراد نهادینه شود، به ویژه در بین مبتلایان به زوال عقل مانند بیماری آلزایمر اتفاق می افتد. این ممکن است به دلیل کاهش قرار گرفتن در معرض الگوهای طبیعی نور و تاریکی باشد. همچنین ممکن است به دلیل آسیب یا تخریب مناطقی از مغز که برای مقررات شبانه روزی مهم هستند رخ دهد. هنوز به خوبی مورد مطالعه قرار نگرفته است ، اما اعتقاد بر این است که در بین جمعیت سالم نسبتاً نادر است .

تفاوت مقدار نیاز به خواب و آپنه خواب در افراد مسن

شاید دو دلیل وجود داشته باشد که افراد مسن خیلی زود از خواب بیدار می شوند که بیشتر این بیداری ها را به خود اختصاص می دهد: نیازهای خواب و آپنه خواب. فراتر از سن 65 سالگی تخمین زده می شود که میانگین نیاز به خواب از 7 تا 9 ساعت به 7 تا 8 ساعت کاهش می یابد. این ممکن است یک تفاوت متوسط به نظر برسد ، اما ممکن است هنوز هم قابل توجه باشد. بازنشستگی خود ممکن است در تأثیر آن نقش داشته باشد.

غالباً با بازنشستگی ، افراد از این فرصت لذت می برند که ساعتهای زنگ دار خود را به طور دائم کنار بگذارند. چنین افرادی ممکن است بگویند ، “من بازنشسته شده ام: دیگر لازم نیست در یک زمان خاص بلند شوم.” اگرچه این ممکن است در رابطه با الزامات کاری صادق باشد ، اما ممکن است از یک نیاز جسمی غافل شود. با وجود بیدار شدن از خواب در ساعت های مختلف- به جای هر روز بیدار شدن در یک ساعت ثابت- ریتم شبانه روزی و تمایل به خوابیدن هر دو تحت تأثیر قرار می گیرند. سبک زندگی محدود در بازنشستگی همچنین ممکن است به کسالت و انزوای اجتماعی کمک کند و باعث می شود برخی حتی زودتر به رختخواب بروند.

علاوه بر این ، به دلیل کاهش نیاز به خواب در بین این گروه سنی ، با گذراندن وقت بیشتر در رختخواب ، کیفیت استراحت می تواند به خطر بیفتد. اگر کسی اکنون به 7 ساعت خواب احتیاج دارد ، اما ساعت 9 بعد از ظهر به رختخواب می رود و سعی می کند تا ساعت 7 صبح (حتی پس از بیداری زودتر) بخوابد ، 10 ساعت در رختخواب شامل 3 ساعت بی خوابی خواهد بود. این حتی می تواند در بین کسانی که قبلاً خوب خوابیده بودند اتفاق بیفتد ، زیرا زمان بودن در رختخواب از توانایی به خواب رفتن فراتر می رود. کاهش زمان بیدار ماندن در رختخواب برای منعکس کردن نیازهای فعلی خواب ممکن است باعث افزایش کیفیت خواب و کاهش این بیداری ها شود.

آپنه خواب در افراد مسن

علاوه بر این ، آپنه انسدادی خواب اغلب به بیدار شدن در صبح زود کمک می کند. این بیماری بیشتر در بین افراد مسن رخ می دهد ، با افزایش فرکانس در زنان بعد از یائسگی. آپنه خواب ممکن است با خروپف ، خواب آلودگی در روز ، دندان قروچه کردن (بروکسیسم) ، بیداری اغلب برای ادرار کردن (نوکتوریا) ، و بیداری های ناخواسته که منجر به بی خوابی می شوند ، همراه باشد.

شاید به طور تصادفی ، این زمان بندی اغلب با بیدار شدن منظم صبح زود مطابقت داشته باشد. آپنه خواب ممکن است باعث بیدار شدن فرد شود و بی خوابی ممکن است بازگشت به خواب را سخت تر کند. درمان آپنه خواب با فشار مداوم هوایی مثبت (CPAP) یا یک دستگاه تعبه شده در دهان ممکن است به کاهش این رویدادها کمک کند.

خواندن این مطلب را از دست ندهید: برای درمان آپنه خواب به چه دکتری مراجعه کنیم؟

روحیه و سایر دلایل محیطی

سرانجام ، ممکن است مهم باشد که نقش اختلالات خلقی را که به بیدار شدن از صبح زود در افراد مسن کمک می کند را در نظر بگیریم. افسردگی اغلب با این وقایع همراه است. لازم به ذکر است که افسردگی نیز به شدت با آپنه خواب مرتبط است ، بنابراین این ممکن است شواهد بیشتری در مورد اختلال تنفس ناشی از خواب باشد.

علاوه بر این ، اضطراب ممکن است بی خوابی را تشدید کند. مهم نیست که علت ، اگر بیداری پاسخ اضطراب یا ناامید کننده ای را ایجاد کند ، بازگشت به خواب دشوارتر می شود. این ممکن است با درمان شناختی رفتاری برای بی خوابی (CBTI) بهبود یابد.

درمان این اختلالات خلقی ممکن است به بهبود خواب کمک کند. به نظر می رسد یک رابطه دو طرفه وجود دارد که یکی از آنها به ناچار بر دیگری تأثیر می گذارد. با بهبود همزمان خلق و خو و هم خواب ، هر دو می توانند بهبود پیدا کنند.

تاثیر عوامل محیطی

همچنین ممکن است در نظر گرفتن تأثیر عوامل محیطی مهم باشد. سر و صدا ، نور و دما ممکن است باعث بیداری شود. در نظر بگیرید که آیا تغییرات در محیط خواب برای بهینه سازی کیفیت خواب صبح زود ضروری است یا خیر.

اگر خیلی زود از خواب بیدار می شوید و احساس می کنید که از خواب با کیفیت پایین خسته شده اید ، با یک دکتر متخصص خواب صحبت کنید. دکتر خواب با مرور سابقه پزشکی شما و تست خواب می تواند علل و شرایطی را که ممکن است به خوبی به درمان پاسخ دهند را شناسایی و درمان کند.

درمان اختلالات خواب

اگر در داشتن خواب با کیفیت مشکل دارید و یا با وجود ساعت خواب کافی باز هم در طول روز احساس خستگی میکنید، ممکن است از نوعی اختلال خواب رنج میبرید. خواب خوب بر بسیاری از جنبه های زندگی اثر گذار است و برای سلامت روانی و جسمانی شما ضروری است. مهم است که نوع اختلال خواب شما تشخیص داده شود و درمان شود.

واحد سلامت خواب و اختلالات خواب انستیتو سلامت مغز دانا همزمان با واحد ارزیابی و تشخیص این مرکز در چارچوبی دانش بنیان و با همکاری و زیر نظر آزمایشگاه اختلالات رفتاری خواب دانشگاه علوم پزشکی شیراز، به منظور ارزیابی، تشخیص و مداخلات در زمینه اختلالات خواب به ارائه خدمات می پردازد. برای کسب اطلاعات بیشتر واحد مربوطه را در سایت ما ببینید یا با کارشناسان تماس بگیرید.

 

بهترین ساعت برای خواب: چه زمانی برای خوابیدن و بیدار شدن بهتر است؟

کلینیک خواب شیراز (اختلالات خواب-سلامت خواب)

دکتر خوب برای اختلال خواب شیراز

منابع:

  1. NIH National Institute of Mental Health. Seasonal Affective Disorder.
  2. Hardeland R. Melatonin in aging and disease -multiple consequences of reduced secretion, options and limits of treatmentAging Dis. 2012;3(2):194-225.
  3. NIH National Center for Complementary and Integrative Health. Melatonin: What you need to know.
  4. Stanford Healthcare. Advanced Sleep Phase Syndrome.
  5. NIH MedlinePlus. Irregular sleep-wake syndrome.
  6. Chaput JP, Dutil C, Sampasa-kanyinga H. Sleeping hours: what is the ideal number and how does age impact this?Nat Sci Sleep. 2018;10:421-430. doi:10.2147/NSS.S163071
به این مقاله امتیاز دهید