نشانه های افسردگی در نوجوانان با هم بشنویم:
در طول سالهای نوجوانی، بسیاری از جوانان به دلایلی غیرمنطقی یا نامعقول به نظر میرسند که دچار استرس، افسردگی یا عصبانیت شوند. برای مثال، به عنوان والدین، ممکن است درک نکنید که چرا دخترتان به خاطر نظر یکی از دوستانش ناراحت و خشمگین میشود، یا چرا پسرتان به خاطر سوءتفاهم در کارهای خانه عصبانی است. اگرچه نوسانات در خلق و خو و احساسات قوی، بخشی از ویژگیهای بارز نوجوانی است، اما مهم است که بتوانیم تشخیص دهیم که برخی از رفتارها ممکن است نشان دهنده وجود مشکل جدی افسردگی نوجوانی باشد. در زیر به 9 مورد اشاره شده است که نشانه افسردگی در نوجوانان است:
با توجه به نشانه های زیر اگر مشکوک هستید که فرزندتان افسرده شده است، تیم متخصصین روانپزشکی و رانشناسان ما همراه شما هستند. با تجربه و دانش، در کنار شما هستیم تا بهترین راهکارها را به شما ارائه دهیم. همین امروز با ما تماس بگیرید و مشاورهی خود را تنظیم کنید. شما شایسته بهترین ها هستید!
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
1. غم یا عصبانیتی که از بین نمی رود
یکی از نشانه افسردگی در نوجوانان، غمی است که برای مدت طولانی از بین نمیرود: این کاملا طبیعی است که نوجوانان (و بزرگسالان) گاهی اوقات احساس غمگینی یا عصبانیت کنند. چیزی که طبیعی نیست این است که این احساسات منفی برای چندین روز یا هفته ادامه داشته باشند. برخی موقعیتها وجود دارد که غم و اندوه در یک دوره طولانی میتواند طبیعی باشد. اگر مرگی در خانواده (از جمله حیوان خانگی) رخ داده باشد یا خانواده شما دوران آسیب زایی را پشت سر بگذارد (مانند از دست دادن کار)، با این حال، اگر نوجوان شما بدون دلیل قابل تشخیص، برای مدت طولانی عصبانی یا غمگین به نظر می رسد، ممکن است از افسردگی نوجوانی رنج می برد.
2. بیماری های غیر قابل توضیح یا درد
یکی دیگر از نشانه افسردگی در نوجوانان، درد های فیزیکی است. بسیاری از مردم نمیدانند که افسردگی میتواند درد فیزیکی را نیز به همراه داشته باشد. اگر نوجوان شما اغلب از سردرد، معده درد یا دردهای مختلف در سراسر بدن شاکی است، ممکن است علت آن ذهنی باشد تا جسمی. توجه داشته باشید که این بدان معنا نیست که فرزند شما واقعاً درد را احساس نمی کند. ناراحتی فیزیکی واقعی است و به این معنی است که یک عدم تعادل شیمیایی، به جای یک بیماری فیزیکی، ممکن است علت آن باشد.
3. تغییرات مداوم در عادات غذایی
نشانه بعدی افسردگی در نوجوانان، میتواند تغییرات در اشتها باشد: مانند بزرگسالان، نوجوانان اغلب در پاسخ به احساسات خود غذا زیادی می خورند یا اشتها ندارند. اگر نوجوان شما به طور ناگهانی اشتها ندارد و به نظر می رسد که وزن کم می کند یا برعکس، بیشتر از حد معمول غذا می خورد و وزن اضافه می کند، ممکن است افسردگی دلیل آن باشد. هر گونه افزایش یا کاهش وزن عمده در نوجوان شما باید باعث مراجعه به پزشک برای رد علل پزشکی از جمله اختلال خوردن، اضطراب یا افسردگی شود.
4. از دست دادن علاقه به فعالیت های مورد علاقه
یکی دیگر از نشانه افسردگی در نوجوانان، بی علاقه شدن است: یک نوجوان افسرده ممکن است علاقه خود را به فعالیت هایی که قبلاً مورد علاقه اش بود از دست بدهد. طبیعی است که جوانان بخواهند چیزهای جدید را امتحان کنند و گاهی اوقات فعالیت ها و ورزش های قدیمی را کنار بگذارند. با این حال، اگر نوجوان شما فعالیتهای جدیدی را برای جایگزین فعالیت های قبلی نمیکند، این میتواند نشانهای از افسردگی نوجوانان باشد. بنابراین ممکن است تمام فعالیت های مورد علاقه را به طور همزمان کنار بگذارد. به عنوان مثال، نوجوانی که فوتبال بازی میکند، با دوستان خود بیرون می رود تصمیم میگیرد همه این فعالیتها را کنار بگذارد، میتواند نشانهای از افسردگی را نشان دهد. اما نوجوانی که تصمیم می گیرد فوتبال را کنار بگذارد تا به باشگاه شطرنج برود، این طبیعی است.
5. استفاده از الکل یا مواد مخدر
مورد بعدی از نشانه افسردگی در نوجوانان، مصرف الکل یا مواد مخدر است. در حالی که بسیاری از والدین فکر می کنند که سوء مصرف الکل یا مواد مخدر مشکلی جدا از افسردگی است (و گاهی اوقات چنین است)، این دو شرایط می توانند کاملا به هم مرتبط باشند. برخی از نوجوانان سعی میکنند با روی آوردن به مواد، احساسات بد خود را درمان کنند و استفاده از آنها میتواند به سرعت به سوء استفاده تبدیل شود. این به نوبه خود میتواند افسردگی را تشدید کند، زیرا میتواند باعث شود نوجوان با این کار احساس گناه کند و وضعیت بدتر شود. اگر مشکوک هستید که فرزندتان از مواد مخدر یا الکل استفاده می کند، به دنبال کمک باشید و به خاطر داشته باشید که افسردگی ممکن است یک دلیل زمینه ای باشد.
6. تغییر در الگوهای خواب
مورد مهم بعدی از نشانه افسردگی در نوجوانان، اختلالات خواب است. بسیاری از نوجوانان، اگر حق انتخاب داشته باشند، ترجیح می دهند تا دیروقت بیدار بمانند و تا ظهر بخوابند. نوجوان شما ممکن است این کار را در تعطیلات آخر هفته و در زمان تعطیلات مدرسه انجام دهد و رفتار کاملاً معمولی از خود نشان دهد. با این حال، اگر الگوهای خواب فرزندتان او را آزار میدهد یا در کارهای مدرسه و فعالیتها اختلال ایجاد میکند، افسردگی نوجوان میتواند نقش مهمی داشته باشد. این وضعیت سلامت روانی میتواند باعث بیخوابی یا تمایل به خواب بیش از حد معمول شود.
7. نمرات بد
مورد بعدی از نشانه های افسردگی در نوجوانان افت تحصیلی است. اگر نوجوان شما به گرفتن نمرات خوب افتخار می کند، یک افت قابل توجه می تواند فقط مرحله دیگری از رشد یا نشانه ای باشد که اتفاقی جدی در حال وقوع است. در برخی موارد، آن “چیزی جدی” می تواند افسردگی یا بیماری روانی دیگری باشد. یکی از دلایلی که افسردگی می تواند باعث نمرات ضعیف شود این است که انگیزه فرد را از بین می برد، به خاطر داشته باشید از دست دادن این انگیزه ارزش بررسی دارد.
8. نشانه های افکار خودکشی
نشانه مهم بعدی افکار خودکشی است. افسردگی شدید می تواند منجر به افکار خودکشی و در برخی موارد اقدام به خودکشی شود. ممکن است فرزندتان نزد شما بیاید و بیان کند که افکار خودکشی دارد، اما بیشتر اوقات، والدین باید مراقب باشند تا علائم ظریف را تشخیص دهند. رها کردن دوستان، احساس تسکین یا شادی ناگهانی در زمان غمگینی، گفتن جملاتی مانند «وقتی من رفتم اوضاع بهتر میشود» یا بخشش داراییهای باارزش، همگی میتوانند نشانههای افکار خودکشی باشند. این یک اورژانس پزشکی است. اگر فکر می کنید که نوجوان شما ممکن است به طور جدی به خودکشی فکر کند، به سرعت با روانپزشک تماس بگیرید.
9. انواع دیگر بیماری های روانی یا جسمی
نوجوانانی که از اضطراب یا انواع دیگر بیماری های روانی رنج می برند، می توانند بیش از حد متوسط در معرض ابتلا به افسردگی باشند. نوجوانانی که شرایط سلامت جسمانی عمده ای دارند نیز ممکن است در معرض خطر افسردگی قرار بگیرند. اگر مشکوک هستید که نوجوان شما شروع به نشان دادن علائم افسردگی همراه با هر بیماری دیگری می کند،هرچه سریعتر به متخصص مراجعه کنید.
تشخیص اینکه یک نوجوان افسرده است یا به سادگی از فراز و نشیب های طبیعی در دوران نوجوانی میگذرد، می تواند دشوار باشد. مراجعه به روانپزشک می تواند به تایید یا رد یک اختلال سلامت روان کمک کند. همچنین می توانید به تنهایی برای فرزندتان مشاوره بگیرید. به یاد داشته باشید که شما مدافع نوجوان خود هستید و او ممکن است علائم بیماری روانی را تشخیص ندهد. اگر به افسردگی نوجوانان مشکوک هستید، کمک بگیرید تا نوجوانتان احساس بهتری داشته باشد.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.