بهترین قرص افسردگی بدون عوارض + جدیدترین راهکارهای غیر دارویی با هم بشنویم:
مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین ( SSRIs ) داروهای ضد افسردگی هستند که افسردگی، اضطراب و سایر شرایط سلامت روان را درمان میکنند. آنها معمولاً گزینه های درمانی اول هستند زیرا عوارض جانبی کمتری نسبت به انواع قدیمی داروهای ضد افسردگی دارند . اگرچه SSRI ها اغلب به خوبی تحمل می شوند، اما همچنان می توانند عوارض جانبی ایجاد کنند. اما آیا بهترین قرص افسردگی بدون عوارض وجود دارد؟ با هم یک نگاهی بیندازیم.
آیا بدنبال بهترین مرکز روانپزشکی با حرفه ای ترین تیم درمانی متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، نوروساینتیست ها و استفاده از روش های نوین و بدون عوارض هستید؟ همه شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان ویزیت خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
عوارض جانبی رایج SSRI ها چیست؟
قبل از اینکه در مورد این صحبت کنم که کدام قرص افسردگی بدون عوارض است یا کمترین عوارض را دارد، باید بدانید که همه قرص های افسردگی می توانند عوارض جانبی ایجاد کنند. زمانی که دارو را برای اولین بار شروع می کنید یا بعد از افزایش دوز، عوارض آن اغلب بدتر می شوند. در صورت تداوم یا شدید بودن عوارض جانبی، با پزشک خود صحبت کنید.
عوارض جانبی رایج قرص های افسردگی عبارتند از:
حالت تهوع
استفراغ
اسهال
سردرد
دهان خشک
مشکلات جنسی
خستگی
بیخوابی
سرگیجه
اگرچه نادر است، اما قرص های افسردگی همچنین می توانند عوارض جانبی جدی داشته باشند. در صورت تجربه کمک پزشکی دریافت کنید:
افکار خودکشی
تغییرات در ریتم قلب (ضربان قلب سریع، احساس سبکی سر، یا غش)
سندرم سروتونین (تعریق، گیجی، تب بالا)
رایج ترین قرص های افسردگی تجویز شده کدامند؟
چندین SSRI مورد تایید FDA وجود دارد. پنج موردی که بیشترین تجویز را دارند عبارتند از:
آسنترا ( سرترالین )
Lexapro ( اسیتالوپرام )
پروزاک ( فلوکستین )
سلکسا ( سیتالوپرام )
پاکسیل ( پاروکستین )
کدام داروهای ضد افسردگی SSRI کمترین عوارض را دارند؟
همه قرص های ضد افسردگی می توانند عوارض جانبی رایج ذکر شده در بالا را ایجاد کنند. اما برخی ممکن است کمتر باعث ایجاد برخی از آنها شوند. در اینجا به مزایا و معایب چهار قرص افسردگی مطرح اشاره میکنیم که کمترین عوارض جانبی را دارند.
1. سیتالوپرام
به طور کلی، به نظر می رسد سیتالوپرام یکی از بهترین SSRI های قابل تحمل برای بسیاری از افراد است. این دارو افزایش وزن کمتری ایجاد می کند و ممکن است نسبت به برخی از SSRI ها خطر کمتری برای ایجاد بی خوابی داشته باشد . همچنین تداخلات دارویی کمتری دارد که در صورت مصرف داروهای دیگر می تواند مفید باشد.
با این حال، در مقایسه با سایر داروهای ضد افسردگی، سیتالوپرام دارای خطر بیشتری برای طولانی شدن QT است، که یک تغییر نادر اما بالقوه خطرناک در ضربان قلب شماست . این خطر با دوزهای بالاتر افزایش می یابد. به همین دلیل مهم است که از کمترین دوز موثر سیتالوپرام شروع کنید. و اگر هر گونه ناراحتی قلبی دارید، بهتر است از سیتالوپرام به طور کامل اجتناب کنید.
با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در مورد ایمن ترین داروهای ضد افسردگی برای شما صحبت کنید. آنها می توانند به شما کمک کنند تا تعیین کنید که آیا مزایای مصرف سیتالوپرام بر خطرات آن بیشتر است یا خیر.
2.اسیتالوپرام
اسیتالوپرام دیکی دیگر از بهترین قرص افسردگی است که شبیه به آسنترا عمل می کند. به نظر می رسد نسبت به برخی از SSRI ها کمتر باعث ایجاد حالت تهوع می شود. مانند آسنترا ، این دارو نیز تداخلات دارویی کمتری نسبت به سایر SSRI ها دارد .
با این حال، برخی از مطالعات نشان می دهد که اسیتالوپرام ممکن است باعث سردرد بیشتری شود . و مانند آسنترا، با خطر بیشتری برای طولانی شدن QT همراه است ، اگرچه این خطر احتمالا کمتر از آسنترا است.
3. پروزاک یا فلوکستین
فلوکستین باعث افزایش وزن کمتری نسبت به سایر داروهای SSRI می شود. برخی از افراد حتی ممکن است در چند ماه اول درمان کاهش وزن را تجربه کنند (اگرچه معمولاً با گذشت زمان دوباره وزن خود را به دست می آورند). فلوکستین همچنین SSRI است که کمترین احتمال ایجاد حالت تهوع و ناراحتی معده را دارد. همچنین شواهد ضعیفی وجود دارد که نشان میدهد فلوکستین، کمتر باعث ایجاد عوارض جانبی جنسی میشود . و نسبت به سایر SSRIها احتمال بروز عوارض جانبی قطع در صورت قطع مصرف آن کمتر است .
اما فلوکستین دارای معایبی نیز هست. ممکن است بیشتر از برخی SSRI ها باعث خونریزی شود. و ممکن است باعث مشکلات خواب شود ، مانند بیدار شدن در شب. پروزاک همچنین می تواند باعث شود برخی افراد احساس اضطراب و بی قراری بیشتری داشته باشند .
4. آسنترا یا سرترالین
برای چندین دهه ، آسنترا یکی از رایج ترین داروهای ضد افسردگی تجویز شده باقی مانده است. شواهد ضعیفی وجود دارد که نشان می دهد آسنترا، مانند فلوکستین، کمتر احتمال دارد که عوارض جانبی جنسی ایجاد کند. اما این SSRI است که به احتمال زیاد باعث اسهال و سایر مشکلات جانبی معده می شود. مانند فلوکستین می تواند باعث مشکلات خواب شود. همچنین آسنترا نسبت به برخی از SSRI ها خطر خونریزی بیشتری دارد .
آیا همه SSRI ها باعث افزایش وزن و عوارض جنسی می شوند؟
وقتی صحبت از افزایش وزن یا مشکلات جنسی می شود ، به خاطر داشته باشید که شرایط سلامت روانی گاهی اوقات می تواند به این علائم کمک کند. تشخیص اینکه آیا داروی شما علت اصلی است یا خیر، می تواند سخت باشد. آنچه در مورد قرص افسردگی و این دو عارضه جانبی می دانیم در اینجا آمده است:
افزایش وزن
به نظر می رسد افزایش وزن ناشی از داروهای ضد افسردگی در افرادی که رژیم غذایی سالمی ندارند، سیگاری ها و افرادی که کم تحرک هستند بیشتر اتفاق می افتد. و به نظر می رسد که این یک عارضه جانبی است که به تدریج در طول زمان اتفاق می افتد. به نظر می رسد فلوکستین کمترین میزان افزایش وزن را ایجاد می کند، در حالی که به نظر می رسد پاکسیل بیشترین افزایش وزن را ایجاد می کند.
عوارض جنسی
همه قرص های افسردگی می توانند عوارض جانبی جنسی، از جمله مشکلات ارگاسم و اختلال نعوظ (ED) ایجاد کنند. از هر 2 نفری که SSRI مصرف می کنند، 1 نفر دارای عوارض جانبی جنسی خواهد بود. گاهی اوقات این عوارض جانبی به مرور زمان محو می شوند، زیرا بدن شما با دارو سازگار می شود. اما هر چه دوز SSRI شما بالاتر باشد، احتمال بروز عوارض جانبی جنسی بیشتر است. اگرچه همه SSRI ها می توانند مشکلات جنسی ایجاد کنند ، پاروکستین بالاترین خطر را دارد.
چگونه بهترین SSRI را انتخاب می کنید؟
SSRI های مختلف برای افراد مختلف بهتر خواهد بود. هر SSRI دارای مزایا و معایب منحصر به فردی است که باید در نظر گرفته شود. بهترین راهکار این است که با روانپزشک خود در مورد برنامه درمانی و اینکه کدام عوارض جانبی بیشتر شما را نگران می کند صحبت کنید.
برای کمک به شما در مورد گزینه های خود فکر کنید، در اینجا خلاصه ای سریع از احتمال عوارض جانبی خاص با قرص های افسردگی مختلف آورده شده است:
SSRI | مشکلات جنسی | بیخوابی | حالت تهوع و اسهال | افزایش وزن |
فلوکستین | در حد متوسط | کم | خیلی کم | هیچ |
سیتالوپرام | در حد متوسط | خیلی کم | خیلی کم | خیلی کم |
اسیتالوپرام | در حد متوسط | خیلی کم | خیلی کم | خیلی کم |
سرترالین | در حد متوسط | کم | کم | خیلی کم |
پاروکستین | بالا | خیلی کم | خیلی کم | کم |
علاوه بر عوارض جانبی، شما و روانپزشکتان ممکن است بخواهید موارد زیر را در نظر بگیرید:
آیا داروهایی مصرف می کنید که می توانند با قرص ضد افسردگی شما تداخل داشته باشند؟
آیا مشکلات قلبی یا سایر شرایط پزشکی دارید؟
چه علائمی بیشتر برای شما آزاردهنده است؟
آیا یک SSRI وجود دارد که در گذشته برای شما (یا برای والدین یا خواهر و برادر) خوب کار کرده باشد؟
باردار هستید یا شیردهی؟
روانپزشک شما تمام این اطلاعات – و بیشتر – را برای کمک به انتخاب بهترین قرص افسردگی مناسب برای شما در نظر می گیرد.
راه کار های غیر دارویی
یکی از بهترین راهکار ها این است که بتوانید به کمک راه کار های غیر دارویی میزان مصرف قرص های افسردگی را کاهش دهید. انواع مختلفی از راهکار های غیر دارویی وجود دارد:
- تحریک فراجمجمه ای مغز با جریان الکتریکی. این مطلب را مطالعه کنید: تحریک الکتریکی مغز (tES)
- تحریک فراجمجمه ای مغز با جریان مغناطیسی. این مطلب را مطالعه کنید: تحریک مغناطیسی مغز
- تحریک عصب واگ. این مطلب را مطالعه کنید: آیا تحریک عصب واگ می تواند سلامت شما را متحول کند؟
- نوروفیدبک. این مطلب را مطالعه کنید: بهترین مرکز نوروفیدبک در شیراز
- رواندرمانی. این مطلب را مطالعه کنید: بهترین روانشناس زن در شیراز
شاید برایتان جالب باشد که در مورد کتامین تراپی نیز مطالعه کنید.
به یاد داشته باید که سر خود هیچ دارویی را صرف نکنید و برای افسردگی حتما به بهترین متخصصین افسردگی در شهر خود مراجعه کنید. برای دانستن خصوصیات بهترین متخصصین افسردگی این مطلب را مطالعه کنید: بهترین متخصص افسردگی در شیراز
به خاطر داشته باشید بهترین قرص افسردگی بدون عوارض وجود ندارد که برای همه بهترین باشد. همه این قرص ها در مورد عوارض جانبی مزایا و معایب دارند. برای بسیاری از افراد، عوارض جانبی SSRI در چند هفته اول از بین می رود. بهترین راهکار این است که قرص های افسردگی را با سایر درمان ها به صورت همزمان زیر نظر متخصص استفاده کنید تا کمترین عوارض را برای شما داشته باشد و در عین حال بیشترین سود را از آن ببرید.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.