خواب برای نوزادان و کودکان بسیار پراهمیت است. در اوایل زندگی، فرد رشد فوق العاده ای را تجربه می کند. این رشد بر مغز، بدن، احساسات و رفتار تأثیر می گذارد. و زمینه را برای ادامه رشد او در دوران کودکی و نوجوانی فراهم می کند.
طبیعی است که والدین بخواهند مطمئن شوند که فرزندانشان، چه نوزادان و چه کودکان خردسال، از خواب مورد نیاز برخوردارند. بنیاد ملی خواب (NSF) توصیه هایی برای کل نیازهای روزانه خواب بر اساس سن ارائه کرد.
رده سنی | ساعات خواب توصیه شده | |
تازه متولد شده | 0-3 ماهگی | 14-17 ساعت |
نوزاد | 4-11 ماهگی | 12-15 ساعت |
کودک نوپا | 1-2 ساله | 11-14 ساعت |
پیش دبستانی | 3-5 ساله | 10-13 ساعت |
سن مدرسه | 6-13 ساله | 9-11 ساعت |
این محدوده ها برای خواب کامل شامل شب و هنگام چرت زدن است. کارشناسان NSF خاطرنشان کردند که اینها توصیه های کلی هستند. و ممکن است یک ساعت بیشتر یا کمتر برای برخی از کودکان مناسب باشد.
همانطور که این توصیه ها نشان می دهد، نیاز به میزان خواب با بزرگ شدن کودک تکامل می یابد. مجموعه ای از عوامل می توانند بر میزان مناسب خواب نوزادان و کودکان تأثیر بگذارند. دانستن این جزئیات می تواند به والدینی که می خواهند خواب سالم را برای فرزندان خود تامین کنند، کمک کند.
الگوی غیرقابل پیشبینی خواب نوزاد
وقتی فرزندتان تازه به دنیا آمده است، احتمالاً مجبور هستید چندین بار در طول شب برای عوض کردن پوشک، غذا دادن و آرام کردن و تسکینش بیدار شوید. الگوی خواب کودکان از تولد تا سه ماهگی معمولاً به شکل زیر است:
چرخههای کوتاه خواب: چرخههای خواب نوزادان به مراتب کوتاهتر از بزرگسالان است و زمان بیشتری را در خواب رم؛ که در آن حرکات سریع چشم وجود خواهد داشت، میگذرانند. تصور میشود که خواب رم برای رشد خارقالعادهای که در مغز نوزادان اتفاق میافتد ضروری است. این غیرقابل پیشبینی بودن خواب نوزاد در این سن یک مرحلۀ ضروری برای کودک است و زیاد طول نمیکشد. هرچند وقتی کمبود خواب دارید، حتی این مرحلۀ کوتاه ممکن است بسیار طولانی به نظر برسد اما با تصور کردن رشد خوب و سالم مغز نوزاد در ذهنتان ممکن است حتی این بیدار شدنها برایتان خوشایند شود.
شروع طولانیتر شدن خواب: از شش تا هشت هفتگی به بعد به تدریج نوزادان در طول روز، دورههای کوتاهتر و در طول شب، دورههای طولانیتری میخوابند. البته بیشتر آنها هنوز در طول شب برای شیر خوردن از خواب بیدار میشوند. آنها همچنین دورههای کوتاهتری از خواب رم و دورههای طولانیتری از خوابی عمیقتر دارند. کارشناسان میگویند، در فاصلهٔ چهار و شش ماهگی، بیشتر کودکان شیرخوار قادر به خوابیدن برای مدت هشت تا ۱۲ ساعت در طول شب میشوند. برخی از نوزادان از همان شش هفتگی برای دورههای طولانی در شب میخوابند، اما بسیاری از نوزادان تا پنج یا شش ماهگی به این نقطه نمیرسند و برخی تا دورهٔ نوپایی همچنان در طول شب از خواب بیدار میشوند
نوزادان چقدر به خواب نیاز دارند؟
نوزادان بیشتر روز خود را در خواب می گذرانند. مدت زمان طبیعی خواب نوزادان بستگی به سن آنها دارد.
0-3 ماهگی
NSF توصیه می کند که نوزادان روزانه بین 14 تا 17 ساعت در خواب باشند. به دلیل نیاز به تغذیه، این خواب معمولاً به دوره های کوتاه تری تقسیم می شود.
در حالی که بخش عمده ای از خواب شبانه اتفاق می افتد. به ندرت نوزادان تازه متولد شده می توانند شب را بدون بیدار شدن بخوابند.
والدین باید توجه داشته باشند که نوساناتی در الگوی خواب نوزادان ممکن است رخ دهد و لزوماً نشان دهنده مشکل خواب نیست. انجمن پزشکی خواب آمریکا و آکادمی اطفال آمریکا ترجیح داده اند که میزان خواب توصیه شده برای نوزادان زیر 4 ماه را ذکر نکنند.
4-11 ماهه
دستورالعمل های NSF بیان می کند که نوزادان (4-11 ماهه) باید بین 12 تا 15 ساعت در روز بخوابند. دستورالعمل های AASM و AAP ، که کل 12-16 ساعت را توصیه می کند، نزدیک به دستورالعمل های NSF هستند. طبیعی است که نوزادان 3-4 ساعت در طول روز بخوابند.
چرا نوزادان اینقدر می خوابند؟
نوزادان بیش از نیمی از زمان خود را در خواب می گذرانند زیرا این دوره رشد قابل توجهی است. خواب به مغز امکان توسعه، ایجاد شبکه و مشارکت در فعالیتهایی را می دهد. که باعث تسهیل تفکر و یادگیری و همچنین شکل گیری رفتار می شود. خواب و تغذیه همچنین به کودک اجازه می دهد از نظر جسمی رشد کرده، بزرگتر شده و مهارت های حرکتی بهتری کسب کند.
آیا خوابیدن در روز برای نوزادان طبیعی است؟
بسیار معمول است که نوزادان چرت می زنند و بخش قابل توجهی از کل خواب خود را در طول روز به دست می آورند. نوزادان تازه متولد شده اغلب حداقل 3-4 ساعت در طول روز چرت می زنند. اگرچه زمان چرت کلی با افزایش سن کاهش می یابد، اما معمولاً برای نوزادان این است که 2-3 ساعت یا بیشتر در روز چرت بزنند.
این چرت زدن نه تنها طبیعی است بلکه مفید است. تحقیقات نشان داده است که چرت زدن های مکرر به نوزادان اجازه می دهد تا خاطرات خاصی را تثبیت کنند. علاوه بر این، چرت زدن باعث می شود حافظه عمومی بالاتری داشته باشند که برای یادگیری و رشد مغز مهم است.
چه زمانی نوزادان در طول شب شروع به خواب می کنند؟
برای بزرگسالان که هر شب 7 تا 9 ساعت بدون وقفه می خوابند، بچه دار شدن می تواند یک تجربه بیدارباش باشد. اگرچه نوزادان بیشتر وقت خود را در خواب می گذرانند، اما به ندرت شب را بدون بیدار شدن سپری میکنند.
به طور کلی، تصور می شود که نوزادان در حدود شش ماهگی شروع به تثبیت دوره خواب شبانه خود می کنند. و این امر باعث می شود که آنها شب ها بخوابند. در همان زمان، تحقیقات نشان داده است که تاریخ این نقطه عطف می تواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد. در یک مطالعه ، تعداد قابل توجهی از نوزادان شش و دوازده ماهه شب، شش یا هشت ساعت متوالی نخوابیدند:
سن | درصد بی خوابی بیش از 6 ساعت متوالی در شب | درصد بیش از 8 ساعت متوالی در شب نمی خوابید |
6 ماه | 37.6٪ | 57.0٪ |
12 ماه | 27.9 | 43.4 |
با گذشت زمان، والدین باید از فرزند خود انتظار داشته باشند که شب ها به مدت طولانی تری بخوابد. اما تا به امروز، اهمیت خواب شبانه برای نوزادان از زمان خواب روزانه مهمتر نشان داده نشده است.
با این اوصاف، گام هایی وجود دارد که والدین می توانند برای تشویق به خواب طولانی مدت متوالی در طول روز انجام دهند. و هر گونه نگرانی در مورد بیدار شدن های مکرر شبانه باید با متخصص اطفال که بیشتر با وضعیت خاص نوزاد آشنا است، صحبت شود.
تغذیه چگونه بر خواب نوزادان تأثیر می گذارد؟
در مورد نحوه و تاثیر روش تغذیه بر خواب نوزاد بحث هایی وجود دارد. در حالی که برخی تحقیقات بیداری های شبانه بیشتری را در نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند نشان داده است. سایر مطالعات تفاوت کمی بین الگوی خواب نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند و شیر خشک تغذیه می کنند، نشان داده است.
AAP توصیه می کند که به طور انحصاری به مدت شش ماه از شیر مادر تغذیه کرده و سپس به مدت یک سال یا بیشتر با شیر مادر مکمل ادامه دهید. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند در دوران پیش دبستانی بهتر می خوابند.
پس از طی دروان نوزادی، کودکان چقدر به خواب نیاز دارند؟
میزان خواب کودکان باید با افزایش سن به میزان قابل توجهی تغییر کند. وقتی از کودکان نوپا به سن مدرسه می روند، خواب آنها شباهت زیادی به خواب بزرگسالان پیدا می کند.
در این فرایند، نیاز به خواب برای کودکان خردسال کاهش می یابد. و این در درجه اول در کاهش زمان صرف شده برای چرت زدن در طول روز منعکس می شود.
اگرچه بچه ها کمتر از نوزادان ساعت می خوابند، اما خواب برای سلامت کلی و رشد آنها مهم است. کمبود خواب کافی در سنین پایین با مشکلات مربوط به وزن، سلامت روان ، رفتار و عملکرد شناختی ارتباط دارد.
کودکان نوپا (1-2 ساله)
توصیه می شود کودکان نوپا روزانه بین 11 تا 14 ساعت بخوابند. چرت زدن آنها در مقایسه با نوزادان کاهش می یابد و اغلب 1-2 ساعت خواب روزانه را شامل می شود. دو چرت زدن روزانه در ابتدای این دوره طبیعی است، اما این امر غیر معمول نیست که کودکان نوپای فقط یک چرت بعد از ظهر بزنند.
پیش دبستانی (3-5 سال)
طبق دستورالعمل های NSF وAASM ، کودکان پیش دبستانی 3-5 ساله باید روزانه 10-13 ساعت بخوابند. در طول این مدت، چرت زدن کوتاه تر می شود یا کودک پیش دبستانی به طور منظم چرت نمی زند.
سن مدرسه (6-13 سال)
NSF توصیه می کند که کودکان در سنین مدرسه باید روزانه 9-11 ساعت بخوابند. AASM قسمت بالای محدوده را تا 12 ساعت افزایش می دهد.
از آنجایی که سن مدرسه شامل گروه سنی وسیع تری است، نیازهای فردی هر کودک در این گروه می تواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد. کودکان خردسال در سنین مدرسه معمولاً بیشتر از آنهایی که در مقطع راهنمایی تحصیل می کنند به خواب بیشتری نیاز دارند.
هنگامی که کودکان وارد دوران نوجوانی می شوند، الگوی خواب آنها به طور قابل توجهی تغییر می کند. و می تواند چالش های متفاوتی را برای نوجوانان و خواب ایجاد کند.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.