می خواهم فرزندم خلاق و باهوش باشد، چه کاری باید انجام دهم؟ با هم بشنویم:
مقدمه
همه والدین دوست دارند فرزند خلاق و باهوش داشته باشند. متخصصان توصیه می کنند، مراقبت و تغذیه در زمان بارداری نقش مهمی دارد. مادران در زمان بارداری همواره در جستجوی مکمل های موثر و مفید برای فرزندشان هستند. در اینجا، ابتدا درباره تاثیر تغذیه دوران بارداری بر مغز فرزند بحث می کنیم. سپس آخرین توصیه محققان برای داشتن فرزند خلاق و باهوش را می خوانیم. مصرف مکمل ها به خانم های باردار کمک می کند، که بارداری سالمی داشته باشند. پزشکان توصیه می کنند قبل از اقدام به بارداری، مادران از مکمل های خاصی استفاده کنند. داشتن یک رژیم غذایی متنوع و سالم در بارداری برای مادران ضروری است. اما هنگامی که باردار هستند یا احتمال باردار شدن دارند، یکی از مهم ترین مواردی که از طرف پزشکشان توصیه می شود، مصرف مکمل فولیک اسید است.
اهمیت مصرف فولیک اسید قبل و حین بارداری:
مصرف فولیک اسید می تواند از نقایص مادرزادی که بر مغز و نخاع کودک تأثیر می گذارد جلوگیری کند. نقص لوله عصبی در اوایل بارداری ایجاد می شود، قبل از اینکه بسیاری از زنان بدانند که باردار هستند. بنابراین توصیه می شود مادران قبل از اقدام برای بارداری به طور منظم فولیک اسید مصرف کنند.
سایر مکمل هایی که مصرف آن ها در زمان بارداری توصیه شده است:
یکی دیگر از این مکمل ها، ویتامین D می باشد. این ویتامین، میزان کلسیم و فسفات موجود در بدن را که برای سلامت استخوان ها، دندان ها و ماهیچه ها لازم است، تنظیم می کند. زمانی که پوست در معرض تابش آفتاب تابستان قرار دارد، در بدن ویتامین D تولید می شود. به طور دقیق مشخص نیست که برای تولید میزان کافی ویتامین D، چه مدت زمان باید در آفتاب باشیم. ویتامین D در برخی غداها مانند برخی ماهی ها، تخم مرغ و گوشت قرمز وجود دارد. این ویتامین فقط در تعداد کمی از مواد غذایی یافت می شود. بنابراین دریافت مقدار کافی آن فقط از طریق تغذیه، بسیار دشوار است.
ویتامین C و کلسیم
مکمل مفید بعدی ویتامین C است. ویتامین C از سلول ها محافظت می کند و به سلامت آنها کمک می کند. این ماده در طیف گسترده ای از میوه ها و سبزیجات یافت می شود و یک رژیم غذایی متعادل می تواند تمام ویتامین C مورد نیاز مادران را تأمین کند.
کلسیم نیز برای ساخت استخوان ها و دندان های کودک حیاتی است. منابع کلسیم شامل شیر، پنیر، ماست، سبزیجات برگ سبز مانند شاهی یا کلم پیچ است. نان و هر نوع غذایی که با آرد غنی شده تهیه می شود نیز حاوی کلسیم می باشد.
اهمیت مصرف مکمل های روغن ماهی طبق جدیدترین مطالعات:
مطالعات نشان داده است که کودکانی که مادران آنها در دوران بارداری از مکمل های روغن ماهی استفاده می کردند، در ده سالگی در حل مسئله کارآمدتر بودند. این کودکان تمرکز بهتری نسبت به هم سن و سالان خویش داشتند. بنابراین مادران از مکمل های روغن ماهی استفاده کنند تا فرزند خلاق داشته باشند.
این اولین مطالعه برای بررسی اثر طولانی مدت مکمل های دوران بارداری با روغن ماهی و فولیک اسید بر عملکرد مغز است.
عملکرد مغز کودکان 10 ساله، با استفاده از اسکن مغزی ویژه اندازه گیری شد. علاوه بر این، آزمایشات عصب روانشناختی نیز در این کودکان انجام گردید. سپس نتایج همه گروه ها به دقت بررسی شد.
کودکان متولد شده از مادرانی که در زمان بارداری، از روغن ماهی غنی از امگا 3 استفاده می کنند، در هنگام حل مشکلات، سرعت پردازش و قدرت حل مساله بهتری دارند. نتایج آزمایشات مربوط به توجه نیز در این کودکان بهتر بود. کیفیت تأمین مواد مغذی مادر، در طول دوره رشد سریع مغز در بارداری، تأثیر پایداری بر عملکرد بعدی مغز در سنین مدرسه دارد. مادرانی که از تغذیه متنوع و کاملی بهره بردند، فرزند خلاق و باهوش داشتند.
نتیجه گیری
بنابراین، زنان قبل و حین بارداری باید در دستیابی به یک رژیم غذایی با کیفیت حمایت شوند. همچنین توصیه می شود تا از مکمل روغن ماهی استفاده کنند. تحقیقات ما نشان می دهد که کودکان متولد شده از مادرانی که در نیمه دوم بارداری روغن ماهی مصرف کرده اند، حافظه و یادگیری بهتری دارند. مکمل فولیک اسید به تنهایی نتوانست به مقدار قابل توجهی منجر به اصلاح عملکرد مغز شود.
چگونه شانس داشتن فرزندخلاق را افزایش دهیم؟
ده راهکار مهم و عملی در این زمینه وجود دارد.
آموزش مهارت های اجتماعی به کودک
پژوهشی 20 ساله که توسط محققان ایالت پنسیلوانیا و دانشگاه دوک صورت گرفت، نشان داد بین مهارت های اجتماعی و موفقیت دوران بزرگسالی ارتباط مستقیم وجود دارد. محققان می گویند مهارت هایی که کودک در مهدکودک می آموزد سبب بهبود کارایی قشر مغز می گردد.
برای مثال، حل مسائل با کمک دوستان و صحبت با آنها، به اشتراک گذاشتن وسایل و گوش دادن به صحبت مربی بسیار موثر است.
بیش از حد از کودکتان محافظت نکنید.
مطالعه ای که اخیرا توسط محققان دانشگاه هاروارد انجام شده است نشان داد که باید بگذاریم کودکانمان اشتباه کنند. این کار سبب افزایش انعطاف پذیری و قدرت فکرکردن در کودکان می شود. البته باید دقت کنیم با آزادی بیش از حد نیز آسیب بیشتری به فرزندمان وارد نکنیم.
روحیه استقلال طلبی را در کودکتان تقویت کنید.
تحقیقات نشان می دهد که آموزش ریاضی به کودکان با تقویت فعالیت سلول های عصبی در بخش های خاصی از مغز ارتباط دارد. آموزش ریاضی در سنین پایین، شانس داشتن فرزند خلاق را زیاد می کند. کودکان بهتر است تکالیفشان را خودشان به تنهایی انجام دهند. والدین باید همیشه نشان دهند که به تحصیل فرزندشان علاقه مندند اما آنها را تشویق کنند که کار خود را مستقل انجام دهند.
نکته بسیار مهم و کلیدی که آینده کودک را تغییر می دهد، مهارت آموزی است. استعداد فرزندتان را کشف کنید و زمینه آموزش مهارت های مرتبط در جهت استعدادش را برایش فراهم نمایید.
نگذارید کودکتان خسته شود.
اگر کودکان طولانی مدت به صفحه نمایشگر نگاه کنند، سبب چاقی، الگوی خواب نامنظم و مشکلات رفتاری در آنها می گردد. مطالعه ای که در دانشگاه مونترال انجام شد، نشان داد که بازی های کامپیوتری خاصی مانند استفاده از اسلحه سبب آسیب به مغز کودک می گردد.
طبق جدیدترین اطلاعات آکادمی کودکان آمریکا، زمان بازی های دیجیتال باید به دو ساعت در روز محدود گردد. فرزندانتان را تشویق کنید تا با یادگیری برنامه نویسی رایانه ای، مدل سازی سه بعدی یا تولید موسیقی دیجیتال، بتوانند یک محتوای خاص تولید کنند.
نشان دهید که انتظارات زیادی از فرزندتان دارید و به توانایی هایش اعتماد دارید.
نظرسنجی گسترده ای که اخیرا توسط UCLA انجام شد نشان داد که انتظاراتی که والدین از فرزندشان دارند در موفقیت فرزند تاثیر زیادی دارد. این مطالعه نشان داد که تقریبا همه کودکانی که تا چهارسالگی عملکرد خوبی داشتند، والدینشان کسانی بودند که انتظارات زیادی از آنها داشتند.
وقت زیادی را به تمجید ظاهر فرزندتان یا هوش او اختصاص ندهید.
هیچ وقت به فرزندتان نگویید تو بدون درس خواندن نمره بالایی گرفتی و باهوش هستی. مطالعه ای که در دانشگاه استنفورد انجام شد نشان داد که تعریف و تمجید از کودکان با جملاتی مانند “تو خیلی باهوش هستی” منجر به عملکرد نامناسب می شود.
استراتژی جایگزین چیست؟ والدین باید تلاش فرزندشان مبنی بر غلبه بر مشکلات و چالش ها را ستایش کنند.
انجام کارهای اختصاصی
شواهد زیادی نشان می دهد که انجام کارها برای رشد کودک مفید است. در یک نظرسنجی دانشگاه براون فقط 28 درصد از والدین گفتند که به طور منظم از فرزندشان میخواهند کار خاصی انجام دهند.
والدین مدام با تلفن صحبت نکنند و زمان مناسبی به فرزندشان اختصاص دهند.
حدود 30 درصد از نوجوانان گفته اند که والدینشان به تلفن همراه خود اعتیاد دارند. طی یک نظر سنجی دیگر، 32 درصد از کودکان، وقتی والدینشان با تلفن صحبت می کنند، احساس بی اهمیت بودن می کنند. پس والدین بدانند که چه طور می توانند زمانبندی مناسبی داشته باشند تا سبب آسیب روانی به فرزندشان نشوند.
محیط خانه آرام و دوست داشتنی باشد.
کودکان در خانواده هایی که مدام با هم اختلاف دارند، انگیزه و تمرکز کمی دارند. ایجاد یک محیط دوست داشتنی و حمایتی، عامل اصلی داشتن فرزند خلاق و سالم است.
والدین در رفتارشان متعادل باشند.
براساس یک تقسیم بندی علمی، والدین دارای رفتار بسیار سخت گیرانه، بسیارملایم و یا متعادل هستند. کودکان از والدین متعادل خود، بهترین الگوی رفتاری را کسب می کنند. هیجان و درک اجتماعی خود را کنترل کرده و درنهایت موفق خواهند بود.
درپایان اینکه والدین با رفتار خود در منزل و نحوه تعامل با فرزندشان، آینده او را تغییر می دهند.
برای اطلاعات بیشتر با ما در کلینیک سلامت مغز دانا تماس بگیرید.
منبع: https://neurosciencenews.com/dha-brain-function-18557
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.