07136476172 - 09172030360 [email protected]

مغز یک اندام ضروری است که اهمیت سلامت آن برکسی پوشیده نیست. تمام عواطف، احساسات، آرزوها و هر چیزی که شما را منحصر به فرد می کند از مغز سرچشمه می گیرد. ساختار مغز پیپچیده است و  وظایف زیادی دارد. اطلاعات را دریافت، پردازش و تفسیر می کند. مغز همچنین خاطرات را ذخیره می کند و حرکات شما را کنترل می کند.

مغز شما یکی از اجزای  پر اهمیت سیستم عصبی مرکزی شما (CNS) است.

عملکرد مغز چیست؟

مغز اطلاعات را از حواس پنجگانه دریافت می کند: بینایی، بویایی، صدا، لامسه و چشایی. مغز همچنین ورودی هایی از جمله لمس، لرزش، درد و دما را از بقیه بدن و همچنین ورودی های خودمختار (غیر ارادی) از اندام های شما دریافت می کند. این اطلاعات را تفسیر می‌کند تا بتوانید معنی را با آنچه در اطرافتان می‌گذرد، درک کرده و مرتبط کنید.

مغز، شما را قادر به عملکردهای پایین می سازد:

  • افکار و تصمیمات.
  • خاطرات و احساسات.
  • حرکات (عملکرد حرکتی)، تعادل و هماهنگی.
  • درک احساسات مختلف از جمله درد.
  • رفتارهای خودکار مانند تنفس، ضربان قلب، خواب و کنترل دما.
  • تنظیم عملکرد اندام.
  • کارکردهای گفتار و زبان.
  • پاسخ مبارزه یا فرار ( پاسخ به استرس ).

آناتومی

قسمت های اصلی مغز کدامند؟

ساختار مغز شما پیچیده است که دارای سه بخش اصلی است:

  • مخ: مغز شما مناظر، صداها و لمس ها را تفسیر می کند. همچنین احساسات، استدلال و یادگیری را تنظیم می کند. مخ شما حدود 80 درصد از مغز شما را تشکیل می دهد.
  • مخچه : مخچه شما تعادل، وضعیت بدنی، هماهنگی و مهارت های حرکتی ظریف شما را حفظ می کند. در پشت مغز شما قرار دارد.
  • ساقه مغز : ساقه مغز شما بسیاری از عملکردهای خودکار بدن را تنظیم می کند. شما ، آگاهانه این عملکردها مانند ضربان قلب، تنفس، چرخه خواب و بیداری و بلع را کنترل نمی کنید. ساقه مغز شما در قسمت پایینی مغز شما قرار دارد و بقیه مغز شما را به نخاع متصل می کند.

ساختار مغز

لوب هایی که مغز شما را تشکیل می دهند کدامند؟

هر طرف مغز شما لوب‌ها (بخش‌های) متفاوتی دارد. در حالی که همه لوب ها با هم کار می کنند تا عملکرد طبیعی خود را تضمین کنند، هر لوب نقش مهمی در برخی عملکردهای خاص مغز و بدن ایفا می کند:

لوب های پیشانی

لوب های پیشانی در قسمت جلویی مغز، درست پشت استخوان پیشانی شما قرار دارند. این بزرگترین لوب  مغز است و حرکت ارادی، گفتار و عقل را کنترل می کند. قسمت هایی از لوب های پیشانی شما که حرکت را کنترل می کنند، قشر حرکتی اولیه یا شکنج پیش مرکزی نامیده می شوند. بخش‌هایی از مغز که نقش مهمی در حافظه، هوش و شخصیت دارند شامل قشر جلوی مغز و همچنین بسیاری از مناطق دیگر مغز شما می‌شود.

لوب های اکسیپیتال

این لوب ها در پشت مغز به شما امکان می دهند اطلاعات بصری را متوجه و تفسیر کنید. لوب های پس سری شما نحوه پردازش اشکال، رنگ ها و حرکت را کنترل می کنند.

لوب های جداری

این لوب ها نزدیک مرکز مغز شما هستند. آنها سیگنال های سایر قسمت های مغز شما را دریافت و تفسیر می کنند. این بخش از مغز شما ورودی های حسی بسیاری را با هم ترکیب می کند تا بتوانید محیط و وضعیت بدن خود را درک کنید. این قسمت از مغز شما کمک می کند تا به آنچه در محیط شما می گذرد معنا پیدا کند.

لوب های گیجگاهی

این قسمت های مغز در هر طرف مغز در نزدیکی گوش های شما قرار دارند. لوب های گیجگاهی برای به یاد آوردن کلمات یا مکان هایی که بوده اید مهم هستند. همچنین به شما کمک می کند افراد را بشناسید، زبان را بفهمید و احساسات دیگران را تفسیر کنید.

لوب لیمبیک

این لوب در قسمت های میانی مغز شما قرار دارد. لوب لیمبیک بخشی از لوب گیجگاهی، جداری و پیشانی شما است. بخش‌های مهم سیستم لیمبیک شامل آمیگدال (که بیشتر به دلیل تنظیم پاسخ «جنگ یا گریز» شما شناخته می‌شود) و هیپوکامپ (جایی که خاطرات کوتاه‌مدت را در آن ذخیره می‌کنید) است.

لوب های اینسولار

لوب های منزوی در اعماق لوب های تمپورال، جداری و فرونتال قرار دارند لوب منزوی در پردازش بسیاری از ورودی‌های حسی از جمله ورودی‌های حسی و حرکتی، ورودی‌های خودمختار، درک درد، درک آنچه شنیده می‌شود و درک کلی بدن (ادراک محیط شما) نقش دارد.

تفاوت بین نیمکره چپ و راست مغز چیست؟

مغز شما به دو نیمه تقسیم می شود: نیمکره چپ و راست مغز. دو نیمه مغز توسط دسته های فیبر عصبی (ماده سفید) به نام جسم پینه ای به هم متصل هستند. سمت راست مغز شما حرکات سمت چپ بدن شما را کنترل می کند و بالعکس.

نیمکره چپ مغز شما اغلب نیمکره غالب است – اما این برای همه صدق نمی کند. اکثر افرادی که راست دست هستند معمولاً نیمکره چپ غالب هستند. برخی از بیمارانی که چپ دست هستند نیمکره راست غالب است. به طور معمول، نیمکره غالب وظیفه گفتار و عملکردهای زبانی شما را بر عهده دارد. نیمکره غیر غالب شما (که در اکثر افراد نیمکره راست است) مسئول آگاهی و پردازش فضایی شما از آنچه می بینید است.

از هر 10 راست دست 1 نفر و از هر 3 چپ دست 1 نفر در نیمکره راست تسلط دارند. این بدان معنی است که عملکردهای گفتاری آنها بیشتر در سمت راست مغز آنها متمرکز است. اغلب اوقات این امر نوع طبیعی است، اما در برخی از افراد مبتلا به تومورهای مغزی یا صرع، غالبیت را می توان از طریق فرآیندی به نام پلاستیسیته مغز تغییر داد.

ساختار مغز

استخوان ها و بافت هایی که از مغز شما محافظت می کنند کدامند؟

یک ساختار استخوانی به نام جمجمه شما مغز شما را احاطه کرده است. جمجمه شما بخشی از جمجمه شماست. تمام استخوان های جمجمه از مغز شما در برابر آسیب محافظت می کنند.

بین مغز و جمجمه شما سه لایه بافت به نام مننژ دارید:

  • دورا ماتر: بیرونی ترین لایه کل جمجمه شما را می پوشاند. بخش هایی از سخت شامه چین هایی را تشکیل می دهند که نیمه راست مغز شما را از سمت چپ جدا می کند.
  • عنکبوتیه: لایه میانی مننژ یک لایه نازک و شکننده از بافت است که کل مغز شما را می پوشاند.
  • پیا ماتر: درونی ترین لایه حاوی رگ های خونی است که به سطح مغز شما می روند.

بین بافت عنکبوتیه و پیا ماتر یک ماده شفاف به نام مایع مغزی نخاعی (CSF) وجود دارد. CSF همچنین طناب نخاعی شما را احاطه می کند که از طریق مهره ها (استخوان های ستون فقرات شما) تشکیل شده است. CSF از این اندام های حیاتی سیستم عصبی محافظت می کند.

ماده خاکستری و سفید مغز چیست؟

موادی به نام ماده خاکستری و سفید سیستم عصبی مرکزی شما را تشکیل می دهند. در مغز شما، ماده خاکستری بیرونی ترین لایه است. نقش مهمی در عملکرد روزانه شما دارد.

ماده سفید بافت عمیق‌تر مغز شماست. حاوی فیبرهای عصبی است که به مغز شما کمک می کند سیگنال های عصبی الکتریکی را سریعتر و کارآمدتر ارسال کند.

کدام اعصاب سیگنال ها را به مغز شما ارسال می کند؟

مغز شما حاوی چندین نوع اعصاب است. اعصاب پیام ها را با ارسال تکانه های الکتریکی بین مغز، اندام ها و ماهیچه ها حمل می کنند. اعصاب مغز شما اعصاب جمجمه ای نامیده می شوند. شما 12 جفت اعصاب جمجمه ای از مغز تا قسمت هایی از سر و صورت خود دارید. این اعصاب مسئول احساسات خاصی مانند شنوایی، چشایی یا بینایی هستند. ماده سفید دسته های فیبری است که سلول های مغز را به هم متصل می کند. تعداد زیادی ماده سفید وجود دارد که یک ناحیه از مغز شما را به ناحیه دیگر و همچنین ساختارهایی در عمق مغز شما متصل می کند. این ماده سفید همچنین می‌توانند به ساقه مغز و نخاع شما سفر کنند تا اطلاعات از مغز شما برای ارتباط با بقیه بدن و اطلاعات بدن شما به مغز شما منتقل شود.

چه قسمت های دیگری از مغز سیگنال ها را ارسال و دریافت می کند؟

اگرچه اکثر سلول های مغزی در سطح مغز شما قرار دارند (ماده خاکستری نامیده می شود) و کابل کشی (ماده سفید) عمیق است و قسمت های مختلف مغز را به هم متصل می کند، برخی از هسته ها (مجموعه سلول های مغزی) وجود دارند که در اعماق مغز شما قرار دارند. آنها عبارتند از:

  • تالاموس : تالاموس شما ساختاری است که در اعماق مغز و بالای ساقه مغز شما قرار دارد. گاهی اوقات از این ساختار به عنوان تابلوی سیستم عصبی مرکزی یاد می شود. این اطلاعات حسی مختلف مانند بینایی، صدا یا لمس را از بقیه بدن به قشر مغز شما منتقل می کند.
  • هیپوتالاموس : هیپوتالاموس زیر تالاموس شما قرار دارد. در تنظیم عملکردهای هورمونی مختلف، عملکرد خودمختار، گرسنگی، تشنگی و خواب مهم است. هیپوتالاموس و غده هیپوفیز شما ساختارهای مهمی هستند که در کنترل سیستم هورمونی شما نقش دارند.
  • غده هیپوفیز : غده هیپوفیز شما هورمون ها را به اندام های مختلف بدن می فرستد.
  • عقده های پایه : عقده های پایه شما گروهی از هسته ها در عمق مغز شما هستند که در کنترل حرکت شما از جمله یادگیری حرکتی و برنامه ریزی مهم هستند.
  • هسته های ساقه مغز: تعدادی هسته در ساقه مغز شما وجود دارد که در عملکردهای مختلف از جمله سلول هایی که باعث ایجاد تعدادی اعصاب مهم جمجمه ای، عملکرد طبیعی خواب، عملکردهای خودمختار (تنفس و ضربان قلب) و درد می شوند، نقش دارند.
  • تشکیلات مشبک: تشکیل مشبک شما بخشی از ساقه مغز و هسته های تالاموس شماست. اینها بخشی از سیستم فعال کننده شبکه شما (هسته ها به اضافه ماده سفید متصل کننده این هسته ها) هستند که در ساقه مغز، هیپوتالاموس و تالاموس شما قرار دارند. سیستم فعال کننده شبکه (RAS) سطح آگاهی، هوشیاری و تمرکز شما را واسطه می کند. آنها همچنین به کنترل انتقال خواب-بیداری و عملکرد خودکار شما کمک می کنند.

ساختار مغز

یک انسان چند سلول مغز دارد؟

برای سال‌های متمادی، دانشمندان فکر می‌کردند مغز انسان 100 میلیارد سلول عصبی (نورون) دارد. امروز، ما می دانیم که تعداد واقعی نزدیک به 86 میلیارد است.

مغز شما شامل دو نوع سلول است:

  • نورون ها سیگنال های عصبی الکتریکی را ارسال و دریافت می کنند.
  • سلول های گلیال به حفظ مغز شما، تشکیل میلین (یک ماده چرب و محافظ موجود در ماده سفید) کمک می کنند و تغذیه مغز شما را تامین می کنند.

ارتباط مغز شما با تولید هورمون چیست؟

در داخل تالاموس شما ساختار کوچکی به نام هیپوتالاموس شما قرار دارد. هیپوتالاموس شما بخشی از سیستم لیمبیک است که احساسات شما را کنترل می کند. سیگنال های عصبی را به غده هیپوفیز شما ارسال می کند. این به کنترل عملکردهایی مانند:

  • اشتها، میل.
  • دمای بدن.
  • احساسات.
  • تولید هورمون.
  • چرخه خواب و بیداری.

در مغز شما همچنین غده صنوبری دارید که هورمون ملاتونین را ترشح می کند. ملاتونین نحوه دادن رنگدانه ملانین به پوست را کنترل می کند. ملاتونین همچنین در تنظیم چرخه خواب و بیداری شما نقش دارد.

شرایط و اختلالات

چه شرایط یا اختلالاتی می تواند بر مغز تأثیر بگذارد؟

از هر 6 نفر 1 نفر به نوعی بیماری مغزی مبتلا هستند. انواع مختلفی از اختلالات و شرایط مغزی وجود دارد که شدت آنها متفاوت است، از جمله:

  • بیماری آلزایمر و زوال عقل : از دست دادن پیشرونده عملکردهای شناختی (مغز) مانند حافظه، حل مسئله یا زبان.
  • اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) : یک اختلال عصبی عضلانی که در آن سلول های عصبی در مغز شما تجزیه می شوند.
  • اختلال طیف اوتیسم (ASD) : یک اختلال رشدی که می تواند بر توانایی شما در برقراری ارتباط، تنظیم رفتار یا تفسیر نشانه های اجتماعی تأثیر بگذارد.
  • تومور مغزی : توده نامنظم سلولی که از مغز شما شروع می شود و به طور غیر قابل کنترلی رشد می کند.
  • صرع : یک اختلال مغزی که فعالیت سلول های عصبی مغز را مختل می کند و منجر به تشنج می شود.
  • بیماری پارکینسون : یک بیماری پیشرونده سیستم عصبی که اغلب با لرزش (لرزش های غیرقابل کنترل) شروع می شود.
  • سکته مغزی : قطع خون رسانی به مغز، به دلیل انسداد شریان یا پارگی شریان.

ساختار مغز

آیا می توان با بیماری مغزی متولد شد؟

برخی از نوزادان با مشکلات مغزی متولد می شوند. شرایط ارثی، تفاوت های ژنتیکی یا صدمات در رحم یا در بدو تولد می تواند باعث این شرایط شود.

آیا ضربه به سر می تواند باعث بیماری مغزی شود؟

صدمات می تواند منجر به آسیب مغزی شود. هنگامی که ضربه ای به سرتان وارد می شود، ممکن است دچار یک ضربه مغزی (TBI) شوید .

به ندرت، صدمات شدید مغزی ممکن است منجر به شرایطی مانند صرع یا زوال عقل شود. بسیاری از افراد از ضربه مغزی یا آسیب مغزی بهبود می یابند. صدمات مکرر سر می تواند منجر به انسفالوپاتی تروماتیک مزمن (CTE) شود ، وضعیتی که باعث بدتر شدن تدریجی مشکلات فکری می شود.

چند نکته برای حفظ سلامت مغز ؟

برخی از عادات سبک زندگی می تواند مغز شما را سالم تر نگه دارد. برای حمایت از سلامت مغز خود، ممکن است:

  • هر شب حداقل هفت تا هشت ساعت بخوابید.
  • به طور مداوم ورزش کنید.
  • الکل را فقط در حد اعتدال بنوشید.
  • رژیم غذایی پر از سبزیجات، میوه ها، غلات کامل، پروتئین بدون چربی و چربی های سالم داشته باشید .
  • پازل هایی مانند پازل، جدول کلمات متقاطع یا جستجوی کلمات را تمرین کنید.
  • ترک سیگار .

یک شبکه اجتماعی قوی همچنین می تواند سلامت مغز شما را بهبود بخشد. روابط سالم می تواند به کاهش استرس، کاهش فشار خون و افزایش طول عمر شما کمک کند.

در مورد سلامت مغزم از پزشکم چه بپرسم؟

همچنین ممکن است بخواهید از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود بپرسید:

  • علائم یا نشانه هایی که به من می گوید ممکن است مشکلی در مغز من وجود داشته باشد چیست؟
  • چه آزمایشاتی برای تشخیص بیماری یا آسیب مغزی باید انجام دهم؟
  • برای بهبود سلامت مغزم چه تغییراتی در سبک زندگی انجام دهم؟

وزن مغز انسان چقدر است؟

هنگامی که به دنیا می آیید، وزن مغز شما حدود 1 پوند است. در طول دوران کودکی، مغز شما تا حدود 2 پوند رشد می کند. به عنوان یک بزرگسال، وزن مغز شما حدود 2.7 تا 3 پوند است که بستگی به جنس و اندازه بدن شما دارد.

چه زمانی رشد مغز متوقف می شود؟

بیشتر رشد مغز بین تولد تا نوجوانی اتفاق می افتد. اما مغز شما در طول 20 سالگی به رشد خود ادامه می دهد. اندازه مغز معمولاً تا میانسالی به اوج خود می رسد.

خلاصه

مغز شما یک اندام ضروری است که به شما امکان می دهد دنیای اطراف خود را درک کرده و با آن تعامل داشته باشید. تمام اطلاعات حسی که با آنها مواجه می شوید را دریافت و تفسیر می کند. طیف وسیعی از شرایط می تواند بر مغز شما تأثیر بگذارد.

شما می توانید با خوب خوابیدن، داشتن یک رژیم غذایی سالم، ورزش و سایر انتخاب های سبک زندگی سالم از سلامت مغز خود حمایت کنید. اگر مشکوک هستید که شما یا یکی از عزیزانتان علائم مرتبط با بیماری مغزی دارید، با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی صحبت کنید.

گزینه های درمان تومور مغزی کدامند؟

ژن های سرکوب کننده تومور سرطانی

متخصصین کلینیک سلامت مغز دانا

به این مقاله امتیاز دهید