اضطراب بخشی طبیعی از زندگی است. مقدار سالمی از نگرانی حتی محافظت کننده تلقی می شود زیرا به ما در مورد خطر هشدار می دهد. با این حال، اگر متوجه شدید که یک دوست، یکی از اعضای خانواده یا یکی از عزیزان بیش از حد نگران چیزهایی مانند کارهای روزانه، امنیت خانواده خود، یا موقعیتهایی است که دیگران آن را تهدیدکننده نمیدانند، این سطح سالم از اضطراب ممکن است بیش از حد شده باشد. یادگیری نحوه کمک به فرد مضطرب می تواند به شما کمک کند احساس قدرت بیشتری داشته باشید و به فرد مورد علاقه خود کمک کنید تا علائم خود را به طور مؤثرتری مدیریت کند.
- کمک به فرد مضطرب در یک نگاه
- درباره اضطراب بیاموزید
- علائم اضطراب را درک کنید
- برای کمک به فرد مضطرب اضطراب را تصدیق کنید
- گوش کنید و به تسهیل یک برنامه کمک کنید
- تشخیص آنچه می تواند کمک کند
- برای کمک به فرد مضطرب بدانید چه چیزی مفید نیست
- محدودیت ها را تنظیم کنید
- منابع را به اشتراک بگذارید
- بدانید چه زمانی زمان درخواست کمک است
- استفاده از نوروتکنولوژی برای درمان اضطراب شدید بدون دارو
- تکنیک های کاهش استرس و کمک به فرد مضطرب
- چه زمانی باید با پزشک صحبت کنید
- خلاصه کمک به فرد مضطرب
- اجازه دهید به شما در دستیابی به سلامت روانی بهینه کمک کنیم
کمک به فرد مضطرب در یک نگاه
اگر فردی که به او اهمیت می دهید اضطراب دارد، یادگیری بیشتر در مورد این وضعیت می تواند به شما کمک کند تا بهتر بفهمید که چه کاری می توانید برای کمک به فرد مضطرب انجام دهید. تشخیص اضطراب، تمایل به گوش دادن و ارائه حمایت از طرف شما همه ضروری است. با این حال، همچنین مهم است که بدانید چه چیزی مفید نیست، مانند اینکه به آنها بگویید فقط نگران نباشند یا سعی کنید آنها را مجبور به دریافت کمک کنید. سعی نکنید درمانگر آنها باشید – هدف شما ارائه حمایت، مهربانی و همدلی است.
درباره اضطراب بیاموزید
یکی از مهم ترین کارهایی که می توانید برای کمک به فرد مضطرب انجام دهید این است که در مورد این بیماری بیشتر بدانید. دانستن بیشتر درباره اضطراب می تواند به شما کمک کند تا در مورد راه هایی که می توانید کمک کنید همدلی کنید و بیشتر او را درک کنید.
اختلالات اضطرابی سالانه 19.1 درصد از جمعیت را تحت تاثیر قرار می دهد که آن را به شایع ترین بیماری روانی تبدیل می کند.
در حالی که اضطراب یک بیماری قابل درمان است، بسیاری از مردم هرگز برای آن درمان نمی شوند. در سطح جهان، تنها حدود 27.6 درصد از افراد مبتلا به اختلال اضطراب تحت درمان قرار می گیرند.
از آنجایی که اضطراب چنین اختلال پیچیده ای است، تعریف و تشخیص آن با مجموعه ای از معیارهای کلی می تواند دشوار باشد. به همین دلیل، متخصصان سلامت روان این اختلال را به چند دسته تقسیم کرده اند، از جمله اختلال اضطراب فراگیر، اختلال هراس و اختلال اضطراب اجتماعی.
اختلال اضطراب فراگیر (GAD)
اختلال اضطراب فراگیر یا GAD با نگرانی، افکار، احساسات و اعمال بیش از حد مشخص می شود که در اکثر مواقع حداقل به مدت شش ماه رخ می دهد. افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر معمولاً نگران فعالیت های روزمره مانند کار، پول، خانواده و سلامت هستند.
اختلال هراس یا پنیک
طبق گفته موسسه ملی سلامت روان آمریکا، اختلال هراس در افرادی رخ می دهد که حملات پانیک غیرمنتظره مکرر دارند، که دوره های ناگهانی ترس، اضطراب یا ناراحتی شدید است. معمولا در عرض چند دقیقه به اوج می رسد.
اختلال اضطراب اجتماعی
طبق گفته انجمن اضطراب و افسردگی آمریکا (ADAA) اضطراب اجتماعی که فوبیای اجتماعی نیز نامیده می شود، این نوع اضطراب با ترس شدید از قضاوت، ارزیابی منفی یا طرد شدن در موقعیت های اجتماعی یا عملکرد مشخص می شود. به همین خاطر این افراد از این نوع موقعیت ها اجتناب می کنند، و اگر نتوانند، اضطراب و استرس قابل توجهی را تجربه می کنند.
علائم اضطراب را درک کنید
اضطراب می تواند به طرق مختلف و در سطوح مختلف شدت ظاهر شود. با این حال، علائم یا نشانه ها اغلب یکسان هستند.
در حالی که فهرست زیر کامل نیست، موارد زیر برخی از رایجترین موارد فیزیکی، ذهنی و رفتاری هستند:
علائم فیزیکی اضطراب
- ضربان قلب تند یا نامنظم
- سفتی عضلانی
- بی قراری
- خشکی دهان
- درد قفسه سینه
- تعریق
- تنگی نفس
- معده درد یا حالت تهوع
- سردرد
علائم ذهنی
- احساس خارج شدن از کنترل
- احساس وحشت، ترس یا عصبی بودن
- مشکل در کنترل احساس نگرانی
- فکر کردن صفر و یکی
- تحریک پذیری
- تعمیم بیش از حد
- احساس عذاب قریب الوقوع
- مشکل در تمرکز
- باور به این که بدترین اتفاق خواهد افتاد
علائم رفتاری
- مشکلات در به خواب رفتن یا حفظ تداوم خواب
- بی قراری
- پرهیز کردن از موقعیت هایی خاص
برای کمک به فرد مضطرب اضطراب را تصدیق کنید
کمک به فرد مبتلا به اضطراب با درک و شناخت علائم نگرانی بیش از حد و یادگیری نحوه حمایت از آنها به بهترین شکل شروع می شود.
بسیاری از افراد مبتلا به اختلال اضطراب نمی دانند چه اتفاقی در حال وقوع است.
دوستان و خانواده اغلب مشاهده می کنند که فرد مورد علاقه آنها برای رفع اضطراب به کمک نیاز دارد.
اگر دوست یا عزیز شما مکرراً از نوعی از “اگر اتفاق وحشتناکی بیفتد” میپرسد و سپس به دنبال اطمینان خاطر گرفتن از شماست، با اطمینان دادن به آنها، در واقع اضطراب آنها را تداوم میبخشید!
در عوض، به این نکته اشاره کنید که چون به آنها اهمیت میدهید، متوجه میشوید که آنها به دنبال اطمینان هستند و در درازمدت آنها را بیشتر مضطرب میکند.
سپس، میتوانید روشهایی را برای کاهش اضطراب آنها مانند تمرین مدیتیشن، ورزش، تنفس عمیق یا صحبت با یک درمانگر پیشنهاد کنید.
گوش کنید و به تسهیل یک برنامه کمک کنید
اگر کسی را میشناسید که با اضطراب دست و پنجه نرم میکند، با او تماس بگیرید و فقط با گوش دادن به حرفهایش از او حمایت کنید. اگر مطمئن نیستید که چگونه مکالمه را شروع کنید، از آنها بپرسید که چگونه می توانید کمک کنید.
بگذارید بدانند وقتی احساس اضطراب می کنند می توانند به سراغ شما بیایند و شما دوست دارید در کنار آنها باشید.
با هم میتوانید برنامهای برای تسهیل این فرآیند، مانند ملاقات حضوری، صحبت تلفنی یا برقراری ارتباط آنلاین داشته باشید. ریچاردسون همچنین توصیه می کند که از آنها بپرسید آیا کاری وجود دارد که از انجام آن لذت می برند مانند رفتن به پارک، رفتن به یک رستوران خاص یا تماشای یک فیلم مورد علاقه، که می توانید با هم انجام دهید.
اما مهمتر از همه، اگر احساس میکنید واقعاً اذیت هستند و میتوانند از درمان سود ببرند، آنها را تشویق کنید که به دنبال کمک باشند.
تشخیص آنچه می تواند کمک کند
علاوه بر دریافت کمک های پزشکی حرفه ای، افرادی که با اضطراب دست و پنجه نرم می کنند تشویق می شوند تا به دنبال راه هایی برای کمک به مدیریت علائم خود در خانه باشند. رویکردها و فعالیتهای مختلفی وجود دارد که افراد میتوانند به عنوان بخشی از یک برنامه درمانی کلی انجام دهند، از جمله:
- ورزش منظم یا هر نوع فعالیت بدنی
- مدیتیشن ذهن آگاهی و تنفس عمیق
- مدیریت آرام سازی عضلات پیشرونده
- خواب
- محدود کردن الکل و کافئین (هر دو می توانند باعث ایجاد اضطراب و حملات پانیک شوند)
- به چالش کشیدن افکار منفی و تمرکز بر آنچه می توانید کنترل کنید
- محدود کردن زمان نگرانی، اما نه مبارزه با آن (محدودیت زمانی 10 تا 20 دقیقه برای نگرانی در مورد تمام مسائلی که شما را آزار می دهد، سپس خاموش کردن آن)
برای کمک به فرد مضطرب بدانید چه چیزی مفید نیست
درک این نکته مهم است که ادامه دادن به گفتن “نگران نباشید، زیرا…” در واقع کمک کننده نیست، حتی اگر دوست یا عزیز شما فکر کند که اینطور است. نمیتوانید کاری کنید که کسی از جستجوی اطمینان دست بردارد، اما میتوانید به او بگویید که در واقع وضعیت را بدتر میکند.
اشتباه دیگری که باید از آن اجتناب کرد، ایفای نقش یک متخصص بالینی است.
حتی اگر تجربه ای مرتبط با اضطراب داشته باشید، همیشه نمی دانید چه چیزی برای شخص دیگری بهتر است.
درعوض، حامی و شفاف باشید و به دوست یا عزیزتان اجازه دهید بداند که در کنارشان هستید. همچنین میتوانید مواردی را که ممکن است برای شما مفید بوده به اشتراک بگذارید، اما پس از طی کردن سفر خود به آنها فضا و توجه مثبت بیقید و شرط بدهید.
همچنین مهم است که از قضاوت کردن و سرزنش کردن عزیزان در مواقعی که آنها احساس اضطراب می کنند اجتناب کنید. حتی زمانی که بیش از همه ناامید هستید، بایستید، نفسی بکشید و به عقب برگردید. آنها باید ببینند که شما آنها را بدون قید و شرط دوست دارید، حتی زمانی که اضطراب زیاد است.
محدودیت ها را تنظیم کنید
شما ممکن است پیشنهاد کمک کنید، اما در نهایت، شما نمیتوانید به زور کمک کنید.
وقتی این اتفاق میافتد، میتوانید به آنها کمک کنید تا یک درمانگر پیدا کنند یا به آنها پیشنهاد همراهی در جلسه تراپی را بدهید، اما در واقع نمیتوانید آنها را مجبور کنید که بروند یا مجبورشان کنید به روشی معنادار شرکت کنند.
دانستن محدودیت ها شامل مراقبت از خود نیز می شود. این امر به ویژه اگر در رابطه با فردی باشید که با اضطراب سروکار دارد صادق است.
با صحبت با یک متخصص سلامت روان، می توانید نقش خود و نحوه مدیریت احساسات را در حین حمایت از یک عزیز بهتر درک کنید.
منابع را به اشتراک بگذارید
حتی اگر دوست یا همسر شما فهرستی از منابع یا وبسایتهای اختصاص داده شده به اضطراب را داشته باشد، شما هم میتوانید سایتها، کتابها، مقالات و برنامههای مفید را جستجو کنید تا با آنها به اشتراک بگذارید. اگر به یک پزشک یا متخصص سلامت روان آشنا با درمان اضطراب دسترسی دارید، می توانید از آنها نیز منابع را بجویید.
بدانید چه زمانی زمان درخواست کمک است
حتی با وجود اینکه علائم اضطراب میتواند طاقتفرسا و دائمی باشد، اضطراب بسیار قابل درمان است. اگر کسی که دوستش دارید اضطراب فراگیر را تجربه می کند، یا نگرانی دارید که اضطراب در زندگی روزمره تداخل داشته باشد، او را تشویق کنید که از متخصص سلامت روان کمک بگیرد.
از بین تمام راههای کمک به فردی که اضطراب دارد، این ممکن است مهمترین راه باشد.
به عنوان یک دوست یا پارتنر، نقش شما ارائه حمایت است نه درمان.
پیشنهاد کمک برای یافتن درمانگر، روانشناس یا روانپزشکی که اضطراب را درمان می کند. در مورد گزینه های درمانی آنلاین و حضوری با آنها صحبت کنید.
افرادی که با اضطراب زندگی می کنند اغلب می توانند با انجام ترکیبی از درمان ها، از جمله روان درمانی، دارو درمانی و خود مدیریتی، احساس بهتری داشته باشند.
استفاده از نوروتکنولوژی برای درمان اضطراب شدید بدون دارو
روش میدان الکترومغناطیسی پالسی(PEMF)
از طریق استفاده از یک دستگاه، یک پالس مغناطیسی با فرکانس پایین به سلولهای درون بدن ارسال میشود تا نحوه کار و ارتباط سلولها را بهبود بخشد.
هنگامی که میدان های مغناطیسی PEMF به سمت سلول هایی هدایت می شود که به درستی کار نمی کنند، PEMF می تواند ارتباطات سلولی را اصلاح کند و در نتیجه ارتباط سالمی ایجاد کند. این تغییرات می توانند اثرات مثبت مختلفی داشته باشند، اما اکثرا آرامش جسمی و ذهنی را گزارش می کنند.
نتایج مقاله چاپ شده در مجله Alternative Complementary & Integrative Medicine نشان میدهد که PEMF، در درمان اختلالات اضطرابی بسیار مفید هستند. ارزش PEMF این است که مزایای پایدار و طولانی مدت ارائه دهد.
در مقایسه با سایر درمان های مرسوم، درمان PEMF ساده، ایمن و موثر است. اگر شما یا عزیزانتان از افسردگی یا اضطراب رنج می برید، به خصوص اگر در درمان های قبلی هیچ بهبودی نیافتید، باید درمان PEMF را در نظر بگیرید.
اگر به دنبال روشی جایگزین یا مکمل برای مدیریت افسردگی، اضطراب، اختلالات خواب، درد های مزمن و … هستید، یا به دنبال یک روش درمانی جدید برای افزودن به برنامه درمانی موجود هستید، با انستیتو سلامت مغز تماس بگیرید، شما می توانید با متخصصین ما در مورد مزایای بالقوه درمان PEMF صحبت کنید. برای اطلاعات بیشتر به واحد مربوطه در سایت ما مراجعه کنید.
خواندن این مطلب را از دست ندهید: تاثیر روش میدان الکترومغناطیسی پالسی(PEMF)بر اضطراب و افسردگی
تحریک الکتریکی مغز برای درمان اضطراب شدید بدون دارو
طبق تحقیقات انجام شده تحریک الکتریکی مغز یا tDCS با مکانیسمهای اصلاح سیناپسی و افزایش یا کاهش فعالیت طولانیمدت، باعث ایجاد میدانهای الکتریکی در قشر مغز و تغییرات تحریکپذیری با هدف نوروپلاستیسیتی یا انعطاف پذیری عصبی در قشر مغز انسان میشود که منجر به تغییرات مداوم در سیناپسها بر اساس الگوهای اخیر فعالیت میشود.
تحریک الکتریکی مغز با روش tDCS چیست و چگونه کار می کند؟
تحریک جریان مستقیم ترانس کرانیال (tDCS)، یک درمان غیرتهاجمی و بدون درد برای تحریک مغز است که از جریانهای الکتریکی مستقیم برای تحریک بخشهای خاصی از مغز استفاده میکند. یک جریان ثابت و با شدت کم از طریق دو الکترود که بر روی سر قرار گرفته اند عبور می کند که فعالیت نورون ها را تعدیل می کند.
تاثیر تحریک الکتریکی مغز بر روی اضطراب
طبق یک تحقیق مروری بر مطالعات انجام شده تا به حال که در سال 2020 منتشر شد، تحریک الکتریکی مغز علائم اضطراب، نحوه رفتار در طول استرس، سوگیری توجه برای تهدید، هوشیاری نسبت به محرکهای تهدیدآمیز، و میزان احساسات منفی مانند ترس، اضطراب و غم را کاهش داد و همچنین زمان واکنش در تصمیمگیریهای جدی را بهبود بخشید.
در این مطلب درباره ی تحریک الکتریکی مغز برای درمان اضطراب بیشتر بدانید: درمان اضطراب در شیراز:بهترین روش های درمانی+ تحریک الکتریکی مغز
تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS)
تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS) یک درمان جدیدتر برای اضطراب است که از آهنربا برای ایجاد جریان الکتریکی ضعیف در مغز استفاده می کند.
این جریان می تواند آزادسازی انتقال دهنده های عصبی را تحریک کند که اضطراب را تسکین می دهد یا نحوه پردازش اضطراب را در مغز تغییر می دهد. پزشکان کاملاً مطمئن نیستند که چگونه کار می کند.
یک بررسی سیستماتیک در سال 2019 و متاآنالیز نشان می دهد که TMS ممکن است به کاهش علائم اضطراب فراگیر و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) کمک کند.
در این مطلب درباره ی تحریک مغناطیسی مغز برای درمان اضطراب بیشتر بدانید: درمان تحریک مغناطیسی مغز یا rTMS چیست + درمان اضطراب شدید بدون دارو
تکنیک های کاهش استرس و کمک به فرد مضطرب
تکنیک های مختلف کاهش استرس ممکن است به کاهش اضطراب کمک کند. رویکرد صحیح به فرد و نوع اضطراب بستگی دارد. به عنوان مثال، افرادی که در مورد کار احساس اضطراب می کنند ممکن است متوجه شوند که سیستم سازمانی مناسب ترس فراموش کردن ددلاین ها را از بین می برد، در حالی که افرادی که در هنگام تنهایی در خانه در شب احساس اضطراب می کنند ممکن است روی یک سیستم هشدار سرمایه گذاری کنند یا یک سگ بگیرند.
برخی از استراتژی هایی که می توانند برای انواع مختلف استرس و اضطراب موثر باشند عبارتند از:
- آرام سازی پیشرونده عضلانی، که بر آرام کردن مداوم گروه های عضلانی متمرکز است
- تکنیک های تنفس عمیق، مانند شمارش نفس یا مدیتیشن
- نوشتن در دفترچه شخصی
- گذراندن وقت با حیوان خانگی
- درگیر شدن در فعالیت های خودمراقبتی لذت بخش، مانند خواندن کتاب یا حمام کردن
چه زمانی باید با پزشک صحبت کنید
اکثر مردم هر از گاهی اضطراب را تجربه می کنند. هنگامی که فردی دارای اضطراب آنقدر شدید است که خواب، عملکرد روزانه یا روابط را تضعیف می کند، وقت آن است که به دنبال کمک باشد. این نوع اضطراب یک بیماری است. و در حالی که دارو یک گزینه است، تنها درمان نیست.
پزشک میتواند به تشخیص صحیح، رد کردن مشکلات جسمانی و یافتن درمان موثر کمک کند.
در صورت مشاهده موارد زیر، فرد باید با پزشک یا متخصص سلامت روان تماس بگیرد:
- بدون هیچ دلیل واضحی احساس اضطراب مزمن می کند یا اضطراب های دائمی در حال تغییر دارد.
- اضطراب او با استرسی که احساس می کند نامتناسب است، مثلاً فردی که زندگی نسبتاً امن و راحتی دارد، به طور مزمن از خشونت یا گرسنگی می ترسد.
- حملات پانیک یا علائم اضطراب فیزیکی، مانند تند زدن قلب یا درد معده را تجربه می کند.
- درمان اضطراب او جواب نمی دهد یا به طور ناگهانی از کار می افتد.
خلاصه کمک به فرد مضطرب
اضطراب می تواند از نظر جسمی و احساسی کلافه کننده باشد.
ممکن است باعث تعارض در روابط شود، کار و مدرسه یا دانشگاه رفتن را دشوارتر کند و باعث ایجاد احساسات مزمن ترس و انزوا شود.
اضطراب بدون دارو با استفاده از ترکیب مناسبی از تغییرات سبک زندگی، روان درمانی و نوروتکنولوژی قابل درمان است.
اگر نگران اضطراب خود هستید، باید با یک متخصص سلامت روان صحبت کنید و مراقبت را به تاخیر نیندازید.
اجازه دهید به شما در دستیابی به سلامت روانی بهینه کمک کنیم
حملات گاه به گاه اضطراب و استرس ممکن است فقط نشانه این باشد که شما باید استراحت کنید. اما اگر اضطراب، عصبی بودن یا نگرانی بیش از حد شد یا شروع به تأثیرگذاری بر کیفیت زندگی شما کرد، زمان آن فرا رسیده است که به دنبال کمک حرفه ای باشید.
اضطراب می تواند باعث شود که احساس کنید هرگز نمی توانید از ترس، نگرانی و پارانویای دائمی فرار کنید. اما خدماتی که ما ارائه می دهیم می تواند به شما کمک کند تا کنترل زندگی خود را دوباره بدست آورید. متخصصان سلامت روان در مرکز سلامت مغز دانا می توانند یک برنامه درمانی متناسب با نیازهای خاص شما طراحی کنند. می توانید آرامش و سلامت روانی مطلوبی داشته باشید. اگر برای شروع آماده اید همین امروز با ما تماس بگیرید.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.