در طول رویاهای روشن یا شفاف، خواب بیننده آگاه است که رویایی در حال وقوع است اما حالت رویایی را ترک نمی کند. برخی دیگر این پدیده ها را به عنوان رویاهایی تعریف می کنند که در آن افراد می توانند بر جنبه های مختلف محیط خود کنترل داشته باشند. اگرچه مطالعات نشان داده است که همیشه اینطور نیست و برخی افراد بیشتر از دیگران مستعد “کنترل رویای شفاف” هستند.
نظرسنجی ها نشان می دهد که تقریباً 55 درصد از بزرگسالان حداقل یک خواب شفاف در طول زندگی خود تجربه کرده اند. و 23 درصد از افراد حداقل یکبار در ماه رویاهای شفاف را تجربه می کنند. برخی تحقیقات به مزایای بالقوه خواب روشن مانند درمان کابوس ها اشاره کرده اند. با این حال، مطالعات دیگر معتقدند که رویاهای شفاف ممکن است تأثیر منفی بر سلامت روانی داشته باشند. زیرا می توانند خواب را مختل کرده و باعث شوند بین بینندگان و بینندگان خیال مرزهای بین واقعیت و خیال تار شود.
رویاهای شفاف چگونه عمل می کنند؟
رویای شفاف به طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته است. اما هنوز چیز زیادی در مورد این پدیده ناشناخته است. برخی از محققان معتقدند فعالیت در قشر پیش پیشانی مغز با ایجاد رویاهای شفاف ارتباط دارد. در طول رویاهای غیر شفاف، مردم از اشیاء و رویدادهای درون حالت رویا مطلع هستند. اما از خود این خواب آگاه نیستند و نمی توانند خوابیده و بیدار را تشخیص دهند. این امر تا حدی به سطوح پایین فعالیت قشر نسبت داده شده است.
رویاهای شفاف متفاوت است زیرا افراد خوابیده می دانند که خواب می بینند. و در برخی موارد می توانند بر محیط اطراف خود کنترل داشته باشند. برخی از مطالعات این ویژگی ها را با افزایش فعالیت قشر مرتبط کرده اند. در افرادی که در طول رویاهای شفاف مشاهده شده اند، سطح فعالیت قشر پیش پیشانی در خواب شفاف با سطوح زمانی که بیدار هستند قابل مقایسه است. به همین دلیل، رویای شفاف ممکن است به عنوان “حالت ترکیبی از خواب و بیداری” شناخته شود.
خواب REM
در حالی که رویاهای معمولی می توانند در مراحل مختلف چرخه خواب رخ دهند. مطالعات نشان داده اند که بیشتر خواب های شفاف در طول حرکت سریع چشم (REM) اتفاق می افتد. خواب REM چهارمین و آخرین مرحله از یک چرخه خواب معمولی است. سه مرحله اول شامل خواب غیر سریع چشم (NREM) است. امروزه اجماع عمومی بین محققان این است که رویاهای شفاف از رویاهای غیر شفاف در مرحله خواب REM سرچشمه می گیرند. از این نظر، شفافیت جنبه ای از رویاها است که می تواند با استفاده از وسایل مختلف تحریک شود.
رویاهای شفاف چگونه مطالعه می شوند؟
برخی از رایج ترین تکنیک ها شامل موارد زیر است:
- آزمایش واقعیت: این تکنیک از شرکت کنندگان می خواهد در طول روز آزمایشاتی را انجام دهند که خواب و بیداری را متمایز می کند. یک شرکت کننده ممکن است از خود بپرسد که آیا در طول روز خواب می بیند یا نه. از آنجا که خودآگاهی در طول رویاهای غیر شفاف امکان پذیر نیست، پاسخ به این سوال ثابت می کند که آنها در واقع بیدار هستند. آزمایش واقعیت مبتنی بر این ایده است که آزمایش های مکرر در نهایت به رویاهای شرکت کننده نفوذ می کند. این آزمایشات به پزشکان امکان می دهد تا به وضوح برسند و بین حالت رویا و بیداری تمایز قائل شوند.
- القای الهام بخش رویاهای شفاف (MILD): این تکنیک شامل آموزش خود برای تشخیص تفاوت بین رویا و واقعیت در هنگام خواب است. افراد پس از یک دوره خواب بیدار می شوند و عبارت زیر را تکرار می کنند: “دفعه بعد که خواب هستم، به یاد می آورم که خواب می بینم.” محققان با بیدار کردن افراد پس از پنج ساعت خواب، رویاهای شفاف را با استفاده از روش MILD القا می کنند.
- بازگشت به رختخواب (WBTB): برخی از افراد می توانند با استفاده از این تکنیک، رویاهای شفافی را القا کنند. که شامل بیدار شدن در نیمه شب و سپس بازگشت به خواب پس از گذشت زمان معینی است. WBTB اغلب همراه با تکنیک MILD استفاده می شود. هنگامی که این دو روش با هم به کار گرفته شوند، موثرترین زمان بین بیدار شدن و بازگشت به خواب 30 تا 120 دقیقه به نظر می رسد.
کاربرد نوارمغز
هنگامی که یک فرد به خواب رفت، با استفاده از الکتروانسفالوگرام(EEG) ، سطح فعالیت در قشر پیش پیشانی و سایر نواحی مغز را مشخص کنند. که در طی آن دیسک های فلزی به پوست سر فرد متصل می شوند. از الکتروکولوگرام (EOG) نیز می توان برای ردیابی حرکات چشم برای تعیین زمان ورود فرد به خواب REM استفاده کرد. در برخی از مطالعات، از افراد خواسته می شود هنگام خواب حرکات خاصی از چشم خود را انجام دهند تا نشان دهند که آنها رویای شفافی دارند. EOG ها به طور خاص برای تشخیص این حرکات مفید هستند.
آیا رویاهای شفاف برای شما خوب است یا بد؟
محبوبیت رویاهای شفاف ناشی از خود در سال های اخیر افزایش یافته است. شایع ترین دلایل القاء رویاهای شفاف شامل برآورده شدن آرزوها، غلبه بر ترس ها و درمان است. مطالعات ارتباط بین القاء رویاهای شفاف و غلبه بر ترس و ناراحتی ناشی از کابوس ها را نشان داده اند.
بحث های زیادی در مورد اینکه آیا القاء رویاهای شفاف برای سلامت روان مفید است یا مضر است وجود دارد. برخی از محققان استدلال می کنند که ایجاد رویاهای شفاف عمداً مرز بین رویاپردازی و واقعیت را محو می کند. و این می تواند پیامدهای منفی برای سلامت روانی فرد در دراز مدت داشته باشد. رویا درمانی شفاف برای برخی گروه ها، مانند افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه، تا حد زیادی بی تاثیر است.
برخی از محققان مشکل دیگری را در مورد رویاهای شفاف مطرح کرده اند: آنها به طور بالقوه برای خواب اختلال ایجاد می کنند. از آنجا که رویاهای شفاف با سطوح بالاتری از فعالیت مغز همراه است. رویای شفاف به نوبه خود ممکن است بر تنظیم هیجانی، تقویت حافظه و سایر جنبه های زندگی روزمره مرتبط با سلامت خواب تأثیر بگذارد. علاوه بر این، افراد مبتلا به نارکولپسی به احتمال زیاد رویاهای شفاف مکرر را تجربه می کنند.
مطالعه رویاهای شفاف نسبتاً جدید و تا حد زیادی ناقص است. تحقیقات بیشتری برای درک بهتر این نوع رویاها نیاز است.
چگونه رویای شفاف داشته باشیم
ایجاد رویاهای شفاف با روش های مناسب می تواند بسیار آسان باشد. افراد ممکن است بتوانند با روش های زیر یک رویا روشن برای خود ایجاد کنند:
- اتاق خواب خود را برای خواب بهینه کنید: رعایت بهداشت خوب خواب می تواند به اطمینان از چرخه خواب و بیداری سالم، از جمله مقدار کافی خواب کمک کند. اطمینان حاصل کنید که دمای اتاق خواب راحت است. 65 درجه فارنهایت (18.3 درجه سانتیگراد) به طور گسترده ای دمای ایده آل خواب محسوب می شود. همچنین باید اتاق را تاریک و نسبتاً ساکت نگه دارید. پرده های خاموش، ماسک های خواب و سایر لوازم جانبی به کاهش سطح نور کمک می کند. در حالی که گوش و دستگاه های صوتی می توانند صداهای مخرب بیرون را مسدود کنند.
- واقعیت خود را ارزیابی کنید: در طول روز، با بررسی محیط خود، “آزمایش واقعیت” را انجام دهید تا خواب یا بیداری خود را تأیید کنید. در خواب، محیط ممکن است آشنا به نظر برسد. اما ناسازگاری ها و تحریف هایی در مقایسه با واقعیت وجود خواهد داشت.
روشهای MILD و WBTB
3. روشهای MILD و WBTB را امتحان کنید: برای القای الهام بخش تکنیک رویاهای شفاف، بعد از خوابیدن پنج ساعت بیدار شوید. (در صورت نیاز از زنگ هشدار استفاده کنید) و به خود بگویید که وقتی به خواب رفتید به یاد داشته باشید که خواب می بینید. روش MILD در برخی از مطالعات بسیار موثر بوده است. تکنیک بازگشت به رختخواب نیز مستلزم بیدار شدن بعد از پنج ساعت خواب است. باWBTB، شما می خواهید قبل از بازگشت به خواب حدود 30 تا 120 دقیقه بیدار بمانید.
4. رویاهایتان را ثبت کنید: هر روز صبح هر آنچه را که در مورد رویاهایتان به خاطر می آورید در یک مجله بنویسید. همچنین می توانید از یک دستگاه ضبط صدا برای ثبت خاطرات رویایی خود استفاده کنید. سوابق دقیق به شما این امکان را می دهد که پس از خواب راحت تر رویاها را تشخیص دهید. که به نوبه خود می تواند به ایجاد رویاهای شفاف کمک کند.
5.یک دستگاه تحریک کننده رویای روشن را بردارید: امروزه وسایل قابل حمل که باعث ایجاد رویاهای شفاف می شوند به طور گسترده ای در دسترس هستند. این دستگاه ها که اغلب به شکل ماسک خواب یا نوار سر هستند. انتظار می رود حداقل 200 دلار برای یکی از این دستگاه ها هزینه کنید.
روش های دیگر
تکنیک های دیگر ممکن است برای ایجاد رویاهای شفاف استفاده شود. اینها شامل تحریک جریان مستقیم جمجمه بدون درد جریانهای الکتریکی را در مناطق مختلف مغز اعمال می کند. و انواع خاصی از داروها. تحقیقات علمی کمی برای اثبات اثربخشی این روش ها وجود دارد. این روشها همچنین فقط در محیطهای آزمایشگاهی بالینی کنترل شده انجام می شوند. و هرگز نباید توسط فردی انجام شود مگر زیر نظر پزشک یا متخصص پزشکی و روانشناسی معتبر دیگر.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.