وقتی دچار نوسانات خلقی می شوید، به نظر می رسد روزهای خود را با یک ترن هوایی احساسی سپری می کنید. آیا این تغییرات طبیعی است؟ پاسخ «شاید» است. تا زمانی که زندگی شما یا زندگی افراد اطرافتان را مختل نکنند.
بسیاری از چیزها می توانند بر تغییر خلق و خوی شما در طول روز تأثیر بگذارند.
به عنوان مثال، به دلیل ریتم بدن، اکثر مردم در حوالی ظهر احساس شادی و انرژی می کنند. اما تمایل دارند در اوایل بعدازظهر یا عصر احساسات منفی بیشتری داشته باشند.
گاهی اوقات، نوسانات خلقی نشانه یک بیماری روانی است. یا می توانند سرنخی از این باشند که اتفاق دیگری در بدن شما در حال رخ دادن است. تغییرات خلقی جدی که سلامتی شما را تهدید می کند می تواند توسط متخصصان پزشکی درمان شود. تغییرات سبک زندگی اغلب می تواند به تغییرات خفیف کمک کند. اما ابتدا باید بفهمید که چه چیزی می تواند باعث نوسانات خلقی شما می شود.
استرس و اضطراب
دردسرهای روزانه و غافلگیری های غیرمنتظره – هم نوع خوب و هم ناخوشایند – قطعاً می توانند روحیه شما را تغییر دهند. هنگامی که شما به ویژه حساس هستید، ممکن است نسبت به سایر افراد شدیدتر یا بیشتر به موقعیت ها واکنش نشان دهید.
کمبود خواب، شکایت رایج افراد تحت استرس است. برخی افراد حتی زمانی که متوجه می شوند دلیل خوبی وجود ندارد، احساس ناراحتی، ترس و نگرانی می کنند. اگر در 6 ماه گذشته در کنترل نگرانی های خود با مشکل مواجه بوده اید و علائم دیگری مانند مشکل خواب دارید، ممکن است به اختلال اضطراب فراگیر مبتلا شوید. وقتی شدید باشد، گذراندن روز تقریبا غیرممکن است.
اختلال دوقطبی
افراد مبتلا به اختلال دوقطبی بالا و پایین هایی دارند که بسیار شدیدتر و طولانی تر از نوسانات خلقی معمولی است. برای مثال، طبیعی است که برای یک یا دو روز احساس خوبی داشته باشید. مثل اینکه همه چیز مطابق میل شما پیش می رود. با این حال، فردی که مبتلا به اختلال دوقطبی است، میتواند چندین روز یا چند هفته را در شرایط خاصی سپری کند. رقابت، سریع صحبت کردن، زیاد نخوابیدن و انجام کارهای مخرب مانند سر زدن به حساب بانکی خانواده. به آن مرحله شیدایی می گویند.
آنها احتمالاً می توانستند صداها را نیز بشنوند. به همین ترتیب، مشکلی برای برخاستن از رختخواب برای رفتن به شغلی که دوست ندارید، غیرمعمول نیست. اما فرد مبتلا به اختلال دوقطبی ممکن است 4 روز در رختخواب بماند و شغل خود را از دست بدهد. آنها ممکن است احساس بی انگیزگی، غمگینی یا حتی خودکشی کنند. به آن مرحله افسردگی می گویند. این بیماری روانی قابل درمان سالانه 3 درصد از بزرگسالان آمریکایی را تحت تاثیر قرار می دهد.
اختلال دوقطبی دقیقا چیست؟
اختلال دوقطبی که گاهی اوقات افسردگی-شیدایی نامیده می شود، باعث تغییرات شدید در خلق و خو می شود. افرادی که این بیماری را دارند ممکن است هفته ها را سپری کنند و احساس کنند که در بالای جهان هستند قبل از اینکه در افسردگی عمیق فرو بروند. طول هر بالا و پایین از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است.
فاز افسردگی در این اختلال چگونه است؟
بدون درمان، یک فرد مبتلا به اختلال دوقطبی ممکن است دوره های شدید افسردگی داشته باشد. علائم شامل غم و اندوه، اضطراب، از دست دادن انرژی، ناامیدی و مشکل در تمرکز است. آنها ممکن است علاقه خود را به فعالیت هایی که قبلاً از آنها لذت می بردند از دست بدهند. همچنین افزایش یا کاهش وزن، کم یا زیاد خوابیدن، و حتی فکر کردن به خودکشی نیز رایج است.
فاز شیدایی در این اختلال چگونه است؟
در طول این مرحله، افراد احساس شارژ فوق العاده می کنند. فکر می کنند که می توانند هر کاری انجام دهند. عزت نفس آنها از کنترل خارج می شود و برایشان سخت است که یک جا بنشینند. آنها بیشتر صحبت می کنند. به راحتی حواسشان پرت می شود. افکارشان تند می شود و به اندازه کافی نمی خوابند. اغلب منجر به رفتارهای بی احتیاطی مانند خرج کردن، تقلب، رانندگی سریع و سوء مصرف مواد می شود. سه یا بیشتر از این علائم تقریبا هر روز به مدت یک هفته همراه با احساس هیجان شدید ممکن است نشانه یک دوره شیدایی باشد.
افسردگی
ممکن است فردی که افسرده است دچار نوسانات خلقی نیز شود. آنها پایینترین حالت خود را خواهند داشت. سپس احساس خوبی خواهند داشت. اما اوج شیدایی را که افراد مبتلا به اختلال دوقطبی دریافت میکنند، نخواهند دید. افراد افسرده ممکن است در صبح احساس بدتری داشته باشند و در اواخر روز شادتر شوند. اگر بیش از 2 هفته است که احساس غمگینی، خستگی، بی قراری یا ناامیدی می کنید، وقت آن است که با پزشک خود تماس بگیرید.
اختلال شخصیت مرزی
یکی از ویژگی های این بیماری روانی تغییرات ناگهانی و شدید در خلق و خوی است. مانند مضطرب به عصبانی، یا افسرده به مضطرب. معمولاً بدون اوج گیری شدید در اختلال دوقطبی. اینها اغلب توسط آنچه به نظر می رسد تعاملات معمولی با افراد دیگر “تحریک” می شوند. فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی به خوبی با استرس کنار نمی آید. آنها ممکن است بخواهند زمانی که احساس ناراحتی یا ناراحتی می کنند به خود آسیب برسانند.
اختلال نقص توجه و بیش فعالی
نوسانات خلقی، گرم مزاجی، و به راحتی ناامید شدن گاهی اوقات می تواند از علائم ADHD در بزرگسالان باشد. اگر آن را دارید، احتمالاً بی قرار، تکانشی و قادر به تمرکز نیستید. تغییرات هورمونی هورمونهای جنسی با احساسات شما مرتبط هستند. بنابراین تغییرات در سطح هورمونهای شما میتواند منجر به نوسانات خلقی شود. جای تعجب نیست که نوجوانان اغلب به عنوان “خوش خلق” توصیف می شوند.
برای زنان، PMS، بارداری، یائسگی (سال پس از آخرین قاعدگی) و پیش یائسگی (سالهای قبل از آن) می تواند منجر به خلق و خوی غیرقابل پیش بینی شود. هورمونهای مردانه تا سن 30 سالگی تقریباً ثابت میمانند. سپس تستوسترون به تدریج شروع به کاهش میکند. حدود یک سوم مردان ۷۵ ساله و بالاتر سطح تستوسترون پایینی دارند. این می تواند باعث نوسانات خلقی، همراه با اختلال نعوظ، مشکلات خواب، و بله، گرگرفتگی شود.
آنچه شما می توانید انجام دهید
وقتی نوسانات خلقی شما مانع کار، روابط یا هر بخش دیگری از زندگی شما می شود، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید تا بفهمید چه اتفاقی دارد می افتد. تغییرات ساده ممکن است به شما در مقابله با نوسانات خلقی خفیف، ناراحت کننده، آزاردهنده (برای شما یا دیگران) کمک کند. تمرینات منظم – حتی یک پیاده روی روزانه – می تواند به از بین بردن افسردگی و اضطراب کمک کند. زیرا بدن شما را تحریک می کند تا با ترشح اندورفین احساس خوبی ایجاد کند. به علاوه، ورزش می تواند خواب شما را بهبود بخشد.
گوش دادن به موسیقی شاد می تواند به خوبی بر روحیه شما تأثیر بگذارد.
کافئین بیش از حد می تواند علائمی شبیه به اضطراب به شما بدهد. بنابراین سعی کنید آن را کاهش دهید و ببینید که آیا احساسات شما کاهش می یابد یا خیر. درمان شناختی رفتاری نوعی درمان کوتاه مدت است. درمانگر به شما کمک می کند تا الگوهای تفکر و رفتاری را تغییر دهید که به مشکلات زندگی شما می افزاید.
به عنوان مثال، اگر انتقاد شما را در معرض خطر قرار دهد، ممکن است روی راههای جدیدی برای دریافت بازخورد سازنده و واکنش به آن کار کنید. رفتار درمانی دیالکتیکی می تواند به افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی کمک کند تا یاد بگیرند چگونه خشم و تکانه های خود را بهتر کنترل کنند. درنتیجه تغییرات خلق و خوی چشمگیر خود را مدیریت کنند.
منبع:Are My Mood Swings Normal? Am I Bipolar or Borderline Personality? (webmd.com)
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.