ترومای خیانت تأثیر عاطفی را توصیف می کند که یک فرد پس از نقض اعتماد خود تجربه می کند، چه توسط افراد یا نهادهایی که در زندگی آنها مهم هستند. اگر شما با این سوال مواجه هستید که: “بهم خیانت شده چیکار کنم؟” این مطلب برای شماست، پس به خواندن ادامه دهید.
این نوع تروما معمولاً به شخصیت های دلبستگی اولیه مانند والدین، مراقب یا سایر روابط مهم از دوران کودکی مربوط می شود. در بزرگسالی، این اتفاق در بین شرکای عاشقانه تکرار می شود.
این مقاله به بررسی علل، علائم، و تأثیر ضربه های ناشی از خیانت، و همچنین برخی مکانیسم های مقابله ای می پردازد که ممکن است مفید باشد.
خاستگاه نظریه ترومای خیانت
نظریه ترومای خیانت در سال 1991 توسط دکترجنیفر فرید، محقق، نویسنده و مربی روانشناسی آمریکایی ارائه شد.
بر اساس این تئوری، شخص ممکن است آسیب خیانت را تجربه کند زمانی که:
- گاهی اوقات به خاطر امنیت فیزیکی یا جان خود وحشت داشته باشد.
- کسی که برای بقا به او وابسته است، مانند والدین یا مراقبی که برای غذا، سرپناه و سایر نیازهای اولیه به او تکیه می کنند، به آنها خیانت می کند.
- این تئوری تجربیاتی مانند آزار جسمی، جنسی یا سادیستی در دوران کودکی توسط یک مراقب را به عنوان نمونه هایی از خیانت های آسیب زا فهرست می کند. خیانت می تواند باعث شود کودکان به اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) مبتلا شوند، به خصوص اگر این حادثه باعث ترس زیادی شود.
این تئوری اشاره می کند که اگر کودک برای نیازهای روزانه و بقای خود به مراقب خود وابسته باشد، ممکن است احتمال بیشتری برای جلوگیری از سوء استفاده یا خیانت از ذهن خود و ایجاد فراموشی تجزیه ای ایجاد شود. مغز کودک اساساً خیانت را نادیده می گیرد تا رابطه خود را با مراقب خود حفظ کند و زنده بماند.
در غیر این صورت، اگر کودک خیانت را به طور معمول پردازش کند، ممکن است از مراقب خود دوری کند و از تعامل با او که می تواند بقای او را تهدید کند، دست بکشد.
تاثیر و علائم ترومای خیانت
در ادامه تأثیر ترومای ناشی از خیانت و علائمی که ممکن است فرد در نتیجه آن تجربه کند توضیح داده می شود.
تاثیر ترومای خیانت
چیزی که ترومای خیانت را بسیار دردناک می کند این است که شخصی که مورد خیانت قرار می گیرد اغلب نمی تواند به سادگی رابطه خود را با مرتکب قطع کند.
در مورد والدین یا مراقبی که سوء استفاده میکند یا به گونهای عمل میکند که به اعتماد کودک خیانت میکند، کودک همچنان به آنها تکیه میکند حتی اگر والدین دیگر قابل اعتماد یا ایمن نیستند. این یک رابطه پیچیده با چهره های دلبستگی اولیه ایجاد می کند که به طور همزمان آسیب و حمایت می کنند.
این کودکان ممکن است بزرگسالانی شوند که در نهایت در روابط با شریکی قرار می گیرند که نیازهای آنها را به روش های آشنا زیر پا می گذارند. به منظور آشتی دادن دو متضاد افرادی که آسیب و مراقبت می دهند، آنها تمایل دارند از پردازش رفتار آسیب رسان اجتناب کنند، رفتارهای ناسالم را عادی کنند. برای جبران خاطرات دردناک فانتزی بسازند یا حتی خودشان را سرزنش کنند.
در واقع، افرادی که ترومای خیانت را تجربه کرده اند، تمایل دارند از آسیب خودشان را جدا کنند. به نوبه خود، با پیامدهای تفکیک شدید عواطف، احساسات و واکنش های خود به تروما دست و پنجه نرم می کنند. برای افراد معمول است که با مواد، غذا، روابط جنسی، یا سایر اشکال حواس پرتی، خود درمانی کنند.
علائم ترومای خیانت
تروما ناشی از خیانت می تواند تأثیر شدیدی بر فرد داشته باشد و باعث شود علائم یا اختلالاتی مانند موارد زیر را به وجود آورد:
- PTSD
- افسردگی
- اضطراب
- انفکاک
- مشکل در تمرکز
- بی نظمی عاطفی
- مسائل مربوط به اعتماد و روابط
- دردهای جسمی و مشکلات گوارشی
- سوء مصرف مواد
- اختلالات اشتها
علل ترومای خیانت
در ادامه برخی از علل آسیب های ناشی از خیانت را در دوران کودکی و بزرگسالی توضیح می دهیم.
ترومای دوران کودکی
آزار و اذیت تجربه شده در دوران کودکی یکی از شایع ترین علل آسیب های ناشی از خیانت است. این می تواند شامل آزار فیزیکی، جنسی، کلامی یا عاطفی باشد.
تروما در بزرگسالی
در بزرگسالی، آسیب خیانت معمولاً در روابط با پارتنر تجربه می شود، به خصوص اگر فردی در گذشته آسیب دیده باشد. با این حال، افراد ممکن است آسیب خیانت را به دست دیگران مانند یک دوست نزدیک، همکار یا افراد دیگر در زندگی خود تجربه کنند.
همچنین ممکن است فردی خیانت نهادی را تجربه کند، که زمانی رخ می دهد که مؤسسه ای که فردی به آن تکیه می کند نتواند از اعمال نادرست افراد در داخل موسسه جلوگیری کند یا به درستی به آنها پاسخ دهد (به عنوان مثال، در موارد تجاوز جنسی در محل کار یا مدرسه).
ترومای خیانت در بزرگسالی می تواند شبیه به موارد زیر باشد:
- آزار جسمی، عاطفی، جنسی یا کلامی
- بی عدالتی
- افشای مشکلات مالی یا بدهی قابل توجه
- انگیزه های پنهان یا سایر رفتارهای پنهانی
بهم خیانت شده چیکار کنم؟ کنار آمدن با خیانت
اگر ترومای خیانت را تجربه کرده اید، این مراحل می تواند به شما در مقابله با آن کمک کند:
خیانت را بپذیرید:
اولین قدم این است که بپذیرید چگونه به شما خیانت شده و آسیب دیده اید. با خود صادق باشید و تاثیر خیانت را بر رابطه و زندگی خود در نظر بگیرید.
احساسات خود را در یک دفترچه یادداشت بنویسید:
ممکن است از طریق نوشتن احساسات خود در یک دفترچه احساس آرامش پیدا کنید. می تواند به شما کمک کند احساساتی را که تجربه می کنید شناسایی کنید و به جای سرکوب یا اجتناب از آنها، فضایی برای انعکاس آنها ایجاد کنید.
احساسات خود را پردازش کنید:
مواجهه با آسیبی که در گذشته تجربه کرده اید می تواند احساسات زیادی از جمله غم، ترس، خشم، پشیمانی و اضطراب را به همراه داشته باشد. پردازش این احساسات بسیار مهم است تا بتوانید شروع به درمان کنید.
به دنبال حمایت یا درمان باشید:
همچنین کمک گرفتن از طریق صحبت با یک دوست یا درمانگر مفید است. افرادی که ترومای خیانت را تجربه کرده اند اغلب احساس می کنند که فقط می توانند به خودشان تکیه کنند و وقتی به آنها خیانت می شود تمایل دارند خود را منزوی کنند. در عوض، مهم است که برعکس عمل کنید و به دنبال حمایت یا درمان باشید.
مشاوره بیطرف خواهد بود و میتواند به شما کمک کند تا در مورد آنچه دقیقاً در رابطه یا ازدواجتان میگذرد، بینش پیدا کنید.
اگر شریک زندگی شما از حضور در جلسه امتناع کرد، مشاوره فردی را برای کمک به پردازش ترکیبی از احساساتی مانند آسیب، شوک، ترس، افسردگی، شرم و بی اعتمادی که احتمالاً تجربه می کنید، در نظر بگیرید.
در مرکز سلامت مغز دانا، روانشناسان با توجه به تخصص و مشکل فرد، مشاورههایی در زمینههای مختلف ارائه میدهند که به برطرف کردن مشکلات افراد و بهبود کیفیت زندگی آنها کمک میکند. این مرکز با داشتن تجهیزات و امکانات مدرن، افراد را در یافتن راه حلهایی برای مشکلاتشان همراهی میکند. به همین دلیل، این مرکز مشاوره بهترین گزینه برای افرادی است که به دنبال حل مشکلات خود هستند و میخواهند به زندگی بهتر و سالمتری دست پیدا کنند.
اگر به دنبال بهترین مرکز مشاوره در شیراز برای زمینههای مختلف تحصیلی، ازدواج، خانواده و رواندرمانی هستید، شما شایسته بهترین ها هستید. همین امروز زمان مشاوره خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
حد و مرزها را تعیین کنید:
اگر فردی که به شما خیانت کرده است، هنوز در زندگی شماست، برای محافظت از سلامت جسمی، عاطفی و روانی خود، در رابطه با او مرزهای محکمی تعیین کنید.
خواندن این مطلب را از دست ندهید: بعد از خیانت همسر چه کنیم؟ برخورد بعد از خیانت
الگوها را بشناسید:
اگر در گذشته آسیب خیانت را تجربه کرده اید، مهم است که تشخیص دهید که آیا این آسیب بر روابط شما در زمان حال تأثیر می گذارد یا خیر. درک کنید که شما شایسته داشتن روابطی هستید که متقابلاً حامی و سودمند باشد.
حرف آخر
اگر ناراحتی عاطفی، اضطراب، افسردگی یا علائم دیگری را در نتیجه خیانت همسرتان تجربه می کنید، برای دریافت کمک با یک متخصص ارتباط برقرار کنید. ممکن است بخواهید از صحبت با متخصص سلامت روان مرکز سلامت مغز دانا شروع کنید. از کمک گرفتن دریغ نکنید و بدانید سلامت روان شما مهم ترین چیز است. برای کسب اطلاعات بیشتر از خدمات ما، سایت انستیتو سلامت مغز دانا را ببینید یا با کارشناسان تماس بگیرید.
منابع:
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.