داشتن یک ذهن خلاق به ما اجازه می دهد کارهای نو و هیجان انگیزی انجام دهیم.
اما سوال اینجاست : آیا افراد، خلاق متولد می شوند یا خلاقیت یک مهارت است که شما می توانید در طول زمان آن را کسب کنید و در آن خبره شوید؟
روانشناس مشهور Mihaly Csikszentmihalyi، در کتابش “Creativity: The Work and Lives of 91 Eminent People,” پیشنهاد می دهد که در بین همه ی فعالیت های انسانی، خلاقیت یکی از مهم ترین ها است که باعث می شود ما در زندگی به احساس سعادت برسیم.
او می گوید افراد خلاق دارای 10 ویژگی هستند که با یکدیگر به شکل پیچیده ای ارتباط دارد. وارد کردن این ویژگی ها در زندگی، به شما کمک می کند خلاقیت خود را بهبود دهید.
پرانرژی و متمرکز بودن
افراد خلاق چه از لحاظ روانی چه از لحاظ جسمی انرژی زیادی دارند.آن ها می توانند ساعت ها روی کاری تمرکز کنند و همزمان علاقه مند باقی بمانند.
داشتن یک ذهن خلاق به این معنا نیست که حتما لازم است کارهای هنری انجام دهید. افراد خلاق، رویاپرداز و کنجکاو هستند و زمان زیادی را به اندیشیدن در مورد موضوعات مورد علاقه ی خود می پردازند.این کار به آن ها اجازه می دهد ذهنشان را رها کنند و اجازه ی جست و جو به آن بدهند.
باهوش و ساده بودن
به نظر می رسد افراد خلاق، باهوش باشند.اما پژوهش ها نشان می دهد بالا بودن IQ، الزاما باعث نمی شود فرد خلاق تر باشد.فاکتور های دیگری نیز اهمیت دارند.
در پژوهش Lewis Terman’s، روی کودکان باهوش و خاص، کودکان با IQ بالاتر الزاما افراد خلاق تری نبودند.در واقع تعداد کمی از افراد این پژوهش در آینده، به افرادی خلاق و هنری تبدیل شدند.
این پژوهش نشان می دهد داشتن هوش بالاتر از سطح معمول، ممکن است به خلاقیت کمک کند اما داشتن IQ بالای 120 الزاما باعث خلاقیت نمی شود.
داشتن تعادل بین خلاقیت و دانش عملیاتی به این معناست که شما بدانید چه زمانی بهتر است یک ایده را دنبال کنید و چه زمانی کنار گذاشتن ایده بهتر است.
داشتن این مهارت یکی از ویژگی های مهم افراد خلاق است.
افراد خلاق می توانند اتفاقات را با نگاهی تازه و ساده ببینند.آن ها می توانند احساس کنجکاوی و هیجان را در خود زنده نگه دارند.
بازیگوش و سرسخت بودن!
بازیگوش بودن و نگاه متفاوت داشتن یکی از ویژگی های افراد خلاق است. اما به دنبال این ویژگی یک صفت متضاد نیز باید وجود داشته باشد: سرسخت بودن.
زمانی که روی یک پروژه کار می کنید، اگر فرد خلاقی باشید، از خودتان سرسختی و محکم بودن نشان می دهید. افراد خلاق ممکن است ساعت ها پای کار خود وقت بگذرانند تا به نتیجه ی مطلوب برسند و دست از کار بکشند.
برای مثال زندگی یک هنرمند را در نظر بگیرید.ممکن است از بیرون فکر کنید زندگی هیجان انگیز، رمانتیک و باشکوهی است. اما برای موفق بودن در هنر، نیاز به تلاش زیادی وجود دارد و بسیاری افراد این ظرافت را درنمی یابند.
یک شخص خلاق، می داند که خلاقیت شامل کار سخت، و لحظات خوش، هر دو است.
یک شخص خلاق زمانی که به دنبال هدف خود می رود، سرسختانه مسیر را طی می کند اما می تواند زمان هایی نیز، رها و بازیگوش باشد.
واقع گرا بودن یا رویاپرداز بودن!
افراد خلاق، رویا پردازی می کنند و امکان های مختلف را از نظر می گذرانند. آن ها شگفتی های این جهان را می بینند.آن ها می توانند شروع به رویاپردازی کنند اما نمی گذارند این رویاها آن ها را از واقعیت دور کنند.
آن ها معمولا به عنوان افراد رویاپرداز شناخته می شوند اما این به آن معنا نیست که در ابرها زندگی می کنند!
افراد دارای خلاقیت، از دانشمندان گرفته تا هنرمندان، برای مشکلات دنیای واقعی به دنبال راه حل می گردند.
زمانی که دیگران، به مشکلات به عنوان مسائل غیرمرتبط و نامهم نگاه می کنند، افراد دارای خلاقیت، به دنبال راه حل های کاربردی و مناسب برای شرایط هستند.
درونگرا بودن و برونگرا بودن
ما معمولا به اشتباه افراد را تنها به دو دسته ی درونگرا یا برونگرای صرف تقسیم می کنیم.
اما خلاقیت نیاز به هر دوجنبه ی شخصیتی دارد.افراد خلاق هم دارای جنبه های درونگرایانه و هم دارای جنبه های برونگرایانه در شخصیت خود دارند.
پژوهش ها نشان می دهد که افراد معمولا بیشتر به یکی از سمت های درونگرا بودن یا برونگرا بودن تمایل دارند و این ویژگی معمولا در طول عمر ثابت است.
افراد دارای خلاقیت می توانند همزمان اجتماعی و ساکت باشند. یا می توانند با دیگران در مورد ایده ها صحبت کنند اما در خلوت هم روی آن ها دقیق شوند.
مغرور و فروتن
افرادی که خلاقیت زیادی دارند، معمولا از دستاورد های خود احساس غرور می کنند.اما همزمان، از جایگاه خود آگاه هستند.
افراد خلاق برای کارهای دیگران در حیطه ی کاری خودشان، ارزش زیادی قائل هستند و سعی می کنند از آن ها ایده بگیرند.
افراد خلاق، همیشه روی ایده یا پروژه ی بعدی خود در حال تمرکز هستند بنابراین روی موفقیت های گذشته ی خود متوقف نمی شوند.