در این بخش به جدیدترین پیشرفت های علمی می پردازیم که یافته های درمانی نویدبخش و جدیدترین اقدامات در جهت توسعه واکسن وروس کرونا را مورد بررسی قرار می دهد. در حالی که هنوز چگونگی تکامل ویروس همه گیر کرونا نامشخص است، دانشمندان به صورت خستگی ناپذیری به تحقیقات خود در زمینه درمان ویروس کرونا ادامه داده اند تا از انتشار آن جلوگیری کنند.
محققان در سراسر جهان همچنان رویکردهای جدید در مورد ایمن سازی ویروس کرونا SARS-CoV-2 و گزینه های درمانی نویدبخش را آزمایش می کنند.
یکی از مهمترین ملزومات در کنترل گسترش ویروس کرونا coronavirus، آزمایشات کارآمد است.
برای این منظور، تیمی از محققان دانشگاه کلرادو بولدر آزمایشی را تهیه کرده اند که طبق اظهارات آن ها در کمتر از 45 دقیقه می توان نتیجه گرفت.
محققان می گویند، جمع آوری نمونه برای این آزمایش ساده است و نیازی به فرآیند پیچیده و ناخوشایند swabbing ندارد.
تنها کاری که باید انجام دهید این است که نمونه را درون لوله قرار دهید، یک محلول ویژه به این نمونه بیفزایید و لوله را برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه بفرستید. به گفته سازندگان آزمایش، این آزمایش فقط به مواد در دسترس نیاز دارد. این کمک می کند تا زمان زیادی برای پردازش نتایج، صرفه جویی شود.
سوال اصلی مربوط به دقت است: آیا آزمون تعداد قابل توجهی از نتایج کاذب-منفی یا کاذب مثبت خواهد داشت؟
به گفته محققان: “این آزمایش با دقت 29 نمونه از 30 نمونه مثبت به طور دقیق پیش بینی شده است.”
با این حال، این تحقیقات هنوز هم مورد بازنگری و تأیید قرار نگرفته است، اگرچه این تیم مجموعه دیگری از محققان را برای تأیید نتایج اولیه، با خود همگام کرده است.
چنین آزمایشاتی می تواند به شناسایی ناقلین بدون علائم ویروس کرونا SARS-CoV-2 کمک کند، که ممکن است بدون درک آن گسترش ویروس را تسریع کند.
پروفسور روی پارکر، مدیر موسسه BioFrontiers دانشگاه و نویسنده ارشد مقاله مورد مطالعه، اظهار داشت:
دومین فرصت برای اکسید نیتریک
اکسید نیتریک گازی است که پزشکان گاهی اوقات برای معالجه افرادی که میزان اکسیژن خون آنها بسیار پایین است، استفاده می کنند.
گرچه محققان خاطرنشان کردند که به نظر نمی رسد این رویکرد میزان مرگ و میر را در بین این بیماران کاهش دهد، اما اکسید نیتریک قابلیت شگفت آوری را از خود نشان داده که توجه محققان را در دانشگاه جورج واشنگتن به خود جلب کرده است.
آزمایش های قبلی در کشت سلولی نشان داده اند که اکسید نیتریک قادر به متوقف کردن تکثیر ویروس کرونا SARS-CoV، می شود.
هر دو ویروس کرونا SARS-CoV و SARS-CoV-2 – توالی های نوکلئوتیدی تقریباً 79٪ شبیه به یکدیگر دارند – بنابراین محققان پیشنهاد می کنند که اکسید نیتریک ممکن است قادر به مهار ویروس کرونا coronavirus جدید هم باشد.
در بررسی شواهد موجود، محققان معتقدند که این گاز ممکن است به تسکین برخی از علائم احتمالی کشنده ویروس کرونا COVID-19، کمک کند.
بنابراین، آنها دانشمندان دیگر را ترغیب می کنند که در زمینه بیماری همه گیر فعلی، پتانسیل درمانی اکسید نیتریک را بررسی کنند.
دکتر آدام فریدمن، نویسنده این بررسی، توضیح می دهد: “اکسید نیتریک در حفظ عملکرد طبیعی عروق و تنظیم آبشارهای التهابی که به آسیب حاد ریه و سندرم دیسترس حاد تنفسی کمک می کند، نقش اساسی دارد.
“مداخلات محافظت شده در برابر آسیب حاد ریه و سندرم دیسترس حاد تنفسی می توانند نقش اساسی در بیماران و سیستم های بهداشتی در طول همه گیری داشته باشند.”
آزمایش داروهای موجود
بسیاری از تیم های تحقیقاتی به دنبال توسعه روش های درمانی هدفمند برای ویروس کرونا COVID-19 هستند، اما ایجاد یک داروی جدید از ابتدا می تواند واقعاً مدت زمان طولانی را به خود اختصاص دهد.
و از آنجا که زمان در جلوگیری از ابتلا به بیماری کروناویروس کنونی فاکتور مهمی محسوب می شود، برخی از محققان با ارزیابی مجدد پتانسیل داروهای موجود، تصمیم به رویکرد دیگری گرفته اند.
فایده اصلی آزمایش داروهایی که به راحتی در دسترس هستند، این است که این داروها آزمایشات ایمنی را برای استفاده در بشر قبلاً گذرانده اند، تنها اثربخشی آنها در مقابله با کروناویروس جدید باید بررسی شود.
با توجه به این موضوع، محققان دانشگاه ییل تصمیم گرفتند تا حدود 12،000 دارویی را که قبلاً تأییدیه اداره غذا و داروی آمریکا (FDA) را دریافت کرده بودند یا در مرحله بالینی آزمایش بودند، از بین ببرند. هدف آنها این بود که ببینند آیا ممکن است هر کدام از موارد با موفقیت در درمان COVID-19 استفاده شود.
آنها در فهرست اولیه عظیمی قرار گرفتند تا اینکه ابتدا 100 دارو، سپس 21، و سرانجام به 13 دارویی که احتمالاً گزینه مناسبی برای مقابله با ویروس کرونا هستند، نشان می دهند.
از بین 13 داروی برتر، محققان بیشترین امید را برای LAM-002A یا آپیلیمود دارند که لنفوم فولیکول، نوعی دارو برای درمان سرطان خون و انواع بیماری های خود ایمنی می باشد.
هم اکنون این تیم همکاری خود را با شرکت بیو دارویی AI Therapeutics آغاز کرده است تا یک کارآزمایی بالینی مرحله II از پتانسیل LAM-002A در برابر ویروس کرونا SARS-CoV-2 را آغاز کند.
پروفسور مورات گونل، مشاور علمی ارشد در هوش مصنوعی اظهار داشت: “LAM-002A به نظر می رسد یک روش درمانی جدید برای بیماران مبتلا به ویروس کرونا COVID-19 باشد تا از پیشرفت بیماری و نیاز به بستری در بیمارستان جلوگیری کند.”
کشف واکسن
تحقیقات در مورد واکسن ها نیز با سرعت زیادی ادامه می یابد. اخیرا، محققان دانشگاه تگزاس در آستین – در یک مقاله علمی – اعلام کردند که یک نسخه اصلاح شده از یک پروتئینخاص به نام پروتئین اسپایک (spike protein) تهیه کرده اند، که در نهایت می تواند به تولید واکسن کمک کند.
پروتئین اسپایک به ویروس ها کمک می کند که به سلولهای سالم متصل شده و آن ها را آلوده کنند، اما دانشمندان آنها را در واکسنها برای “آموزش” سیستم ایمنی بدن و تشخیص این ویروس ها استفاده می کنند.
تیم تحقیق قبلاً ساختار پروتئین اسپایک را شرح داده بودند. آنها با تلاشهای اخیرشان هدف خود را بر روی ایجاد پروتئین اسپایکی باثبات تر متمرکز کردند که در مقابل استرس و گرما مقاوم تربوده و حمل و نقل آسان تری داشته باشد.
دانشمندان پس از مشاهده 100 نسخه اصلاح شده در پروتئین اسپایک ویروس کرونا، توانستند 26 تا از پایدارترین آنها را مشخص کنند.
سرانجام، برای بدست آوردن نسخه پروتئین نهایی، چهار مورد از 26 اصلاح برتر را ترکیب کردند.
محققان اکنون مجوز غیر انحصاری تولید و فروش HexaPro را به شرکت بیوتکنولوژی Sino Biological اعطا کرده اند، و همچنین یک درخواست ثبت اختراع در ایالات متحده برای این محصول ارائه داده اند.
کاندید واکسن در میمون های مکاک موثر واقع شده است
محققان دیگر به دنبال واکسن های مختلف آزمایشگاهی و پتانسیل آنها برای متوقف کردن ویروس کرونا هستند.
محققان مرکز پزشکی بیت اسرائیل Deaconess، در بوستون، با همکاری شرکت جانسون، از موفقیت های اولیه ای برای واکسن خود رونمایی کردند.
در مقاله ای که در Nature منتشر شده است، آنها توضیح می دهند که کاندید واکسن آنها براساس آدنو ویروس – ویروس سرماخوردگی – دارای پروتئین اسپایک ویروس کرونا است.
این تیم با 52 میمون روسوس ماکاک کار کرده اند. آنها 32 عدد از ماکاک را با نسخه های مختلف واکسن آزمایشگاهی خود واکسینه کردند و به بقیه دارونما دادند.
فقط شش مورد از ماکاکها شکلی از نسخه واکسن را دریافت کردند که محققان معتقدند بهینه است. دانشمندان بعد از گذشت 6 هفته، همه میمون ها را در معرض ویروس کرونا قرار دادند تا ببینند واکسن ها چه تاثیری دارند.
از شش نفر که واکسن بهینه را دریافت کرده بودند، هیچکدام ویروس کرونا SARS-CoV-2 را در ریه های خود نشان ندادند و فقط یکی از آنها دارای ویروس در بینی خود بود که نشان می دهد واکسن ویروس را دفع کرده است.
“ایمن سازی دارای مزایایی نسبت به یک رژیم دوتایی برای کنترل ویروس همه گیر کرونا است، اما یک واکسن دوتایی به احتمال زیاد ایمن خواهد بود، و بنابراین، هر دو رژیم در آزمایشات بالینی ارزیابی می شوند.”
در حال حاضر محققان آزمایشات بالینی را در انسان برای آزمایش بیشتر واکسن خود آغاز کرده اند.
دکتر باروچ می افزاید: “ما منتظر نتایج آزمایشات بالینی هستیم که ایمنی بدن و درنهایت اثربخشی واکسن [آزمایش] را در انسان تعیین کند.”
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع:
Medical News Today
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.