07136476172 - 09172030360 [email protected]

اکثر افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی (BPD) محرک های خاصی دارند. رویدادها یا موقعیت های خاصی که علائم آنها را تشدید می کند. محرک های اختلال شخصیت مرزیمی تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد، اما برخی از انواع محرک ها در اختلال شخصیت مرزی بسیار رایج هستند.

تعریف ماشه یا محرک پاسخ احساسی

ممکن است اصطلاح “ماشه” را شنیده باشید، اما مطمئن نیستید که چه معنایی دارد. معمولاً محرک به رویدادی اشاره دارد که باعث تشدید عمده علائم اختلال شخصیت مرزی می شود. رویداد می تواند بیرونی (چیزی که خارج از خودتان اتفاق می افتد) یا درونی (چیزی که در ذهن شما اتفاق می افتد، مانند یک فکر یا خاطره) باشد.

محرک ها رویدادهایی هستند که باعث می شوند احساس کنید علائم اختلال شخصیت مرزی شما “خارج از نمودار” هستند. بلافاصله پس از یک محرک، ممکن است یک یا چند مورد از علائم اختلال شخصیت مرزی شما به طور قابل توجهی تشدید شود.

تفاوت اختلال دو قطبی و اختلال شخصیت مرزی

محرک های رابطه

شایع ترین محرک های BPD مربوط به پریشانی بین فردی، به ویژه روابط است. افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی اغلب ترس شدید، عصبانیت، رفتار تکانشی، خودآزاری و حتی خودکشی را زمانی تجربه می‌کنند که رویدادهای یک رابطه باعث می‌شود آنها احساس طرد شدن، انتقاد یا رها شدن کنند (آنچه به عنوان حساسیت به ترک یا طرد شناخته می‌شود).

به عنوان مثال، ممکن است وقتی برای دوستی پیامی می‌گذارید و تماسی دریافت نمی‌کنید، احساس تحریک کنید. شاید پس از برقراری تماس، چند ساعت منتظر بمانید، اما پس از آن افکاری مانند “او به من زنگ نمی‌زند، باید از دست من عصبانی باشد.” سراغتان بیاید.

این افکار ممکن است به الگوهای فکری تبدیل شوند مانند: “او احتمالاً از من متنفر است” یا “من هرگز دوستی نخواهم داشت که در کنارم باشد.” با این افکار ، علائم مارپیچی مانند احساسات شدید، عصبانیت و اصرار برای آسیب رساندن به خود ظاهر می شود.

محرک های شناختی

گاهی اوقات، ممکن است شما توسط رویدادهای درونی تحریک شوید، مانند افکاری که به نظر می رسد از بین رفته اند. این امر به ویژه برای افرادی که اختلال شخصیت مرزی مربوط به حوادث آسیب زا مانند کودک آزاری دارند صادق است.

به عنوان مثال، یک خاطره یا تصویر از یک تجربه گذشته (مانند یک رویداد آسیب زا یا یک فقدان) می تواند احساسات شدید و سایر علائم BPD را تحریک کند. با این حال، لازم نیست یک خاطره برای ایجاد علائم ناراحت کننده باشد. برخی از افراد با خاطرات زمان های شادتر تحریک می شوند. که ممکن است به آنها یادآوری کند که اوضاع در زمان حال خوب نیست.

چگونه محرک های اختلال شخصیت مرزی خود را شناسایی کنیم

بسیاری از افرادی که مبتلا به اختلال شخصیت مرزی (BPD) تشخیص داده شده اند، برایشان تشخیص چیزها یا موقعیت هایی که علائم آنها را تشدید می کند دشوار است. گاهی اوقات، آنها ممکن است احساس کنند که واکنش‌هایشان غیرطبیعی به نظر می‌رسد. اما نگاه دقیق‌تر اغلب محرک‌های خاصی را نشان می‌دهد که باعث واکنش عاطفی می‌شود.

محرک‌های اختلال شخصیت مرزی می‌توانند از چیزهای نسبتاً ساده‌ای مانند آهنگی از رادیو تا پاسخ پیچیده‌تر که توسط یک فرد خاص ایجاد می‌شود، متغیر باشند.

در اینجا تمرینی وجود دارد که ممکن است به شما در یادگیری شناسایی محرک های BPD کمک کند. هنگامی که متوجه شدید که افراد، چیزها و محیط های خاصی چگونه می توانند بر علائم اختلال شخصیت مرزی شما تأثیر بگذارند، می توانید روی ایجاد استراتژی های مقابله ای مؤثر کار کنید.

قبل از اینکه شروع کنید:

از درمانگر یا مشاور خود بپرسید که آیا آماده شروع کار با محرک های اختلال شخصیت مرزی خود هستید یا خیر. آنها می توانند به شما کمک کنند تا برای تکمیل این تمرین 20 دقیقه ای آماده شوید.

مرحله 1: آماده شوید

خود را با خودکار یا مداد، دفترچه یادداشت، یا روش دلخواهتان برای یادداشت برداری مسلح کنید. بعد، مکانی آرام و خصوصی پیدا کنید که در آن احساس راحتی کنید. و افکار و احساسات خود را ثبت کنید.

اطمینان حاصل کنید که از نظر ذهنی آماده هستید. و قبل، در حین و بعد از این تمرین خودمراقبتی خوبی انجام دهید. از شما خواسته می شود در مورد موقعیت هایی فکر کنید که علائم شما را تحریک می کند. که ممکن است ناراحت کننده باشد.

مرحله 2: ستون بکشید

در ژورنال خود یا روی یک تکه کاغذ، سه ستون بکشید.

در بالای ستون اول، “محرک” یا “ماشه” را بنویسید.
بالای ستون دوم، «احساس» را بنویسید.
در بالای ستون سوم، «پاسخ به احساسات» را بنویسید.

مرحله 3: یک رویداد احساسی را به خاطر بیاورید

سعی کنید آخرین باری که یک واکنش عاطفی شدید منفی داشته اید را به خاطر بسپارید. این می تواند خشم شدید، تنهایی، ترس، غم، شرم یا پوچی باشد.

در زیر ستون “ماشه”، یادداشتی در مورد آنچه درست قبل از احساس واکنش احساسی در حال رخ دادن بود، بنویسید.

به یاد داشته باشید:

یک محرک می تواند یک رویداد داخلی یا خارجی باشد.

شما می توانید توسط اتفاقی که در محیط اطراف شما رخ داده است، مانند دعوا با یک دوست یا اتفاقی که در ذهن شما رخ داده است، مانند یک خاطره یا فکر، تحریک شوید.

مرحله 4: احساسات خود را شناسایی کنید

در ستون «احساسات»، پاسخ‌های احساسی را که به ماشه داشتید بنویسید. ممکن است بیش از یک پاسخ احساسی به یک محرک داشته باشید.

اگر برای شناسایی احساسات خود تلاش می کنید، می توانید این ستون را خالی بگذارید، اما سعی کنید حداقل یک احساس را شناسایی کنید.

مرحله 5: پاسخ خود را در نظر بگیرید

در ستون «پاسخ به احساسات»، پاسخی را به احساساتی که در ستون دوم فهرست کرده‌اید، ثبت کنید.

به عنوان مثال، ممکن است در پاسخ به یک محرک احساس شرم شدید کرده باشید و در پاسخ به خود آسیبی وارد کرده اید. شاید شما احساس عصبانیت کرده اید اما توانسته اید از مهارت های مقابله ای برای مدیریت موثر خشم خود استفاده کنید.

هر احساسی را که احساس کردید و همچنین واکنش خود به آن را یادداشت کنید. سعی کنید به خودتان سخت نگیرید یا در مورد احساسات خود یا نحوه پاسخگویی به آنها قضاوت نکنید.

مرحله 6: خاطرات اخیر را مرور کنید

دو یا سه مورد اخیر را که در آن واکنش عاطفی شدیدی را تجربه کرده اید، شناسایی کنید. سپس مراحل 3، 4 و 5 را برای هر قسمت تکرار کنید.

مرحله 7: به دنبال الگوها باشید

فهرستی که ایجاد کرده اید را مرور کنید. به طور خاص، به ستونی با عنوان “محرک ها” نگاه کنید. آیا متوجه ایجاد الگویی شده اید؟ آیا انواع خاصی از موقعیت ها، افراد یا چیزهایی وجود دارد که به طور مکرر ظاهر می شوند؟

ببینید آیا می‌توانید یک یا دو دسته از محرک‌ها را شناسایی کنید که به طور مداوم احساسات قوی را برای شما ایجاد می‌کنند. به عنوان مثال، بسیاری از افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی گزارش می دهند که تجارب احساس طرد شدن، محرک قوی برای پاسخ های احساسی شدید آنها است.

مرحله 8: پیگیری کنید

با حرکت رو به جلو، وقتی قسمت‌هایی از احساسات شدید را تجربه می‌کنید، این تجربیات را به لیست خود اضافه کنید. برای هر قسمت، رویدادی را که باعث تحریک احساسات شد، واکنش عاطفی که داشتید و به آنچه در پاسخ به آن احساسات انجام دادید، فکر کنید. همانطور که فکر می کنید، ببینید آیا می توانید الگوها یا محرک های دیگر را شناسایی کنید.

مرحله 9: پیش بینی کنید

همانطور که به لیست خود اضافه می کنید، با انواع موقعیت هایی که تمایل دارند علائم شما را تحریک کنند بیشتر آشنا می شوید. این دانش به شما کمک می‌کند تا پیش‌بینی کنید که چه زمانی ممکن است یک موقعیت باعث تحریک اختلال شخصیت مرزی شما شود.

وقتی بتوانید تشخیص دهید و پیش‌بینی کنید، می‌توانید برنامه‌ای برای مقابله با محرک‌ها ایجاد کنید.

مرحله 10: مشاهدات خود را به اشتراک بگذارید

لیست خود را با درمانگر خود به اشتراک بگذارید. آن‌ها می‌توانند به شما کمک کنند مهارت‌های مقابله‌ای را توسعه دهید و استراتژی‌هایی را برای تمرین مؤثرتر کنترل محرک‌ها به شما ارائه دهند.

نحوه مدیریت محرک های اختلال شخصیت مرزی

خوشبختانه، کارهایی وجود دارد که می توانید انجام دهید به شما در مدیریت محرک های اختلال شخصیت مرزی کمک می کند.

برخی از اقداماتی که باید انجام دهید عبارتند از:

محرک های خود را شناسایی کنید:

محرک ها بسیار فردی هستند. اولین گام در مدیریت محرک‌ها، شناخت رویدادها، موقعیت‌ها، افکار یا خاطراتی است که باعث ایجاد علائم اختلال شخصیت مرزی مانند عصبانیت یا تکانشگری می‌شوند. تمرین‌هایی وجود دارد که می‌توانید با استفاده از آنها بفهمید محرک‌های شما چیست.

از موقعیت‌های محرک اجتناب کنید:

وقتی عوامل محرک خود را شناسایی کردید، می‌توانید نحوه کنار آمدن با آنها را بیابید. می توانید با تعیین اینکه آیا می توان از یک محرک خاص اجتناب کرد، شروع کنید. برای مثال، اگر می‌دانید که تماشای یک فیلم خاص باعث تحریک آن می‌شود، می‌توانید انتخاب کنید که آن فیلم را تماشا نکنید.

راه هایی برای مقابله پیدا کنید:

با این حال، نمی توان از بسیاری از محرک ها به این راحتی اجتناب کرد. اگر متوجه شدید که نمی‌توان از برخی محرک‌ها اجتناب کرد، می‌توانید با تهیه یک برنامه عملی، مراجعه به درمانگر و کار کردن بر روی نزدیک شدن تدریجی به محرک‌ها، کنار بیایید.

حرف آخر

درک چیزهایی که می توانند علائم اختلال شخصیت مرزی شما را بدتر کنند، بخش مهمی از مدیریت وضعیت شما است. اگر به کمک بیشتری برای یادگیری نحوه شناسایی و مقابله با عوامل محرک نیاز دارید، با یک متخصص سلامت روان صحبت کنید.

در انستیتو سلامت مغز دانا مفتخریم با ارائه تکنیک‌های علمی به بهبود عملکرد مغز شما کمک کنیم.مغز ما تا حد زیادی تعیین می کند که چه کسی هستیم، چه کاری انجام می دهیم و چگونه رفتار می‌کنیم. برنامه های جامع ما می تواند به شما کمک کند تا سلامت روان خود را ارتقا بخشید. اگر می‌خواهید درباره روش‌هایی که می‌توانید مغز خود را به سلامت بهینه برگردانید، بیشتر بدانید، با ما تماس بگیرید.

(درباره واحد علوم اعصاب رفتاری انستیتو سلامت مغز دانا بیشتر بدانید)

واحد علوم اعصاب رفتاری (اضطراب، افسردگی و سایر اختلالات خلقی-رفتاری)

اختلالات شخصیت: علل، انواع، تشخیص و درمان

امواج مغزی و تنظیم هیجانات ما! یک مطالعه جدید

منابع:

  1. Fox DJ. The Borderline Personality Disorder WorkbookOakland, CA: New Harbinger Publications; 2019.
  2. Linehan MM. Cognitive-Behavioral Treatment of Borderline Personality Disorder. New York: Guilford Publications; 2018:221-230.
  3. Staebler K, Helbing E, Rosenbach C, Renneberg B. Rejection sensitivity and borderline personality disorderClin Psychol Psychother. 2011;18(4):275-283. doi:10.1002/cpp.705
  4. Bungert M, Liebke L, Thome J, Haeussler K, Bohus M, Lis S. Rejection sensitivity and symptom severity in patients with borderline personality disorder: Effects of childhood maltreatment and self-esteemBorderline Personal Disord Emot Dysregul. 2015;2:4. doi:10.1186/s40479-015-0025-x
به این مقاله امتیاز دهید